2013 m. liepos 3 d., trečiadienis

Kolokythokeftedes - cukinijų ir fetos sūrio spurgos


Kiekviena vasaros diena pradžiugina vis didesniu naujo derliaus daržovių, vaisių ir uogų pasirinkimu. Tokie pasiilgti per žiemą, paprasti, lengvi daržovių patiekalai dabar karaliauja ant mūsų šeimos stalo.

 
Cukinijos - tiktai XIX a. pabaigoje Italijoje išvesta daržovė, švelnaus skonio, bet ne pati poetiškiausia. Vienok menininko akis dažnai mato tai, ko kiti nepastebi. Nuotraukoje - JAV dailininkės Betsy Gray nutapyta Kosminė cukinijos mandala (Cosmic Zucchini Mandala, 2009). Radau čia.

Kolokythokeftedes - Graikijoje itin mėgstamas užkandis, gaminamas iš cukinijų (retkarčiais - moliūgų), fetos sūrio ir prieskoninių žolelių. Galima rasti daugybę šio užkandžio variacijų, bet receptūrų skirtumai paprastai būna nedideli: skirtingos produktų proporcijos, kitokios prieskoninės žolelės, ne vienos, o dviejų rūšių sūris, virta ir sutrinta bulvė vietoje miltų ir pan. Be to, paplitę du kolokythokeftedes paruošimo būdai: vieni juos kepa keptuvėje kaip sklindžius, kiti - verda riebaluose kaip spurgas. Esu išbandžiusi abu būdus ir galiu patvirtinti, jog tiek vienas, tiek kitas yra geri. Vis dėto man labiau patinka virimas aliejuje: tuomet kolokythokeftedes primena spurgas labai plona ir traškia plutele ir švelniai sūriu kreminiu vidumi. Riebalų šie kepinėliai neprigeria, todėl yra gardūs netgi atvėsę (nors, tiesą sakant, karšti būna skaniausi). Prie kolokythokeftedes visuomet patiekimas česnakinis jogurto padažas, kuris čia idealiai tinka.

 
Nuotrauka Kristinos

Kolokythokeftedes - cukinijų ir fetos sūrio spurgos

Ingredientai: (išeina ~ 25-30 spurgų)

~ 600 g cukinijų be sėklų (ir be žievės, jeigu ji stora ir kieta)
~ 200 g fetos sūrio
1 nedidelis svogūnas (ir alyvuogių aliejaus jam pakepinti)
Prieskoninių žolelių (petražolių, krapų, mėtų) pagal skonį
1 nedidelis kiaušinis
1-2 skiltelės česnako
~ 4 v.š. džiūvėsėlių
~ 4 v.š. miltų (ir dar spurgoms apvolioti)
Druskos ir pipirų pagal skonį
Aliejaus skrudinimui  (~ 0,5 l ar daugiau)
Padažui:
1 nedidelis indelis natūralaus graikiško jogurto (~ 200-300 g)
1 česnako skiltelė
1 a.š. citrinos sulčių
1 v.š. alyvuogių aliejaus
Druskos pagal skonį
Nebūtinai: šviežios mėtos šakelė ar džiovintų trintų mėtų papuošti

  1. Pagaminti padažą: į graikišką jogurtą įspausti česnako skiltelę, supilti citrinos sultis ir aliejų, įberti žiupsnelį druskos ir viską gerai išsukti. Palikti pastovėti, kol bus pagamintos spurgos.
  2. Svogūną susmulkinti ir pakepinti aliejuje ant nedidelės ugnies, kol suminkštės, bet nespės parusti. Palikti, kad pravėstų.  
  3. Cukinijas sutarkuoti per burokinę ar šiek tiek smulkesnę tarką (netrinti smulkintuvu, nes masė praskys ir bus neįmanoma suformuoti spurgų). Jeigu daržovės vandeningos, tarkius nusunkti, kad būtų kuo sausesni. Sudėti susmulkintas prieskonines žoleles, pravėsusį kepintą svogūną (kartu su aliejumi, kuriame kepė), įspausti česnaką, įmušti kiaušinį ir viską išmaišyti. Sutrupinti fetos sūrį ir įmaišyti į masę; fetos galima dėti daugiau ar mažiau, priklausomai nuo to, kokio sūrumo užkandžio norite. Pagardinti pipirais ir, jeigu reikia, papildomai pasūdyti.
  4. Įdėti 3 v.š. džiūvėsėlių ir 3 v.š. miltų ir gerai išmaišyti. Jeigu masė per skysta ir iš jos dar negalima fornuoti rutuliukų, dėti papildomai 1 v.š. džiūvėsėlių ir 1 v.š. miltų; jeigu masė vis tiek skysta, dėti dar po šaukštą džiūvėsėlių ir miltų ir t.t. Nepersistengti, nes kuo mažiau džiūvėsėlių ir miltų dėsite, tuo švelnesnė ir kremiškesnė bus spurgų tekstūra. Džiūvėsėlių ir miltų reikėtų dėti tiek, kad masę pakabinus šaukštu iš jos būtų galima suformuoti maždaug slyvos dydžio minkštą rutuliuką. Suformuotą spurgą iš karto kruopščiai apvolioti miltuose. Taip suformuoti visas spurgas.
  5. Storadugniame puose, prikaistuvyje ar pan. įkaitinti maždaug 0,5 l kepimui tinkamo aliejaus ir šaukštu dėti spurgas į įkaitintus riebalus (greičiausiai visos iš karto netilps ir teks kepti porcijomis per kelis kartus). Sumažinti ugnį ir pavartant virti aliejuje kaip spurgas, kol rutuliukai sutvirtės ir taps gražios rusvos spalvos. Tuomet juos išgriebti ir minutėlei sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
  6. Sudėjus į serviravimo lėkštę, spurgas patiekti su česnakiniu jogurtiniu padažu kaip karštą užlandį. Kolokithokeftedes gali būti valgomi ir kaip pagrindinis vegetariškas patiekalas - tuomet prie jų patiekiama ne tiktai padažo, bet ir ryžių, pomidorų, salotų ir pan.

 
Nuotrauka Kristinos

Svarbiausieji šaltiniai čia ir čia.

2 komentarai:

  1. Tokius dalykėlius labai mėgstu. Bet dabar esu tokiame tingėjimo periode, kad net graudu...pasiimu agurką ar pomidorą ir griaužiu, o gaminti nesinori nieko. Bet Tavo receptuką išsisaugau ūpui užėjus:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Odeta, tikiuosi, karščiams truputį atslūgus, grįš noras sukiotis virtuvėje. Iš tikrųjų šis užkandis labai gardus ir nereikalaujantis daug pastangų - spurgas išvirti ko gero užtrunka greičiau negu receptą užrašyti/perskaityti:) O dar turint pagalbininkų... Paskutinį kartą aš spurgas dariau, o vyras virė, tai vakarienės ruošimas tikrai ne ilgiau negu pusvalandį užtruko.

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.