2013 m. rugpjūčio 2 d., penktadienis

Sausainiai su šokolado lašeliais


Turiu prisipažinti, jog esu beviltiškai senamadiška - dar niekada gyvenime nepirkau žurnalo Žmonės ir beveik neskaitau moterims skirtos spaudos. Tiesa, kartas nuo karto, užėjus norui pabėgti nuo aibės rūpesčių, sakau sau - štai nueisiu ir įsigysiu kokį bobišką žurnalą! Kokį nors Cosmopolitan!!! Tačiau grasinimaisi visuomet baigiasi vienodai - pavartau ir pirkti neprisiverčiu: "elitinių" leidinių gvildenamos "problemos" ir Lietuvos "aukštuomenės" kronikos tokios lėkštos ir beviltiškai nuobodžios, kad tenka dairytis ko nors labiau paskaitomo. Dažnai tai būna National Georgaphic - leidinys, kuris mane asmeniškai visuomet pradžiugina.


Tiesa, apie maistą National Geographic rašo retai, nebent kulinarinėms temoms priskirtume straipsnius apie badą, gėlo vandens stygių, sausras ar nualintą dirvožemį, teikiantį vis skurdesnį derlių. Tačiau rugpjūčio mėnesio numeris - išimtis. Jame tilpo tekstas apie cukrų - visų kepėjų ir konditerių dievaitį. Ir, deja, ne patį geriausią mūsų sveikatos draugą. Rich Cohen straipsnyje "Nesaldus pasakojimas apie meilę cukrui" apžvelgiama kaip cukrus keliavo iš Naujosios Gvinėjos džiunglių ant Indijos turtuolių stalo, iš ten - į Persijos ir kitų musulmoniškų šalių valdovų rūmus, kol galiausiai kryžiaus žygių laikais pasiekė Europą ir paskatino Naujojo pasaulio kolonizavimą, cukranendrių plantacijų steigimą ir vergovės suklestėjimą. Nors vergų laikai jau senokai praeityje, silpnybė cukrui niekur nedingo - ji ir toliau kelia aibę sveikatos, socialinių ir ekonominių problemų. Tiesą sakant, tekstas verčia susimąstyti ir  gerokai prigesina entuziazmą gaminti saldumynus, vienok jį perskaityti neabejotinai verta.

Pasiryžti sumažinti cukraus kiekį savo racione, manau, būtų kiekvieno blaiviai mąstančio žmogaus reakcija į tokį straipsnį. Tad nusprendžiau rugpjūčio mėnesį paskelbti mėnesiu be saldžių kepinių ir desertų. Bet prieš tai surengiau atsisveikinimo vakarėlį:) Ir iškepiau sausainių su šokolado lašeliais - nuodėmingai saldžių, traškių, skanių ir... toli gražu ne sveikuoliškų. Tų pačių, kuriuos 1930 m. sugalvojo Masačusetse gyvenusi Toll House Inn užkandinės savininkė Ruth Wakefield, ir kuriuos šiuolaikiniai amerikiečiai įvardija kaip garsiausius ir žinomiausius JAV sausainius. Bėgant laikui atsirado daug šių sausainių variacijų - su riešutų sviestu, su kakava, su M&M saldainiais, su baltuoju šokoladu ir makadamijų riešutais ir t.t. Aš kepai paprasčiausius, į kuriuos dedama tik dviejų rūšių (baltojo ir rudojo) cukraus, šokolado lašeliai ir sauja riešutų - t.y. tokius, kuriuos sugalvojo Ruth Wakefield ir kurių receptūrą visame pasaulyje išpopuliarino Nestle kompanija, pavadinusi šį kepinį The Famous Toll House Cookie. Beje, naudojau Forellės sausainių konkurse laimėtus šokoladinius lašelius ir  minėjau ją geru žodžiu - ačiū dar kartelį! :)

 
Nuotrauka Kristinos & Lauros



Chocolate Chip Cookies - sausainiai su šokolado lašeliais

Ingredientai: (išeina maždaug 20 sausainių)

115 g kambario temperatūros nesūdyto sviesto
75 g smulkaus balto cukraus
80 g smulkaus rudojo cukraus
1 kiaušinis
1 a.š. vanilės ekstrakto (aš naudojau žiupsnelį Burbono vanilės)
150 g miltų
1/2 a.š. sodos
1/4 a.š. druskos
150 g šokoladinių lašelių
Nebūtinai: 50 g rupiai smulkintų graikinių arba pekano riešutų

  1. Sviestą iki purumo išsukti su baltu ir rudu cukrumi, druska ir vanile. Įmušti kiaušinį ir dar kartą gerai išsukti.
  2. Miltus ir sodą persijoti. Įmaišyti į sviestinę masę ir išsukti, kad neliktų jokių gumuliukų. Į gautą masę įmaišyti šokolado lašelius ir, jeigu naudosite, smulkintus riešutus. Stengtis, kad šie priedai tešloje pasiskirstytų daugmaž tolygiai.
  3. Orkaitę įkaitinti iki 190°C, didelę kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Į skardą dėti tešlos kauburėlius (maždaug 35 g svorio - tai apytikriai atitinka 2 v.š. tešlos, arba 1 v.š. su kaupu). Palikti didelius tarpus, nes kepdami sausainiai išteš ir išsiplės; į didelę skardą telpa ne daugiau negu 8 sausainiai. Likusią tešlą laikyti šaldytuve, kol bus galima kepti kitą skardą sausainių.
  4. Priklausomai nuo orkaitės ir sausainių dydžio, kepti 8-14 min., arba kol sausainių krašteliai švelniai parus. Stengtis neperkepti ir išimti iš orkaitės, kol sausainiai dar minkšti ir stipriai neparudę, antraip atvėsę jie gali tapti pernelyg kieti. Iškepusius sausainius iš skardos išimti kartu su kepimo popieriumi ir palaukti, kol pravės ir sutvirtės, tuomet, išdėliojus ant grotelių, galutinai atvėsinti.
  5. Patiekti su kava, arbata ar stikline pieno. 
Nuotrauka Kristinos & Lauros

Recepto šaltiniai čia ir čia.

6 komentarai:

  1. Sausainiai atrodo labai skaniai. Taip ir tiesiasi ranka vieną paimti prie arbatos. Džiaugiuosi, jog ir aš prie jų kažkiek prisidėjau :)
    Bet mėnesis be saldumynų? Tikrai įmanoma?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už komplimentus:) Jeigu ne dovana, tai ko gero nebūčiau prisiruošusi jų išsikepti iki pat žiemos švenčių.

      Mėnesis visiškai be saldumynų - sunkiai, vien jau todėl, kad laukia keletas gimtadienių vakarėlių. Galiu tik pasižadėti PATI nekepti, kad eilinėmis savaitės dienomis namie saldumynų būtų mažiau:)

      Panaikinti
  2. Nuostabūs sausainukai. Gavau lėkštę dovanų ir nedelsdama pati išmėginau. Dukrelė nusinešė į darželio šventę, tai nežinau, ar vaikai, ar auklėtojos valgė, nes iki pat šiol girdžiu puikius atsiliepimus. Ačiū ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėkui! Džiaugiuosi, kad sausainiai tiko ir patiko. Iš tikrųjų šiuos sausainius mėgsta beveik visi, todėl skubančioms mamoms tai tikras išsigelbėjimas, nes darbo visai nedaug, o rezultatas geras.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ir vėl kepiau. Ir vėl patiko. Ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.