2013 m. rugpjūčio 19 d., pirmadienis

Šiltas krevečių užkandis su ybiškėmis



Nežinau, kiek žmonių Lietuvoje gali pasakyti, kad jų darže ar šiltnamyje prasidėjo valgomųjų ybiškių (Lietuvoje dar vadinamų okra arba bamija, lot. abelmoschus esculentus) sezonas. Pavasarį šių augalų sėklų daržininkai gali įsigyti daugumoje parduotuvių, taigi, kažkas mūsų krašte jas visgi augina. Mano šiltnamyje bene penkta vasara ybiškės užima kampą šalia dumplainių. Tai puiki švelnaus skonio daržovė, kurios kažkodėl neteko matyti Lietuvos prekybos centruose (tiesa, vieną kartą konservuotų buvau aptikusi Ibrahim parduotuvėje Vilniuje).

Nuo mums įprastų daržovių ybiškės skiriasi tuo, kad prapjautos jų ankštelės išskiria tirštas lipnias sultis, kurios sutirština padažus ar sriubą. Nemėgstantieji  kisieliaus konsistencijos patiekalų, ybiškes iš pradžių turėtų pakepinti - tuomet jos būna nelipnios.


Šiandieninis patiekalas - krevetės su ybiškemis (port. quiabos com camarão) laikomas Angolos virtuvės klasika, nors, kiek domėjausi buvusių Portugalijos kolonijų patiekalais, panašūs krevečių ir ybiškių troškiniai ruošiami ir kitur, pirmiausia Mozambike. Kalbant apie Afrikos patiekalus, pravartu atsiminti, kad tai nėra pats turtingiausias pasaulio žemynas, maisto asortimentas čia gana skurdus, o patiekalų sudėtis įvairuoja priklausomai nuo to, ką pavyksta užsiauginti ar parsinešti iš turgaus. Mano turima knygelė atkeliavo iš Portugalijos (ačiū, Kriste!) ir ko gero labiau atspindi pasiturinčių miestiečių, pirmiausia Luandos gyventojų, valgymo tradicijas. Angolos kaimų gyventojus portugalų virtuvė paveikė mažiau, tačiau ten dažniausia naudojami tokie ingredientai, kurių Lietuvoje rasti dar sudėtingiau negu aptikti ybiškių. O ir jų receptūros, tiesą sakant, ne visuomet kelia apetitą:)

Tuo tarpu šis patiekalas man asmeniškai labai gardus. Ypatingą afrikietiškos virtuvės kvapą, skonį ir oranžinę spalvą jam suteikia palmių aliejus. Ekologiškų prekių parduotuvėse galima rasti kokybiško palmių aliejaus labai mažuose stiklainiukuose ir vos už kelis litus, tad neragavusiems rekomenduočiau pirkti būtent tokį. Palmių aliejus specifiškas ir patinka toli gražu ne visiems - blogiausiu atveju jį galima keisti alyvų aliejumi. Pastarasis irgi naudojamas Angoloje nuo kolonializmo laikų, mat užgrobtose žemėse išsilaipinę portugalai daug nelaukdami prisodino alyvmedžių. Vis dėlto ieškantiems naujų skonių ir potyrių siūlau bent kartelį išmėginti palmių aliejų, kuris yra ne tiktai riebalas, bet ir pirmu smuiku griežiantis prieskonis.

Nuotrauka Kristinos. Beje, knygos viršelyje (aukščiau) irgi pavaizduotas šis patiekalas.



Quiabos com camarão - krevetės su ybiškėmis

Ingredientai: (maždaug 4 porcijoms)

400-500 g krevečių (tinka ir šaldytos)
~200 g ybiškių ankštelių
1 didelis svogūnas
2 česnako skiltelės
3-4 vidutinio dydžio pomidorai
2-3 v.š. palmių aliejaus (ieškoti sveiko maisto parduotuvėse)
Druskos, cukraus ir raudonų pipirų (pagal skonį)
Patiekiant: baltos duonos arba virtų ryžių

  1. Jeigu naudojate šviežias krevetes, jas nudorokite; šaldytas užteks atšildyti, perlieti šaltu vandeniu ir palikti, kad nuvarvėtų vanduo. Pomidorus nuplaukite, nuplikinkite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir supjaustykite. Svogūnus ir česnakus nulupkite ir susmulkinkite. Ybiškes supjaustykite didokais gabaliukais.
  2. Storadugnėje keptuvėje įkaitinkite maždaug porą šaukštų palmių aliejaus. Jeigu nenorite, kad padažas būtų tąsus, iš pradžių galite pakepinti ybiškes, tuomet jas išimti ir atidėti, kol prireiks. Į tą pačia keptuvę dėkite svogūnus ir česnakus, pakepinkite, kol suminkštės. Sudėkite pomidorus ir patroškinkite apie 10 min, kol daržovės suminkštės ir nugaruos šiek tiek skysčio. Padažą pasūdykite ir pagardinkite aitriąja paprika pagal skonį; jeigu pomidorai nesaldūs, siūlyčiau įdėti maždaug 1 a.š. cukraus.
  3. Kai daržovių padažas bus jūsų norimo skonio, sudėkite nekepintas arba kepintas ybiškes ir krevetes. Neuždengtoje keptuvėje, nepamiršdami pamaišyti, troškinkite, kol ybiškės suminkštės, šviežios krevetės parausvės, o atšildytos - gerai peršils. Krevečių stenkitės neperkepti, nes jos sukietės ir bus negardžios. Nepamirškite patikrinti, ar netrūksta prieskonių.
  4. Paruoštą troškinį galima patiekti kaip šiltą užkandį su balta duona arba kaip pagrindinį patiekalą su biriai išvirtais ryžiais.
Svarbiausias recepto šaltinis:
Ana Da Costa Cabral, Cozinha tradicional de Angola, Portugal: Pubicacoes Europa-America, 2005, p. 31.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.