2013 m. rugsėjo 21 d., šeštadienis

Tortas su ievos uogų miltais


Apie tai, kad Rusijoje, ypač Sibire, mėgstami patiekalai su ievos uogomis, rašiau pristatydama ievos uogų kompotą. Ten pat minėjau, kad iš džiovintų ievos uogų malami miltai, kurie naudojami įvairiausiems kepiniams. Vienas iš tokių gardumynų, kuriuo rusai labai didžiuojasi ir kurį ne juokais pasiryžę įregistruoti į pasaulio kulinarinį paveldą, yra tradicinis Sibiro tortas, kurio biskvitas kepamas su ievos uogų miltais, o pertepimas gaminamas iš grietinės (rus. черемуховый торт). Užbėgdama už akių turiu pasakyti, kad šis kepinys iš tikrųjų neeilinis. Ievos uogų miltai suteikia kepiniui unikalią tekstūrą, kvapą ir skonį - sakyčiau, tai lyg migdolinio, šokoladinio ir aguoninio torto  hibridas, nors nė vieno iš šių ingredientų torto sudėtyje nėra.

Svarbiausias ir Lietuvoje sunkiausiai randamas torto ingredientas - ievos uogų miltai. Rusijoje, pirmiausia Sibiro miestuose ir tokiuose didmiesčiuose kaip Maskva, ievos uogų miltai parduodami tiesiog parduotuvėse. Tad jeigu turite ryšių su Rusija, ievos uogų miltų galima parsivežti ar parsisiųsti. Kitas būdas - patiems prisirinkti ievos uogų, jas išdžiovinti, sumalti ir pasigaminti ievos uogų miltų namuose. Sakoma, kad senais laikais Sibiro kaimuose tam tikrą dieną malūnininkas maldavo vien tik ievos uogas - tądien kiekviena šeima atsigabendavo per vasarą savo sukauptas ievos uogų atsargas ir išsiveždavo ievos uogų miltų maišelius. Šiais laikais tenka pasikliauti tik savimi, todėl pasigaminti tokių egzotiškų miltų reikia nemažai laiko ir kantrybės. Patarčiau tai daryti prieš kelias dienas iki tol, kol bus kepamas tortas. Geriausia darbus daryti arba su pagalbininkais (vienas mala, kitas sijoja ir t.t.), arba etapais, pavyzdžiui, vieną dieną sumati, kitą išsijoti.

Nuotrauka Kristinos

Kaip namie pasigaminti ievos uogų miltų

Atsiminkite, kad ievos uogos niekada iki galo nesumalamos, todėl žaliavos reikia maždaug 2 kartus daugiau negu bus pagaminta miltų. Pavyzdžiui, jeigu norite pagaminti 250 ml (apie 150 g) miltų, reikės 300-400 g džiovintų ievos uogų.

  1. Pirmiausia džiovintas ievos uogas su visais kauliukais reikia rupiai sumalti: dauguma mala mėsmale, aš naudoju rankinį kavos malūnėlį. Tai gana sunkus ir ilgas darbas, nes džiovintos ievos uogos kietos kaip akmenukai. Jeigu tam reikalui turite pažangesnės virtuvinės technikos - pirmyn :)
  2. Rupiai sumaltas uogas porcijomis dėkite į kavamalę ir kuo smulkiau sumalkite. Sumaltas uogas persijokite per patį tankiausią sietą, kokį tik įmanoma rasti: jeigu į miltus paklius didesnių dalelių, torte ievos uogų kauliukai traškės kaip akmenukai.
  3. Tai, kas liko išsijojus maltas ievos uogas (t.y. stambesnes daleles, ne miltus), vėl porcijomis dėkite į kavamalę ir permalkite antrą kartą. Sumalus dar kartą išsijokite per labai tankų sietą.
  4. Visus gautus ievos uogų miltus persijokite trečią kartą - jie turi atrodyti taip, kaip paprasti kvietiniai miltai, tiktai švelnios violetinės spalvos. Viskas, ievos uogų miltai paruošti naudojimui.
Kai dėl kitų ingredientų, daug diskutuoti nėra ką. Į sirupą, kuris naudojamas biskvitui sulaistyti, Sibire bene dažniausia pilama degtinė, tačiau gali būti naudojamas brendis, konjakas, vynas ir t.t. Svarbiau pasirinkti tinkamą grietinę: jeigu ji bus pernelyg liesa, kremas gerai neišsiplaks, o bestovėdamas išskys ir ištekės, užuot susigėręs į lakštus. Rusijos šeimininės, nerasdanos geros grietinės, kartais sietą iškloja marle, supila liesesnę grietinę ir palieka virš didesnio indo maždaug 12-ai val. šaldytuve, kad ištekėtų nereikalingos išrūgos, o grietinė sutirštėtų. Lietuvoje nesudėtinga rasti riebios 40% siekiančios grietinės, o jeigu galite gauti šviežios separuotos grietinės iš pažįstamo ūkininko - tuomet, žinoma, dar geriau.

Nuotrauka Kristinos

Tortas su ievos uogų miltais

Turėkite galvoje, kad tortas turėtų būti gaminamas likus mažiausiai 1 parai iki jo valgymo.

Ingredientai:

Biskvitui:
1 puodelis* ievos uogų miltų
1 puodelis pieno
1 puodelis cukraus
3 kiaušiniai
70 g sviesto arba margarino
½ a.š. negesintos sodos
1 puodelis miltų
Sirupui:
1 puodelis vandens
2 v.š. cukraus
2 v.š. degtinės (arba kitokio alkoholio)
Kremui:
500 g riebios grietinės (aš naudojau 40% Dvaro)
150 g cukraus
Žiupsnelis vanilės arba keli lašai vanilės ekstrakto
Nebūtinai: kakavos, migdolų plokštelių, graikiškų riešutų ar pan. tortui papuošti

  1. Ievos uogų miltus užplikykite verdančiu pienu, išmaišykite ir palikite maždaug 1 val., kad masė išbrinktų ir atauštų.
  2. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Kepimo skardelę (geriausia nuimamais kraštais) išklokite kepimo popieriumi, ištepkite sviestu arba margarinu ir pabarstykite miltais.
  3. Sviestą arba margariną ištirpinkite ir įmaišykite į atvėsusią ievos uogų masę.
  4. Kiaušinius ir cukrų išplakite iki standžių putų. Į plakinį dėkite maždaug po 1 v.š. paruoštos ievos uogų masės ir kaskart atsargiai išmaišykite. Taip po šaukštą sudėkite visą masę.
  5. Miltus sumaišykite su negesinta soda ir persijokite. Po truputį pildami miltus į kiaušinių ir ievos uogų masę, užmaišykite tešlą. Tešlos intensyviai plakti nereikia, tačiau didesnių miltų gumuliukų joje irgi nepalikite. Užmaišyta tešla neturėtų būti labai tiršta. Supilkite ją į paruoštą kepimo skardą, palyginkite paviršių ir nedelsdami dėkite į įkaitintą orkaitę. Priklausomai nuo orkaitės, kepkite 25-35 min., kol biskvitas pakils, jo krašteliai šiek tiek atšoks nuo kepimo formos sienelių, o patikrinus mediniu pagaliuku, šis bus visiškai sausas. Medinis pagaliukas čia labai rekomenduotinas, nes ievos uogų biskvitas būna beveik juodas, todėl iš spalvos sunku nuspręsti, kada jis iškepęs.
  6. Iškepusį biskvitą ištraukite iš orkaitės, kelias minutes palikite pastovėti formoje, tuomet išimkite ir dėkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų. Jeigu yra galimybė, biskvitą galite palikti susistovėti iki 7-8 val. (nors aš perpjoviau maždaug po dviejų ir nieko blogo nenutiko:)
  7. Kol kepa ir vėsta biskvitas, išvirkite sirupą: užvirinkite vandenį, sudėkite cukrų, pavirkite porą minučių ir nukaiskite. Leiskite visiškai atvėsti, tuomet įmaišykite porą šaukštų degtinės ar kitokio alkoholio.
  8. Atvėsus ir sutvirtėjus biskvitui, pasiruoškite kremą: grietinę, cukrų ir vanilę plakite tol, kol masė taps tiršta ir gana tvirta (atsiminkite, kad jeigu naudosite liesą grietinę, ji plaksis prasčiau, o sutepus ja tortą galima tikėtis, kad kremas išskys ir ištekės).
  9. Pasiruoškite lėkštę, į kurią dėsite tortą. Biskvitą perpjaukite pusiau (man tai padaryti geriausia pavyksta ne peiliu, bet siūlu). Vieną biskvito lakštą dėkite į lėkštę ir gerai sulaistykite pasiruoštu sirupu - sunaudokite jo maždaug pusę. Tuomet paskleiskite maždaug pusę grietininio kremo - gali atrodyti, kad jo labai daug, tačiau tortui susistovėjus taip nebeatrodys, todėl pilkite negailėdami:) Ant kremo dėkite antrąjį biskvito lakštą, sulaistykite jį likusiu sirupu, tuomet ant viršaus supilkite likusį grietininį kremą. Jį daugmaž tolygiai paskleiskite, aptepkite ir torto šonus.
  10. Tortą dėkite į šaldytuvą mažų mažiausiai 12-ai valandų, o geriausia - parai. Prieš tiekdami papuoškite (pavyzdžiui, apsijokite kakava) ir valandėlę palaikykite kambario temperatūroje, kad geriau atsiskleistų skonis. Tortas turėtų būti drėgnas, ryškaus skonio ir kvapo, miniatiūrinės ievos uogų kauliukų dalelės biskvitui turėtų suteikti vos juntamą rupumą (panašiai kaip aguonos ar kriaušės).
* Šiame recepte naudojamas 250 ml puodelis (o jeigu dar tiksliau - senovinė rusiška stiklinė:).

Svarbiausias recepto šaltinis čia.

6 komentarai:

  1. Nuostabaus skonio desertas! Ačiū, Kristina.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Turbūt turėčiau sakyti - ačiū, Dalia?:) Į sveikatą, džiaugiuosi, kad patiko!

      Panaikinti
  2. Tikrai egzotiškai tie miltai skamba. Kadangi mus jau pasiekė ir žirnių miltai ir kama miltai, tai luktelsiu - gal ir šių bus kada nors :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, tenka sutikti, kad ievos uogų miltai - iš tiesų Šiaurės egzotika; jeigu jų nereikėtų pačiai malti, tikrai gaminčiau daugiau patiekalų su jais. Bet žvelgiant, kas darosi Lietuvos-Rusijos pasienyje, sunku tikėtis, kad greitu laiku jie mus pasieks. O Rusija, kiek žinau, yra vienintelė šalis pasaulyje, kurioje tokie miltai gaminami, ir tai, regis, tik 2 firmos visoje Rusijoje tuo užsiima. Ta proga net rusai ievos miltus dažniausia gamina namuose, senoviškai. Na, bet visada reikia galvoti apie geriausią variantą:)

      Panaikinti
  3. Bandysiu gaminti Kaledoms. Gyvenam Londone, o siu miltu radau pirkti parduotuveje Biokarma ir siunciausi is Talino.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, laikysiu kumščius, kad pasisektų - ir kad nenuviltų! Esu dariusi šį tortą kokius 6 kartus, problemų niekuomet nebuvo, valgytojai likdavo patenkinti ir net po poros metų prisimindavo :) Tiesa, visuomet gamindavau su naminiais ievos uogų miltais, bet, manau, su pirktiniais bus tik geriau. Labai ačiū už info apie Biokarmą. Aš irgi mėginsiu parsisiųsti, nes šią vasarą pražiopsojome ievos uogų sezoną, bekeliaudami po Bavariją ir Tirolį.
      Sėkmės Jums! Po švenčių labai lauksiu žinutės, kaip sekėsi pyragą kepti ir valgyti :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.