2013 m. spalio 14 d., pirmadienis

Cukinijų duona



Cukinijų duona/ keksas - nei naujas, nei originalus receptas lietuviškoje internetinėje erdvėje, todėl ir šis įrašas tebūnie tik priminimas apie ją. Mat, mano akimis žiūrint, šis kepinys itin priklausomas nuo kulinarinių madų.

Apie 1960-1970 m. cukinijų duona (angl. zucchini bread), kaip ir morkų pyragas, ypač išpopuliarėjo JAV, nes anuomet buvo tikima, kad kepiniai su daržovėmis ir aliejumi vietoje sviesto yra itin sveikuoliški. Pasikeitus medicininėms nuostatoms, praėjo ir cukinijų duonos bumas. Amerikoje ji, be abejo, ir šiandien turi savo gerbėjų, juo labiau, kad bėgant laikui buvo sukurtas ne vienas šio pyrago variantas (su obuoliais, su šokoladu, su citrina ir t.t.). Lietuvoje cukinijų duona buvo masiškai kepama prieš kelerius metus, o dabar apie ją išgirsti tenka vis rečiau. Bet aš cukinijų duoną visgi kepu, na, ne per dažnai, kokius du ar tris kartus per metus. Tai nėra prabangus šventinis keksas, greičiau jau nepretenzingas, greitai pagaminamas, švelnaus skonio kepinys jaukiems savaitgalio pusryčiams. Bet juk reikia ir tokių, ar ne?

Jeigu dar yra bijančių, kad cukinijų duonos skonis primins daržovių pyragą, galiu patikinti, kad taip tikrai nėra. Kadangi pačios cukinijos yra "beskonės", t.y. neutralios, jos neįtakoja kepinio skonio, leisdamos pasireikšti cinamonui ir vanilei. Antra vertus, cukinijos suteikia pyragui drėgnumo ir tam tikrą, tik šiam kepiniui būdingą struktūrą.

Aš jau beveik dešimtmetį naudojuosi Mary Berry sukurta klasikinės cukinijų duonos receptūra ir esu ja visiškai patenkinta. Mano pakeitimai minimalūs - vietoj savikėlių miltų naudoju paprastus, į kuriuos įmaišau kepimo miltelių; prieš dėdama riešutus į tešlą, juos pakepinu (tuomet iškepę jie neįgauna violetinio atspalvio); na ir kai kada atvėsusią cukinijų duoną papuošiu citrininiu cukraus pudros glaistu, bet dažniausia patingiu arba nesuspėju:)

Nuotrauka Kristinos

Cukinijų duona

Ingredientai:

250 g cukinijų, be sėklų ir odelės (jeigu ši kieta)
2 kiaušiniai
125 ml saulėgrąžų aliejaus (ir dar skardelei patepti)
250 g cukraus (galima rudojo)
¼ a.š. vanilės esencijos (aš naudoju žiupsnelį Burbono vanilės)
375 g miltų
1½ a.š. kepimo miltelių
1 a.š. malto cinamono
½ a.š. druskos
60 g stambiai kapotų graikinių riešutų

  1. Cukinijas sutarkuokite burokine tarka, sudėkite į kiaurasamtį ir maždaug pusvalandžiui palikite, kad nuvarvėtų skystis. Išimdami papildomai paspauskite ranka - kuo sausesnės bus cukinijos, tuo puresnis išeis pyragas.
  2. Jeigu norite, sausoje keptuvėje pakepinkite graikinius riešutus - tuomet kepdami jie neįgaus violetinio atspalvio. Palikite atvėsti.
  3. Mažesniame dubenyje išplakite skystus ingredientus: kiaušinius, aliejų, cukrų ir vanilės esenciją (jeigu naudojate Burbono vanilę, geriau ją įmaišyti į sausus ingredientus; jeigu naudojate rupią druską, geriau ją dėti į skystus ingredientus). Masė turėtų tapti kreminės konsistencijos. Įmaišykite paruoštas cukinijas.
  4. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Persijokite į didelį dubenį. Į sausus ingredientus sudėkite cukinijų masę ir graikiškus riešutus, kruopščiai išmaišykite.
  5. Masę supilkite į aliejumi išteptą ir kepimo popieriumi išklotą pailgą kekso formą (skirtą maždaug 1 kg kepalui). Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180°C ir kepkite apie 50 min., arba kol kepinys gražiai iškils, jo paviršius įtrūks, o patikrinus mediniu pagaliuku, šis bus visiškai sausas. Tuomet ištraukite iš orkaitės, po kelių minučių išimkite iš skardelės ir palikite atvėsti ant grotelių.
  6. Jeigu norite, atvėsusį kepinį galima apšlakstyti glaistu, pagamintu iš cukraus pudros ir kelių lašų citrinos sulčių (arba kitokiu, pagal jūsų skonį). Cukinijų duoną, kaip ir kitus kepinius su daržovėmis, skaniausia valgyti pastovėjusią bent keletą valandų, o geriausia - pabrandintą per naktį. Taigi, labai tinka kepti iš vakaro ir valgyti pusryčiams:)
Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis:
Mary Berry, Klasikinė virtuvė, Vilnius: Alma littera, 2005, p. 503.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.