2014 m. sausio 25 d., šeštadienis

Francisquito - trapūs braziliški sausainukai


Brazilai mėgsta saldumynus, todėl nereikėtų stebėtis, kad šioje šalyje kepama tiek daug įvairių sausainių. Francisquito, Mato Groso valstijos pasididžiavimas, mano akį pirmiausia patraukė dėl to, kad yra gana neįprastai formuojami (tešla karpoma virtuvinėmis žirklėmis). Tačiau sausainiai pranoko mano lūkesčius. Iškepti jie ne tiktai dailiai atrodė, bet ir pasirodė esantys labai kvapnūs, trapūs ir gardūs.

Kepdama francisquito, pirmiausia rėmiausi Edna Lara, profesionalios šefės ir kulinarinės knygos Diversidade da Gastronomia de Mato Grosso (2009, liet. Mato Groso gastronomijos įvairovė) autorės receptu. Receptas tikrai geras - ne veltui internete jį galima aptikti ne viename tinklaraštyje ir forume. Aš koregavau tik du dalykus: produktų kiekį ir sausainių kepimo temperatūrą. 

Kai dėl produktų kiekio, tai, atrodo, Brazilijoje niekas net nepradeda kepti francisquito iš mažiau negu 1 kg miltų. Kadangi tiek sausainių užtektų nedidelėms lietuviškoms vestuvėms, aš siūlau juos kepti iš ketvirčio normos. Kalbant apie kepimo temperatūrą, Edna Lara siūlo kepti fracisquito labai karštoje, iki 250°C įkaitintoje orkaitėje, kol sausainiai parus. Tačiau bent jau mano orkaitei tai netinka, nes sausainių apačia ima degti greičiau negu parunda jų viršus. Taigi, kepimo laiką ir temperatūrą koreguokite pagal savo orkaitės kaprizus :)
  
Nuotrauka Kristinos

Francisquito - trapūs braziliški sausainukai

Ingredientai: (išeina 32 sausainiai)

100 g kambario temperatūros sviesto arba margarino*
125 g cukraus
1 didelis kiaušinis
¼ a.š. druskos
½ v.š. aliejaus
250 g kvietinių miltų
1 a.š. kepimo miltelių
1 didelės citrinos nutarkuota žievelė**

  1. Sviestą su cukrumi išsukite iki baltumo. Įmuškite kiaušinį, suberkite druską, supilkite aliejų ir masę išsukite dar kartą. Sudėkite persijotus miltus, kepimo miltelius bei citrinos žievelę ir užminkykite minkštą, bet nelipnią tešlą.
  2. Tešlos rutulį padalinkite per pusę, o kiekvieną pusę - į keturias dalis. Kiekvieną ketvirtį padalinkite dar į 4 dalis - iš viso turėtų išeiti 32 daugmaž vienodi tešlos gabaliukai. Iš kiekvieno gabaliuko suformuokite rutuliuką, kurį paskui suplokite taip, jog jis primintų kriaušę ar vandens lašą. Storąjį galą ties viduriu įkirpkite virtuvinėmis žirklėmis, gautas gijas šiek tiek praskirkite - suformuotas sausainis turėtų priminti širdelę.
  3. Suformuotus sausainius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą šiek tiek toliau vienas nuo kito, nes kepdami sausainiai pūsis ir taps putliomis širdimis :) Kepkite apie 6-10 min. iki 200°C įkaitintoje orkaitėje, arba kol sausainiai lengvai parus. Būkite atidūs, nes sausainiai greitai dega (ypač jų apačia).
  4. Išėmę sausainius iš orkaitės, juos atvėsinkite ir patiekite prie kavos, arbatos ar stiklinės pieno.
*Kaip ir daugumoje kitų tradicinių Brazilijos receptų, sviestas gali būti pakeistas taukais: kai kurie francisquito recepto variantai primygtinai siūlo naudoti būtent juos.
**Kartais kepant šiuos sausainius vietoje citrinos žievelės dedamas žiupsnelis  cinamono arba šiek tiek grūstų pankolio sėklų.
 
 
Nuotrauka Kristinos

Svarbiausi recepto šaltiniai čia, čia ir čia.

2 komentarai:

  1. Koks puikus būdas be sausainių formelės suformuoti širdelės formos sausainius!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rennie, kaip tik šis neįprastas formavimas mane ir intrigavo labiausia - nei formelių, nei kočėlo nereikia. O tas kartais labai praverčia, pavyzdžiui, kai vaikas prašo iškepti sausainių vasarnamyje. Šiaip man sausainiai yra truputį mįslingi kepiniai: atrodo, daugumos sudėtis beveik identiška - miltai, cukrus, sviestas - o skoniai skiriasi. ir gerokai. Iš šitų nieko daug nesitikėjau, bet pasirodė esantys labai geri, itin trapūs ir maloniai citrininiai.

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.