2014 m. sausio 8 d., trečiadienis

Salotos su palmių šerdimis



Ko gero daugelis maistu besidominčių žmonių žiūrėjo metų sandūroje pasibaigusią TV laidą Skonis. Mano pažįstami laidą vertino prieštaringai - reakcijų būta nuo susižavėjimo iki nuoširdaus pasipiktinimo išsidirbinėjimu. Man stebėti šį projektą buvo įdomu, nors šiokių tokių trūkumų jame mačiau (pavyzdžiui, didelių abejonių kėlė mažiausia vienos teisėjos kompetencija). Na, bet viskas gerai, kad gerai baigiasi - manau, kad projektą laimėjo to vertas vyrukas, nes jeigu su Renato Costa Pereira kuris nors iš dalyvių ir galėjo konkuruoti, tai tikrai ne į finalą išėjusios varžovės, kurios, mano akimis žiūrint, buvo ganėtinai akivaizdžiai proteguojamos.

Žiūrėdama paskutinę laidą ir džiaugdamasi Renato pergale, pagalvojau, kad ne pro šalį būtų ir į savo tinklaraštį įdėti vieną kitą Brazilijos virtuvės receptą. Į profesionalius šefus, aišku, lygiuotis neketinu. Ne todėl, kad man nepatiktų jų kūriniai, o iš pagarbos virėjo profesijai - gal nuskambės ir labai konservatyviai, bet neprofesionalų mėginimai sukurti aukštosios virtuvės šedevrą namuose manęs nė kiek nežavi. Meno kūrinius primenančius, mikroskopinio dydžio patiekalus, man regis, reikia ragauti restoranuose ir jais mėgautis, o namuose užtenka iš teisingai, iš kokybiškų produktų pagaminto, estetiškai patiekto maisto, kurio galima tiesiog pavalgyti (ir pavalgydinti vaikus:). Todėl savo namuose niekuomet nepilstau sriubos į stiklines, milžiniškoje lėkštėje nedėlioju padažo lašelių apie aplink spirgučio dydžio kepsnį, o iš ridikėlių nepjaustinėju rožių, gulbių ar kitų grožybių. Antra vertus, nekritikuoju ir tų, kurie mėgsta pažaisti šefus - kiekvienam savo, kaip sakoma:)


O po tokios "išpažinties" verčiau pakalbėkime apie Brazilijoje tokias populiarias palmių šerdis ir jų salotas. Palmių šerdys ten atlieka daržovės vaidmenį ir, kaip byloja pavadinimas, yra išlukštenamos iš palmių kamienų (maistui tinka keleto rūšių palmės). Palmės nukertamos, nulupama žievė ir ir plaušai, o maistui naudojamos švelnios, kreminės konsistencijos šerdys, išoriškai panašios į mūsuose populiarias sūrio lazdeles (kaip tai vyksta, plačiau galite paskaityti ir pažiūrėti čia ir čia). Kadaise palmių šerdys buvo prabangus produktas, nes nukirtus palmės stiebą, augalas žūdavo, taigi, palmių šerdžių gavybą buvo galima prilyginti džiunglių kirtimui. Tuo nesižavėjo nei gamtosaugininkai, nei verslininkai, nors ir dėl skirtingų priežasčių. Šiais laikais išvesta sukultūrintų palmių veislių, labiau primenančių krūmą negu medį: tokie augalai gali turėti iki 40 stiebų, todėl nukirtus vieną ar du iš jų, augalas nežūva, o palmių plantacijos eksploatuojamos ilgą laiką. Dėl to palmių šerdžių šiais laikais galima už įkandamą kainą nusipirkti daugumoje prekybos centrų visame pasaulyje. Lietuvoje su šiuo produktu padėtis kiek prastesnė, bet situacija nėra beviltiška. Aš saviškes pirkau e-parduotuvėje, prekiaujančioje arbatomis ir kitais produktais iš Lotynų Amerikos www.yerbamate.lt (galima užsukti ir į jų parduotuvę Panevėžyje). Taigi, jeigu jūs, kaip kad aš, laikote savo prioritetu remti smulkųjį verslą (o ypač tuos, kurie stengiasi išplėsti maisto produktų asortimentą mūsų šalyse), pasidairykite po nedideles specializuotas parduotuvėles ir rasite dėmesio vertų produktų.  

Lotynų Amerikoje palmių šerdys dažnai valgomos žalios - sako, tuomet jos būna kiek traškesnės ir salsvesnės. Tačiau ir pačioje Brazilijoje, ir aplinkinėse šalyse ne ką mažiau populiarios ir su druska bei citrinos rūgštimi konservuotos palmių šerdys, kurios naudojamos labai plačiai - pradedant sriubomis ir salotomis, baigiant picomis ir daržovių pyragais. Riešutinio skonio, neutralaus kvapo, šiek tiek traškios, bet labiau kreminės - jas tiksliai apibūdinti išties nelengva, nes nė viena mums gerai pažįstama daržovė neprimena palmių šerdžių skonio ir konsistencijos.

Salotoms palmių šerdys suteikia puikų akcentą, todėl Brazilijoje jos itin mėgstamos. Palmių šerdžių salotos gali būti patiekiamos minimalistiškai: t.y. palmių šerdys pačios vienos supjaustomos, sudedamos į salotinę ir apšlakstomos mėgstamu salotų padažu. Tačiau labai dažnai jos maišomos su kitomis daržovėmis. Klasikiniai palmių šerdžių "kompanionai" - pomidorai ir avokadai, tačiau dažnai derinami ir kiti produktai: salotų lapai, svogūnai, bazilikai, alyvuogės, apelsinų ar mangų riekelės, morkos, agurkai, kukurūzai, kietai virtas kiaušinis ir t.t. Padažai taip pat gali būti įvairūs, pagaminti aliejaus, majonezo, jogurto pagrindu. Aš šiandien gaminau paprasčiausias palmių šerdžių salotas su avokadu, vyšniniais pomidorais (nusižengiau savo principams žiemos metu jų nepirkti, bet šios salotos buvo to vertos:), raudonuoju svogūnu (paslėptas po palmių šerdžių griežinėliais) ir juodosiomis alyvuogėmis. Padažą irgi gaminau patį elementariausią, susidedantį iš alyvuogių aliejaus, šlakelio acto, druskos ir pipirų. Salotos buvo išties gardžios, gaivios, lengvos ir tuo pat metu sočios. Idealūs pietūs po šventinių puotų maratono:)

Nuotrauka Kristinos



Ensalada de palmito - salotos su palmių šerdimis

Ingredientai: (produktų proporcijas rinkitės pagal skonį)

Palmių šerdys (aš naudojau konservuotas, įsigijau čia)
Avokadas (būtinai minkštas ir sunokęs, antraip bus kartus)
Pomidorai
Raudonasis svogūnas
Alyvuogės
Nebūtinai: kitos daržovės ar kietai virtas kiaušinis (žr. į pastabas viršuje)
Padažui:
Alyvuogių aliejus
Actas arba citrinos/laimo sultys
Druska ir grūsti pipirai

1.  Konservuotas palmių šerdis išimkite iš marinato ir trumpam (kol ruošite kitas daržoves) pamerkite į drungną vandenį. Kai prireiks, išimkite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite griežinėliais.
2.   Pagaminkite padažą: į geros kokybės alyvuogių aliejų įspauskite šiek tiek citrinos/laimo sulčių arba įpilkite šaukštelį acto, įberkite druskos, pipirų ir gerai suplakite.
3. Susmulkinkite norimą kiekį pasirinktų daržovių. Supjausčius avokadą geriausia jį iš karto apšlakstyti padažu, kad nepradėtų tamsėti.
4.  Salotas sumaišykite arba išdėliokite lėkštėje pagal savo skonį ir norą. Apšlakstykite padažu ir tuojau pat patiekite. Salotos gali būti valgomos kaip užkandis arba kaip priedas prie mėsos ir žuvies patiekalų.
5.   Jeigu palmių šerdžių salotos ruošiamos be jokių priedų, t.y. į jas nededama jokių kitų daržovių, o palmių šerdys tik apšlakstomos padažu, tuomet salotas galima ruošti iš anksto ir šaldytuve laikyti parą ar ilgiau.  

Svarbesnieji recepto šaltiniai čia, čia, čia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.