2014 m. vasario 18 d., antradienis

Braziliškas kukurūzų miltų keksas



Iš visos didelės mūsų šeimos kavą bene labiausia mėgsta močiutė Lina. Ir, beje, ji ne juokais nusimena, jeigu paaiškėja, kad namuose nėra nieko gardaus prie kavos. Štai kodėl laukdama močiutės, visuomet stengiuosi iškepti kokių nors sausainių ar pyrago. Šiandien kaip tik tokia diena, todėl kepiau brazilišką kukurūzų miltų keksą - paprastą, labai greitai pagaminamą, drėgną, bet neriebų ir tikrai gardų. Kaip tik tokį, kuris tinkamas močiutėms, jų vaikams ir vaikaičiams:)

Brazilijoje kukurūzų pyragai labai mėgstami, todėl yra daugybė jų variantų (ir atitinkamai, pavadinimų), kurie priklauso nuo to, iš kurio regiono kepinys kilęs, kokie priedai į jį dedami (kondensuotas pienas, sūris, kokosų riešutai ir/ar kokosų pienas ir t.t.) ir iš kokios rūšies kukurūzų miltų pyragas kepamas. Na taip, daugelyje šalių žmonės gali įsigyti kelių rūšių kukurūzų miltų, ir gana griežtai atskiria, kuriems kepiniams kurie tinkami. Lietuvoje pardavinėjami tik vienos rūšies geltoni kukurūzų miltai, bet, laimei, jie visiškai tinkami šiam pyragui, kurio portugališkas pavadinimas - bolo de fubá. Fubá čia reiškia smulkaus malimo kukurūzų miltus, o štai bolo de milho, į lietuvių kalbą irgi verčiamas kaip braziliškas kukurūzų miltų pyragas, kepamas iš rupaus malimo miltų, kurie daugmaž atitiktų mums pažįstamas polentos kruopas. Bet apie tai kada nors vėliau:)

 Nuotrauka Kristinos

Konkrečiai šį receptą užmačiau tinklaraštyje Virtuvės kertelės, kur jis atkeliavo iš rusiško forumo. Savo ruožtu, forumo dalyvė Jekaterina, gyvenanti Lisabonoje, jį gavo iš draugės Patricijos, į Portugaliją atvykusios iš Brazilijos. Taigi, taip braziliškas receptas per Portugaliją ir Rusiją pasiekė Lietuvą:) Jo ypatingumas slypi tame, kad prieš maišant tešlą keksui, kukurūzų miltai užplikomi pienu: tokiu atveju keksas būna maloniai drėgnas netgi pilant mažai riebalų. O tai jau šis tas, ypač turint galvoje, kad kepiniai iš kukurūzų miltų paprastai būna sausoki. Cukraus man čia pasirodė kaip tik, todėl jo kiekio nemažinau, kaip darė kai kurios pyragą kepusios merginos.

Dar viena pastaba apie gaminimo eigą. Rusiškame recepte nurodoma, kad kukurūzų miltus reikia sumaišyti su cukrumi, aliejumi  ir pienu, užvirinti ir pavirti, kol masė sutirštės. Nežinau, kokius kukurūzų miltus naudoja portugalai ir rusai, bet man kaitinama masė sutirštėja greičiau, negu spėja užvirti. Netgi galvoju, kad galbūt reikėtų pieną su aliejumi užvirinti atskirai ir juo užplikyti miltus, sumaišytus su cukrumi, o paskui, jeigu reikia, viską truputį pakaitinti (taip daroma kepant kitus Pietų Amerikos kepinius). Na, bet ir neužvirinus, o tik gerai užkaitinus masę, keksas išeina kuo puikiausias; jokių kruopelių jame man nesijaučia (tuo vėlgi skundėsi kai kurios pyragą kepusios merginos - įtariu, kad taip nutinka, neturint gerų svarstyklių, tiksliai nesilaikant instrukcijų arba naudojant ne tos rūšies - per rupius - miltus). Tiesa, jeigu naudoju mažus kiaušinius, jų dedu ne 3, o 4 - svarbu, kad masė nebūtų nei kieta, nei per daug skysta - tik tuomet keksas gražiai iškils.

Nuotrauka Kristinos



Bolo de fubá - braziliškas kukurūzų miltų keksas

Ingredientai:

320 g kukurūzų miltų
240 g cukraus
400 ml pieno
150 ml neutralaus skonio aliejaus
½ a.š. druskos
3 kiaušiniai (jeigu naudojate mažus, o tešla labai tiršta, dėkite 4)
1 v.š. kepimo miltelių
Nebūtinai: cukraus pudros (apsijoti)

  1. Puode ar prikaistuvyje sumaišykite kukurūzų miltus, cukrų, druską, aliejų ir pieną. Paplakite šluotele, kad neliktų gumuliukų ir ant nemažos ugnies užvirinkite. Jeigu masė skysta, virkite kelias minutes, kol ji sutirštės ir taps geros grietinės konsistencijos (daugiau apie tai žr. pastabas aukščiau). Būtinai be paliovos maišykite, geriausia mentele - masė labai greitai svyla! Tirštėjant masei, joje gali atsirasti gumuliukų - tai nieko baisaus, vėliau jie išsiplaks.
  2. Sutirštėjusią masę išverskite į didelį dubenį ir palikite pastovėti apie 10 min., kad pravėstų. Tuomet po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart gerai išmaišydami (galima naudotis mikserius, smulkintuvus ir pan.). Kai masė taps glotni, įdėkite kepimo miltelius (ne 1 a.š., o 1 valg. šaukštą) ir dar kartą gerai išmaišykite.
  3. Masę sukrėskite į kekso formą; jeigu ji ne silikoninė, o metalinė, ištepkite aliejumi ir pabarstykite kukurūzų miltais, jeigu pailga - išklokite kepimo popieriumi, patepkite aliejumi ir pabarstykite kukurūzų miltais. Į formą sukrėtusi tešlą, aš visuomet pavilgau peilį vandenyje arba patepu jį aliejumi ir apibraukiu apskritimą - t.y. pažymiu trūkio vietą, kad keksas tolygiai iškiltų.
  4. Keksą kepkite 180°C karštumo orkaitėje apie 50 min., arba kol keksas gražiai iškils ir įtrūks, o jo paviršius parus. Išėmę formoje palaikykite apie 20 min. ir išverskite į lėkštę; galite ir visiškai atvėsinti kepimo formoje.
  5. Jeigu norite, prieš patiekdami apsijokite keksą cukraus pudra.

Nuotrauka Kristinos


Recepto šaltiniai čia ir čia.

42 komentarai:

  1. Koks puikus keksas. O ir istorija labai tarptautinė. Smagu, kad netingi paieškoti tokio jų kelio - visad skaniai suskaitau.
    O 320g - kiek maždaug matuojant ml būtų? Vis dar neturiu svarstyklių, tai verčiuos kitaip :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, ačiū! Pamatavau: 320 g nesijotų kukurūzų miltų atitinka maždaug 500 ml; 240 g cukraus - apie 200 ml. Tikrai rekomenduoju išbandyti, nes keksas sumaišomas labai greitai ir yra gardus, ypač jeigu mėgsti drėgnesnius kepinius.

      Panaikinti
    2. Indre, isitaisyk svarstykles; laikas;

      Panaikinti
    3. Ne tas mėnuo pirkiniams :) iki šiol apsieinu puikiai be jų, tik egzotiški produktai sukelia klausimų :)

      Panaikinti
  2. Siuo metu mano pyragelis jau orkaiteje, tesla gavosi kiek kietoka ziuresim kas gausis. Ar tikrai reikia kapti 50 min, atrodo daugokai, nes visus kitus kukuruzu miltu gaminius kepu kiek trumpiau, nes sie miltai greiciau nei kiti iskepa.Tik dar niekada nebandziau plikyto kukuruzu miltu varianto.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristi, tikiuosi, kad viskas baigėsi gerai, ir pyragas pavyko? Man užvirinus pieną su miltais masė irgi buvo labai tiršta, bet įmaišius kiaušinius (aš jų naudojau 4), tapo tirštos grietinės konsistencijos ir puikiai iškilo. Kas dėl kepimo laiko, tai jis labai priklauso nuo orkaitės. Maniškei 50 min. yra kaip tik, nes tik tuomet keksas gerai iškyla ir jo paviršius įtrūksta. Bet čia, matyt, kiekviena šeimininkė geriausia savo orkaites pažįsta. Būtų labai įdomu sužinoti, kaip Jums pavyko.

      Panaikinti
  3. Skaitau tavo tinklapį ir tyliai žaviuosi, bet jau pribrendo metas pasisakyti :)
    Įdomu, jei aliejų keisčiau sviestu, ar pasikeistų (labai) ir galutinis rezultatas? Gal kur teko skaityti apie tai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Julija, ačiū! Visuomet labai džiaugiuosi sužinojusi, kad mano rašiniai kažkam teikia skaitymo malonumo. Viliuosi, kad ir šiokią tokią naudą:)

      Dėl aliejaus keitimo sviestu negaliu nieko tvirto pasakyti. Visi Lotynų Amerikos receptai, kuriuos esu išbandžiusi ir kuriuose nurodoma užvirinti pieną su riebalais, naudoja aliejų. Gal todėl kad aliejus, kitaip negu sviestas, kaitinamas nesisluoksniuoja ir nekeičia savo savybių? (čia tik spėlioju) O mano asmeninis pastebėjimas yra toks, kad kepiniai su sviestu kaprizingesni negu su aliejumi (lėčiau kyla, lengviau susmenga). Nežinau, kas būtų, jeigu kepant šį keksą aliejų pakeistum sviestu - aš pati nemėginau, bet, žinoma, visuomet galima rizikuoti. Kaip benuspręstum, linkiu sėkmės kepant, ir leisk žinoti apie rezultatus:)

      Panaikinti
  4. Pyragas jau orkaitėje, kepu jau trečią kartą:) Skaniausias tai visiškai atvėsęs, nes bent truputį likę šilumos ir (bent jau man) per saldus. Turėjau šiek tiek problemų išimant iš formos, pirmą kartą net pusė kekso liko dugne :D Bet antrą kartą nepagailėjau sviesto patepimui ir išsiėmė puikiai. Kepti taip pat prireikia 50min, tikrinau su smeigtuku po 40min, tai dar tikrai buvo neiškepęs. Tai tiek, dėkui už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip smagu girdėti, kad receptas pravertė ir keksas pavyko! Aš irgi keksus visada valgau šaltus, tuomet man jie kažkokie kvapnesni ir geresnio skonio būna. Su išėmimais iš formos taip pat pažįstama situacija - pasitaiko ir man kartais :) Kai noriu, kad užtikrintai išsiimtų gražiai, naudoju silikoninę formą, nors šiaip jau jos nelabai mėgstu. Kažkada turėjau superinę tefloninę (vokišką), bet su laiku ji susidėvėjo, o parduotuvė, kuri prekiaudavo, nustojo tos firmos gaminius vežti :( Tai mėginu dabar visokias, kartais sėkmingiau, kartais ne taip sėkmingai... Ačiū, kad parašėte :)

      Panaikinti
  5. Išbandžiau ir aš šį keksą, kaip autorė ir minėjo, bandant kaitinti miltus, aliejų ir pieną, nieko gero nesigavo. Visa masė man pradėjo ir svilti (čia jau mano puodo bėdos). Taigi pirmasis keksas buvo be plikytos masės. Pirmasis bandymas šiek tiek nuvylė, keksas buvo sprangus ir byrantis. Po pirmojo bandymo rankų nenuleidau. Kepdama antrą kartą truputį pakeičiau receptą. Visų pirma papildžiau receptą razinomis, mirkytomis juodoje arbatoje. Aliejų pakeičiau 200g sviesto. Pirma užvirinau pieną, cukrų ir sviestą ir tada pyliau miltus (pagal autorės pastabas). Keksas gražiai pakilo ir puikiai iškepė :) Kolegos darbe užskaitė ir klausė kaip toks gardus atsirado :) Ačiū autorei :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki! Didžiuojuosi tokiais skaitytojais kaip Jūs, kurie nebijo eksperimentuoti ir nepasiduoda po pirmosios nesėkmės. Kad neprisviltų masė, man patogiausia daryti taip: į didelį metalinį dubenį supilti miltus, tuo tarpu pieną, cukrų, druską ir aliejų užvirinti mažesniame prikaistuvyje, užpilti ant miltų ir išmaišyti. Jeigu reikia, tą didelį metalinį dubenį vėliau dar galima pakaitinti, bet dažniausia masė sutirštėja dar bemaišant ir papildomai kaitinti nereikia. Kai pravėsta, įmušti kiaušinius ir t.t. Ačiū, kad pasidalinote savo patirtimi, ir man pačiai, ir kitiems skaitytojams tikrai pravers Jūsų pastabos. Dabar tiksliai žinosiu, kad į šį keksą ir sviestą galima dėti :)

      Panaikinti
  6. Ruošiuosi gamybai :) ačiū už komentarus gaminusioms

    AtsakytiPanaikinti
  7. P.S. jau turiu svarstykles, tad nereiks mililitrų.
    O dėl aliejaus naudojimo - kai lankiausi Meksikos virtuvės kursuose, tai minėjo, kad neturi jie paprasto pieno, tik kondensuotą (saldų ir ne), mat dėl temperatūros ne visi turėtų jį kur laikyti - šaldytuvai kai kur vis dar prabanga... Manau ir dėl sviesto-aliejaus taip :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, sėkmės kepant!

      Dėl pieno gera pastaba; turbūt tik ūkininkai tokiuose kraštuose gali sau leisti naudoti šviežią pieną. Kai dėl riebalų, tai esu pastebėjusi, jog tuose Lotynų Amerikos kepinių receptuose, kuriuose nenaudojamas aliejus, dažniau negu sviestas figūruoja taukai. Spėju, todėl, kad lydyti taukai gali puikiai stovėti ir ne šaldytuve. Pagaliau ne paskutinėje vietoje yra ir crisco - toks į mūsų margariną panašėjantis produktas. Žodžiu, ieškant pakaitalų, yra iš ko rinktis:)

      Panaikinti
    2. Meksikoje pieno yra, tikrai ! Ir taip pat geria prie sausainiu :) bandau ir as dabar su visais vietiniais meksikietiskais produktais, tik geltonu miltu (gaila) neradau cia... naudoju iprastus baltus kukuruzu miltus skirtus tortijoms.

      Panaikinti
    3. Agne, ačiū už info apie pieną, iš pirmų lūpų ji visuomet patikimiausia!
      Dėl kukurūzų miltų, tai man atrodo, kad balti ne tik Meksikoje, bet ir kitur (Kaukaze, Afrikoje, Pietų Amerikoje) populiaresni, o geltoni dažniau naudojami galvijų pašarams. Tai gal ir nereikia labai gailėtis, kad jų nėra pirkti :) Deja,Lietuvoje situacija atvirkštinė, baltų prekybininkai kol kas neatveža :( Kiek aš žinau, balti būna irgi nevienodi, mažiausia 2 rūšių - vieni tiesiog sumalti iš baltų kukurūzų sėklų, kiti - dar priedo ir apdirbti šarmu. Pastarieji vadinasi masa harina ir naudojami tortilijoms ir kitiems kepiniams, nes dėl šarmo poveikio tampa lipnūs. Šiam pyragui reikėtų šarmu neapdirbtų baltų kukurūzų miltų (harina de maiz, harina maiz).

      Panaikinti
  8. Ačiū, receptas puikus! Gaminau su riebiu kaimišku pienu, jo pyliau daugiau nei nurodyta, bėriau rudą cukrų ir gerokai mažiau, kiaušinių nenaudoju (esu vegetarė), jie čia tikrai nebūtini. Pavyko puikiai. Labai skanus su veganiniu yo-yo vaniliniu kremu. Kartosiu ir būtinai išbandysiu veganinę šio pyrago versiją :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. p.s vietoj kepimo miltelių naudojau obuolių actu ir citrinos sultimis užgesintą sodą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lina, į sveikatą, džiaugiuosi, kad pyragas pateisino viltis. Ir dėkui, kad pasidalinote sėkmingai išbandyta vegetariška jo versija. Manau, pravers ne vienam čia užsukančiam žmogui, nes tikrai žinau, jog tarp mano skaitytojų yra ne vienas vegetarinės mitybos šalininkas. Mūsų šeima - visavalgiai, tai net į galvą neateitų kepti keksą be kiaušinių. O pasirodo - dar ir kaip įmanoma!

      Panaikinti
  10. Žinoma, kad galima! :) Patys skaniausi mano pyragai, blynai ir firminis tortas yra ne tik kad be kiaušinių, bet ir be pieno produktų. LABAI SKANŪS :) Linkių sveikų skanių patiekalų ne iš gyvūnų!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ačiū miela Kristina, puikumėlis pyrago.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui, kad išbandėte ir sugrįžote pasidalinti įspūdžiais! Visuomet malonu žinoti, kad žmonėms receptai praverčia ir patinka. Jeigu mėgstate kepinius iš kukurūzų miltų, verta išsikepti ir rytietišką pyragą (receptas skyrelyje "Afganistano virtuvė") - gal jis ir neatrodo įspūdingai, bet skonis puikus.

      Panaikinti
  12. Ačiū, viskas pavyko puikiai ir skaniai :) kadangi šeimyna mėgsta tortus, tai maskarponės tortui pagrindà taip pat iškepiau iš šio kekso (viskà padalinau iš 3), sulaisčiau citrinos sultim ir puikus tortas. Sakė geriau nei Maxima:) Ačiū :)
    komentaro laikas 2015 m. lapkričio 21 d. 12:49

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, ačiū už gražų atsiliepimą! Smagu girdėti, kad kūrybiškai žiūrite į receptų pritaikymą ir dalinatės idėjomis. Laiminga Jūsų šeima, turinti tokią išradingą mamą :)
      Dar noriu atsiprašyti, kad Jūsų komentras buvo užstrigęs (užtai 2 datos). Nežinau, kodėl, bet kelis kartus yra buvę, kad sistema sustreikuoja: komentaras ateina tik į mano el. paštą, bet nėra matomas viešai. Jeigu per parą jis automatiškai nepasirodo po įrašu, aš jį čia perkeliu pati. Tikėkimės, kad daugiau tokių trukdžių nebus - man tikrai labai svarbu išgirsti savo skaitytojų įspūdžius ir sužinoti jų nuomonę, todėl kiekvieną komentarą labai branginu :)

      Panaikinti
  13. Keksas išties puikus - drėgnas ir purus! Pabandžiau užplikyti miltus ir tik tuomet šiek tiek pakaitinti. Tad niekas neprisvilo ir gavosi vientisa masė. Beje, dar į masę pabarsčiau šokolado gabalėlių, labai tiko ;) Ačiū už skanų receptą!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip džiugu girdėti tokius atsiliepimus, į sveikatą! Ačiū, kad išbandėte ir pasidalinote patirtimi. Man irgi miltų užplikymas atrodo patikimesnis reikalas. Ir, žinoma, tikra tiesa, šokoladas retai kada pagadina pyragus :) Manau, šiam keksui, ypač keptam be priedų, netgi tiktų šokoladinis glaistas. Tad sėkmės ieškant kitų gardžių jo variantų :)

      Panaikinti
  14. Labai megstu gaminti, ypac pyragus kepti. Siand nusipirkau kukuruzu miltu ir jau orkaiteje kepa keksas, tikiuosi bus skanu. Daznai ieskau alternatyvos kvietiniams miltams, tikiuosi skonis nenuvils.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Labai skanu, gaminsiu ir kita karta. Tik desiu istirpinto sokolado i tesla, bus nerealus.
    Aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveikinu atradus šį keksą! :) Džiaugiuosi, kad kepinys puikiai pavyko ir patiko - jo gaminimo eiga šiek tiek komplikuotesnė negu kitų keksų, todėl aš visuomet laikau špygas kišenėje, kad tik jis pasisektų tiems, kurie mėgina :) Kai dėl priedų, tai, žinoma, kiekvienas gali rinktis pagal save. Aš, tarkime, labai mėgstu įberti šaukštą kitą aguonų. Tiktų ir šokoladas, ir razinos, tik dėl sultingų uogų (pavyzdžiui, vyšnių) nebūčiau tikra - jos gali per daug praskiesti tešlą, o tuomet kepinys prasčiau kiltų. Bet kokiu atveju, sėkmės tolimesniuose bandymuose ir eksperimentuose :)

      Panaikinti
  16. Viskas pavyko tiesiog puikiai - tobulas keksas. Pakeičiau pieną į augalinės kilmės - avižų pieną, dar įdėjau pamirkytų razinų, šlakelį vanilės ekstrakto ir vietoje kepimo miltelių (neturėjau) - obuolių actu užgesinau 1 arbatinį šaukštelį sodos. Tobulas keksas, keliauja nedelsiant į receptų aplanką. Mano vyras netoleruoja gliuteno ir mes vengiame gyvūlinės kilmės produktų, tai dar sugalvosiu kuo pakeisti kiaušinius ir bus vienas iš veganiškų perlų. :) Ačiū labai!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vaida, į sveikatą, ir sveikinimai atradus naują mėgstamą kepinį! Džiaugiuosi, kad prie to prisidėjau :) Deja, nesu veganiškos mitybos atstovė, tai negaliu pasakyti, kuo geriausia pakeisti gyvūninės kilmės produktus. Tačiau kiaušiniai veikia kaip tešlos surišėjai (kukurūzų miltai juk labai birūs), ir man teko girdėti, kad kai kas 1 kiaušinį keičia 2 v.š. bulvių krakmolo, kuris atlieka analogišką funkciją. Bet pati šio būdo bandžiusi nesu, todėl už rezultatus galvos neguldau. Na, bet, tikiuosi, kad Jūsų eksperimentai bus sėkmingi :)

      Panaikinti
  17. Kepiau šį jūsų keksą jau 4 kartus ir vis skirtingomis modifikacijomis. Kartą vietoj aliejaus teko tirpintą sviestą naudoti, nes aliejaus namie nebuvo. Tai mmmmmmm, pasaka buvo. Kitąkart dariau marmurinį keksą: kai išverčiau į formą pusę masės, į kitą dalį įmaišiau kakavos ir užpyliau ant švesios tešlos. Mmmm, net mano nevalgus ir tik šokoladą mėgstantis sūnus valgė. Trečiąkart nežinau kodėl, bet neiškilo keksas. Na o dabar ketvirtas gavosi BE GLIUTENO, BE KAKAVOS ir veganiškas. Vietoje pieno naudojau ryžių gėrimą, vietoje kiaušinių - specialų kiaušinių pakaitalą, vietoje kakavos, kuriai alergiška dukrytė - kerobą. Daugiausiai sukau galva del kepimo milteliu, nes juose yra kviečių. Nežinojau, kaip daryti su soda. Tai "pavariau" valgomąjį šaukštą sodos ir tiek pat citrinos sulčių. Turbūt padauginau sodos, nes tas aitrumas vistiek jaučiasi. Na ir gal del to, kad be kiaušinių, bandant išimti iš formos, pyragas subyrėjo į kelis didelius gabalus. Bet vis tiek gražiai sudėjau, laukiu degustatorių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Zita, labai džiaugiuosi, kad atradote šį kepinį, kuris atveria Jums galimybes eksperimentuoti, be to, yra tinkamas visiems šeimos nariams. Aš pati su produktų netoleravimo problema susidūrusi nesu, bet įsivaizduoju, jog labai nelengva, kai kažkuris iš namiškių negali valgyti dalies produktų, o ypač tada, kai tie ligoniukai - vaikai :( Soda daug stipresnė už kepimo miltelius, manau, čia jos užtektų apie 1 a.š. (nugesintos rūgštimi). O gal Jums verta išmėginti ir amonio karbonatą, man atrodo, jokių kviečių pėdsakų jame nėra? Tai labai populiarus kėliklis Skandinavijoje, Vokietijoje ir kitose Vakarų Europos šalyse - pažiūrėkite, jei keliausite, arba internetinėse parduotuvėse, netgi Lidle Lietuvoje kažkada esu mačiusi. Tiesa, gal dažniau jis naudojamas sausainių ir meduolių tešlai purinti, bet tokiu kritiniu atveju, kaip jūsiškis, turbūt galima naudoti ir kitiems kepiniams (esu mačiusi torto receptą su amonio karbonatu, tai reiškia, biskvitus jis vis dėlto iškelia). Bet kokiu atveju, didelės sėkmės Jums, sveikatos, na, ir skanumynų, kuriais galėtų mėgautis visa šeima :)

      Panaikinti
  18. Dėkoju už puikią idėją. Anot kolegių - "tobulas keksas"! :-). Leidau sau visiškai atsisakyt cukraus, jį pakeičiant bananais ir klevų sirupu. Taip pat naudojau migdolų "pieną". Pirmo bandymo produktas,dėl pasenusių kepimo miltelių nukeliavo į komposto dėžę, bet toliau reikalai klostėsi gerai. Dar kart ačiū ir sėkmės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Super! Tiesiog nuostabu, kokie išradingi ir kūrybingi žmonės lankosi šiame tinklaraštyje! Atsimenu, kažkada, kai tik kekso eceptas buvo paskelbtas, nieko negalėjau atsakyti į pirmuosius paklausimus apie produktų pakeitimus, o dabar komentaruose sulaukiu tiek naudingos info, jog kyla pasididžiavimo jausmas savo skaitytojais. Dėkui, kad pasidalinote savo patirtimi, manau, daug kam ji bus pravarti. Man, savo ruožtu, labai malonu sulaukti komplimentų :) Didelės sėkmės ir Jums - ir virtuvėje, ir už jos ribų!

      Panaikinti
    2. Kažkodėl vidury sušoko į gabalą. Gal per trumpai kepiau... Nors patikrinus pagaliuku nesivėlė. Šiaip skonis geras, mėginsiu vėl.

      Panaikinti
    3. Aušra, kaip gaila :( Tiesą sakant, pirmą kartą girdžiu apie tokią situaciją; jeigu būtumėte per trumpai kepusi, keksas būtų sukritęs ir susmegęs, bet net sunku įsivaizduoti, kas atsitiko, kad vidurys likto kietas?.. Galbūt tešla buvo labai tiršta ir nesugebėjo iškilti? Jeigu taip, tai maišant galima įmušti papildomą kiaušinį arba įpilti papildomą šlakelį pieno, kad tešla būtų minkštesnė, glotnesnė, tirštos grietinės konsistencijos. Kepant irgi geriausia stebėti, kaip keksas atrodo - jis turėtų ne tiktai pakilti, bet ir įtrūkti, o trūkio vieta šiek tiek apskrusti. Labai tikiuosi, kad šie patarimai pagelbės, laikysiu kumščius, kad antrą kartą Jums viskas pasisektų taip, kaip priklauso. Sėkmės!

      Panaikinti
    4. Ačiū. Šiandien dariau sumažintą normą keksiukais. Viskas puikiai. Toliau noriu pamodifikuoti veganiškai. Pagavo azartas🙂

      Panaikinti
    5. Aušra, į sveikatą, va čia jau visai kitas reikalas! :) Džiaugiuosi, kad antras blynas neprisvilo, ir linkiu kuo geriausių emocijų bei rezultatų toliau eksperimentuojant :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.