2014 m. vasario 27 d., ketvirtadienis

Lenkiški Užgavėnių žagarėliai "Rožės"



Kadangi nenumaldomai artėja Užgavėnės, nusprendžiau pasidalinti keliais šiai dienai tinkančiais receptais - truputį iš anksto, kad būtų laiko šį bei tą išsikepti tiems, kurie kol kas vis dar ieško idėjų.

Nuotrauka Kristinos

Taigi, daug nedelsdama dalinuosi lenkiškų žagarėlių-roželių receptu. Tai Lenkijoje paplitęs Užgavėnių skanumynas, labai greitai (per gerą pusvalandį su savo mažuoju pagalbininku jų prikepėme visą kalną - kas galėtų pagalvoti! :) ir paprastai pagaminamas, tačiau pakankamai įspūdingai atrodantis ir galintis papuošti šventinį stalą. Šiaip jau lenkai turi pakankamai platų Užgavėnių saldumynų asortimentą, įskaitant blynus, įvairias spurgas, paprastus žagarėlius ir pyragus, tačiau šios roželės man pasirodė verčiausios dėmesio. Keista, kad Lietuvoje jos mažai žinomos ir nelabai paplitusios -  juk esame kaimynai. Mūsų tinklaraštininkai šio skanėsto irgi dar neatrado - pavyko aptikti vieną vienintelį prieš porą metų paskelbtą Neringos įrašą, kuriame ji pristato lenkiškus Užgavėnių žagarėlius, pavadinusi juos trapiomis rožėmis.

Be visų kitų privalumų žagarėliai gali būti valgomi šalti, todėl juos labai patogu pasiruošti iš anksto (bet ne prieš kelias dienas, nes tą pačią dieną sausainukai skaniausi) - tuomet vakare liks daugiau laiko blynams kepti.
Nuotrauka Kristinos


Róże karnawałowe - lenkiški Užgavėnių žagarėliai "Rožės"

Ingredientai: (išeina maždaug 40 žagarėlių-roželių)

300 g miltų
1 kiaušinis ir 4 kiaušinių tryniai
5 v.š. grietinės
1 v.š. spirito (galima keisti 2 v.š. kito stipraus alkoholio, pavyzdžiui, romo)
¼ a.š. druskos
~ 1 v.š. kiaušinio baltymo (lapeliams suklijuoti)
Aliejaus (virimui riebaluose - reikės maždaug 1 l butelio)
Cukraus pudros (apsijoti)
Tiršto džemo (sausainių viduriukams; tradiciškai naudojama rožių žiedlapių, erškėtuogių arba aviečių uogienė, bet tiks bet kokia mėgstama)

  1. Iš persijotų miltų, kiaušinio ir kiaušinių trynių, grietinės, spirito ir druskos suminkykite tešlą (tam galima naudoti ir virtuvinį kombainą). Baigiant minkyti, tešlos rutulį kelis kartus pamuškite sunkiu kočėlu, kad būtų vientisesnis. Suminkyta tešla turėtų būti minkšta, elastinga, bet nelipni. Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą maždaug pusvalandžiui.
  2. Pasiruoškite 3 dydžių apvalias formeles tešlai išspausti - aš naudojau 8 cm, 6 cm ir 4 cm skersmens; jeigu formelės bus banguotais kraštais, rožės išeis subtilesnės. Jeigu formelių neturite, galite panaudoti bet ką, tinkamą apskritimams išspausti (pavyzdžiui, didesnį puodelį, vyno taurę ir mažą taurelę - svarbu, kad jų diametras skirtųsi). Išbrinkusią tešlą padalinkite į kelis gabaliukus (aš dalinu į 8). Imkite vieną gabaliuką ir iškočiokite, kaip gamindami koldūnus/virtinius; likusią tešlą pridenkite, kad nedžiūtų. Atsiminkite - kuo ploniau iškočiosite, tuo trapesni ir gardesni bus žagarėliai. Kiekvienam sausainiui išspauskite tris skirtingų dydžių apskritimus; man iš vieno tešlos gabaliuko išeina "detalių" maždaug 5 roželėms.
  3. Suformuokite sausainius: kiekvieno apskritimo kraštą peiliu įpjaukite 4-6 vietose, bet taip, kad ties centru liktų maždaug monetos dydžio sveika "salelė". Didžiausio apskritimo centrą patepkite kiaušinio baltymu ir uždėkite vidutinio dydžio apskritimą. Stenkitės, kad apatiniame ir viršutiniame apskritimuose padaryti pjūviai nebūtų vienoje linijoje. Kiaušinio baltymu patepkite antrojo apskritimo centrą ir uždėkite mažiausią apskritimą. Dabar nykščiu sausainio centrą paspauskite taip, kad apskritimai gerai suliptų, o centre liktų duobutė. Taip suformuokite visus sausainius.
  4.  Prikaistuvyje gerai įkaitinkite aliejų - aš jo naudoju visą butelį, nes sausainiai būna pakankamai dideli, ir jeigu bus per mažai riebalų, jie ims liesti prikaistuvio dugną ir degti. Kai riebalai gerai įkais, ugnį sumažinkite: jeigu kaitra bus per didelė, sausainiai išeis labai tamsūs. Priklausomai nuo prikaistuvio dydžio, į riebalus dėkite po 2-4 žagarėlius žiedeliais žemyn - apatinis didysis apskritimas turi būti viršuje; turėkite galvoje, kad virdami sausainiai išsipūs, todėl jų į prikaistuvį nepridėkite per daug. Virkite, kol apatiniai roželės žiedlapiai gražiai parus, tuomet roželes apverskite, kad sutvirtėtų ir parustų jų apačia. Išgriebkite kiaurasamčiu ir sudėkite ant virtuvinio rankšluosčio, kad susigertų likęs aliejus. Taip išvirkite visas roželes.
  5. Šiek tiek pravėsusias roželes apsijokite cukraus pudra - būkite dosnūs, nes į žagarėlių tešlą cukraus nededama. Tuomet į roželių viduriuką įkrėskite po lašą uogienės (kai kas deda, pavyzdžiui, cukruotas vyšnias). Sudėkite į serviravimo indą ir patiekite tą pačią dieną. 
Nuotrauka Kristinos

Svarbiausias recepto šaltinis čia.

4 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Rita, ir labai gardūs, rekomenduoju! Ačiū už komplimentą:)

      Panaikinti
  2. Oi, kokie grazus!!! is pradziu pagalvojau, kad cia kokia speciali formele; paskui paziurejau visa video - viskas aisku; liuks; kada nors prisinkuosiu ir as tokiu rozeliu;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, ačiū! Aš kaskart stebiuosi žmonių išradingumu, kai paprasčiausiomis priemonėmis sukuriamas pasigėrėjimo vertas rezultatas. Būtinai išbandyk kada, labai gardu. Aš dar galvojau, kad reikėtų tuo pačiu principu kada mažų gėlyčių prisikepti tortui/pyragui papuošti:)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.