2014 m. vasario 9 d., sekmadienis

Upėtakis špinatų padaže


Mano brangus vyras įsitikinęs, jog geriausias būdas paruošti bet kurią žuvį - pabarstyti ją druska bei pipirais ir iškepti keptuvėje. Leistis į diskusijas jis šioje vietoje nelinkęs, juo labiau, kad toks žuvies paruošimo metodas paprastai pasiteisina. Bet prieš keletą savaičių keptuvėje iškepęs upėtakius mano žmogus nusivylė, nes žuvis buvo sausa ir ne itin gardi. Todėl šįkart upėtakiai buvo patikėti mano valiai.

Nusprendžiau juos paruošti pagal dar vieną airišką receptą, rastą Darina Allen knygoje; angliškai jo pavadinimas skamba Trout with Spinach Butter Sauce. Patiekalas labai paprastas ir tikrai geras - tą pripažino net mano vyras, prieš tai pareiškęs, kad valgis vis dėlto ne itin išvaizdus:) Na, anokia čia naujiena, dauguma airiškų patiekalu rafinuotumu nepasižymi, užtai jų skonis puikus. Pagal šį receptą paruošti upėtakiai buna švelnūs, sultingi ir, patiekti su bulvių koše, tinkami visai šeimai, įskaitant vaikus. Žodžiu, šeimyniniams savaitgalio pietums - pats tas.

Receptas rekomenduoja naudoti vaivorykštinius upėtakius, bet tiks ir kitų rūšių upėtakiai, ar netgi kitų rūšių žuvys (pavyzdžiui, lašiša ar plekšnė). Svarbiausia, kad ir žuvys būtų šviežios, o kiti produktai tikri (na taip, sviestas, o ne tepus riebalų mišinys).

Nuotrauka Kristinos

Upėtakis špinatų padaže

Ingredientai: (4 porcijoms)

2 vaivorykštiniai upėtakiai, kiekvienas maždaug po 900 g
30-60 g sviesto
2 pankolio šakelės arba kelios riekelės pankolio gumbo
Druskos ir grūstų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Maistinės aliuminio folijos žuviai suvynioti
Padažui:
~80 g špinatų lapelių
150-200 ml riebios grietinėlės
85 g sviesto

  1. Žuvis išskroskite, galvas ir žvynus palikite. Kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite. Išorę ir vidų įtrinkite druska ir pipirais, į kiekvienos žuvies vidų įdėkite po gabaliuką sviesto ir po šakelę (arba kelias riekeles) pankolio. Abi žuvis (atskirai) kruopščiai suvyniokite į maistinę aliuminio foliją. Į foliją susuktas žuvis dėkite į skardelę (bet taip, kad jos viena prie kitos nesiliestų) ir kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje 30 min.
  2. Kol kepa žuvis, paruoškite špinatus. Jeigu naudojate šviežius špinatus, nuskabykite kietus jų stiebelius, o lapelius 3-4 min apvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. Perliekite šaltu vandeniu, gerai nusausinkite ir susmulkinkite. Jeigu naudojate šaldytus špinatus, užpilkite juos verdančiu vandeniu, leiskite atitirpti, tuomet gerai nuspauskite vandenį ir, jeigu reikia, susmulkinkite.
  3. Baigiant kepti žuviai, į prikaistuvį supilkite grietinėlę ir ant nedidelės ugnies pakaitinkite, kol ims tirštėti, tuomet sudėkite špinatus ir leiskite dar kartą užvirti. Sudėkite sviestą ir vos tik jis ištirps, padažą nukaiskite. Druskos ar kitų prieskonių kol kas dėti nereikia.
  4. Iškepus žuviai, į padažą reikėtų supilti folijoje likusias abiejų žuvų kepimo sultis (man tai padaryti patogiausia, prakirpus foliją ties žuvies uodega ir pro ertmę išpylus visas sultis į padažą). Žuvies sultys turėtų šiek tiek pasūdyti padažą - jeigu reikia, dabar padažą galima papildomai pasūdyti ir/ar pagardinti pipirais.
  5. Foliją atverkite, nulupkite žuvies odą su žvynais, o žuvies mėsą atsargiai nuimkite nuo kaulų. Nukaulintą žuvį dėkite į serviravimo lėkštes ir užpilkite špinatų padažu. Patiekite tuojau pat.
  6. Taip paruoštą žuvį labai tinka valgyti su bulvių koše. 
Nuotrauka Kristinos

 Recepto šaltinis:
Darina Allen, Irish Traditional Cooking, Great Britain: Kyle Books, 2012, p. 51; internetinė versija čia.

2 komentarai:

  1. O man ir atrodo labai skaniai ;) Gera ideja, reikes isbandyti :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skaitytoja, dėkui! Man asmeniškai tas troškinys irgi visai pusėtinai atrodo, bet vyrai turbūt viską mato kitaip:) Jeigu turėsite progą receptą išbandyti, būtų įdomu išgirsti, kaip pasisekė.

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.