2014 m. kovo 1 d., šeštadienis

Bulviniai blynai su kmynais


Sako, kad per Užgavėnes reikėtų valgyti ne tiek saldžiai, kiek sočiai ir riebiai, todėl visai praverstų vienas kitas nesaldžių blynų receptas. Tradiciniai bulviniai bei žemaitiški blynai - kuo puikiausias pasirinkimas. O jeigu norisi kažko mažiau įprasto? Šįkart siūlau išsikepti kmynais pagardintų bulvinių blynų.

Tai dar vienas - ir ne juokais gardus! - airiškas receptas iš Darinos Allen kolekcijos, jos knygoje figūruojantis kaip Potato and Caraway Seed Cakes. Nors airiai be galo mėgsta bulves ir turi daugybę patiekalų iš jų (šioje srityje su jais, manding, galėtų lygintis nebent baltarusiai), tačiau įvairiems blynams ir paplotėliams kepti jie retai naudoja tarkuotas žalias bulves, kaip kad įprasta Lietuvos virtuvėje. Bulviniai blynai Airijoje paprastai kepami iš grūstų virtų bulvių, pridedant į jas vienokių ar kitokių priedų. Jeigu naudojamos žalios bulvės, į jas dažniausia vis tiek įmaišoma ir dalis virtų, kad kepiniai būtų minkštesni. Taigi, bene artimiausias atitikmuo airiškiems bulviniams blynams mūsų virtuvėje būtų žemaitiški blynai, tiktai be įdaro.

Šie blynai su kmynais man buvo tikras atradimas. Kmynai jiems suteikia puikų prieskonį (žinoma, reikia mėgti kmynus, kad tai įvertintumėte:), be to, jie gardinami petražolėmis ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais. Blynai ne tiktai kepami svieste, bet tradiciškai dar ir valgomi, dažant juos į tirpintą pasūdytą sviestą. Tačiau mes esame valgę šiuos blynus ir su kitokiais priedais, tokiais kaip grybų padažas - ir jie buvo ne ką mažiau gardūs. Svarbu tik, kad blynai būtų valgomi karšti - vėsdami jie kietėja ir pamažu praranda savo puikią šilkinę tekstūrą.

Vienintelis originalaus recepto pakeitimas mano versijoje - tai, kad prieš įmaišydama į tešlą aš nuplikinu kmynus ir palieku juos apie pusvalandį pabrinkti. Taip paruošti jie būna minkštesni, be to, geriau atsiskleidžia jų skonis. Na ir paskutinis dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį - tai miltų kiekis tešloje. Jis priklauso nuo to, iš kokios rūšies bulvių kepsite blynus. Airiai labiausiai mėgsta miltingas, sausas bulves, tuo tarpu Lietuvoje ne visuomet pasiseka tokių įsigyti. Taigi, jeigu iškepę pirmuosius blynus pastebėsite, kad jie tęžta labiau, negu norėtumėte, į likusią tešlą tiesiog įdėkite papildomą šaukštą ar du miltų - bet nepersistenkite, kad blynai netaptų per kieti.

Nuotrauka Kristinos


Bulviniai blynai su kmynais

Ingredientai: (maždaug 6 porcijoms)

700 g bulvių su lupenomis (maždaug 5 didelės bulvės)
45 g sviesto
1 vidutinio dydžio svogūnas
1-2 a.š. kmynų
~ 1 v.š. smulkintų petražolių lapelių
~ 60 g miltų
Druskos ir grūstų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Sviesto, geriausia lydyto (kepimui)
Tirpinto ir sūdyto sviesto (patiekiant)

  1. Bulves kruopščiai nuplaukite ir išvirkite su lupenomis pasūdytame vandenyje. Kmynus užplikykite keliais šaukštais verdančio vandens ir palikite, kad pabrinktų. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite svieste (stenkitės, kad jis neparuduotų).
  2. Išvirusias bulves nusausinkite, šiek tiek pravėsinkite ir dar karštas nulupkite. Kruopščiai sugrūskite, sudėkite kepintus svogūnus ir sviestą, kuriame jie kepė, nusausintus kmynus, petražoles, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Viską išmaišykite, sudėkite miltus ir užminkykite minkštą, bet nelipnią tešlą. Jeigu norite, galite palikti ją 10-15 min. pastovėti.
  3. Suformuokite blynus: vienas būdas yra dėti tešlą ant miltuoto paviršiaus, vėl lengvai pabarstyti miltais, iškočioti maždaug 1,5-2 cm lakštą ir blynus išspausti formele kaip sausainius. Antrasis būdas - tešlą padalinti pusiau, suvolioti 2 storokus volelius, kaip gaminant varškėčius, ir suraikyti juos griežinėliais. Trečias (mano visuomet naudojamas:) būdas - pakabinti šaukštą tešlos, iš jos tarp delnų suformuoti rutuliuką, o tuomet jį lengvai paploti ir lengvai pabarstyti miltais; taip suformuoti visus blynus. Svarbu, kad blynų diametras nebūtų per didelis, o jie patys būtų gana stori, nes plonus ir didelius blynus bus sunku apversti ir gražiai apskrudinti.
  4. Keptuvėje įkaitinkite truputį sviesto, dėkite blynus ir ant nedidelės arba vidutinės ugnies ir apkepkite juos iš abiejų pusių, kol taps auksiniai. Turėkite kantrybės ir nevartykite blynų per dažnai, antraip nespės susiformuoti tvirta plutelė, ir blynai ims byrėti.
  5. Iškeptus blynus patiekite tuojau pat su tirpintu ir pasūdytu sviestu arba su mėgstamu padažu. Originaliame recepte juo siūloma užgerti karštu airiško viskio ir vandens gėrimu, bet čia kuo puikiausiai tiktų ir stiklinė kefyro arba pasukų:)
Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis:
Darina Allen, Irish Traditional Cooking, Great Britain: Kyle Books, 2012, p. 157.

1 komentaras:

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.