2014 m. balandžio 14 d., pirmadienis

Bobausiai grietinėlės padaže


Kol dar aktualu - o sprendžiant iš tinklaraščio lankytojų statistikos, aktualu :) - skubu įdėti dar vieną suomišką bobausių receptą. Čia tam atvejui, jeigu, galų gale nulijus pavasariniams lietums, šių grybų rastumėte pilną krepšį, ir bobausių sriubai jų būtų gerokai per daug. Iš esmės receptas labai panašus į sriubos, tiktai šiuo atveju nepilama (arba pilama labai nedaug) sultinio, o bobausių padažas sutirštinamas saldžia grietinėle.

Suomiai šį bobausių troškinį vadina bobausių kremu ir valgo jį arba kaip vegetarišką patiekalą su bulvėmis ir pavasarinėmis daržovėmis (pavyzdžiui, šparagais), arba patiekia kaip garnyrą prie žuvies bei mėsos patiekalų. Aš bobausius sukomponavau su keptais Nemune sugautais ešeriais ir paprastomis virtomis pernykščio derliaus bulvėmis. Kai dėl žuvies, tai ji gali būti visokia: lašiša, karpis, lydeka ar dar kokia nors jūsų mėgstama ir, pageidautina, aptinkama prie Skandinavijos krantų. Šiek tiek nustebau pamačiusi, kad daugelyje receptų siūloma bobausius patiekti su šviežiomis bulvėmis. Bet kad Lietuvoje kol kas jų dar teks palūkėti. Kaip ir šparagų - bent jau manieji dar ramiai miega tuščiose lysvėse. Užtai builių ir laiškinių česnakų radau į valias, taigi, šiam patiekalui juos ir panaudojau:) Žinoma, kiekvienam valia daržoves pasirinkti pagal savo skonį, bet turėkite galvoje, kad gardžiausias, kvapniausias ir sveikiausias patiekalas bus tuomet, jeigu atsižvelgsite į produktų sezoniškumą.

Nuotrauka Kristinos


Korvasienimuhennos - bobausių sriuba

Ingredientai: (maždaug 4 porcijoms)


~ 600 g virtų bobausių (instrukcijos, kaip juos išvirti čia)
2 v.š. sviesto
1 vidutinio dydžio svogūnas
1 v.š. miltų
~ 150 ml naminio vištienos sultinio arba pieno
~150-250 ml grietinėlės
Nebūtinai: 1skiltelė česnako
Nebūtinai: 1-2 v.š. sauso balto vyno arba citrinos sulčių
Druskos ir grūstų juodųjų arba baltųjų pipirų (pagal skonį)
Builių, petražolių, peletrūnų ar kitų žalumynų (papuošti)

  1. Bobausius išvirkite, kad būtų tinkami maistui - atsiminkite, kad tinkamai neparuošti bobausiai yra mirtinai nuodingi!
  2. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite smulkintą svogūną ir ant mažos ugnies troškinkite, kad šiek tiek suminkštėtų, bet nepradėtų ruduoti. Sudėkite paruoštus bobausius, išmaišykite ir dar 2-3 min.pakepkite.
  3. Svogūną ir bobausius apibarstykite miltais, išmaišykite ir kepkite dar apie 1 min. Tuomet po truputį, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų, supilkite sultinį (ar pieną) bei grietinėlę. Sultinio, pieno ir grietinėlės kiekis priklauso nuo jūsų skonio: jeigu norite daugiau ir skystesnio padažo, pilkite daugiau skysčio, jeigu norite mažiau ir tirštesnio padažo, pilkite mažiau. Lygiai taip pat vadovaukitės savo skoniu, spręsdami, kurio skysčio kiek pilti. Pavyzdžiui, jeigu naudojate riebią grietinėlę, kad padažas nebūtų per riebus, geriau pilkite daugiau sultinio/pieno, o jeigu liesą - sultinio/pieno galima pilti mažiau, o grietinėlės daugiau. Na, o jeigu mėgstate riebius padažus ir neskaičiuojate kalorijų, padažui galite panaudoti vien tiktai grietinėlę:)
  4. Padažui užvirus, grybus pasūdykite, sumažinkite ugnį ir, uždengę keptuvę, troškinkite apie 15  min., kol svogūnai bus visiškai minkšti, o padažas sutirštės.
  5. Padažui ėmus tirštėti, bobausius pagardinkite pipirais, jeigu norite, įpilkite vyno ar citrinos sulčių, arba įspauskite česnako skiltelę. Paragaukite, jeigu reikia, papildomai pasūdykite.
  6. Nukaitę grybus, juos uždenkite ir leiskite kelias minutes pastovėti. Prieš nešdami į stalą, papuoškite prieskoninėmis žolelėmis. Taip paruoštus bobausius galite valgyti kaip vegetarišką patiekalą su virtomis bulvėmis, o galite patiekti kaip garnyrą prie žuvies ar mėsos patiekalų.*
*Primenu, kad valgant bobausių patiekalus, medikai rekomenduojama saikingai naudoti alkoholį.

Nuotrauka Kristinos

Svarbiausi recepto šaltiniai čiačiačia, čia ir čia

6 komentarai:

  1. Nežinau ką atiduočiau už tą lėkštę paskutinėje nuotraukoje!!! Bobausiai yra skaniausi grybai, kokius kada valgiau :).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, mielai pasidalinčiau:) Man iš pradžių žuvies ir bobausių derinys atrodė keistokas, nes dažniausia bobausius valgome tiesiog su bulvėmis ar bulvių koše kaip bet kuriuos kitus grybus. Bet paaiškėjo, kad su žuvimi irgi labai gardu. Ačiū už komplimentus!

      Panaikinti
  2. Ojėzau, aš jau po pastarojo įrašo apie tuos bobausius savaitę kliedėjau, dabar visai nebežinau ką daryt!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Živile, man atrodo, kad geriausia būtų apsilankyti Kalvarijų turguje, kur, kaip išaiškino kitos merginos, tuos bobausius pardavinėja. Dabar, kai praėjusią savaitę palijo ir buvo šilta, bobausiai gausiai dygsta ir turguje jų turėtų tikrai būti. Žinoma, reikėtų ieškoti iš ryto ar pirmoje dienos pusėje, gal kokią pietų pertrauką paaukoti?.. O šiaip bobausiai nekirmija ir pusdienį ar net dieną gali laukti, kol bus pagaminti.

      Panaikinti
  3. Aš irgi prisidedu prie aikčiojančių ir žadančių daug atiduoti už tą bobausių lėkštę. Bet šiais metais abejoju ar bus proa jų pasirinkti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, dėkui! Tikiuosi, kad vis dėlto atsiras proga pabobausiauti šį pavasarį - jeigu ne miške, tai turguje:) Arba, pavyzdžiui, svečiuose būsi pavaišinta:)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.