2014 m. gegužės 15 d., ketvirtadienis

Gzik - bulvės su varške, ridikėliais ir žalumynais



Ankstyvas pavasaris šiais metais atnešė ir ankstyvą šiltnaminių daržovių derlių. Jau kelios savaitės valgome savas salotas, krapus ir svogūnų laiškus; na ir, žinoma, ridikėlius. Kad jau atsivalgėm jų grynu pavidalu (žr. ridikėliai su sviestu ir jūros druska), atėjo laikas ir kitiems patiekalams.

Nuotrauka Kristinos

Šįkart dar vienas paprastas ridikėlių patiekimo būdas, nusižiūrėtas iš lenkiškų šaltinių - gzik, arba pyry z gzikiem (pyr vietiniu dialektu reiškia bulvė). Tai tradicinis regioninis Didžiosios Lenkijos patiekalas, ypač mėgstamas Poznanėje ir jos apylinkėse. Iš tiesų tai tėra su lupenomis virtos bulvės ir varškės padažas, pagardintas grietine, ridikėliais, svogūnų laiškais ir - ne visuomet - kitais žalumynais, tokiais kaip krapai, agurkai ar petražolės; retkarčiais prie gzik sudėtinių dalių minimas ir aliejus (pilamas į padažą) arba kiaušinis. Manoma, kad patiekalas atsirado XIX a. 1-ojoje pusėje, Lenkijoje pradėjus auginti bulves. Iš pradžių gzik turėjo pavasarinio pasninkinio valgio statusą ir buvo gaminamas daugiausia penktadieniais. Šiais laikais gzik su pasninku siejamas kur kas rečiau, užtai gana dažnai jis įvardijamas kaip vegetariškas. Ką gi, keičiasi laikai, keičiasi ir mados:) Beje, patys lenkai pastebi, kad tradicinės su lupenomis virtos bulvės gaminant gzik vis dažniau keičiamos keptomis bulvytėmis ar netgi duona - ir šią tendenciją irgi įvardija kaip mados dalyką.

Bulvių, varškės ir pavasarinių daržovių derinys žinomas ir Lietuvoje. Pervertusi Nijolės Marcinkevičienės knygą Metai už stalo, radau ir Žalios varškės, ir Varškės su svogūnų laiškais receptus. Tačiau čia į varškės padažą siūloma dėti morkų, kmynų ir kt. lenkiškam padažui nebūdingų ingredientų. Be to, mūsuose šis patiekalas neturi visuotinai pripažinto tradicinio patiekalo statuso, tad tebūnie tai lenkų virtuvė:) O derinys tikrai gardus ir labai pavasariškas. Mano galva, patiekalas itin tinka lengvai vakarienei.

Nuotrauka Kristinos



Gzik - bulvės su varške, ridikėliais ir žalumynais

Ingredientai:

Visų ingredientų kiekiai imamai pagal skonį ir poreikius

Bulvės
Varškė (kuo šviežesnė, nerūgšti, geriausia naminė)
Grietinė*
Ridikėliai
Svogūnų laiškai
Nebūtinai: krapai ir/ar agurkas
Nebūtinai: Mažas svogūnas arba česnako skiltelė
Druska ir pipirai

  1. Bulves išvirkite su lupenomis, šiek tiek atvėsinkite ir nulupkite (aš viriau garuose išilgai perpjautas šviežių bulvių puseles)
  2. Kol verda bulvės, paruoškite varškės padažą: varškę gerai ištrinkite ir sumaišykite su grietine iki jums priimtinos konsistencijos. Pagal skonį įdėkite smulkintų ridikėlių bei svogūnų laiškų ir, jeigu norite, krapų ir/ar agurko (aš dėjau tik krapus). Jeigu mėgstate aštriau, padažą galite pagardinti česnaku ar svogūnu (aš naudojau česnaką). Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir labai gerai išmaišykite.
  3. Varškę su žalumynais patiekite prie karštų virtų bulvių. Jeigu norite, papuoškite žalumynais ir ridikėlių gabaliukais.  
*Grietinė - tradicinis šio patiekalo komponentas, tačiau jeigu varškė labai sausa, o jūs mėgstate skystesnį padažą, jos prireiks tikrai nemažai. Dėl šios priežasties šiais laikais dalis grietinės kartais keičiama jogurtu, kefyru, pienu ar neriebia grietinėle.

Nuotrauka Kristinos

Svarbesni recepto šaltiniai čia, čia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.