2014 m. gegužės 5 d., pirmadienis

Morkų tortas su graikiniais riešutais ir sūrio kremu


Morkų pyragas/ tortas - populiarus saldumynas, Europoje kepamas mažų mažiausia nuo viduramžių, kuomet saldžiomis morkomis buvo mėginama pakeisti bent dalį brangaus cukraus. Šis triukas buvo prisimenamas ir vėlesniais sunkmečiais, įskaitant II-ąjį pasaulinį karą bei pokario metus, tik anuomet prie ekonomiškumo buvo pridėtas dar vienas - sveikuoliškos gyvensenos - argumentas. Morkų pudingas/ pyragas, II-ojo pasaulinio karo metais itin išpopuliarėjęs Didžiojoje Britanijoje, apie XX a. vidurį tapo ir amerikiečių mėgstamu desertu. Pastarieji morkų pyrago receptūroje įvedė kelis esminius patobulinimus: pirmiausia, kepdami biskvitą, pradėjo naudoti kepimo miltelius ir sodą, todėl pyragas nutolo nuo britiško pudingo, kildinamo gerai išplaktais kiaušiniais, ir tapo kur kas puresnis; antra, ėmė naudoti sūrio kremą, be kurio šiais laikais neįsivaizduojamas nei amerikietiškas, nei angliškas morkų pyragas/ tortas. Taigi, iš esmės toks morkų pyragas/ tortas, kurį mes dažniausia kepame šiais laikais, yra angliškų ir amerikietiškų tradicijų sintezė.

 Nuotrauka Kristinos

Visi angliški/amerikietiški morkų torto receptai panašūs, nes į juos įeina morkos, graikiniai riešutai (kartais - razinos, kokoso drožlės arba ananasų gabaliukai), miltai, aliejus (sviestas), kiaušiniai, cukrus ir prieskoniai - skiriasi tik produktų proporcijos. Konkrečiai pagal šį receptą keptą tortą pirmą kartą valgiau svečiuodamasi pas Kristiną, tą pačią, kuri kepa puikųjį apelsinų ir migdolų pyragą. Jos kepamas morkų tortas irgi nuostabus, todėl šį pavasarį nusprendžiau juo pradžiuginti savo anytą mamos dienos proga. Ir, regis, tikrai pradžiuginau :)

Šis tortas kur kas drėgnesnis, saldesnis ir riebesnis negu šveicariškas morkų tortas, tačiau tikrai vertas nuodėmės. Tiesa, kepinys yra pakankamai didelis ir sotus, todėl jį skanauti geriausia švenčių proga, kai desertą valgo didesnis būrelis žmonių.

Nuotrauka Kristinos 


Morkų tortas su graikiškais riešutais ir sūrio kremu 

Ingredientai

Biskvitui
250 ml cukraus (gali būti rudasis)
450 ml miltų (gali būti rupūs, pilno grūdo) 
2 a.š. cinamono 
½ a.š. druskos 
2 a.š. kepimo miltelių 
½ a.š. sodos 
3 dideli kiaušiniai 
350 ml neutralaus skonio aliejaus (ir dar šiek tiek kepimo formai patepti) 
500 ml smulkiai tarkuotų morkų 
150-200 ml maltų graikinių riešutų 
Kremui*: 
200 g kreminio sūrio (Philadelphia, mascarpone ar pan.) 
250 ml cukraus pudros** 
~2-4 v.š. apelsinų/citrinų sulčių 

  1. Atskirame dubenyje sumaišykite sausus birius produktus: cukrų, miltus, druską, cinamoną, kepimo miltelius ir sodą (jos jokiu būdu nepraleiskite - be sodos biskvitas neiškils; iškeptame biskvite sodos skonio tikrai nesijaučia).
  2. Kiaušinius lengvai išplakite, į juos supilkite aliejų ir vėl paplakite, kol masė bus daugmaž vienalytė. Įmaišykite birius produktus, o paskui - smulkiai sutarkuotas morkas ir maltus graikinius riešutus. Išmaišykite, kad masė taptų vientisa, bet nepersistenkite ir tešlos per ilgai ir per daug intensyviai neplakite.
  3. Biskvito masė bus gana tiršta. Ją supilkite į 24 cm skersmens kepimo popieriumi išklotą ir aliejumi pateptą apvalią kepimo formą nuimamais kraštais. Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 175-180º C ir kepkite apie 50-60 min, arba kol biskvitas gražiai pakils, atšoks nuo kepimo formos kraštelių, o į vidurį įsmeigtas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus sausas. Iš orkaitės išimtą biskvitą maždaug 15 min. vėsinkite kepimo formoje, tuomet nuimkite kepimo formos kraštus, o biskvitą apverskite ant švaraus kepimo popieriaus lakšto ir baikite vėsinti (taip atvėsinus. torto viršus bus lygesnis).
  4. Atvėsusį biskvitą perpjaukite į 2 lakštus (jeigu norite ir esate patyręs tortų kepėjas, galite ir į 3, tačiau biskvitas bus labai purus ir minkštas, taigi, jį perpjauti į 2 dalis kur kas paprasčiau). Pertepkite kremu, pagamintu išsukus kreminį sūrį, cukraus pudrą ir apelsinų/citrinų sultis. Citrusinių vaisių sulčių kiekį reikėtų reguliuoti pagal situaciją: pilkite jų tiek, kad kremas būtų tirštos grietinės konsistencijos. Jeigu norite, kremo gaminkite dvigubai daugiau negu nurodyta recepte, ir juo papildomai aptepkite pyrago viršų bei šonus. Pagal skonį papuoškite (tradiciškai puošiama graikinių riešutų puselėmis; recepte siūloma puošti baltojo šokolado drožlėmis. Aš puošiau cukruotais laukinių našlaičių žiedais ir cukruotais mėtų lapeliais - jie puikiai išlaiko formą kelias dienas; kaip cukruoti gėles žr. čia).
  5. Pyragas būna gardžiausias pabrandintas, t.y. pastovėjęs maždaug 1 parą vėsioje vietoje.
*Jeigu norite kremu ne tiktai pertepti biskvitą, bet ir aptepti pyrago viršų bei šonus, kremo reikėtų gaminti dvigubai daugiau negu nurodytra recepte.
**Jeigu nemėgstate labai sladžių kepinių, cukraus kiekį siūlyčiau mažinti; aš apie 200 ml cukraus pudros dėjau į dvigubą sūrio kiekį (400 g), be to, apelsinų sultis maišiau su citrinų sultimis - ir kremas mūsų šeimos skoniui vis tiek buvo pakankamai saldus.

Nuotrauka Kristinos

Svarbiausi recepto šaltiniai:
Lia Virkus, Lengvi receptai, D. 3: keksai, tortai, kremai, pyragai, sausainiai, kokteiliai, vertė Kristina Zdanevičienė, Kaunas: Laisvos valandos (i.e. Žurnalų leidybos grupė), Vilnius: Logotipas, 2009, p. 45; taipogi šis ir šis internetiniai puslapiai.

21 komentaras:

  1. Koks gražus! Super tos gėlytės atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, dėkui. Šį pavasarį man kažkokia gėlyčių manija:) Nors šį kartą tai buvo papuošimas-išsigelbėjimas, nes mama nepasiklaususi sunaudojo mano graikinių riešutų puseles kitam patiekalui papuošti, o aplink mūsų kaimo vienkiemį ko panorėjęs lengvai nenusipirksi. Kad nereikėtų belstis į miestą, cukravau vietines gėlytes:)

      Panaikinti
  2. Oiii jau kaip mėgstu morkų kepinius! Labai skaniai taviškis atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ieva Marija, labai suprantu žmones, kurie mėgsta morkų kepinius, nes ir aš iš tokių:) Tortas geras, prie progos tikrai vertas išbandymo, ypač šaltuoju metų laiku, kai jau/dar nėra jokių šviežių uogų ir vaisių. Už komplimentus ačiū:)

      Panaikinti
  3. kazkada kepiau labia skanu morku pyraga, bet receptas buvo su sviestu , o ne su aliejumi. sis atrodo labia patraukliai, bet ar galeciau vietoj aliejaus ji kepti su sviestu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki! Pirmiausia ačiū už gražius žodžius, antra - atleiskite, kad atsakau neoperatyviai (buvau išvykusi keletui dienų). Dėl aliejaus pakeitimo sviestu, nieko užtikrinto pasakyti negalėčiau. Šį tortą esu kepusi tik su rafinuotu aliejumi, jis suteikia biskvitui reikiamo drėgnumo ir neprideda jokių pašalinių skonių. Turbūt galima rizikuoti ir keisti aliejų sviestu, tik, kiek aš pastebėjau iš savo praktikos, kepiniai su sviestu būna jautresni ir dažniau sukrinta, ypač jeigu pyragas toks drėgnas kaip šis. Bet kokiu atveju, jeigu kepsite šį tortą, būtų smagu sužinoti, kaip pavyko :)

      Panaikinti
  4. na, kaip gaila, nei vieno komentaro apie iškeptą pyragą. As bandau ir būtinai parašysiu kaip gavosi. Praeitą kartą velykoms kepiau aną su marcipano morkytėmis, buvo tobulas. Šis taippat velykinis, nes gi morkos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dalia, geras ir šitas pyragas, ne kartą jį pati kepiau ir tikrai dar kepsiu. Žinau, kad kepa ir kiti, kartais atsitiktinai aptinku atsiliepimų internete (pvz. čia http://www.ritosreceptai.lt/2015/09/morku-tortas-su-mascarpones-kremu.html ) Buvau kažkada užmačiusi, kad ir forumuose moterys nuoroda dalinasi. Deja, komentarą tinklaraštyje retai kas palieka, gal pamiršta, gal nemato reikalo, žinau, kad būna ir tokių žmonių, kurie rašyti komentarų tiesiog nedrįsta... Na, bet kokiu atveju, linkiu sėkmingo ir gardaus kepinio ir lauksiu žinutės apie rezultatus.

      Džiaugiuosi, kad pyragas su marcipaninėmis morkytėmis patiko; man jis irgi labai super, šiais metais net Kalėdoms kepiau, nors iš tikrųjų jis Velykoms labiau tinka :)

      Panaikinti
    2. Iškepiau. Labai geras. Dariau mililitrais tiksliai pagal receptą. Biskvitas tobulas, žodžiu receptas superinis. Tik aš padariau klaidą, kurios nereikėjo daryti, nors buvo paminėta, kad nedaryt :))) taigi, įdėjau nerafinuotą saulėgrąžų aliejų.Reziume. Suvalgytas buvo pilnai, nors ir labai jautėsi saulėgrąžos.Žodžiu, darysiu dar ne kartą, tik būtinai su beskoniu aliejumi. Ačiū, kad gaminate :) ir dalinatės :)

      Panaikinti
    3. Dalia, džiaugiuosi, kad pyragas nenuvylė! O dėl aliejaus, tai ką jau padarysi - geriausia žmonės pasimoko iš savo klaidų, ir nors aš stengiuosi smulkmeniškai surašyti visas instrukcijas, bet vis tiek netiki, kol patys nepabando :) Ačiū už atsiliepimą, man smagu žinoti, kad kepate, o kitiems skaitytojams bus pravartu žinoti, kad kartais verta tų nuobodžių instrukcijų laikytis :)

      Panaikinti
  5. sveiki, ar galima ryte issikept pagrinda ir tik vakare pertept? Nesudziutu ? ir dar ,,,ar idejus daugiau miltu didesne tikimybe, kad nesukris isemus is orkaites ? :) mano nesekminga patirtis su morku tortais ir pyragais..bet labai noriu isbandyt sita :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laba diena,

      biskvitą galima kepti šiek tiek iš anksto, per kelias valandas jam tikrai nieko neatsitiks. Laikant ilgiau, jį galima įvynioti į maistinę plėvelę, tik prieš tai būtina visiškai atšaldyti, kad suvyniotas biskvitas nebegaruotų ir neatidrėktų. Bet aš Jūsų vietoje palikčiau nevyniotą - kai kurie receptai specialiai rekomenduoja biskvitus iš vakaro kepti ir per naktį palaikyti, kad geriau sutvirtėtų ir vėliau būtų galima dailiau perpjauti.

      Į biskvitą miltų geriau nedėti daugiau, negu reikia, nes tešla taps per daug kieta ir kildinimo medžiagos nepajėgs gerai biskvito iškelti. Kad biskvitas pavyktų, geriausia viską daryti tvarkingai: nieko nedėti per daug arba per mažai, žiūrėti, kad produktai būtų vienodos, t.y. kambario temperatūros (ypač kiaušiniai), sudėti ir kepimo miltelius, ir sodą (bet nepadauginti, nes tada pyragas per daug išsipūs, o išimtas iš orkaitės nebeatlaikys svorio ir sukris), naudoti pyragams skirtus 405D arba rupius miltus - paprasti, pilki miltai skirti tešloms, kurioms reikia lipnumo, o ne purumo (pavyzdžiui, koldūnų tešlai), todėl ir biskvitai su jais išeina ne kokie. Orkaitės durelių nedarinėkite per anksti, o prieš išimant biskvitą, būtinai patikrinkite jį medinių pagaliuku, nes dažna biskvito sukritimo priežastis - per ankstyvas jo išėmimas, kai biskvitui dar reikia 10-15 min. pakepti, ypač jeigu orkaitė nelabai kaitri.

      Tikiu, kad Jums viskas pavyks kuo puikiausia. Laikysiu špygas, ir, tikiuosi, sugrįšite pasidalinti įspūdžiais :)

      Panaikinti
    2. labai aciu uz toki issamu atsakyma! atrodo supratau savo ankstesnes klaidas..Bet perskaiciau atsakyma dabar tik jau uzmaisius tesla su SALTAIS kiausiniais is saldytuvo :( dar neidejau morku ir riesutu,,,gal palauk kad susiltu tesla ? :) kaip isvengt nesekmes ?

      Indre

      Panaikinti
    3. Indre, kepk su šaltais kiaušiniais, nes tai daug mažesnė blogybė negu per ilgai laikoma tešla, į kurią sudėti kepimo milteliai ir soda. Kildinimo medžiagos reaguoja su kitais tešlos ingredientais ir deguonimi, tad ilgiau pastovėjusios tampa neveiksnios. Čia nėra grynai kiaušininė tešla, tai viskas turėtų baigtis gerai, net panaudojus šaltus kiaušinius.

      Panaikinti
    4. aciu ! jau kepa :)rytoj parasysiu kaip baigesi eksperimentas
      Indre

      Panaikinti
  6. Pats geriausias morkų pyragas kiek esu kepusi!!!cukraus dėjau tik 270gr ir naudojau kokosų alieju tik 200ml, nereikia jokio kremo , tirpsta burnoje !!! Aciu uz tobula receptą ...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Cukraus tik 170gr dejau ��

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Loreta, labai džiaugiuosi, kad receptas pasiteisino, ir ačiū už gražų atsiliepimą! O produktų tūris (mililitrai) ir svoris (gramai) ne visada sutampa, 250 ml cukraus sveria apie 200 g, tad nuo originalaus recepto Jūs "nusukote" visai nedaug, gal kokį 1 v.š. cukraus. Bet šaunu, kad atradote sau tinkančias ir patinkančias produktų proporcijas, geri kepėjai visada taip daro :) Kai dėl pertepimo, tai jis gal daugiau skirtas šventiniam variantui, bet jeigu pyragas kepamas tik save palepinti prie arbatos, tai, žinoma, kremas nėra privalomas. Ir vis dėlto, siūlau prie progos išbandyti su pertepimu - labai geras tortas būna :)

      Panaikinti
  8. Labai skanus tortas! Tik aš dėjau mažiau cukraus ir pertepimui sunaudojau daugiau kremo (rikotos su plakta grietinele). Gavosi tikrai nuostabus, drėgnas, sodraus skonio tortas. Ačiū už receptą!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušrine, ačiū! Iš visos širdies džiaugiuosi tokiais atsiliepimais, smagu girdėti, kad žmonės išmėgina, eksperimentuoja, atranda savo variantus. Aš su kepiniais paprastai būnu atsargi ir konservatyvi, stengiuosi nenukrypti nuo originalių receptūrų, bet kai kada skaitytojai net mane įkvepia improvizacijoms :) Tikiuosi, ir kiti nedrąsieji pajus tą patį norą mėginti, nes šis tortas to vertas. Tad ačiū dar kartelį, jog radote laiko parašyti ir pasidalinti savo patirtimi!

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.