2014 m. gegužės 12 d., pirmadienis

Užkandinis pyragas su moliūgu


Atėjus pavasariui, ko gero dauguma mūsų pradeda planuoti atostogas (išskyrus tą mažumą, kurie viską kuo kruopščiausia susiplanuoja jau prieš metus:). Bet jeigu neturite galimybės artimiausiomis dienomis iškeliauti į ne kartą aplankytą ir pamiltą, o gal dar niekuomet neregėtą šalį, vis tiek galite praskaidrinti šaltas ir lietingas lietuviško pavasario dienas, svajodami apie tolimus kraštus ir mėgaudamiesi neįprastais skoniais bei aromatais. Tuo pasirūpino nenuilstanti Debesų komanda, išleidusi specialų numerį Aplink pasaulį, kuris kviečia į Belgiją ir Daniją, Bulgariją ir Turkiją, Kambodžą ir Vietnamą, Boliviją ir Meksiką... Ir net tik. Bet verčiau pavartykite patys. O dar geriau - nepatingėkite vieno kito patiekalo pasigaminti -  pradžiuginsite ir save, ir artimuosius, nes merginos visus receptus kruopščiai atrinko, patikrino savo virtuvėse ir tik įsitikinusios, kad jie nepriekaištingi, pasidalino su Debesų skaitytojais.


Na, o kad jau pavasaris pastarosiomis savaitėmis mūsų nelepina, nusprendžiau pasidalinti keliais receptais, kurie galbūt labiau primins rudenį, o ne pavasarį. Receptais su moliūgu. Nes, manding, ne vienintelės mano namuose vis dar pūpso keletas moliūgų - tų didžiausių, kurių vis neatsiranda progos prapjauti, nes - kaip paskui viską greitai sunaudosi?:) Tad, kiek esu patyrusi, moliūgų receptai būna aktualūs ne tiktai rudenį, bet ir pavasarį.

Kadangi praėjusią savaitę dalinausi pyrago su špinatais/ dilgėlėmis ir namine filo tešla receptu, nusprendžiau įkelti ir dar vieną to paties pyrago variantą su moliūgu. Regis, moliūgų pyragai su filo tešla kepami visose Balkanų šalys, todėl galima rasti daugybę tiek sūrių, tiek saldžių šio užkandžio variantų. Kadangi saldžių moliūginių pyragų receptų lietuviškuose tinklaraščiuose netrūksta, šįkart nusprendžiau  įdėti sūraus (bet ne per sūraus :) užkandinio moliūgų pyrago variantą. Tai tikrai geras užkandis, mano receptų kolekcijoje užimantis ne menkesnę vietą negu kiprietiški pyragėliai su moliūgais ar rytietiškas troškintų moliūgų ir pomidorų užkandis.

Šį pyragą gaminau, remdamasi tradicinės Albanijos virtuvės patirtimi, nors ko gero labai panašių kepinių galima aptikti ir gretimose šalyse. Albanijoje šis užkandinis pyragas vadinamas byrek me kangull, lakror me kangull, pita me kangull ir pan. Be moliūgų jam paprastai naudojamas fetos sūris, tirštas natūralus jogurtas, kiaušiniai ir prieskoniai. Naudojant tinkamus produktus, įdaras būna kreminis ir gerai subalansuotas, nes moliūgo saldumas, fetos sūrumas ir jogurto rūgštumas virsta puikiu, išraiškingu, bet ne agresyviu deriniu. Kad įdaras neišskystų, naudokite tirštą graikišką arba turkišką jogurtą, o kad įdaras būtų kreminės konsistencijos, geriau rinkitės tikrą fetos sūrį iš ožkų ir avių pieno.

Nuotrauka Kristinos


Byrek me kangull - užkandinis pyragas su moliūgu

Ingredientai: (4-6 porcijoms)

Tešlai:
250-300 ml kvietinių miltų
⅓ a.š. druskos
Drungno vandens
~ 150 ml tirpinto sviesto
Kukurūzų krakmolo (stalui pabarstyti)
Įdarui:
500-600 g moliūgo
2 dideli kiaušiniai
~ 250 ml natūralaus tiršto graikiško/turkiško jogurto
150 g fetos sūrio (geriau ožkų ir avių pieno)
Nebūtinai: smulkintų petražolių lapelių (pagal skonį)
Druskos ir pipirų (pagal skonį)

  1. Naminę filo tešlą užminkykite, išbrinkinkite ir iškočiokite taip, kaip buvo aprašyta recepte pyragas su špinatais/ dilgėlėmis.
  2. Kol brinksta tešla, pagaminkite įdarą. Moliūgą sutarkuokite burokine tarka, sudėkite jogurtą, kiaušinius, trupintą fetos sūrį ir, jeigu norite, petražoles. Gerai išmaišykite. Pagal skonį pagardinkite pipirais ir, jeigu reikia, papildomai pasūdykite, turėdami galvoje, kad fetos sūryje yra nemažai druskos.
  3. Iškočioję vieną tešlos lakštą, dėkite įdarą. Jį uždenkite antru iškočiotu tešlos lakštu, pyrago kraštelius užspauskite ir užlankstykite virvele, viršų aptepkite likusiu sviestu.
  4. Kepkite apie 40 min. iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje, arba kol pyragas gražiai parus. Išėmę pyragą galite pridengti drėgnu virtuviniu rankšluostėliu, kad šiek tiek suminkštėtų plutelė; jeigu to nepadarysite, pyrago plutelė liks traški. Prieš pjaunant pyragą, reikėtų 15-20 min. palaukti, kol sutvirtės įdaras.
  5.  Pyragą pjaustykite gabaliukais ir valgykite kaip šiltą arba šaltą užkandį. Skanaus!

Nuotrauka Kristinos

Svarbiausi šaltiniai čia, čia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.