2014 m. birželio 20 d., penktadienis

Vokiškai paruošti baltieji šparagai



Rūta yra puiki ir labai visapusiška moteris. Ji ne tik sėkmingai siekia karjeros aukštumų, bet ir spėja pasirūpinti savo gražia šeima. Rūta gardžiai gamina ir yra mano patarėja vokiečių virtuvės klausimais. Man patinka, kai ji sako: "Šiandien bus raclette. Visi vokiečiai valgo raclette." Arba "Kokie dar žalieji šparagai? Visi vokiečiai valgo baltuosius šparagus!" Taigi, šį pavasarį, prieš išvažiuodama į Vokietiją, Rūta mane išmokė valgyti šparagus taip, kaip valgo vokiečiai. Džiaugiuosi - ir šparagų receptu, ir, žinoma, tuo, kad gyvenime teko susipažinti su Rūta. 

Vokiškai paruošti šparagai tikrai gardūs, tik gaila, kad mūsuose jų labai lengvai nenusipirksi. Mes su Rūta baltuosius šparagus siunčiamės iš Jurgitos Krištopaitienės šparagų ūkio - panašu, kad sezono metu kaip tik iš ten baltieji šparagai atkeliauja ir į daugumą Lietuvos restoranų. Jie tikrai kokybiški, švieži ir užauginti su meile. Be to, šiek tiek pigesni negu dievai žino iš kur atvežti ir paduodami prekybos centruose. Patiems baltiesiems šparagams ypatingo paruošimo nereikia - užtenka juos apvirti ir patiekti su norimais padažais ir kitais priedais. Svarbiausia - nepervirti. Atsiminkite, jog tai ilgaamžę afrodiziakų reputaciją turinti daržovė. Jeigu šparagai linksta perpus ir kelia graudulį, o ne nuodėmingas mintis :), reiškia, juos pervirėte ir sugadinote. Deja, tokie šparagai tiks nebent trintai sriubai. 

Bene daugiausia patirties reikia gaminant olandišką padažą. Bet patikėkite, išmokti jį pagaminti tikrai verta, nes tai geriausias šparagų draugas. Rūta sako, kad retas kuris vokietis olandišką padažą gamina namie - jo galima nusipirkti stiklainiuose, skardinėse, tetrapak pakuotėse ir net miltelių pavidalu; dažniausia tokius pusgaminius užtenka tik lengvai pašildyti. Lietuvoje olandiško padažo pusgaminių parduotuvėse nemačiau. Manyčiau, mes dėl to nedaug prarandame :) 

Vokietijoje bene populiariausias priedas prie šparagų - kumpis ir virtos bulvės (vok. Spargel mit Schinken und Kartoffeln). Tačiau šalies pietuose - Švabijoje, o pirmiausia Badene, klasikinis priedas prie baltųjų šparagų yra purūs plėšyti blynai (vok. Kratzete; šparagų ir šių blynų patiekalas vadinamas Spargel mit Kratzete). Iš esmės jie atkartoja garsiojo austriško Kaizerio omleto receptūrą, yra labai gardūs, purūs ir puikiai sugeria padažą. Mano patarimas: jeigu šeimoje yra mažų vaikų, kurie nesižavi šparagais, užmaišykite daugiau šių blynų tešlos: jūs galėsite juos valgyti su šparagais, o vaikai - su uogiene ar kitais saldžiais priedais. Patikėkite, jiems tikrai patiks. Jums irgi:) Beje, patiekiant baltuosius šparagus su blynais, prie jų nėra būtinas kumpis, taigi, patiekalas gali lengvai tapti vegetarišku. 

Valgomi su bulvėmis, blynais ir olandišku padažu, baltieji šparagai yra pakankamai sotūs. Patiekite juos kaip pagrindinį patiekalą su balto vyno taure.

Baltieji šparagai su bulvėmis ir kumpiu. Nuotrauka Kristinos 


Vokiškai paruošti baltieji šparagai 

Ingredientai


Baltieji šparagai 

1 a.š. druskos, 1 a.š. cukraus ir truputis sviesto (šparagams virti) 
Bulvės arba Kratzete blynai 
Kiaulienos kumpis 
Olandiškas padažas (receptas čia
Petražolės 
Kratzete blynams (išeina 2-3 stori blynai per visą keptuvę): 
4 v.š. (su kaupu) miltų 
2 v.š. cukraus 
½ a.š. druskos 
⅓ a.š. kepimo miltelių 
3 kiaušiniai (trynius atkirti nuo baltymų) 
1 puodelis (250 ml) pieno 
Sviesto (geriausia lydyto) kepimui 

1. Pirmiausia nuspręskite, su kuo valgysite šparagus. Jeigu jūsų pasirinkimas - bulvės, tiesiog išvirkite jas pasūdytame vandenyje. Jeigu norite kepti blynus, juos užmaišykite maždaug prieš pusę valandos iki kepimo - tiek laiko prireiks tešlai išbrinkti. Maišydami tešla blynams, į dubenį sudėkite miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius ir kiaušinių trynius. Po truputį pildami pieną, užmaišykite tešlą - ji bus gana skysta. Tuomet išplakite kiaušinių baltymus ir juos kruopščiai įmaišykite į tešlą. Palikite pabrinkti apie 30 min., tuomet vėl išmaišykite, per 2-3 kartus (priklausomai nuo keptuvės dydžio) tešlą supilkite į įkaitintą ir sviestu pateptą keptuvę. Ant nedidelės ugnies kepkite vieną blyno pusę apie 4 min., tuomet jį perverskite ir kepkite dar 2-3 min. Baigiant kepti, blyną dviem šakutėmis suplėšykite į nelabai didelius gabaliukus (žr. šį video). Blynų gabaliukus išimkite į lėkštę, tuomet kepkite kitą blyną ir t.t. 
2. Kol verda bulvės ar brinksta blynų tešla, kruopščiai nulupkite kietą išorinę storųjų šparagų galų žievelę; tam tiks peilis arba daržovių skustukas. Šparagus dėkite į platų prikaistuvį, kuriame verda lengvai pasūdytas ir pasaldintas vanduo, į kurį įdėta apie 1 a.š. sviesto. Dėkite šparagus ir virkite apie 8-10 min., arba kol šparago stiebą lengvai perdursite peiliu. Svarbu šparagų nepervirti - jie turi likti traškūs ir standūs. 
3. Kol verda šparagai, pagaminkite olandišką padažą - instrukcijos čia
4. Išvirusius baltus šparagus tiekite su olandišku padažu, kumpiu, bulvėmis arba blynais. Papuoškite smulkintomis petražolėmis. Valgykite tuojau pat. Prie šio patiekalo labai tiks taurė balto vyno. 

Baltieji šparagai su plėšyt blynu Kratzete. Nuotrauka Kristinos 

Svarbiausias recepto šaltinis: Rūta :) Kratzete receptas iš čia.

2 komentarai:

  1. Pas mus visada kyla diskusijos, kam skanesni žalieji, kam baltieji šparagai. Man abeji:) bet olandišką padažą retai prisiruošiu gaminti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, situacija pažįstama:) Bet aš pastebėjau, kad mūsų namuose su šparagais situacija yra šiek tiek panaši, kaip kadaise buvo su alyvuogėmis. Kai jos pasirodė Lietuvoje prieš gerą dvidešimtmetį, iš pradžių buvo pareikšta, jog tai "absoliučiai neskanus ir nevalgomas dalykas", po metų kitų - kad "juodos tai dar nieko, bet žalios tai nieko gero", o dabar valgome beveik vien žalias ir violetines, ir visiems jos atrodo nuostabios :) Su šparagais irgi - dar ne tiek seniai namuose buvo pripažįstami tik žali, o dabar jau ir balti turi pasisekimą, svarbu, kad būtų švieži, o ne kokie suvytę. Taigi, skonis su laiku keičiasi, o ir lavėja kažkiek turbūt. Aš pati abi rūšis ko mėgstu. Olandišką padažą man kažkaip lengvai ir greitai pagaminti sekasi, tik graužia sąžinė kartais, kad toks kaloringas, tai po truputį ieškau alternatyvų :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.