2014 m. rugpjūčio 11 d., pirmadienis

Braziliškas pyragas "Skruzdėlynas"


Gamindama visuomet stengiuosi atsižvelgti į sezoniškumą, betgi yra dalykų, kurie vienodai geri ištisus metus. Toks yra bolo formigueiro - dar vienas tradicinis braziliškas pyrgas, populiarumu nenusileidžiantis morkų pyragui arba kukurūzų miltų keksui. Formigueiro portugališkai reiškia skruzdėlyną: tokias asociacijas brazilams kelia šokolado lašeliai, o ne aguonos, kaip įprasta mums. Deja, kai lauke toks karštis, šokoladas linkęs tirpti, todėl daugiau negu sudėtinga jį gražiai atpjauti, kad matytųsi visi šokolado "taškeliai". Skoniui tai, žinoma, nekenkia :) 

Nuotrauka Kristinos 

Apie šį pyragą nėra ką daug rašyti: jis išties labai purus, drėgnas, turtingo skonio, lengvai ir greitai pagaminamas, daugybę kartų keptas nedidelių šeimos švenčių arba draugų ap(si)lankymo proga. Gal vienintelė pastaba būtų susijusi su pyrago išėmimu iš formos: šis dažniau negu kiti kažkodėl nenori gražiai iškristi iš kekso formos, todėl ją labai gerai ištepkite sviestu. Na, o jeigu norite būti garantuoti, kad pyragas gražiai išsiims, kepkite jį paprastoje stačiakampėje skardelėje, išteptoje sviestu ir išklotoje kepimo popieriumi - brazilai dažnai taip ir daro. 

Nuotrauka Kristinos 

Ir dar keli žodžiai apie glaistą. Brazilai šį pyragą paprastai aplieja paprastučiu šokoladiniu glaistu (konkrečiai šiam pyragui buvo siūloma glaistą išvirti iš 2 v.š. kakavos, 4 v.š. cukraus, 1 v.š. sviesto ir 2 v.š. pieno). Tačiau toks glaistas paprastai būna skystas ir sunkiai stingsta, todėl, ruošdamasi keksą transportuoti, aš rinkausi kitą - iš senos kepinių knygos, laiko patikrintą ir itin vykusį. Tiesa, šis glaistas gaminamas su alkoholiu, todėl jeigu keksą kepsite vaikų šventei, jis netiks. Tokiu atveju geriau rinkitės skystesnį braziliškąjjį arba kokį kitą, savo mėgstamą. Beje, kepdami šį pyragą vaikams, brazilai kartais vietoj šokolado į tešlą įberia spalvotų pabarstukų ir iškepa spalvotą skruzdėlyną (port. bolo formigueiro colorido), bet, nepaisant spalvų vaivorykštės efekto, abejoju, kad jis būtų gardesnis už šokoladinį. 

Nuotrauka Kristinos 

Bolo formigueiro - pyragas su šokolado lašeliais

Ingredientai

3 kiaušiniai (atskirkite baltymus ir trynius) 
⅓ a.š. druskos 
240 g cukraus 
200 g kambario temperatūros sviesto (ir dar kepimo formai patepti) 
200 ml pieno 
300 g miltų (ir dar kepimo formai pabarstyti) 
1 v. š. kepimo miltelių 
6 v.š. mažų šokolado gabaliukų/ nuolaužų arba šokolado lašelių 
Šokoladiniam glajui
200 g cukraus pudros 
20 g kakavos miltelių 
70 g konjako (arba romo, brendžio ir pan.)
  1. Kiaušinių baltymus išplakite su druska ir atidėkite, kol prireiks. 
  2. Nemažame dubenyje išsukite trynius, cukrų ir sviestą, kol masė taps puri ir šiek tiek pabals. Per kelis kartus, vis išsukdami, supilkite pieną ir sudėkite persijotus miltus. Tuomet įmaišykite kepimo miltelius (jų tikrai reikia 1 valgomojo šaukšto!) ir šokolado lašelius, o pačioje pabaigoje - išplaktus kiaušinių baltymus. Pyrago masė turėtų būti gana tiršta. 
  3. Tešlą supilkite į gerai sviestu išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą. Jeigu naudojate ne kekso, o stačiakampę arba lygiakraštę apvalią kepimo formą (geriausia tiktų 24 cm skersmens), ją geriau iškloti kepimo popieriumi, nes pyragas ne visuomet lengvai išsiima. Kepkite iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. - 1 val., arba kol pyragas gražiai pakils, o į vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas bus visiškai švarus. 
  4. Iškepusį pyragą apie 10-15 min. vėsinkite formoje, tuomet išimkite. Kai visiškai atvės, apliekite šokoladiniu glajumi. Glajui cukraus pudrą išsijokite, sumaišykite su kakavos milteliai ir, po truputį pildami konjaką, išsukite tirštoką, blizgų glaistą. Pilkite jį ant pyrago tuojau pat, nes glaistas greitai stingsta. 
  5. Sustingus glaistui, pyragą galima skanauti, bet geriau jį palaikyti kelias valandas, kad susistovėtų. Pyragas gardus būna keletą dienų, tik labai retai jas išlaukia :) 

Nuotrauka Kristinos 

Recepto šaltinis čia; glaisto receptas čia:
Elena Binkauskienė, Kepiniai, Vilnius: Mintis, 1970, p. 19.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.