2014 m. rugpjūčio 27 d., trečiadienis

Kazlėkai su pomidorais



Dažnas klasikinis kūrinys tampa tekstu, apie kurį visi žino, bet mažai kas būna skaitęs. Taigi, mieli mano puslapio lankytojai, kiek iš jūsų skaitė Adomo Mickevičiau Poną Tadą (1834)? Aha :))) Na, bet gal dar kada nors perskaitysite :) O kol kas įdedu mažytę ištrauką iš vadinamosios grybavimo scenos - tą pačią, kuri įkvėpė Antaną Baranauską parašyti Anykščių šilelį (1858-1859). Man labai patinka, kaip Adomas Mickevičius aprašo šį bajorišką užsiėmimą. Taip taip, Lietuvos ir Lenkijos bajorai kadaise ne tik medžioklę, bet ir grybavimą laikė užsiėmimu, tinkamu mėlyno kraujo turintiems žmonėms. O kodėl gi ne?:)


Adomas Mickevičius, Ponas Tadas, iš lenkų kalbos vertė Vincas Mykolaitis-Putinas ir Justinas Marcinkevičius, Vilnius: Vaga, 1978, p. 30. 

O kadangi dabar pats kazlėkų dygimo ir rinkimo pikas, ateinu čia su dar viena idėja, kaip paruošti šiuos puikius grybus. Nepaisant to, kad Adomas Mickevičius jų pirmuoju numeriu neįtraukė į aristokratiškų delikatesų sąrašą, šiais laikais kazlėkai Lenkijoje labai mėgstami. Šiandieninį receptą aptikau knygoje Polish Cooking, kurią parašė Marzenna Kasprzycka; čia patiekalas pavadintas Slippery Jack in Tomato (lenkiškai būtų Maślaki duszone z pomidorami). Nors šios knygos sudarymo principai gana migloti (autorė kai kuriuos valgius priskyrė lenkų virtuvei tik todėl, kad rado juos močiutės ar tetos užrašų knygelėse), bet tiesa ir tai, kad kone visi čia tilpę receptai, kuriuos išmėginau, buvo gardūs. 

Taigi, pabandžiau išsiaiškinti, ar lenkai išties taip mėgsta gaminti grybus su pomidorais, kaip gaili pasirodyti iš Marzennos Kasprzyckos knygos, kurioje, beje, yra ne tik kazlėkų, o ir voveraičių su pomidorais receptas. Probėgšmiais peržiūrėjusi tai, ką siūlo internetas, susidariau įspūdį, kad Lenkijioje kur kas populiaresnės ir seniau gaminamos įvairios grybų, daržovių ir pomidorų mišrainės, konservuojamos žiemai - beje, jos populiarios ir kituose slavų kraštuose. Tačiau šviežių grybų (kazlėlų, voveraičių) su pomidorais ir grietine receptų irgi galima aptikti - kitaip negu lietuviškuose puslapiuose. Paprastai grybai troškinami, rečiau užkepami su bulvėmis. Beje, bulvės nėra vienintelis įmanomas priedas prie grybų - dažnai prie jų patiekiami makaronai, duona, kruopų košė.

Tai ar galima sakyti, kad švieži grybai su pomidorais - lenkiškas patiekalas? Galbūt, tik tokiu atveju ko gero derėtų priskirti jį šiuolaikinei lenkų virtuvei - mat senesnėje tradicinėje kazlėkai troškinami tik su grietine, panašiai kaip šiame recepte, tik be morkų. Bet kokiu atveju, kazlėkai su pomidorais - išties geras ir vertas išbandymo patiekalas. Tad nėra ko delsti :)

Nuorauka Kristinos



Kazlėkai su pomidorais 

Ingredientai : (4 porcijoms) 

~ 1 kg šviežių kazlėkų 
Sviesto arba aliejaus (kepimui) 
2 svogūnai 
5 pomidorai 
250 ml grietinės / grietinėlės* 
2 a.š. miltų 
Druskos ir pipirų (pagal skonį) 
Petražolių lapelių (papuošti) 
  1. Kazlėkus nuvalykite, jeigu reikia, pasmulkinkite. Nuplaukite, bet nemirkykite [aš nuplikinu verdančiu vandeniu, išmaišau, o po 5 minučių nukošiu ir perplaunu po tekančiu vandeniu]. 
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų arba sviestą [aš naudoju sviestą, nes, mano nuomone, jis labiau dera su grietine ar grietinėle]. Ant nedidelės ugnies pakepinkite susmulkintus svogūnus - jie turėtų suminkštėti, bet neparusti. Sudėkite grybus, juos lengvai pasūdykite ir troškinkite, kol visas skystis nugaruos, o grybai ir svogūnai bus norimo minkštumo. 
  3. Sudėkite nuluptus ir supjaustytus pomidorus [jeigu norite gražesnės padažo spalvos, galite įdėti ir šaukštą koncentruotos pomidorų tyrės be priedų]. Troškinkite, kol pomidorai suminkštės, o didžioji dauguma skysčio nugaruos. 
  4. Į nedidelį dubenėlį suberkite miltus ir, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų, po truputį supilkite grietinę arba grietinėlę. Gautą mišinį supilkite į troškinamus grybus ir leiskite užvirti. Padažas turėtų sutirštėti, jeigu ne, ant mažos ugnies pavirkite dar porą minučių. Paragaukite padažo, jeigu reikia, papildomai pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Patiekalas turėtų būti švelnus, kreminis, padažas ne tiek sūrus, kiek saldžiarūgštis. 
  5. Palikite kelias minutes pastovėti, tuomet apibarstykite smulkintomis petražolėmis ir tiekite. Mes valgėme su apkeptomis bulvėmis, bet prie šio patiekalo tiktų ir bulvių košė arba makaronai. 
* Knygos vertimas į anglų kalbą nėra itin geras, todėl žodį cream šiame recepte buvo galima suprasti ir kaip grietinėlę, ir kaip grietinę. Kaip išsiaiškinau vėliau, receptas reikalauja grietinės, bet gamindama pirmą kartą, aš naudojau grietinėlę, ir padažas man labai patiko, nes buvo švelnesnis, ne toks tirštas ir rūgštus, koks būtų buvęs gaminant su grietine. Taigi, mano manymu, grietinėlė šiame recepte - gera alternatyva grietinei. 

Nuotrauka Kristinos


Recepto šaltinis: 
Marzenna Kasprzycka, Polish Cooking: Traditional, Warsaw: Andrzej Frukacz, 2007, p. 90. 
Kiti svarbesni šaltiniai čia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.