2014 m. spalio 30 d., ketvirtadienis

Rytietiška obuolienė



Ne kartą esu girdėjusi, kaip lietuviai, kalbėdami apie obuolienę, sako obuolių košė. Iš išties, tradicinė mūsų obuolienė paprastai būna suvirusi, sukritusi, nebent netyčia lieka vienas kitas obuolio gabaliukas. Bet šiandien papasakosiu, kaip išvirti rytietišką obuolienę, kuri nuo mūsiškės skiriasi tuo, jog sirupo prisigėrę obuolių gabaliukai nesuyra.

Pirmiausia taip yra todėl, kad obuolienė verdama iš saldžių obuolių. Kaip žinia, rūgštūs obuoliai suverda kur kas greičiau, todėl verta įsiklausyti į instrukcijas ir šiame recepte nenaudoti, pavyzdžiui, rūgščių antaninių obuolių. Antra, reikia atsiminti, kad cukraus sirupas, ypač pagardintas citrinos sultimis, vaisiams ir uogoms suteikia tvirtumo. Todėl yra skirtumas, ar dėsite cukrų drauge su vaisiais, ar iš pradžių išvirsite cukraus sirupą, o tik tuomet į jį subersite paruoštas obuolių skilteles. Ir cukrų, ir obuolius dedant tuo pačiu kartu, didesnė tikimybė, kad vaisiai išsileis, o beriant obuolius į sirupą, galima tikėtis, kad skiltelės išsaugos savo formą. 

Nuotrauka Kristinos

Rytietiška obuolienė būna visai kitokio kvapo negu mums įprasta. Stebėtis nereikėtų - juk ji gardinama rožių vandeniu, kardamonu, šafranu. Pastarasis lemia, jog sirupu užpilti obuoliai būna skaisčiai geltonos spalvos. Beje, sirupas irgi. Sirupo gaminant rytietišką obuolienę būna gana daug - tirštoko, bet nesustingstančio į drebučius. Taip ir turi būti: rytietiška obuolienė labiau primena kompotą (pirmine šio žodžio prasme), o ne džemą. 

Kaip rytiečiai valgo tokią obuolienę? Bent jau Afganistane (receptą ėmiau iš Helen Saberi knygos) obuolienė, įkandin moliūgų ir apelsinų džemo, dažniausia patiekiama su tirštu natūraliu jogurtu kaip desertas arba lengvas užkandis. Tai labai geras derinys, nes rūgštelėjantis jogurtas puikiai atsveria obuolių saldumą. Obuolienę populiaru patiekti ir su ledais arba pienišku ryžių pudingu, t.y. ryžių koše. Mes, vakariečiai, šį rytietišką obuolių skanėstą galime valgyti su kuo tik norime: dėti ant pyrago ar balto sūrio riekės, puošti plaktą grietinėlę, sirupą panaudoti gaivai gaminti ir t.t. Žodžiu, jeigu turėsite obuolienės, tai tikrai rasite, kaip ją suvalgyti :)

Nuotrauka Kristinos 


Muraba-e-saib - rytietiška obuolienė 

Ingredientai: (išeina maždaug 1 l obuolienės) 

4 saldūs obuoliai (aš naudojau 6 nedidelius) 
1 v.š. citrinos sulčių* 
Cukraus - tiek, kiek svers supjaustyti obuoliai 
6 v.š. vandens 
5-10 kardamono ankštelių arba 1 v.š. rožių vandens 
Žiupsnelis šafrano (aš naudojau ¼ g malto) 
  1. Šafraną užpilkite 1-2 v.š. vandens ir palikite mirkti. 
  2. Obuolius nulupkite, supjaustykite į 4 dalis ir išpjaukite sėklalizdžius. Paskui kiekvieną ketvirtį padalinkite dar per pusę - t.y. iš kiekvieno obuolio turėtų išeiti 8 nelabai plonos skiltelės. Nulupę visus obuolius, skilteles pasverkite ir užsirašykite jų svorį. Obuolius apšlakstykite citrinos sultimis. 
  3. Į prikaistuvį suberkite tiek cukraus, kiek svėrė obuoliai. Supilkite vandenį ir užvirinkite sirupą. Sirupui užvirus ir nuskaidrėjus, sudėkite obuolius; jeigu dubenyje yra citrinos ir obuolių sulčių, supilkite ir jas. Virkite apie 5 min., arba kol obuoliai ims skaidrėti ir taps minkšti, bet dar neišteš. Nugraibykite atsiradusias putas. 
  4. Baigiant virti sudėkite išlukštentas, bet negrūstas kardamonų sėklas (arba įpilkite rožių vandens). Supilkite išmirkusį šafraną. Obuolienę su prieskoniais virkite dar 2-3 minutes ir nukaiskite. 
  5. Atvėsinkite, supilstykite į švarius stiklainius ir laikykite vėsioje vietoje, kol prireiks. 
*Ši obuolienė kur kas saldesnė už lietuvišką, todėl aš įspaudžiau pusės citrinos sultis - mums buvo pats tas :) 

Rytietiška obuolienė su graikišku jogurtu. Nuotrauka Kristinos 

Recepto šaltinis: 
Helen Saberi, Afghan Food & Cookery, New York: Hippocrene Books, Inc., 2007, p. 266.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.