2014 m. spalio 17 d., penktadienis

Šeivamedžio uogų sirupas


Bene prieš tris savaites Jurgita, iš savo sodo išbaidžiusi rajūnus strazdus, mano daliai pririnko tiek uogų, kad pakako ne tiktai šeivamedžio uogų ir rojaus obuoliukų džemui, bet ir šeivamedžio uogų sirupui. Dėkui, Jurgita! Man gi belieka užrašyti receptą, kuriuo, tikiuosi, pasinaudos ir kiti. Mat šeivamedžio uogų sirupui priskiriama aibė gerų savybių: pradedant tuo, jog yra gardus, baigiant imuniteto stiprinimu ir veiksmingu peršalimo ligų gydymu / prevencija. Šį receptą taip pat ėmiau iš Darinos Allen receptų kolekcijos. Mat, kaip jau minėjau ankstesniame įraše, airiai ir britai turi gilias šeivamedžio žiedų ir uogų panaudojimo tradicijas, todėl aš esu linkusi jais pasikliauti. Antra vertus, panašus sirupas verdamas ir kitur - pavyzdžiui, David Lebovitz, amerikietis, gyvenantis Paryžiuje, pateikia kone analogišką šeivamedžio uogų sirupo receptą. Pernai panašų receptą lietuviškai yra paskelbusi Aušra iš Tarp vėjo gūsių, o Justina visai neseniai plačiau aprašė gydomąsias šeivamedžio uogų sirupo savybes.

Šeivamedžiai airiams ir britams nuo seniausių laikų turėjo ne tiktai praktinę, bet ir sakralinę reikšmę, ir šis faktas atsispindi tiek mitologijoje, tiek mene. Britų dailininkė ir iliustratorė Cicely Mary Barker (1895-1973) išgarsėjo sukūrusi ištisus piešinių ciklus, kuriuose vaizduojamos gėlių, medžių, uogų ir kitų augalų fėjos. Šeivamedžio uogų fėja (angl. The Elderberry Fairy) priklauso serijai Rudens gėlių fėjos (angl. Flower Fairies of the Autumn, 1926).

Šeivamedžio uogų sirupas (angl. Elderberry Syrup) verdamas labai paprastai - tam tereikia uogų, vandens, cukraus ir citrinos - ja sirupas aromatizuojamas ir parūgštinamas, užfiksuojant gražią, tamsią sirupo spalvą. Tiesa, galima rasti receptų, kurie į sirupą rekomenduoja dėti kitų saldžių prieskonių, tokių kaip cinamonas, muskato riešutas, gvazdikėliai ir pan., bet man asmeniškai, patogiau turėti "gryną" sirupo versiją, o papildomus prieskonius pagal poreikį sudėti vėliau, gaminant vieną ar kitą patiekalą.

Nuotrauka Kristinos


Šeivamedžio uogų sirupas

Ingredientai: (išeina maždaug 600 ml sirupo)

450-500 g šeivamedžio uogų
Vandens
1 citrinos žievelė ir sultys
Cukraus (600 ml šeivamedžio uogų sulčių imama 450 g cukraus) 
  1. Uogas nuskainiokite nuo šakelių (jos šiek tiek toksiškos), nuplaukite ir suberkite į puodą (aliuminis netiks). Užpilkite vandeniu - tiek, kad uogos būtų vos apsemtos. Sudėkite citrinos žievelę be baltosios dalies. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite 20-30 min., t.y. tol, kol uogos suminkštės ir ims težti. 
  2. Gautas šeivamedžio uogų sultis perkoškite; jeigu norite, kad sirupas būtų visiškai skaidrus, koškite per kelis kartus perlenktos marlės ar kitokios medžiagos skiautę. Pamatuokite, kiek sulčių turite, tuomet jas pasaldinkite. Į 600 ml sulčių dėkite 450 g cukraus; jeigu sulčių daugiau ar mažiau, cukraus kiekį irgi didinkite arba mažinkite. 
  3. Į pasaldintas sultis supilkite perkoštas citrinos sultis. Užvirinkite ir virkite 10 min., tuomet nukaiskite. 
  4. Kai atvės, supilstykite į švarius butelius ir saugokite vėsioje, sausoje vietoje.

Kada ir kaip airiai vartoja šeivamedžio uogų sirupą? - tai dar vienas klausimas, kuris man pasirodė vertas dėmesio. Akivaizdu, kad sirupą galima naudoti visur, kur naudojami kiti sirupai - pavyzdžiui, užpilti ant vanilinių ledų, pasaldinti jogurtą arba patiekti prie blynų. Tačiau man labiausia patinka šeivamedžio uogų sirupu gydytis nuo peršalimo - arba to peršalimo saugotis. Taigi, bijantiems peršalimo ligų, Darina Allen rekomenduoja vakarais išgerti Hot Toddy su šeivamedžio uogų sirupu. Klasikinis britų/škotų ir airių Hot Toddy yra savotiška arbata-kokteilis, kurios pagrindą sudaro karštas vanduo, pagardintas viskiu, cukrumi ir citrina, tačiau vietoje citrinos naudoti šeivamedžio uogų sirupą šaltuoju metų laiku irgi gana įprasta. Taip jau nutinka, kad klasikiniai patiekalai ir gėrimai su laiku įgija ne vieną variantą; antai pernai rašiau apie Falkland Island Warmer - karštą viskio kokteilį su Drambuie likeriu, kurio kilmė irgi sietina su Hot Toddy gėrimu.

Nuotrauka Kristinos


Hot Toddy - karštas viskio gėrimas

Ingredientų proporcijos priklauso nuo skonio ir poreikio :)

Ingredientai:

Viskis
Karštas, ką tik užviręs vanduo
Cukrus (tinka paprastas, bet geriau rudasis)
Nebūtinai: keli gvazdikėliai
Citrinos skiltelės
Variantas: vietoje citrinų naudokite šeivamedžio uogų sirupą
  1. Į karščiui atsparią stiklinę įdėkite metalinį šaukštelį, įpilkite ką tik užvirinto vandens ir pamaišykite, tuomet vandenį išpilkite. Taip sušildysite stiklinę, o šaukštelis neleis jai įtrūkti. 
  2. Įpilkite šlaką viskio, įdėkite cukraus ir užpilkite karštu vandeniu. 
  3. Jeigu norite, į citrinos skiltelę įsmeikite kelis gvazdikėlius. Citrinos skilteles įmeskite į karštą gėrimą. Jeigu vietoje citrinos naudosite šeivamedžio uogų sirupą, pilkite jo 2-3 v.š. (arba pagal skonį) ir, jeigu mėgstate, įdėkite porą gvazdikėlių. Žinoma, jeigu jums gardžiau, niekas netrukdo įspausti ir šlakelį citrinos sulčių :)
Dar vienas Airijoje mėgstamas būdas pasimėgauti šeivamedžio uogų sirupu - naudoti jį šaltiems gėrimams. Įpylus sirupo į putojantį procecco tipo vyną, jį galima gerti kaip aperityvą. Vaikai ir suaugėliai, kurie nedraugauja su alkoholiniais gėrimais, šeivamedžio uogų sirupu gali pagardinti neutralaus skonio mineralinį vandenį - dažniausia tokiu atveju pasirenkamas gazuotas. Priklausomai nuo to, kokia proporcija maišysite sirupą ir mineralinį vandenį, gėrimas bus vis kitoks: šaukštelis sirupo vandenį tik uždažys ir aromatizuos, didesnis kiekis - pavers saldžiu naminiu limonadu. Karštą vasaros dieną į tokį gėrimą galima įdėti ir ledukų.

Mineralinis vanduo su šeivamedžio uogų sirupu. Nuotrauka Kristinos

Receptų šaltiniai:
Darina Allen, Forgotten Skills of Cooking, Great Britain: Kyle Books, 2009, p. 43. (Šeivamedžio uogų sirupas)
Darina Allen, Irish Traditional Cooking, Great Britain: Kyle Books, 2012, p. 324. (Hot Toddy)

11 komentarų:

  1. Puikus įrašas!
    Man šeivamedžio uogų sirupas labiau patinka nei žiedų. Verdant gero aromato ir šiek tiek skonio suteikia juodųjų serbentų lapai, tikriausiai dar ir naudos priduoda :)
    O vartojimui radau gardų kokteilį - vos vos degtinės, daugiau šeivamedžių uogų sirupo ir labai daug sodos vandens arba gazuoto mineralinio :)
    Pas mus nelabai populiarios šios uogos, nors krūmai bujoja vos ne kiekvienoje sodyboje (bent jau pajūrio krašte). Žinau vietų, kur šeivamedžiai išsisėję ištisais sąžalynais ir vis vien šiemet nebespėjau prisiuogauti, viską nulesė išskrendantys paukščiai. Vat šie tai tikrai žino, kad naudinga :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, dėkui. Man irgi šeivamedžio uogų sirupas labai gardus, nors mano šeimynykščiai didesni žiedų gerbėjai. Šeivamedžių Kaune daug, bet visi prie judrių gatvių, o va užmiestyje ir aplink mūsų sodybą jų reikia gerai paieškoti. Buvau porą aptikusi, bet vienas užpraeitą žiemą iššalo, o kitą miškininkai iškirto, kai mišką tvarkė :( Tai dabar esu priklausoma nuo draugės dosnumo. Dėl paukščių, tai tikra tiesa - man su šermukšniais šį rudenį taip buvo, kol prisiruošiau skinti, visus nulesė. Kokteilio receptas skamba itin gerai, išbandysiu, kai tik šildymą įjungs, nes kol kas kambary +14C ir nieko šalto gerti nesinori. Idėja dėl juodųjų serbentų lapų superinė, tai viena mano mėgstamiausių uogų, žinoma, kad turi su šeivamedžiais tikti, bet pačiai niekada neatėjo į galvą jų suporuoti, ačiū!

      Panaikinti
  2. Ačiū labai už pateiktą informaciją. Iki šiol aš į šeivamedį žiūrėjau kaip į parazituojantį augalą, kuris išdygsta bet kada ir belekur. Nors žiedai ir gražūs, bet niekada nepagalvojau, kad galima juos panaudoti. Šiais metais pasidariau žiedų sirupo ir laukiu kol prisirps uogos, kur tikrai panaudosiu kaip kad patariate... Ačiū dar kartą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Joana, labai ačiū Jums už gerus žodžius, smagu girdėti, kad rašymai žmonėms praverčiau! Iš šeivamedžio žiedų ir uogų išties galima daug puikių dalykų pagaminti, ir ne vien saldžių. Tik, kalbant apie uogas, būtinai reikia sulaukti, kad jos gerai nunoktų, - pusžalės būna lengvai toksiškos ir ne tokios skanios kaip prisirpusios. Netrukus planuoju paskelbti įrašą apie šeivamedžių ūkį, kurį šiais metais Latvijoje aplankiau, na, ir dar vieną receptą paskelbti. Tad apsilankykite, gal ką naudingo pritaikysite ir savo virtuvėje. Aš pati, kuo daugiau šeivamedžio patiekalų gaminu, tuo labiau šį krūmą pamilstu, tikiuosi, taip ir Jums nutiks :)

      Panaikinti
  3. Dėkoju už puikų,išsamiai pateiktą šeivamedžio uogų ir žiedų panaudojimą.Gyvenu,kur auga šeivamedžiai-tad daug kam rekomenduosiu Jūsų pateiktą informaciją.Aš jau daug metų džiaugiuosi šio kaulavaiso dosnumu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, labai malonu sulaukti tokių šiltų atsiliepimų! Nuostabu, kad mes, lietuviai, šį medelį vis geriau pažįstame ir po truputį "prisijaukiname". Neretai išgirstu, esą mūsų šiaurietiška gamta skurdi, todėl ir maisto ingredientai riboti, ne tokie, kaip šiltuose egzotiškuose kraštuose. Vis dėlto yra ne visiškai taip - paprasčiausia kol kas mes dar neįvertiname savo gamtos turtų ir ne visuomet mokame juos panaudoti. Laimei, situacija pamažu keičiasi, be to, mes vis dar patiriame atradimo džiaugsmą. Širdingai ačiū Jums už rekomendacijas ir už tai, kad dalijatės!

      Panaikinti
  4. Iš ševamedžio uogų verdu labai skanų sirupą nuostabus skonis kur dedama uogos cukrus ir citrinos sultys žievelė

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu sutikti bendraminčių! Aš irgi verdu sirupą iš Jūsų išvardytų ingredientų, galiu patvirtinti, jog labai skanu. Beje, iš šeivamedžio uogų sulčių dar galima gaminti ir pikantišką (nesaldų) padažą, kuris puikiai tinka prie žvėrienos, antienos ir pan. - gali stovėti metų metais, su amžiumi darosi tik geresnis. Reikės susikaupti ir vieną dieną aprašyti :)

      Panaikinti
  5. Ačiū už info apie šeivamedį. Sodyboje atsirado nesodintas ir nesėtas, bet tuo esu patenkinta. Šiemet uogų daug, gausiai žydėjo,bet žiedų nebuvo įmanoma skinti, buvo aplipę sausiais(vabaliukais). Darysiu sirupą. Bus ir vaistas ir maistas.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū už info apie šeivamedį. Sodyboje atsirado nesodintas ir nesėtas, bet tuo esu patenkinta. Šiemet uogų daug, gausiai žydėjo,bet žiedų nebuvo įmanoma skinti, buvo aplipę sausiais(vabaliukais). Darysiu sirupą. Bus ir vaistas ir maistas.

    AtsakytiPanaikinti

  7. puiku,kad naudojat šias uogas ir žiedus,tai daug kartų ir aš išbandžiau,tai tikras vaistas

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.