2014 m. lapkričio 26 d., trečiadienis

Klasikinio patiekalo KONKURSAS


Likus mėnesiui iki Šv. Kalėdų, pamaniau, jog reikėtų kaip nors pamaloninti savo skaitytojus, kad priminčiau: kiekvienas iš jūsų yra čia laukiamas, kiekvienu iš jūsų džiaugiuosi, kiekvienam iš jūsų rašau tekstus ir tikiuosi, kad jie bus jums kažkuo naudingi. Tad vienam skaitytojui nusprendžiau padovanoti kulinarinę knygą, o laimėtoją išrinkti konkurso keliu. Šią akciją-atrakciją pavadinau Klasikinio patiekalo konkursu. Tikiuosi, kad jame atsiras norinčiųjų dalyvauti :) Antra vertus, net jeigu atsilieps tik vienas vienintelis žmogus, knygą padovanosiu jam - o kodėl gi ne ?

Keli žodžiai apie prizą. Norėjau jums padovanoti knygą, kuriai radau vietos ir savo lentynoje. Dėl keleto priežasčių pasirinkau Airijos virtuvę. Pirmiausia, šioje šalyje naudojami maisto produktai labai panašūs į mūsiškius, todėl nebus tiek vargo ir išlaidų ieškant egzotiškų dalykų, kaip gaminant, tarkime, Indonezijos patiekalus. Antra, airiai yra katalikai, todėl turi nemažai patiekalų iš kiaulienos, o mums tai aktualu; juk, pavyzdžiui, musulmoniškų šalių virtuvėje vyrauja aviena, o jos pas mus ne visuomet įmanoma nusipirkti (jeigu ieškosite kokybiškos ir už padorią kainą). Tačiau airiai turi ir daug pasninkinių (žuvų, vegetariškų) valgių, kepinių, desertų, tad knygoje aprašytieji pusantro šimto receptų pakankamai įvairūs. Trečias dalykas - ieškojau knygos, kuri ne tiktai būtų gerai įvertinta skaitytojų, atspindėtų tradicinę Airijos virtuvę ir suteiktų bendro pobūdžio informacijos apie ją, bet ir būtų gausiai iliustruota. Man asmeniškai virimo knygose nuotraukos nebūtinos, bet aš žinau, jog daugeliui žmonių jos nepakeičiamos; štai kodėl atsisakiau minties dovanoti jums, tarkime, Darinos Allen knygas, kuriose iliustracijų labai mažai. Šioje knygoje kiekvieną receptą lydi nuotrauka, tad vaizdinės medžiagos pritrūkti neturėtų. Taigi, nuoširdžiai tikiuosi, kad mano išrinkta dovanėlė jūsų nenuvils.



O dabar apie Klasikinio patiekalo konkurso sąlygas. Jų yra keletas:
  1. Iki gruodžio 22 d. imtinai pagaminkite bet kurios šalies (įskaitant Lietuvą) bet kokį klasikinį patiekalą: tai gali būti užkandis, sriuba, pagrindinis mėsos, žuvies ar daržovių patiekalas, saldumynai, gėrimai ir kt. Svarbu, kad receptas būtų tradicinis: improvizacijos, kai žmogus pareiškia: "ai, šaldytuve turėjau truputį imbiero, citrinžolės ir čili pipirų, įpyliau sojos padažo ir sukurpiau kažką tailandietiško" čia netiks. Klasika yra klasika: ji turi turėti savo pavadinimą, o tą pavadinimą įvedusi į google sistemą, tikiuosi rasti bent truputį informacijos apie jūsų pasirinktą patiekalą. Į receptų originalumą vertindama atsižvelgsiu tik iš dalies. Žinoma, skaityti apie negirdėtą Filipinų patiekalą gal ir įdomiau negu apie itališką lazaniją, bet... kai kada vykusiai pateiktas lazanijos receptas būna kur kas vertingesnis negu nevykusiai - kokia nors egzotika. 
  2. Norėčiau, kad savo pasirinktus receptus bent keliais sakiniais pristatytumėte. Kokios šalies tai valgis? Kodėl rinkotės būtent tą, o ne kitą patiekalą? Gal tai jūsų šeimos receptas? Gal parsivežėte jį iš kelionės, gal išmokote gaminti iš draugės, o gal kažkada pamatėte internete ir nusprendėte būtinai išmėginti? 
  3. Receptas turėtų būti su nuotrauka. Žinau, kad dabar tamsus ir nepalankus metas fotografuoti, bet geriau jau ne pati pačiausia sava nuotrauka, negu itin kokybiška, bet nugvelbta iš interneto platybių.
  4. Konkurse gali dalyvauti visi - ir turintys savo tinklaraščius, ir jų neturintys. Rašantieji tinklaraščius, receptus gali skelbti savo puslapiuose, o šio pranešimo komentaruose įdėti nuorodas į juos. Neturintieji tinklaraščių, receptus gali siųsti man adresu susaukstuaplinkpasauli@gmail.com. Pasibaigus konkursui, aš visus juos sukelsiu į vieną pranešimą ir paskelbsiu savo puslapyje. Netinkama vieta receptams skelbti - Facebookas; aš esu senamadiška, pati juo nesinaudoju, priėjimo prie ten esančios informacijos neturiu, todėl į Facebooką sukeltų jūsų receptų įvertinti negalėsiu. Receptų skaičius neribojamas, bet svarbu, kad patiekalai būtų pagaminti būtent šiam konkursui, o jūsų tekstai ir nuotraukos anksčiau viešai neskelbti (ingredientų sąrašui tas negalioja). Apie tai, kad receptas skirtas Klasikinio patiekalo konkursui, parašykite pristatydami savo receptą ir, jeigu receptą skelbiate savo tinklaraštyje, įdėkite aktyvią nuorodą į šį pranešimą.
Nugalėtoją išrinksiu ir paskelbsiu gruodžio 23 d. Prizą planuoju išsiųsti tarpušvenčiu. Tai ne itin palankus metas naudotis pašto paslaugomis, tačiau tikiuosi, kad knygą gausite iki Naujųjų metų; jeigu laimėtojas gyventų ne Lietuvoje, knyga, žinoma, keliautų kiek ilgiau. Na, o jeigu nugalėtojas būtų iš Kauno, galėčiau prizą įteikti asmeniškai :)

Taigi, sėkmės jums, mano mielieji skaitytojai! Jeigu turėtumėte kokių nors klausimų, rašykite juos šio teksto komentaruose arba nurodytu el.pašto adresu. Man gi belieka laukti jūsų receptų :)

11 komentarų:

  1. O dalyvauti galima iš bet kurios šalies ar tik Lietuvos? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ernesta, konkurse gali dalyvauti ir Lietuvoje, ir užsienyje gyvenantys žmonės.

      Panaikinti
  2. Labai tikiuos ateis iki to įkvėpimas ir pas mane. 20 d. priduodu MBD, reiškia 21 d. jau galima į virtuvę :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, aš savo laiku per 3 metus baigiau 2 magistrantūras. Gyniausi tą patį mėnesį, iš pradžių JAV, o parskridusi po 3 savaičių - VDU (beje, iš kitos temos). Dar turėjau papildomą darbą ir šeimą. Bet visada laikiausi taisyklės, kad būtina atsipalaiduoti, antraip išprotėsi nuo darbų, todėl pačiame rašymo įkarštyje ir į vakarėlius išeidavau, ir į teatrą, ir į baseiną paplaukioti. Įsitikinau, kad kai žmogus atsipalaiduoja (pirmiausia psichologiškai), paskui per vieną dieną padaro daugiau, negu įsitempęs ir pavargęs padarytų per tris. Tad linkiu nepervargti :) Beje, sukiojimasis virtuvėje labai padeda moksliniam darbui - sakau iš patirties :)

      Panaikinti
  3. Sveika, as tai noriu truputi pasitikslinti:) turiu numacius pora receptu kur noriu pagaminti, bet man iskylo kl. del ingredientu. Ne visus ingredientus pas mus imanoma gauti:) (ir as nekalbu apie super duper retas zolytes) o pvz. ruginiai mitai (pas mus nors as ir pati malu, jie vistiek yra svesesni) arba suriai...ir t.t. Ar receptas bus uzskaitytas jei bus pagamintas su Lt. atitikmenimis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Alina, jeigu Lietuvoje nėra specifinių produktų, juos galima keisti; aš irgi taip darau. Receptai bus užskaityti, tik norėčiau, kad juose būtų kokia nors pastaba apie "probleminį" produktą su info, koks autentiškas ingredientas turėtų būti naudojamas, jeigu jį pavyktų aptikti. Juk kartais kokią nors retenybę pavyksta rasti mažose parduotuvėlėse, arba draugai parveža lauktuvių, arba pats parsiveži iš kokios kelionės; o yra ir tokių skaitytojų, kurie gyvena užsienyje, kur turi galimybę naudoti tą, ką reikia, o ne pakaitalus. Tokiais atvejais papildomos žinios labai praverčia. Sėkmės, lauksiu receptų :)

      Panaikinti
  4. Dökkt Rúgbrauð - http://vakarsiandienrytoj.blogspot.com/2014/12/islandu-juoda-rugine-duona-dokkt-rugbrau.html

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Alina, nuostabus receptas, matau, nelengva bus konkurentėms/konkurentams :)

      Panaikinti
  5. ir dar Airanas (Ayran) - http://vakarsiandienrytoj.blogspot.com/2014/12/airanas-ayran.html

    AtsakytiPanaikinti
  6. ir dar Pepparkakor
    http://vakarsiandienrytoj.blogspot.com/2014/12/pepparkakor.html

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.