2014 m. lapkričio 22 d., šeštadienis

Vištiena su džiovintais vaisiais ir pinijų riešutais


Lietuviškas lapkritis - ne pats geriausias metas kulinarinių tinklaraščių autoriams. Prašvinta vos kelias valandas per dieną (jeigu iš viso kaip reikiant prašvinta), be to, šviesiausia būna vidurdienį, kuomet ir be maisto gaminimo yra aibės darbų. Vakarop fotografuoti jau nebeįmanoma, nes nuotraukų kokybė būna apgailėtina. Todėl lapkritis - bent jau man - yra metas, kai peržiūriu savo nuotraukų archyvus ir grįžtu prie įrašų, kuriems pabaigti kažkada pritrūko laiko, įkvėpimo ar kantrybės. 

Pavyzdžiui, šiandieninį patiekalą - vištieną su džiovintais vaisiais ir pinijų riešutais - kartu su Laura fotografavome spalio pabaigoje... prieš du metus. Dabar, iškritus pirmajam sniegui, atsiminiau šį žiemišką vištienos troškinį ir vėl pagaminau jį savo šeimai. Mėginau fotografuoti, kad senoji nuotrauka neatrodytų tokia vieniša, bet šviesos ir laiko iki sutemų buvo aiškiai per mažai. Tad atleiskite už ne itin vykusią vaizdinę medžiagą.

Nuotrauka Lauros

Nepaisant techninių nesklandumų, patiekalas yra gardus ir vertas dėmesio, ypač jeigu mėgstate sūrių ir saldžių skonių kompozicijas Aš, pavyzdžiui, mėgstu sūrį su džemu, saldžiarūgščius kinų virtuvės patiekalus ir mėsos bei vaisių derinius, tad ir šis katalonų troškinys man labai patinka. Tiesą sakant, ne tik šis. Kadangi saldumas ir sūrumas toje pačioje lėkštėje - vienas iš skiriamųjų Pirėnų virtuvės bruožų, man prie širdies dauguma šio regiono valgių.

Anksčiau katalonai šį patiekalą gamindavo šventiniam kalėdiniam stalui. Toji tradicija vis dar gyva, bet šiais laikais vištiena su džiovintais vaisiais ruošiama ir kitomis progomis, ypač jeigu tos progos pasitaiko šaltuoju metų laiku. Katalonų kalba patiekalo pavadinimas skamba pollastre amb prunes i pinyons - t.y. vištiena su džiovintomis slyvomis ir pinijų riešutais, tačiau į jį dažnai dedama ir džiovintų abrikosų ir/ar razinų, todėl, manyčiau, vištiena su džiovintais vaisiais ir pinijų riešutais - irgi įmanomas (laisvas) vertimas. Į troškinį gana įprasta dėti ir daržovių - pomidorų, saldžiųjų paprikų ar morkų. Aš naudoju pomidorus, tačiau jie, kaip ir paprikos ar morkos, nėra būtini, nes nepakeičiami ir visuomet naudojami troškinyje yra tik svogūnai ir česnakai. Katalonai mėgsta į patiekalą pilti vietinį vyną, įskaitant desertinį Moscatel ir putojančią Cava, tačiau gardžiam valgiui paruošti tinka bet koks baltas, ne per daug rūgštus vynas. Kai kas į troškinį papildomai pila ir šlakelį brendžio.

Lygiai taip pat kaip ir vištiena gali būti paruošiama antiena bei triušiena - priklausomai nuo mėsos rūšies, skirtis gali nebent troškinimo laikas. Beje, šis patiekalas gali būti gaminamas ne tik orkaitėje, bet ir puode ant mažos ugnies. Vis dėlto orkaitėje ruošti troškinį patogiau, nes toks gaminimo būdas reikalauja mažiau dėmesio, mėsa ir vaisiai geriau išlaiko savo formą, be to, nereikia baimintis, kad prisvils tirštėjantis padažas.

Linkiu išbandyti šį patiekalą - su juo namuose randasi kažkokia šventiška žiemos nuotaika. Tai slaptas šio troškinio poveikis, todėl aš jį gaminu kiekvieną vėlyvą rudenį/ ankstyvą žiemą, kai reikia "persijungti" į Kalėdų laukimo dvasią :)

Nuotrauka Kristinos 


Vištiena su džiovintais vaisiais ir pinijų riešutais 

Ingredientai (6-8 porcijoms): 

~1,5 kg višta, supjaustyta į 6-8 gabaliukus 
Miltų (mėsai apvolioti) 
Vištienos riebalų arba alyvuogių aliejaus (mėsai apkepti) 
1 didelis svogūnas 
4 skiltelės česnako 
2 pomidorai (ne sezono metu - mažas indelis be priedų konservuotų pomidorų savo sultyse) 
1 puodelis balto vyno
1/2 puodelio vištienos sultinio arba vandens 
1 lauro lapelis 
1-2 čiobrelio šakelės 
1/2 puodelio džiovintų slyvų be kauliukų 
1/4 puodelio pinijų riešutų 
Nebūtinai: 1/3 puodelio džiovintų abrikosų ir/ar razinų 
Druskos ir juodųjų pipirų (pagal skonį) 
  1. Vištienos gabaliukus pasūdykite, pabarstykite pipirais, apvoliokite miltuose ir apkepinkite vištienos riebaluose arba alyvuogių aliejuje. Vištieną sudėkite į troškinimo indą, geriau molinį. 
  2. Likusiuose riebaluose pakepinkite svogūnus, bet neleiskite jiems paruduoti. Į indą su mėsa supilkite vyną ir sultinį, sudėkite pakepintus svogūnus, smulkintus česnakus, smulkintus pomidorus be odelės, lauro lapelį ir čiobrelio šakelę. Jeigu reikia, lengvai pasūdykite, pabarstykite pipirais ir užvirinkite ant viryklės. 
  3. Nukaitę uždenkite ir dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180ºC. Troškinkite apie 1 val. arba ilgiau (jeigu višta kaimiška), t.y. kol vištiena bus minkšta. Jeigu paukštis riebus, baigiant troškinti galite nugriebti į paviršių iškilusius riebalus.
  4. Mėsai suminkštėjus, sudėkite džiovintas slyvas, pinijų riešutus ir, jei norite, abrikosus ir/ar razinas. Troškinkite dar 15-20 min., tuomet išjunkite orkaitę ir leiskite patiekalui orkaitėje pastovėti dar apie 15 min. 
  5. Tiekite kaip pagrindinį patiekalą. Katalonai taip paruoštą mėsą dažnai tiekia tik su kartu troškintais džiovintais vaisiais ir padažu, tačiau gana įprasta prie jo pasiūlyti ir biriai virtų ryžių.
  6. Patiekalas gardus ir kitą dieną. Jeigu padažas labai sutirštėja, šildant troškinį galima įpilti šlakelį vištienos sultinio. 
Apie recepto šaltinį: internetinis puslapis, iš kurio kadaise nusižiūrėjau šį receptą, dabar jau nebeveikia; tačiau geras šaltinis su kiekvieno žingsnio nuotraukomis yra čia (receptas šiek tiek kitoks negu maniškis).

2 komentarai:

  1. Dieve, kaip skaniai atrodo, jau ketinau traukti link lovos, bet pamačiusi šias grožybes, apsiseilėjau :)
    Taip, fotografuoti žiemą tikras vargas, jei pirmoje dienos pusėje nėra kada, tai vakare nėra prasmės...
    Receptą pininu, nors paprastas, bet vis vien neprisiminsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, dėkui! Klasikiniai receptai žavūs tuo, kad dauguma jų paprasti, reikalaujantys mažai ingredientų, bet vis tiek gardūs (prancūzų virtuvė -išimtis, patvirtinanti taisyklę :). O šitą su džiovintais vaisiais net labai verta išmėginti, toks žiemiškas ir jaukus patiekalas išeina. Ir labai tiktų prie jo vaisinis naminis vynas, kurio pas pačią, regis, visuomet būna :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.