2015 m. vasario 14 d., šeštadienis

Rusiški blynai su ikrais ir lašiša



Kai Šv. Valentino diena ir Užgavėnės kone sutampa, sunku rasti tinkamesnį receptą už blynus su ikrais. Toks valgis tinka ir romantiškai vakarienei, ir turtingam Užgavėnių stalui. Be to, ruošti šį patiekalą patogu tuomet, kai namuose yra mažų vaikų. Tiesa, ikrų jie dažniausia nemėgsta, užtai galima tuo pačiu kartu užmaišyti ir iškepti daugiau lietinių, o tuomet mažiesiems pasiūlyti su uogiene, sirupu ar kitais saldžiais priedais.

Vienintelis dalykas, kuris mane šiek tiek liūdina ir trikdo gaminant šį patiekalą, yra jų kilmės šalis. Aš stengiuosi niekada nepainioti politikos su kulinarija, antraip dėl aibės priežasčių tektų atsisakyti valgių iš, tarkime, Šiaurės Kaukazo, nemažos dalies Azijos bei Pietų Amerikos ir, akivaizdu, iš labai didelės dalies Afrikos. Ir vis dėlto pastaruoju metu apie mūsų kaimynus mąstyti pozityviai darosi vis sudėtingiau. Net atsiversdama Rusijos virtuvei skirtas knygas pagalvoju: negi nugalės kvailos, tuščios ambicijos, o ne sveikas protas? Belieka linkėti ir sau, ir jiems, ir visai Europai, kad pavasaris atneštų taiką, o ne karą. Ir patiekalai čia iš tikrųjų nei prie ko - antai blynai su ikrais buvo valgomi ir carizmo epochoje, ir sovietmečiu, ir subyrėjus sovietinei imperijai. Todėl manau, kad virtuvė turėtų būti apolitiška institucija, o gardžiai paruoštą maistą reikėtų priskirti laikui nepavaldžioms vertybėms :)

Julija Fiodorova, Blynas su ikrais (rus. Блин с икрой, 2007). Foto iš čia.

Blynai su raudonais ikrais - šiuolaikinės Rusijos virtuvės pažiba. Nors gali susidaryti įspūdis, kad tai gilias tradicijas turintis patiekalas, iš tiesų jis gana jaunas, atsiradęs pačioje XIX a. pabaigoje. Rusijoje ilgą laiką buvo valgomi tik juodieji eršketinių žuvų ikrai, be to, ypatingu delikatesu laikyti auksiniai lydekų ikrai. Su raudonaisiais lašišinių žuvų ikrais rusai susipažino palyginti vėlai, nukariavę Sibirą. Tačiau net tada ilgai nežinota, nei kaip ikrus išlaikyti šviežius, nei kokiu būdu gardžiai juos paruošti. Nusižiūrėję į vietines Sibiro tauteles, rusai raudonuosius ikrus dėdavo į košę ir virdavo, kai kada džiovindavo, bet labai dažnai - tiesiog išmesdavo. Ir tik XIX a. pabaigoje raudonuosius ikrus susiprotėta sūdyti. Raudonuosius ikrus tapo paprasčiau transportuoti ir saugoti, jie buvo labai pamėgti ir greitai tapo Rusijos virtuvės dalimi. Kone visi ankstesni istoriniai šaltiniai, bylojantys apie rusų meilę ikrams (pavyzdžiui, dažnai minima, kad Ivanas Rūstusis labai mėgęs ikrus ir puotų metu vaišindavęs jais svečius iš užsienio) pasakoja apie juoduosius ikrus.

Nenuostabu, kad pirmieji blynai su raudonaisiais ikrais buvo mažai panašūs į tuos, kurie kepami dabar. Mat iš pradžių švieži ikrai būdavo sutrinami ir įplakami į blynų tešlą; sako, tokie blynai buvę ypač paklausūs pasninko metu. XIX a. pabaigoje, atsiradus sūdytiems ikrams, viskas pasikeitė. Dažniausia būdavo kepami dideli lietiniai blynai su mielėmis - jie būdavo akyti, kiek storesni ir puresni negu paprasti lietiniai. Tokie blynai valgyti su ant viršaus užbertais ikrais, sūdyta žuvimi ir grietine. Šiais laikais blynai papildomai puošiami kokia nors žalumyno (krapo, petražolės) šakele, o vietoje mielinių blynų dažniau kepami paprasti plonyčiai lietiniai, užmaišyti su pienu arba vandeniu. Vienintelė taisyklė - kad blynai būtų neutralaus skonio, nei saldūs, nei sūrūs. Mat saldumo jiems čia nereikia, o užtektinai sūrumo suteikia patys ikrai. Pastarieji - nepigus malonumas, tačiau kuo kokybiškesnius nusipirksite, tuo šventiškesnis bus patiekalas. Paprasčiausias būdas nustatyti gerų ikrų kokybei yra toks: šaukštelį ikrų reikia dėti ant lygaus paviršiaus ir papūsti. Jeigu ikrai "išsibėgioja" kaip kamuoliukai, vadinasi, jie geri - ne per daug drėgni, tvirti, nesumaigyti. Deja, maniškiai šįkart ko gero šio testo neišlaikytų, nes kad ir kaip gražiai ir daug žadančiai atrodė dėžutė, bet ikrai jos viduje pasirodė esantys labai vidutiniški. Na, bet blynams pagardinti ir tokie tiko kuo puikiausia. Jums gi linkiu didžiausios sėkmės ir gerų emocijų tiek renkantis ikrus, tiek kepant blynus ir skanaujant šį neeilinį valgį. 

Nuotrauka Kristinos 


Rusiški blynai su ikrais ir lašiša 

Ingredientai: (4-6 porcijoms) 

Lietiniams:* 
1 ½ puodelio (1 puodelis - 250 ml) kvietinių miltų 
½ a.š. druskos 
½ a.š. cukraus 
3 kiaušiniai 
2 puodeliai (500 ml) pieno arba vandens 
2 v.š. aliejaus arba lydyto sviesto (ir dar šiek tiek keptuvei patepti) 
Patiekiant
Grietinės (ne per tirštos, kambario temperatūros) 
Raudonųjų ikrų 
Sūdytos lašišos 
Krapų ir/ar petražolių (papuošti) 
Nebūtinai: labai šaltos degtinės :)
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite persijotus miltus, druską ir cukrų. Mažesniame dubenyje lengvai paplakite kiaušinius, paskui, nuolat maišydami, po truputį supilkite pieną. Gautą kiaušinių ir pieno mišinį po truputį įmaišykite į miltus. Nepilkite viso pieno iš karto, nes tešloje susidarys guzai. Užmaišytą tešlą pridenkite ir palikite kambario temperatūroje pastovėti bent 30 min. arba ilgiau (aš laikau mažiausia 1 val.) - per tą laiką tešla išbrinks ir kepami lietiniai neplyš. 
  2. Į išbrinkusią tešlą įmaišykite riebalus (jeigu naudosite lydytą šviesą, jį prieš tai ištirpinkite). Įkaitinkite keptuvę, geriausia - ketaus arba storadugnę metalinę. Prieš kepdami pirmąjį blyną, ją galite patepti labai mažu aliejaus kiekiu (aš aliejui paskirstyti naudoju švarią popierinę servetėlę ar virtuvinio popierinio rankšluosčio lapelį). Jeigu keptuvė bus prastai įkaitusi, pirmasis blynas prisvils, taigi, neskubėkite ir keptuvę įkaitinkite labai gerai. 
  3. Pilkite mažą samtelį tešlos, keptuvę pavartykite, kad tešla tolygiai padengtų visą keptuvės dugną. Jeigu blynas prastai liejasi ir yra storas, vadinasi, tešla per tiršta. Tokiu atveju įpilkite į dubenį šiek tiek pieno ar virinto vandens ir išmaišykite - antrasis blynas bus geresnis. Teisingai iškepti lietiniai turi būti labai ploni. Kai išlieto blyno kraštelis atšoks, jį apverskite. Man lengviausia tą padaryti rankomis. t.y. aš šakute arba mentele truputį atkeliu lietinio kraštą, suimu jį abiejų rankų pirštais ir greitai apverčiu. Taip iškepkite visus blynus.
  4. Iškepusius blynus valgykite su ikrais, grietine ir žuvimi - šių priedų kiekvienas gali įsidėti kokių nori ir kiek tinkamas. Jeigu norite patiekti jau pagardintus ir papuoštus lietinius, darykite tą kuo griečiau, nes nuo šaltų priedų blynai greitai šąla (todėl geriau nenaudoti, pavyzdžiui, grietinės tiesiai iš šaldytuvo). Aš blynus lankstau taip: ant pusės blyno paskleidžiu maždaug šaukštelį grietinės; stengiuosi, kad jos daugiau būtų ties blyno kraštu. Blyną perlenkiu, gaudama pusmėnulį. Ant pusmėnulio pusės dedu maždaug desertinį šaukštą ikrų, juos paskleidžiu, irgi stengdamasi, kad daugiau būtų ties blyno kraštu (tik tam, kad vėliau blynai gražiau atrodytų :). Blyną dar kartą perlenkiu perpus, gaudama grietinės-ikrų-grietinės sluoksnius, tuomet ant viršaus dedu dar šiek tiek ikrų. Šalia patiekiu žuvies. Gražu papuošti žalumynais. 
  5. Rusijoje prie šių blynų įprasta pasiūlyti taurelę labai šaltos degtinės. Užgavėnėms šis pasiūlymas kaip tik, bet Valentino diena, ikrai ir šampanas (ar kitoks sausas putojantis vynas) galbūt derėtų geriau?.. 
  6. Jeigu ant blynų pagardus kiekvienas renkasi savo nuožiūra, dėkite juos ant stalo atskirose lėkštelėse. Beje, pagal taisykles ikrų serviravimo indelis turėtų būti sidabrinis ir įstatytas į kiek didesnį dubenį su ledukais :)
* Galite naudotis bet kokiu savo mėgstamu ir patikimu lietinių receptu, svarbu tik, kad blynai nebūtų labai saldūs ar sūrūs (aš dažnai naudojuosi šiuo). Rusų virtuvėje ikrai taip pat valgomi su mieliniais lietiniais blynais. Tokie blynai būna akyti, kiek storesni ir puresni už paprastus lietinius.

Nuotrauka Kristinos

Svarbiausias recepto šaltiniai čia ir čia.

6 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Sveiki, ačiū už komplimentą! Taip patiekti lietiniai išties gardūs, todėl gali tapti maloniu siurprizu saldumynų nemėgstantiems blynų valgytojams. Linksmų Jums Užgavėnių ir sotaus šventinio stalo :)

      Panaikinti
  2. Labai dėkui už įdomià info ir puikų receptą! Gavosi nuostabiai! Nors mano ikrai irgi buvo netobuli,

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ramune, labai džiaugiuosi, kad receptas nenuvylė, ačiū už gražų atsiliepimą. Aš pati labai mėgstu receptus, kuriuose tarytum ir visos sudėtinės dalys gerai pažįstamos, o jų derinys visgi nekasdieniškas. Smagu turėti bendraminčių :)

      Panaikinti
  3. Supergeras receptas. Ačiū. Sausio 1 dienai, pasitikus Naujuosius, pusryciams buvo tiesiog puiku. Tai gali tapti musu seimos tradicija. Blynai taip kepti tiesiog nuostabus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lina, pirmiausia - sveikinimai su Naujaisiais ir geriausi linkėjimai, kad jie atneštų tik gerus ir labai gerus dalykus! Ačiū, kad čia užsukate, išbandote receptus ir randate laiko pakomentuoti - man nepaprastai malonu girdėti, jog receptas pravertė ir patiko! Beje, Naujųjų sutikimui aš irgi gaminau sumuštinukus su ikrais, o blynų atsisakiau tik todėl, kad nesinorėjo įžūliai šeimininkauti draugų virtuvėje. Bet galvoju, kad reikėtų jų išsikepti Trims karaliams :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.