2015 m. vasario 4 d., trečiadienis

Virtiniai su džiovintų kriaušių įdaru



Jeigu jūs, kaip kad aš, vis dar turite vasarą savo pačių prisidžiovintų vaisių, dabar pats metas juos naudoti. Užpernai įkėliau plokštainio su džiovintais obuoliais ir slyvomis receptą, na o šią žiemą pasidalinsiu viena idėja, kaip panaudoti namines džiovintas kriaušes (šviesiai geltonos ir cukruotos iš parduotuvės čia netiks).

Nuotrauka Kristinos

Šiandieninis receptas priklauso tradicinei Slovėnijos virtuvei. Karintija (slovėn. Koroška), vienas iš šiaurinių Slovėnijos regionų, be kitų gardumynų garsėja ir savo virtiniais. Jų įvairovė nemenka: šiame regione jie gaminami su obuoliais, slyvomis, sorų kruopomis, grikiais, ryžiais, bulvėmis, sūriu, varške ir, žinoma, džiovintomis kriaušėmis. Pastarieji vadinasi kvočevi nudlni. Žodis kvoca (arba kloca) Mislinjska bei Dravska slėniuose reiškia džiovintos kriaušės, o nudlni, kaip nesunku suprasti - miltines kišenes, t.y. virtinukus. Tradiciškai tai stačiakampio arba kvadrato formos pakankamai dideli ir - iš savo patirties galiu pasakyti - sotūs virtiniai (atsidarykite pirmąją nuorodą ir pažiūrėkite foto įrašo apačioje - pamatysite, kad maniškiai palyginti maži :). Slovėnijos virtuvėje virtinių su kriaušėmis panaudojimas platus: jie gali būti valgomi kaip saldus pagrindinis patiekalas arba desertas, patiekiami su spirgučiais kaip garnyras prie pagrindinių patiekalų arba net valgomi su tuo pačiu vandeniu, kuriame virė, t.y. tapti savotiškos virtinukų sriubos komponentu (tiesa, pastarasis patiekimo būdas šiuolaikinėje slovėnų virtuvėje baigia nunykti). Aš virtinius gaminau kelis kartus ir patiekiau kaip saldų pagrindinį vakarienės patiekalą - buvo išties gardu. Ir verta pakartoti ateinančią žiemą :) 

Nuotrauka Kristinos



Kvočevi nudlni - virtiniai su džiovintų kriaušių įdaru

Ingredientai: (maždaug 6 nemažoms porcijoms)*

Tešlai:
500 g kvietinių miltų (ir dar stalui pabarstyti kočiojant tešlą)
1 kiaušinis
1 v.š. taukų arba aliejaus
Žiupsnelis druskos
Drungno vandens
Įdarui:
250 g džiovintų kriaušių (naminių, cukruotos iš parduotuvės netiks)
Cukraus (pagal skonį)
1 kiaušinis
1-2 v.š. brendžo
2-6 v.š. džiūvėsėlių arba 1-2 sužiedėjusios baltos duonos riekelės 
Patiekiant:
Sviesto
Džiūvėsėlių
Cukraus
Cinamono
  1. Sumaišykite persijotus miltus ir žiupsnelį druskos. Įmuškite kiaušinį, sudėkite riebalus ir, pildami drungną vandenį, suminkykite ne per kietą, bet prie rankų nelimpančią tešlą. Įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite brinkti, kol prireiks. 
  2. Paruoškite kriaušių įdarą. Jeigu norite, kriaušes galite iš vakaro pamerkti, o kitą dieną susmulkinti smulkintuvu arba sumalti (jeigu reikia, prieš tai išimkite sėklas ir sėklalizdžius), įpilti apie pusę puodelio vandens ir ant mažos ugnies virti, kol suminkštės, o vanduo išgaruos. Jeigu kriaušių iš anksto neužmerkėte, užpilkite jas vandeniu, išvirkite, nusunkite, jeigu reikia, išimkite sėklas, tuomet susmulkinkite smulkintuvu arba sumalkite. 
  3. Svarbiausias momentas - į kriaušių įdarą tinkamai sudėti prieskonius. Tikslių kiekių pasakyti negalima, nes skirtingų rūšių kriaušės yra skirtingų skonių. Jeigu jos labai saldžios, cukraus gali išvis neprireikti, jeigu kiek prėskos - įdėkite cukraus pagal skonį. Aš (ne pagal instrukciją :) į įdarą būtinai dedu žiupsnelį druskos, o jeigu kriaušėse nėra nė kiek rūgštumo - įspaudžiu truputį citrinos sulčių. Pagardinkite šlakeliu brendžio ar kitokio kvapnaus stipraus alkoholio. Būtinai paragaukite, ir kai įdaras bus norimo skonio, įmuškite kiaušinį. Išmaišykite ir jeigu įdaras praskydo, įdėkite reikiamą kiekį džiūvėsėlių arba labai smulkiai supjaustytos baltos duonos kubelių. Džiūvėsėliai turėtų padėti sureguliuoti įdaro tirštumą, be to, jie sušvelnina intensyvų kriaušių skonį. 
  4. Kai tešla ir įdaras paruošti, gaminkite virtinius. Tradicinis būdas juos gaminti - iš dalies tešlos iškočioti stačiakampį lakštą, viename jo krašte visa eile kas keliolika centimetrų dėti po gerą desertinį šaukštą įdaro, tuomet lakštą perlenkti perpus, paspausti tarpus tarp įdaro kauburėlių ir gerai užspausti tešlos kraštus. Tuomet specialia pjaustykle (ratuku) arba tiesiog peiliu atidalinti virtinukus - viena jų kraštinė turėtų būti sulenkimo vieta, kitos trys apipjautos. Tiesą sakant, man sunku tolygiai ir plonai iškočioti didesnį tešlos lakštą, todėl aš naudoju kitą, laiko patikrintą būdą. Iš tešlos suformuoju ne per storą volelį, jį supjaustau daugmaž vienodais gabaliukais. Vieną tešlos gabaliuką iškočioju į apskritimą, dydžio maždaug kaip desertinė lėkštelė. Dedu desertinį šaukštą įdaro, perlenkiu perpus, žiūrėdama, kad viduje neliktų oro. Užspausti virtinio kraštai turėtų būti platesni negu virtinių, kuriuos reikia užlipinti kasele. Aš šiuos kraštus tiesiog apipjaustau iš trijų pusių taip, kad virtinis įgytų stačiakampio formą. Darbas greitesnis negu atrodo, nes virtiniai turi būti pakankamai nemaži, vienai porcijai visai užtenka 5-7. Jeigu naudosite pjaustymo ratuką banguotu krašteliu, virtiniai atrodys dekoratyviau. 
  5. Pagamintus virtinius dėkite į verdantį vandenį ir virkite 10-15 min., tuomet išgriebkite ir patiekite su norimais priedais. Aš juos tiekiu kaip saldų patiekalą, todėl kol verda virtiniai, nedidelėje keptuvėje išlydau sviestą, dedu džiūvėsėlius ir pamaišydama pakepinu, kol jie tampa auksinės spalvos. Virtinius apšlakstau sviesto ir džiūvėsėlių mišiniu, pabarstau cinamonu ir cukrumi (su cukrumi nepersistenkite, nes kriaušių įdaras bus pakankamai saldus). Jeigu norite, šiuos virtinius galite tiekti ir su spirgučiais.
* Iš nurodyto produktų kiekio išeina virtinių gausiai šeimynai, todėl jeigu valgytojų nedaug, ingredientų kiekius mažinkite perpus. Žinoma, galima gaminti ir daugiau virtinių, o paskui juos užšaldyti (aš nebandžiau). Kitas, mano mėgstamas variantas: pagaminti nurodytą kiekį tešlos ir įdaro, o sunaudoti tik pusę. Suvyniota į maistinę plėvelę tešla ir sandariai uždengtas įdaras šaldytuve gali drąsiai išbūti 1-2 paras; iš tokių atidėtų "pusgaminių" patogu greitai paruošti, tarkime, šeštadienio pusryčius.


Nuotrauka Kristinos


Svarbiausi recepto šaltiniai čia ir čia.

2 komentarai:

  1. Fantastiška idėja!!! Dievinu miltinius patiekalus, o virtinius su visais įdarais galėčiau valgyti 24 valandas per parą 7 dienas per savaitę. Tik kad jie formų negadintų, būtų gerai:) Nekantrauju išmėginti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, ačiū! Aš irgi stengiuosi vadovautis taisykle "visko su saiku", bet virtinių per daug neprisivalgome tik todėl, kad tingisi dažnai juos gaminti. Nors kai pradedi gaminti, paaiškėja, kad laiko tam reikia ne daugiau nei kitiems patiekalams, bet vis tiek psichološiškai sunku prisiruošti. O šie virtiniai man labai patiko, nors pirmąkart gaminau, kai reikėjo sunaudoti kriaušes (uošvis vasarą visą kibirą įteikė, teko džiovinti, o paskui galvoti, ką čia su jomis nuveikus). Jeigu gamintum, būtų smalsu išgirsti, kaip sekėsi :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.