2015 m. birželio 11 d., ketvirtadienis

Kmynais aromatizuota kava



Islandai mėgsta kavą ir geria ją dažniau už daugumą europiečių. Turbūt nereikėtų stebėtis: juk Islandiją vargu ar galėtume pavadinti šilčiausia ir saulėčiausia šalimi pasaulyje, o kava padeda sušilti ir suteikia žvalumo. Šiuolaikinės Islandijos kavinukės dažnai giriamos dėl kokybiškai paruoštos kavos - juodos, balintos, pagardintos įvairiausiais priedais. Ir vis dėlto islandai turi vieną ypatingą vietinės kavos rūšį, kurios kažin ar rasite kur nors kitur: tai vadinamoji kúmenkaffi - kmynais aromatizuota kava.

Sólarkaffi - islandų pavasario šventė, kurios pavadinimas reiškia saulės kava. Foto iš čia.

Nepanašu, jog kmynais aromatizuota kava Islandijoje būtų pati populiariausia, tačiau ji geriama dažniau negu, pavyzdžiui, gilių kava Lietuvoje. Mat kmynais aromatizuota kava turi ritualinę reikšmę: kasmet, švenčiant pavasario šventę Sólarkaffi, visi tradicijas puoselėjantys islandai kepa lietinius blynus ir verda kmynais kvepiančią kavą. Sólarkaffi - tai diena, kai po ilgų poliarinės nakties savaičių saulė pirmą kartą pakyla virš kalnų ir saulės spinduliai apšviečia apylinkes. Jeigu diena apniukusi ir saulės nematyti, šventė atidedama - nesvarbu, ką sakytų meteorologai. Taigi, šventės data nėra pastovi. Be to, priklausomai nuo rajono, saulė virš kalnų gali pakilti vis kitokiu laiku, todėl skirtingose Islandijos vietovės Sólarkaffi švenčiama skirtingomis dienomis. Tik Reikjavike, kur žmonės nebeturi tiesioginio sąlyčio su fiordais ir kalnais, šios šventės data nustatoma ne žiūrint į dangų, o susitarimo keliu. 

Nuotrauka Kristinos

Manoma, jog Sólarkaffi šventė labai sena, siekianti pagonybės laikus. Tuo tarpu dabartinis jos pavadinimas ir tradicija susirinkus kartu gerti kmynais aromatizuotą kavą - sąlygiškai nauji dalykai, nes danai kavą į Islandiją atvežė tik XVIII amžiuje (tiesa, šis gėrimas čia labai sparčiai išpopuliarėjo). Kitas reikalas - kmynai. Ko gero su šia švente jų ryšys daug senesnis. Kmynai - vienas iš nedaugelio prieskoninių augalų, natūraliai augantis Islandijoje, todėl jie plačiai naudojami vietinėje virtuvėje. Kmynais islandai gardina duoną, sūrį, tradicinį alkoholį Brennivin ir, žinoma, kavą. Beje, ji gali būti geriama bet kada, nebūtinai Sólarkaffi proga.

Kokio skonio ir kvapo tokia kava? Neįprasto. Bet jeigu mėgstate kmynus, išmėginti verta. Su islandiškais lietiniais blynais ji, sakyčiau, dera visai harmoningai. Manau, kad toks valgis būtų ypač gardus žiemą, grįžus namo iš apsnigto miško ar su vaikais iki soties prisivažinėjus rogutėmis. Antra vertus, dabar ją išmėginti irgi geras laikas: jeigu patiks, atėjus vasarai gal prisiruošite prisirinkti laukinių kmynų. Žinau, kad dabar jų galima nusipirkti bet kurioje parduotuvėje, bet surinkti pievoje yra fantastiškai kvapnūs. Atsimenu, kaip vaikystėje mama su močiute juos rišdavo į didelius ryšulius, pakabinusios džiovindavo prie senojo medinio namo sienos, o paskui, sulaukusios saulėtos dienos, kuldavo - purtydavo į didžiulę lininę paklodę. Kvepėdavo visas mūsų vienkiemis, ir tai buvo vasaros kvapas. Todėl visai suprantu islandus, kurie važiuoja rinkti kmynų į pievas ir pasitinka sugrįžusią saulę, gerdami kmynais kvepiančią kavą.

Nuotrauka Kristinos 


Kúmenkaffi - kmynais aromatizuota kava 

Ingredientai

Kavos (labai tiktų Gevalia
Kmynų
Patiekiant:
Cukraus 
Grietinėlės/pieno 
Islandiškos degtinės Brennivin 
  1. Į kavos pupeles įmaišykite norimą kiekį kmynų sėklų ir sumalkite. Jeigu naudojate maltą kavą, kmynus sugrūskite grūstuvėje ir įmaišykite į ją. Atsiminkite, jog kmynai - stiprus prieskonis, todėl geriau juos naudoti saikingai. 
  2. Išvirkite kavą taip, kaip mėgstate (aš viriau kavą espresso kavos aparatu). 
  3. Kmynais aromatizuota kava dažniausia saldinama ir gardinama grietinėle ar pienu. Kitas populiarus būdas ją paįvairinti - įpilti šlakelį Brennivin
  4. Ši kava tradiciškai patiekiama prie islandiškų lietinių blynų ir kitokių saldumynų, bet gali būti geriama ir viena, ypač pietų pabaigoje.

Nuotrauka Kristinos

Svarbiausi recepto šaltiniai čiačia ir čia.

3 komentarai:

  1. Kaip man patinka netikėti deriniai ir eksperimentai. Šiandien mėginsiu. Tikrai nustebino, jog toks gėrimas egzistuoja :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Marta, ačiū! Man irgi patinka išmėginti tai, kas nauja. Toli gražu ne visada tie patiekalai vėliau būna kartojami, bet kaip neišbandžius sužinoti, tavo skonio tas derinys ar nelabai? Kavą su kmynais, manau, pasitaikius progai ir atitinkamai nuotaikai pakartosiu :) Geros degustacijos ir Tau :)

      Panaikinti
  2. skamba įdomiai, nežinau ar norėčiau kmyninės kavos paragaut :D labai mėgstu savo paprastą sorpreso.lt kavą gerti..

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.