2015 m. rugsėjo 30 d., trečiadienis

Varškės kukuliai su vengrinėmis slyvomis



Nežinau kaip jums, bet man vienas nuostabiausių rudeninių vaisių - vengrinės slyvos. Šviežios, ką tik nuskintos nuo medžio, įgavusios pyragų ir ar uogienės pavidalą, džiovintos ar dar kaip nors paruoštos, vengrinės slyvos visuomet lieka mūsų šeimos favoritėmis. Bet šiandien pasidalinsiu su jumis receptu, kurį ir aš, ir mano namiškiai mėgsta bene labiausia - tai varškės kukuliai, įdaryti vengrinėmis slyvomis. Gaminu juos jau seniai, ir, jeigu tik turiu pakankamai vaisių - ne vieną ir ne du kartus per sezoną. Kukuliai tokie gardūs, kad netgi mano vyras, paprašytas įsikabaroti į medį ir nuskinti paskutiniąsias slyvas nuo pačios viršūnės, daro tą nebambėdamas ir nesiginčydamas. O tai, žinokite, jau šį bei tą pasako apie patiekalo gerumą :) Be to, šie kukuliai labai patinka vaikams, todėl jeigu, pavyzdžiui, laukiate svečių su mažaisiais, šis patiekalas gali išgelbėti jus nuo rūpesčio, ką pasiūlyti tiems, kurie nevalgo nei daržovių, nei kepsnio, nei aštuonkojo salotų.

Šiame tinklaraštyje jau esu paskelbusi du desertinių kukulių receptus - vieną su abrikosais, kitą - su braškėmis. Minėjau ir tai, kad vaisiais įdaryti kukuliai atsirado dabartinės Čekijos teritorijoje - Bohemijoje, o XIX a., Austrijos-Vengrijos imperijos laikais, išplito kaimyninėse šalyse - Austrijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Lenkijoje ir t.t. Gamindama kukulius su slyvomis, aš jau ne vienerius metus naudojuosi receptu, kurį radau tinklaraštyje A cat in the kitchen; jo autorė, Švedijoje gyvenanti lenkų kilmės moteris, prisipažįsta pati jį aptikusi kažkokiame lenkiškame forume. Taigi, šie kukuliai - viena iš variacijų, gaminamų Lenkijoje. 

Nuotrauka Kristinos 

Tiesą sakant, vertindama peržvelgtus receptus kiekybiškai, turėčiau pripažinti, kad varškinė kukulių tešla - ne retenybė, bet patiekalas ir Lenkijoje, ir kitose šalyse vis dėlto dažniau gaminami su bulvine tešla. Jeigu norite išbandyti pastarąjį variantą, galite pasinaudoti kukulių su abrikosų "širdele" receptu, o galite pažiūrėti, kai kukulius su slyvomis ir bulvine tešla siūlo gaminti Wincenta Zawadska - jos pasekėja Rūta išbandė senąjį receptą ir įkėlė jį į tinklaraštį drauge su savo komentarais ir gražiomis nuotraukomis. Aš, savo ruožtu, spėju, kad Zawadska čia galėjo remtis Lenkijos virtuvės tradicija, kuri ne per daugiausia pasikeitusi iki šių laikų. Tiesa, Lietuvos virėjos autorė nurodo slyvose palikti kauliukus, tuo tarpu daugumoje šiuolaikinių receptų slyvų kauliukus rekomenduojama išimti, o vietoje jų suberti apie pusę arbatinio šaukštelio cukraus (arba įdėti plytelę gabalinio cukraus).

Paskutinis dalykas - kukulių pateikimas. Lenkai, kaip, beje, ir čekai, kukulius su vaisių įdaru dažniausia patiekia su grietinės ir/ar tirpinto sviesto padažu. Austrai, vokiečiai, vengrai ir kiti pietvakariau gyvenantys lenkų kaimynai kukulius paprasti apvolioja pakepintuose džiūvėsėliuose (analogiškai kaip ir kukulius su abrikosų "širdele") . Aš padažą prie šių kukulių darau taip: išlydau 2-3 v.š. sviesto, įpilu apie 200 ml grietinėlės (galima ir neriebios), įdedu šaukštą grietinės, gerą šaukštą cukraus, po mažą žiupsnelį druskos ir cinamono, o tuomet viską pakaitinu iki virimo temperatūros. Toks padažas būna nelabai tirštas ir kuo puikiausia dera su šiais kukuliais. Jūsų teisė rinktis, bet, manau, pagaminę šiuos kukulius, bet kokiu atveju nepasigailėsite.

Nuotrauka Kristinos



Knedle ze śliwkami - varškės kukuliai su vengrinėmis slyvomis

Ingredientai: (išeis 12 kukulių, 4 porcijos)

Tešlai
250 g sausos varškės
1 kiaušinis
2 v.š. tirpinto sviesto
120-130 g miltų (ir dar šiek tiek kukuliams apvolioti)
Nebūtinai: žiupsnelis druskos
Įdarui:
12 nedidelių vengrinių slyvų 
12 a.š. cukraus 
Patiekiant
Tirpinto sviesto ir/ar grietinės (grietinėlės) 
Cukraus 
Cinamono
  1. Iš varškės, kiaušinio, tirpinto sviesto ir miltų suminkykite gana tvirtą, bet nekietą tešlą. Originaliame recepte druska nenurodyta, bet aš visuomet dedu žiupsnelį - tai, mano nuomone, pagerina kukulių skonį. Tešlą padalinkite į 12 daugmaž vienodų gabaliukų ir atidėkite, kol prireiks. 
  2. Nuplautas ir nusausintas slyvas nukaulinkite: išilgai prapjaukite vieną slyvos šoną, ją atverkite ir išimkite kauliuką. Stenkitės, kad slyva nesuirtų ir neskiltų į dvi dalis. 
  3. Užkaiskite puodą su vandeniu - pagaminti ir ilgesniam laikui palikti kukuliai gali praskysti, todėl žiūrėkite, kad tuo metu, kai baigsite juos gaminti, vanduo jau būtų užviręs.
  4. Formuokite kukulius: imkite gabaliuką tešlos, jį išplokite ant delno, dėkite slyvą, vietoje kauliuko įbėrę maždaug 1 a.š. cukraus ir ją vėl suspaudę. Slyvą aplipinkite tešla, kad neliktų plyšių, suteikite daugmaž taisyklingą rutulio pavidalą ir apvoliokite miltuose. Taip suformuokite visus kukulius. 
  5. Kukulius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį (jeigu reikia, porcijomis - geriau, kad kukuliai nebūtų dedami vienas ant kito). Kai vanduo vėl užvirs, virkite apie 6-8 min. Per tą laiką, jeigu norite, pagaminkite padažą (žr. pastabas virš recepto). 
  6. Išgriebę kukulius, patiekite juos tuojau pat; atsiminkite, kad vėsdami jie kietėja. Valgykite su padažu arba tirpintu sviestu, pabarstę cukrumi bei cinamonu. 
Nuotrauka Kristinos 

Recepto šaltinis čia.

6 komentarai:

  1. Laba diena,noreciau savo suneliui pagaminti situ kukuliu,kaip manot ar tiks grudeta,pertrinta varske cia ir kuo galeciau pakeisti idara,nes tikrai negausiu niekur slyvu svieziu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Modestai, pirmiausia ačiū, kad čia užsuki ir paskaitai!

      Dėl kukulių: manau, grūdėta varškė tinka. Kadangi ji drėgnesnė negu paprasta, aš daryčiau taip: suversčiau ją į sietelį, kai nuvarvės drėgmės perteklius, pertrinčiau, o į tešlą dėčiau šiek tiek daugiau miltų (apie 200 g). Idealu būtų iš pradžių pagaminti tik vieną kukulį ir jį išvirti - jeigu neišsileidžia, gaminti kitus, jeigu ima leistis, prieš gaminant į tešlą įdėti papildomai 3-4 v.š. miltų. Terlionė, bet kitą kartą nebereikės sukti galvos dėl proporcijų.

      Dar vienas variantas - jeigu ten, kur gyvenate, būna pirkti ekologiško 3-3,5 proc. riebumo pieno, jį šiltai surauginti, pakaitinti, kol sukrekės, ir suversti į sietą, išklotą marle, t.y. pasigaminti naminę varškę. Svarbu tik pieno neperkaitinti, nes jeigu temperatūra bus per didelė ir/ar bus kaitinama per ilgai, varškė išeis labai sausa ir kieta.

      Dėl įdaro. Vienas variantas - ieškoti parduotuvėse nedidelių šviežių abrikosų - dabar ne sezonas, švieži jie neskanūs, bet išvirus reikalai pasitaiso. Kitas variantas - naudoti džiovintus vaisius. Esu kažkada dariusi su džiovintomis slyvomis - skanu, tik tamsi spalva gali vaiką atbaidyti, manau, geltoni džiovinti abrikosai būtų tinkamesni. Trečias variantas - įdarui naudoti kokį nors labai tirštą džemą - kad ir tų pačių abrikosų. Kol neišsuktas, jis būna net kietas, pjaustomas, todėl suformuoti kukulį problemų nebus, o verdant jis suminkštės ir taps gardžiu įdaru. Ko nerekomenduočiau - tai šaldytų vaisių ir uogų. Tarkime, šaldytos braškės verdant išskysta ir tampa labai rūgščios, tad geriau jau palaukti šviežių.

      Tikiuosi, šios idėjos bent kiek pagelbės, sėkmės gaminant, ir būtų smalsu sužinoti, kaip pavyko :)

      Panaikinti
  2. Labai aciu uz patarimus,butiniausiai isbandysiu ir pasidalinsiu rezultatais :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Modestai, vis pagalvoju, kai jūsų šeimai sekėsi virti kukulius - tikiuosi, kad sėkmingai, ir kad sūneliui patiko. Jeigu sugrįšite į šį įrašą, atsiliepkite :)

      Panaikinti
  3. Laba diena,atsiprasau,pries tai as Jums rasiau,bet kazkodel paspaudus enter ismete vyro varda,pataisyt nebemokejau.Siandien,kaip tik viriau,nuvarvinau grudeta varske,kaip ir pataret,bet norvegiska grudeta varske,tokia neslapia visai,tai nuvarvejo,gal arbatinis saukstelis tik.Tesla labai faina isejo,bet,kaip tycia neturejau nieko idarui,tad sugalvojau ideti tarkuota obuoli sumaisyta su cinamonu ir cukrumi ir labai buvo skanu,tik gailiuosi,kad pabijojau to idaro daugiau idet,galvojau isbegs sultys,isirs,bet viskas puikiai pavyko.Aciu labai uz recepta,tikrai skanus kukuliai,sunelis labai skaniai suvalge :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Irma, nieko tokio, man su kompiuteriu dar ne tokių pokštų yra buvę :) Svarbiausia, jog patiekalas tiko ir patiko, panaudoti obuolius su cinamonu - labai gera mintis! Na, o artėjant vasarai, šviežių uogų bei vaisių metui, bus visos galimybės šiuos kukulius dažniau pagaminti ir pagal save maksimaliai ištobulinti, sėkmės :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.