2015 m. lapkričio 19 d., ketvirtadienis

Skandinaviški kokosiniai sausainiai



Ar žinote, kas yra Sergančio vaiko Paguodos sausainiai? Jeigu nežinote, tuojau pasakysiu. Tai bet kokios rūšies sausainiai, kuriuos susirgęs vaikas, praėjus didžiajam pirmųjų ligos dienų blogumui, kepa su savo mama (arba tėčiu, arba senele...) Mūsų namuose taip jau susiklostė: kai sūnus sunegaluoja, ir gydytoja liepia savaitę praleisti namuose, mes skaitome knygeles, dėliojame dėliones, piešiame, konstruojame, žaidžiame stalo žaidimus ir... drauge išsikepame sausainių. Praėjusią savaitę mano vaiką užpuolė angina, o po poros dienų jis atėjo į virtuvę ir pranešė: šįkart kepsime Snifo sausainėlius!

Nuotrauka Kristinos

Tiems, kurie nėra prisiekę Tove Jansson ir trolių Mumių gerbėjai, pasakysiu, kad Snifas - tai geriausias Muminuko draugas, neaiškios rūšies mažas ir baikštus žvėrelis, primenantis pelę ar kokį kitą graužiką. Jis be galo mėgsta visokius blizgučius ir brangenybes, ir, žinoma, nepraleidžia progos pasmaguriauti. Mano vaikui patinka šis juokingas personažas, kaip, beje, ir hatifnatarai - mažutės, blyškios, kurčios ir nebylės būtybės, dideliais būriais be paliovos klajojančios po pasaulį. Kai pasiūliau jam išsirinkti puodelį su mėgstamais herojais, jis nusiminė, kad nerado tokio, ant kurio būtų nupieštas Snifas, užtai juodas su hatifnatarais pasirodė labai mielas (su hatifnatarais?! - galvojau aš, žvelgdama į išbrokuotus linksmus ir spalvotus puodelius su troliais Mumiais; tų vaikų nesupaisysi :)

Tovė Jansson taip pavaizdavo Muminuko draugą Snifą.

Tovės Jansson sukurtose istorijose patiekalų receptų, žinoma, nėra. Bet pernai, drauge užsukę į skaitytų knygų parduotuvėlę, pamatėme Sami Malila sudarytą knygelę Muminuko mamos receptai (1993, liet. 2012), ir Tomui jos be galo be krašto prireikė. Tiesą sakant, tai iš tiesų patrauklus leidinys. Knygoje surinkti receptai, tinkantys vaikų mitybai, kuriuos papildo Tove Jansson iliustracijos ir citatos iš jos kūrinių. Be to, obuolių pyragas čia nėra šiaip sau obuolių pyragas, o Miminuko tėčio obuolių pyragas, vaniliniai ledai - Paslaptingieji Muminuko ledai, daržovių sriuba - Snusmumriko apmąstymų sultinys ir t.t. Nepatikėsite, kokius stebuklus gali padaryti tinkamai parinkti patiekalų pavadinimai; vaikai susivilioja net tokiais valgiais, kuriuos kitu atveju įsiūlyti būtų gana sudėtinga.

Tačiau, nepaisant kūrybiškų patiekalų pavadinimų, bet kuris žmogus, bent kiek susidūręs su skandinavų virtuve, iškart supras, jog knygos pagrindą sudaro tradicinės suomių ir švedų patiekalų receptūros. Pavyzdžiui, po pavadinimu Snusmumriko iškylos žirnienė slepiasi žirnių sriuba, apie kurią rašiau praėjusį kartą. Rasite čia ir bulvių salotas (beje, jas siūloma gardinti aliejumi ir actu, kaip kad sakė Odeta), ir maltos mėsos bei makaronų apkepą, ir bulvių apkepą su švediškais ančiuviais, ir virtas žirnių ankštis su sviestu, ir instrukcijas, kaip išsirūkyti žuvį, ir dar daug daug kitų receptų, kurie priskiriami šių kraštų kulinariniam paveldui. Ne išimtis ir Snifo sausainėliai - tai ne kas kita, kaip kokosiniai sausainėliai, nuo seno kepami ir valgomi visose skandinavų šalyse.

Nuotrauka Kristinos

Galbūt jums, kaip ir man, kils klausimas: o kaipgi toks egzotiškas ingredientas kaip kokoso riešutai galėjo tapti tradicinės skandinavų virtuvės dalimi? Trumpas atsakymas būtų toks - dėl to kaltas kolonializmas. Teigiama, kad, pavyzdžiui, XVIII amžiuje kokosų riešutai buvo ypač paklausi prekė, todėl iš Karibų salų į Europą nuolat kursavo laivai, prikrauti šio gėrio. Beje, kokosų riešutai naudoti ne vien maistui: jų kevalus talentingi amatininkai išraižydavo ir, pritvirtinę rankenas ar kitokias sidabrines detales, pagamindavo prabangiai atrodančių (ir madingų) indų. Iš kokoso riešutų anuomet imti kepti ir kokosiniai sausainiai. Skirtingose šalyse nusistovėjo šiek tiek skirtingos jų receptūros - pavyzdžiui, airiai į savo kokosinius sausainius mėgsta berti avižų, prancūzai į tešlą deda tik kiaušinio baltymus ir t.t. Skandinavai į sausainių kepimą žiūri ekonomiškai ir kepdami kokosinius sausainius naudoja visus kiaušinius; kiti du būtini ingredientai - tarkuotas kokoso riešutas ir cukrus. Būtent toks receptas pateiktas ir leidinyje Muminuko mamos receptai. Vis dėlto pavarčiusi kitas knygas bei internetinius šaltinius, pamačiau, jog dauguma jų rekomenduoja į sausainių tešlą dėti truputį sviesto, o dalis - ir žiupsnelį druskos. Skambėjo gerai, todėl įkalbinau Tomą šiomis rekomendacijomis pasinaudoti. 

Nuotrauka Kristinos

Nežinau, kokie sausainiai būtų išėję be šių papildomų ingredientų, bet aš nė sekundės nesigailėjau, kad jais papildžiau Snifo sausainėlių receptūrą. Jie išėjo minkštučiai, gražučiai ir labai skanūs. Be to, išsiaiškinau, kad skandinavai juos mėgsta puošti ir gardinti tirpintu šokoladu - kai kada po kelis lašus užpila ant sausainių viršaus, bet dažniau tiesiog padažo juos į šokoladą ir palieka sustingti - išeina kokosinis sausainis su šokoladiniu "padu". Dalį savo sausainių mes su Tomu taip ir papuošėme - ir ką gi, buvo verta, netgi labai! 

Kai visi darbai buvo baigti, Tomas, įpusėjęs pirmąjį sausainį, ėmė svarstyti, kad tokių skanėstų reikėtų iškepti darželio draugams. O kai iš sausainio neliko nė trupinėlio, mano vaikas pareiškė: mama, turi juos nufotografuoti ir parašyti receptą kitiems vaikams, jog jie irgi galėtų tokių sausainių išsikepti! Argumentas buvo rimtas, todėl pažadėjau sūnui šitą darbą padaryti. Tad šiandien sakau - gardžių jums Snifo sausainėlių ir gero laiko su savo vaikais :)

Nuotrauka Kristinos


Kookoskeksit - kokosiniai sausainiai (Snifo sausainėliai)*

Ingredientai: (išeis 30-36 nedideli sausainėliai)

2 kiaušiniai
200 ml cukraus
Nebūtinai: žiupsnelis druskos
200 g kokoso drožlių
Nebūtinai: ~ 50 g (2-3 v.š.) sviesto
Nebūtinai: šokolado sausainiams papuošti
  1. Kiaušinius, cukrų ir, jeigu naudosite, druską plakite, kol masė sutirštės ir virs standžiomis putomis. Atsiminkite, kad kuo geriau išplaksite kiaušinius, tuo mažiau išteš kepami sausainiai.
  2. Jeigu naudosite sviestą, jį ištirpdykite ir gerai išmaišykite su kokosų drožlėmis. Kokosų drožles suberkite į išplaktų kiaušinių masę ir išmaišykite. Masė turėtų būti gana sausa, nepraskydusi. 
  3. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Nedideliu šaukštu išdėliokite tešlos kauburėlius, palikdami tarp jų nemažai vietos, kad kepdami sausainiai turėtų kur plėstis. Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180ºC, ir kepkite 10-15 min., t.y. kol sausainiai taps rusvai auksinės spalvos, bet dar nepradės degti. Išimkite su visu kepimo popieriumi ir palikite kelias minutes pravėsti - per tą laiką sausainiai sutvirtės. Į skardą tieskite naują kepimo popieriaus lakštą, dėkite kitą porciją tešlos ir t.t. 
  4. Nuėmę nuo kepimo popieriaus sutvirtėjusius sausainius, iki galo juos atvėsinkite ant grotelių. 
  5. Jeigu norite, galite ant garų ištirpinti šokolado plytelę ir juo papuošti visus ar dalį kokosinių sausainių. Papuošę dėkite ant švaraus kepimo popieriaus arba grotelių ir palikite, kol šokoladas sustings. 
  6. Šie sausainiai gardūs išlieka kelias dienas, tad, esant reikalui, juos kepti galima iš anksto. 
* Taip kokosinius sausainius vadina suomiai. Švedai kokosiniams sausainiams tešlą užmaišo taip pat, bet kepdami dažniau formuoja juos kaip aukštus bokštelius ir vadina kokostoppar (apytikriai - kokosų viršukalnės).
Pirmąją savo knygą apie trolius Mumius Tomas paveldėjo iš tėčio, o receptų knygelę išsirinko pats :) Nuotrauka Kristinos

Svarbiausi recepto šaltiniai:
Sami Malila, Muminuko mamos receptai. Tave Jansson iliustracijos. Iš suomių kalbos vertė Viltarė Urbaitė, Vilnius: Nieko rimto, 2012, p. 57.
Marcus Samuelsson, Aquavit: And the New Scandinavian Cuisine, Rux Martin/Houghton Mifflin Harcourt, 2003, p. 237.
Šis, šis bei keli kiti internetiniai puslapiai.

2 komentarai:

  1. Nuostabūs sausainiai! Visu kuo: paruošimo paprastumu ir greitumu ir superiniu skoniu. Ačiū už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, ačiū Jums, kad išbandėte receptą ir palikote tokį gražų komentarą! Labai smagu girgėti, kad sausainiai patiko, nes kokosai, kaip žinia, gana specifinis ingredientas. Mūsų šeimą skandinaviški kokosinukai irgi sužavėjo, netgi kalėdiniam laikotarpiui žadu jų kepti, gera žinoti, kad turime benraminčių :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.