2015 m. lapkričio 29 d., sekmadienis

Suomiški cinamoniniai sausainiai



Šią valandėlę įėjo Ondatras ir atsisėdo ant malkų dėžės.
- Na, kaip kometa? - paklausė Mumio tėvelis.
- Ji artėja, - tarė Ondatras. - Žemės vaikai gali aimanuoti ir būgštauti, filosofas - niekuomet.
- Gal nori meduolio? - paklausė Mumio mama.
- Hm... gal kokį vieną, - sutiko Ondatras ir, suvalgęs aštuonis, prabilo: - Atrodo, štai ten šlaitu nuėjo trolis Mumis su labai įvairia kompanija. 

Tuvė Janson, Trolis Mumis ir kometa, vertė Teresė Ališkevičienė, Vilnius: Vaga, 1969, p. 147. 

Nuotrauka Kristinos 

Įkvėptas Snifo sausainėlių, t.y. skandinaviškų kokosinių sausainių sėkmės, mano vaikas visą praėjusią savaitę prašė ir zirzė, kad išsikeptume Ondatros sausainių. Mat jo knygelėje Muminuko mamos receptai būtent taip pavadinti tradiciniai suomiški cinamoniniai sausainiai. Galiausia aš pasidaviau - ne tik todėl, kad baigėsi kantrybė, bet ir todėl, kad sausainių receptas skambėjo gerai. Cinamonas - ko gero pats mėgstamiausias "saldus" prieskonis mūsų šeimoje, ir aš visuomet džiaugiuosi išmėgindama kepinius su juo. Be to, šį savaitgalį buvo įžiebta gražuolė miesto eglė, o ir namuose po truputį ima busti kalėdinė dvasia. 

Nuotrauka Kristinos 

Šie cinamoniniai sausainiai Suomijoje kaip tik kepami Kalėdoms. Internete radau bent kelis tekstus, kur suomiai dalinasi atsiminimais apie šiuos kepinėlius ir pasakoja, kad anksčiau močiutės juos laikydavo stiklainiuose ir dėžutėse, o atėjus šventėms, apdalindavo anūkus. Dabar jų galima nusipirkti prekybos centruose, bet žmonės vis dar mielai kepa cinamoninius sausainius namuose.

Keista, bet šie dailiai atrodantys sausainiai beveik nesutinkami kitose šalyse. Suomiai juos vadina Kaneliässät, išvertus tai reikštų cinamoninės S raidės - akivaizdu, jog pavadinimas siejasi su jų formavimo būdu ir išvaizda. O skonis? Skonis irgi puikus. Saldūs, cukriniai, su aiškiai juntamu cinamono "kandimu", šie sausainiai iš tikrųjų verti vadintis kalėdiniais saldumynais. Beje, iškepti juos galima iš anksto - sausainiai ilgai būna tvirti, bet trapūs (tekstūra man netgi šiek tiek primena biscotti) ir, žinoma, kvapnūs.

Iš žemiau pateikto recepto išeina didelis kalnas sausainių, todėl pabandymui drąsiai galima produktų kiekius mažinti perpus. Palyginti su originaliu receptu, ingredientų sąraše nieko nekeičiau, o štai instrukcijas perrašiau, nes buvo nelabai vykusios, ir norint suprasti, kaipgi iš tikrųjų reikia formuoti sausainius, teko ieškoti pagalbos internete. Bet svarbiausia, kad vertėjo. Mano vaikas, kaip tas Ondatras, paragavęs negalėjo sustoti, kol nesuvalgė aštuonių iš karto :) 

Nuotrauka Kristinos 



Kaneliässät - suomiški cinamoniniai sausainiai

Ingredientai: (išeis maždaug 5 didelės skardos sausainių) 

125 g kambario temperatūros sviesto
300 ml cukraus
3 kiaušiniai
1 a.š. cinamono
1 a.š. kepimo miltelių
600 ml kvietinių miltų
Papuošti:*
1½ a.š. cinamono
2 v.š. cukraus
  1. Minkštą sviestą ir cukrų išsukite, kol pabals. Po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart masę gerai išsukdami. Cinamoną, kepimo miltelius ir persijotus miltus sumaišykite atskirame dubenyje, tuomet suberkite į sviesto, cukraus ir kiaušinių plakinį. Suminkykite tešlą - ji turi būti minkšta ir lipni; jeigu atrodo labai skysta, įdėkite dar 2-3 v.š. miltų. Suminkytą tešlą pridenkite ir dėkite į šaldytuvą pusvalandžiui. Per tą laiką masė atvės, miltai išbrinks, ir tešla taps tvirta. 
  2. Orkaitę įkaitinkite iki 180ºC. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Plačioje lėkštelėje sumaišykite cukrų ir cinamoną, skirtą sausainių papuošimui.
  3. Suminkytą tešlą padalinkite į 4 dalis. Vieną dalį pasilikite, likusias dėkite atgal į šaldytuvą, kad vėl nepradėtų težti. Iš tešlos suformuokite rutulį. Jį suvoliokite į nelabai storą volelį - maždaug tokį, kaip gaminant varškėtukus (papildomų miltų, jeigu įmanoma, nenaudokite). Volelį supjaustykite nedideliais, daugmaž vienodais gabaliukais - irgi kaip gaminant varškėtukus. Imkite vieną gabaliuką ir iš jo vėl suvoliokite volelį - jis turėtų būti maždaug 7 cm ilgio, mažojo piršto storio. Volelį apvoliokite cinamono ir cukraus mišinyje ir dėkite į kepimo skardą. Jau skardoje voleliui suteikite S raidės formą. Formuokite kitą sausainėlį ir t.t. Tarp sausainių skardoje palikite bent 5 cm tarpus, nes kepdami jie šiek tiek plėsis. 
  4. Kai skarda bus pilna sausainių, dėkite juos į orkaitę ir kepkite 10-15 min. - tol, kol taps rusvai auksinės spalvos (konkretus laikas priklauso nuo jūsų orkaitės; be to, kuo mažesni bus jūsų sausainiai, tuo greičiau jie iškeps.) Išėmę iškepusius sausainius, pašaukite kitą skardą ir t.t. - tol, kol visi sausainiai bus iškepti ir tešlos šaldytuve nebeliks.
  5. Vėsdami sausainiai kietėja, bet išlieka trapūs. Atvėsintus juos galima sudėti į dėžutę ir sandariai uždaryti - skanūs bus savaitę ir ilgiau. 
  6. Kadangi sausainiai cukriniai, prie jų labai tinka mažiau saldūs gėrimai, tokie kaip kava arba stiklinė pieno.
* Papuošimui man prireikė maždaug dvigubai daugiau cukraus ir cinamono, įpusėjus kepti sausainius dariau antrą papuošimų porciją. 

Nuotrauka Kristinos 

Recepto šaltinis:
Sami Malila, Muminuko mamos receptai. Tave Jansson iliustracijos. Iš suomių kalbos vertė Viltarė Urbaitė, Vilnius: Nieko rimto, 2012, p. 74.

8 komentarai:

  1. Perskaičius tekstą, man prieš akis iškilo mokyklinių sausainių - riestainių vaizdas :) Ar gali būti, jog šie sausainiai turi panašumų? Skonio prasme, nes kaip suprantu, mumiai juos tikrai mielai į mokyklą nešasi :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Julija, panašumų su riestainiais tikrai yra, bet yra ir skirtumų. Suomiški sausainiai saldesni ir trapesni, juose labai jaučiasi cinamonas. Pažiūrėjau į I.Čereškienės knygą "MIltiniai konditerijos gaminiai" (1978) - ten pateiktas beveik visas mokyklinių valgyklų kepinių asortimentas. Į "Lietuviškų riestainių" sudėtį įeina miltai, margarinas, cukrus, kondensuotas pienas, kiaušiniai, vanilė, amonio karbonatas ir vanduo. Riebalų ir cukraus dedama palyginti mažai, kondensuotas pienas irgi duoda savo, todėl išeina kiek kitoks kepinys. Bet gerą mintį davei - reikės kitą kartą, kai namie kils sausainių badas, išsikepti mokyklinių riestainėlių! Ačiū :)

      Panaikinti
  2. Perduokit Tomukui, kad jis išsirenka superinius receptus ir jau turi dvi mazas gerbėjas:) kokosinukai buvo suvalgyti per vakara, o šiandien maišysim tešla ir suksim cinamoniukus. Lauksim tesinio:) Ramune

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ramune, labai pradžiugino Tavo komentaras; kai perskaičiau Tomukui, jis net susikuklino, bet mačiau, kad laimingas :) Didelės sėkmės kepant cinamoninius sausainius! Man sūnus padėjo formuoti mažus "pirštelius" ir voliojo juos cinamoniniame cukruje, o aš raičiau S raides. Smagus užsiėmimas kartu :)

      Panaikinti
  3. Jei ne tas kambario temperatūros sviestas, nepaisydama laliko eičiau kepti šių sausainių!:) Taip ir jaučiu burnoje nuostabų skonį!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, atlikti tokį darbą niekuomet ne per vėlu, jeigu ne šįvakar, tai kurią kitą dieną :) Nuoširdžiai linkiu šiuos cinamoninius sausainėlius išsikepti - tikrai verta! Ačiū, kad čia užsuki, o jeigu kepsi, bus įdomu išgirsti, kaip pasisekė.

      Panaikinti
  4. Ieškojau kito, roksų recepto, bet šitas užbūrė ir pakeitė mūsų šios savaitės virtuvės planus. Labai jaukus aprašymas. Jaučiuosi lyg būčiau kartu su jumis ir pieno gėrusi, ir sausainių skanavusi. Kristina

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, viliuosi, kad planus įgyvendinti pavyks, ir nepasigailėsite juos pakeitę - cinamoniniai sausainiai tikrai turėtų patikti ne mažiau negu roksai. Ir ačiū už komplimentus - dalinantis receptais labai norisi pasidalinti ne tik sausa informacija, bet ir jaukumu bei gerais jausmais. Smagu girdėti, kad skaitytojai tą pajunta :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.