2016 m. vasario 18 d., ketvirtadienis

Silkė česnakiniame jogurto padaže



Medikai kol kas neskelbia apie gripo epidemijos pabaigą, o dauguma mano pažįstamų žmonių griebiasi įvairiausių liaudiškų būdų, kad tik išvengtų ligų. Spėju, kaip tik todėl ir įrašas sumuštiniai su česnakais sulaukė nemenko populiarumo. Pamaniau, kad verta šią temą pratęsti, tik šįkart kalbėsiu ne apie lietuvišką, o apie lenkišką virtuvę. Tiksliau, apie silkę, paruoštą su česnakiniu padažu, kurį mano močiutė nedvejodama pavadintų macnu, kas šių laikų kalba reikštų maždaug išraiškingo skonio.

Kaip ir silkės su obuoliais receptą, šiandieninį patiekalą nusižiūrėjau, vartydama Hannos Szymanderskos knygą Kuchnia polska: potrawy regionalne (2010). Autorė silkę su česnakiniu jogurto padažu priskiria Varmijos Mozūrų vaivadijos regioniniams patiekalams. Na, jeigu ji taip sako, vadinasi, žino, nors man, paskaitinėjus internetinius įrašus, susidarė įspūdis, kad šį patiekalą keblu priskirti kokiam vienam Lenkijos regionui. Mat internete aš radau daug šio patiekalo receptų ir variantų, tačiau nė vienas jų neakcentavo, jog silkė su česnakiniu jogurto padažu atsirado būtent Varmijos Mozūrų vaivadijoje - kitaip negu, pavyzdžiui, silkių salotos hekele, kurias visi vieningai priskiria regioninei Silezijos virtuvei.

Nuotrauka Kristinos

Na, bet ne patiekalo kilmė čia svarbiausia - svarbu, jog šitaip paruošta silkė iš tikrųjų gardi. Atrodo, jog česnakinį jogurto padažą galima pavadinti sušiuolaikintu grietinės padažo variantu, tik lengvesniu, puresniu ir pikantiškesniu. Taip spėju, nes lenkiškuose šaltiniuose radau ir silkės česnakiniame grietinės padaže receptų, o štai natūralus jogurtas ir majonezas - sąlygiškai nauji produktai tradicinėje Lenkijos virtuvėje. Kaip ten bebūtų, visiškai aišku, jog XX a. pabaigoje riebiam ir sunkiam grietinės padažui imta ieškoti alternatyvų - ir sėkmingai surasta. Į jogurto padažą dedami priedai bei jų kiekiai gali įvairuoti priklausomai nuo produktų kokybės ir asmeninio skonio. Pavyzdžiui, vieni žmonės į šį patiekalą deda marinuotų agurkų, o kiti nededa, vieni deda vieną skiltelę česnako, kiti - penkias (kaip žinia, ne tik žmonių skonis, bet ir česnako skiltelių dydžiai gali labai skirtis), vieni į jogurtą beria daugiau cukraus, kiti - mažiau (jogurto rūgštumas nevienodas) ir t.t. Taigi, receptu naudokitės kaip orientyru ir susikurkite savąjį česnakinio jogurto padažo variantą. Tiesa, silkes geriau pirkti tikras, su galvomis - naudokitės proga, kol dar vėsūs orai, ir galima rasti riebių, labai švelnaus skonio silkių iš bačkos.

Vienintelis šio patiekalo trūkumas - ne itin reprezentatyvi išvaizda. Bet gal ir neverta dėl to sukti galvos, nes patiekalas skirtas kasdieniniam stalui, pirmiausia - pasninkinei vakarienei (atsiminkite, kad nuo česnakinio padažo burnoje liks stiprus kvapas, todėl vargu ar patiekalas tiks darbo dienos pietums). Aš silkę sudėjau į senutėlę, kiek pageltusią ir apsitrynusią silkinę, kurią mama įsigijo dar savo studijų laikais, o ir krapais papuošiau "kaimiškai". Prie silkių garuose išviriau bulvių, kurios čia labai tiko. Taip ant stalo atsirado tikras naminis maistas, kurį valgyti buvo ne tik gardu, bet ir jauku :)

Nuotrauka Kristinos 



Śledzie w czosnkowym sosie - silkė česnakiniame jogurto padaže

Ingredientai: (4-6 porcijoms)

2 didelės silkės su galvomis
3-4 marinuoti agurkai
1 nedidelis indelis natūralaus jogurto (~ 250-300 ml)
~ 4 v.š. majonezo
2-4 česnako skiltelės
Krapų puokštelė
Žiupsnelis grūstų baltųjų pipirų
Nutarkuotos citrinos žievelės (pagal skonį)
Cukraus ir druskos (pagal skonį)
  1. Jeigu silkės labai sūrios, jas per naktį pamirkykite šaltame vandenyje. Išdorokite ir išfiletuokite. Jeigu silkės vis dar sūresnės negu norėtumėte, silkių filė 2-3 val. pamirkykite piene, tuomet nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. 
  2. Marinuotus agurkus supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Silkes ir agurkus sudėkite į serviravimo indą - galima iš pradžių paskleisti agurkus, o ant jų sudėti sikę, galima atvirkščiai - agurkus paskleisti ant silkės (aš dalį agurkų dėjau ant indo dugno, o kitą dalį užbėriau ant silkių gabaliukų). 
  3. Pagaminkite padažą: jogurtą suplakite su majonezu ir pagal skonį pagardinkite grūstais česnakais, smulkintais krapais, baltaisiais pipirais bei citrinos žievele. Išmaišę pagal skonį įdėkite cukraus ir druskos, kad subalansuotumėte padažą pagal savo skonį. Druskos dėkite labai saikingai, atsiminkite, jog padažas įgaus papildomo sūrumo nuo silkės ir marinuotų agurkų.
  4.  Padažą paskleiskite ant silkių ir marinuotų agurkų. Laikykite vėsiai 2-3 val., kol išryškės ir persimaišys ingredientų skoniai. 
  5. Prieš duodami į stalą, papuoškite krapų šakelėmis. Šią silkę gardu valgyti su virtomis bulvėmis.
Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis:
Hanna Szymanderska, Kuchnia polska: potrawy regionalne, Warszawa: Świat Książki, 2010, s. 60.

2 komentarai:

  1. Būtinai bus išbandyta, nes panašus reikalas mūsų šeimoje jau yra prigijęs. Grįžęs iš vienos komandiruotės Lenkijoje uošvis anytai papasakojo valgęs Gdansko silkę, anyta ją pagamino, aš nusikopijavau į savo virtuvę... ir ji turi nemažai sąskambių su šituo receptu. Padažui maišome per pusę majonezą su liesesne grietine, spaudžiame česnaką ir dedame smulkintų krapų, jį pilame ant silkės su užpjaustytu svogūnu ir visa tai dar padardiname smulkintomis džiovintomis slyvomis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Asta, visai gali būti, kad tai to paties silkių patiekalo variantas, juk Gdanskas irgi įsikūręs Lenkijos šiaurėje, gretimoje Pamario vaivadijoje. Skamba gerai, prie progos reikės išmėginti, nes labai mėgstu džiovintas slyvas :) Tiesa, aš iš tų kraštų turiu dar vieną receptą, kur silkių gabaliukai maišomi su šviežiais agurkais, obuoliais ir džiovintomis slyvomis, o tuomet viskas užpilama grietine, pagardinta prieskoniais - esant poreikiui, galiu paruošti įrašą. O variantas su jogurtu vertas dėmesio, nes padažas išeina lengvesnis ir ne toks riebus kaip su grietine. Bet labiausia mane nustebino česnakai - gerąja prasme, aišku. Net šiek tiek keista pasidarė, kodėl mūsų virtuvėje su silkėmis paprastai derinami tik žali arba kepinti svogūnai ?.. Kaip ten bebūtų - sėkmės gaminant ir lauksiu sugrįžtant su įspūdžiais :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.