2016 m. kovo 17 d., ketvirtadienis

Juodakių pupelių ir tuno salotos



Kai priešaky - daugiau negu savaitė pasninko, pamaniau, jog pats laikas pasidalinti juodakių pupelių ir tuno salotų receptu. Tiesą sakant, tas, kurias matote nuotraukose, gaminau Advento laiku, prieš didžiąsias žiemos šventes, o dabar pamąsčiau, jog ne pro šalį būtų vėl jas sumaišyti. Mat tai labai sotus ir gardus patiekalas, kurį kiekvienas gali pakoreguoti pagal poreikius ir savo skonį (pavyzdžiui, jeigu itin uoliai pasninkaujate, galite atsisakyti kiaušinių).

Juodakių pupelių salotos - Portugalijos virtuvės klasika. Manoma, jog jos atsirado Óbidos mieste, nutolusiame maždaug 80 km į šiaurę nuo Lisabonos. Patiekalas pasirodė vykęs, tad su laiku išpopuliarėjo visoje vakarinėje Portugalijos pakrantėje. Nors spėjama, jog salotų atsiradimas susijęs maurų virtuvės įtaka (pastarieji buvo užėmę šiuos kraštus VII-XV a.), dabar šiuos faktus žino tik virtuvės istorikai. Tuo tarpu paprasti žmonės šį tradicinį užkandį išmoksta gaminti šeimose, ir jų receptas nebe vieną šimtmetį keliauja iš kartos į kartą.

Nuotrauka Kristinos 

Pati paprasčiausia ir elementariausia šio patiekalo versija - tai tiesiog virtos juodakės pupelės, pasūdytos ir pagardintos svogūnu, actu, alyvuogių aliejumi ir pipirais, papuoštos kalendrų arba petražolių lapeliais. Tokios salotos dažniausia atlieka garnyro vaidmenį prie žuvų ar mėsos patiekalų, kaip antai įvairių kroketų. Jeigu salotos patiekiamos kaip savarankiškas patiekalas, šiais laikais juodakės pupelės dažniausia maišomos su konservuotu tunu, o puošiamos ir pagardinamos ne tik prieskoninėmis žolelėmis, bet ir kietai virtais kiaušiniais, mėgstamos rūšies alyvuogėmis, pomidorais, kai kada netgi virtomis bulvėmis. Paprastai per daug ingredientų neprimaišoma, pasirenkami 1-2 priedai. Aš rinkausi kiaušinus ir alyvuoges, nes pomidorai šaltuoju metų laiku nėra itin kokybiški - verčiau juos palikti vasarai. Prie salotų tiks gera balta duona ir, jeigu norite - taurė vyno. Aš tokias salotas paprastai gaminu ne šventėms, o kasdieninei šeimos vakarienei, kai į namus visi susirenka alkani. Pupeles tokiu atveju reikėtų išvirti ir su tunu sumaišyti iš vakaro, o kitą dieną salotas pagaminsite per 10-15 minučių - ilgiausia užtruks kietai išvirti kiaušinius.

Juodakės pupelės (lot. Vigna unguiculata subsp. unguiculata).

Paskutinis dalykas, kurį reikia aptarti - tai juodakės pupelės. Griežtai žiūrint, tai ne pupelės, o kiniškos pupuolės, daug kam geriau žinomos anglišku pavadinimu black-eyed peas (esu sutikusi žmonių, kurie manė, jog Black Eyed Peas - tai tik kūrybiškas muzikinės grupės pavadinimas; tai va, žinokite, kad jie pasivadino tikrų pupelių vardu :). Pavadinimą, žinoma, lėmė šių ankštinių daržovių išvaizda - tai smulkios baltos pupelės su juoda "akele". Nežinau kodėl, bet Lietuvos prekybininkai, jau seniai siūlantys pirkėjams japonines (aduki) pupuoles ir spindulines (mung) puopuoles, labai nenoriai importuoja kinines (juodakes) pupuoles. Laimei, šiais laikais jų jau galima aptikti kai kuriose parduotuvėse, ypač elektroninėse (aš esu pirkusi www.eastanbul.lt ir www.assorti.lt); mačiau, jog juodakių pupelių jau siūlo ir Skanėja ("Buon gusto" serija). Žodžiu, jeigu šio produkto paieškosite, tikrai rasite. Kuo skiriasi juodakės pupelės nuo kitų? Skiriasi, ir ne tik savo išvaizda. Išvirtos juodakės pupelės minkštesnės, ne tokios miltingos, sakyčiau, vandeningesnės už kitas pupeles, todėl jų salotos būna gaivesnės, savitos konsistencijos. Tie, kuriems svarbus ne tik produktų skonis, bet ir sudėtis bei maistinė vertė, irgi neturėtų likti nusivylę. Na, o kadangi vienas iš mano tikslų rašant šį tinklaraštį - atkreipti skaitytojų dėmesį į Lietuvoje mažiau naudojamus, bet puikius produktus, tikiuosi, kad nekeisite juodakių pupelių jokiomis kitomis, ir kad jos taps jums maloniu atradimu.


Nuotrauka Kristinos 




Salada de Feijão Frade com Atum - juodakių pupelių ir tuno salotos 

Ingredientai: (6 porcijoms)

Ingredientų kiekis orientacinis. Salotas pradėkite gaminti iš vakaro.

~ 2 puodeliai juodakių pupelių (nevirtų)
2 svogūnai
4-6 gvazdikėliai 
1 skardinė konservuoto tuno (jei skardinės labai mažos, galite naudoti dvi) 
Nebūtinai: 1-2 skiltelės česnako
Puokštelė petražolių (galima keisti kalendros lapeliais)
Alyvuogių aliejaus (pagal skonį)
2-3 v.š. balto vyno acto
Druskos ir grūstų juodųjų pipirų (pagal skonį)
2-3 kietai virti kiaušiniai
Nebūtinai: juodųjų arba žaliųjų alyvuogių
Nebūtinai: 2-3 pomidorai
  1. Juodakes pupeles nuplaukite ir apie 2 val. ar ilgiau pamirkykite šaltame vandenyje; jeigu ketinate pupeles virti vakare, jas patarčiau pamerkti iš ryto. Prieš virdami perplaukite dar kartą, suberkite į prikaistuvį ir užpilkite šviežiu vandeniu (maždaug 6 puodeliais). Įdėkite 1 nuluptą svogūną, į kurį susmeikite gvazdikėlius. Įpilkite 1 v.š. alyvuogių aliejaus. Nesūdykite, kad pupelių odelė virdama nesukietėtų. Ant mažos ugnies, pridengę dangčiu, virkite apie 1-1,5 val., arba kol pupelės bus visiškai minkštos, bet dar nesuirusios. Nukaitę išmeskite svogūną su gvazdikėliais, o pupeles supilkite į sietą, kad gerai nuvarvėtų. Palikite, kad atvėstų. 
  2. Virtas juodakes pupeles sumaišykite su antruoju susmulkintu svogūnu ir konservuotu tunu. Jeigu norite, įspauskite česnako. Sudėkite smulkintas petražoles (šiek tiek palikite salotoms papuošti). Jeigu tunas konservuotas savo sultyse, įmaišykite maždaug 4 v.š. alyvuogių aliejaus, jeigu tunas konservuotas su aliejumi, papildomai jo nereikės arba reikės mažiau. Apšlakstykite actu, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Gerai išmaišykite, paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Kai salotos bus norimo skonio, uždenkite ir dėkite į šaldytuvą. Laikykite apie 6 val., geriausia per naktį. 
  3. Likus maždaug pusvalandžiui iki patiekiant, salotas išimkite iš šaldytuvo, išmaišykite, sudėkite į serviravimo lėkštę. Salotas papuoškite petražolėmis, kietai virtais kiaušiniais ir, jeigu norite, alyvuogėmis ir/ar pomidorais. Valgykite su balta duona. Prie šių salotų labai tiks taurė balto arba lengvo raudono vyno.
Svarbiausi recepto šaltiniai čia, čiačia, čia ir čia:
Cherie Y. Hamilton, Cuisines of Portuguese Encounters, New York: Hippocrene Books Inc., 2008, p. 12.

2 komentarai:

  1. Atrodo skaniai šios salotos, o dar Portugalijos virtuvės. Tai iš viso liuks, man labai patinka Portugalijos patiekalai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Raminta, jeigu rasite pirkti juodakių pupelių, labai rekomenduoju šias salotas - neįprastos, sočios, bet nesunkios, jos gali tapti ne tik užkandžiu, bet ir pagrindiniu patiekalu. Kadangi jų kitoniškumas slypi pačioje pupelėje, o ne pažįstamų produktų derinyje, tai sudėtinga tiksliai nupasakoti salotų skonį. Bet kad jis geras, tai tikrai :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.