2016 m. kovo 24 d., ketvirtadienis

Kiaušininis likeris "Ponche crema"



Taip, aš žinau. Šį įrašą derėjo paskelbti vėlyvą rudenį, prieš Kalėdas, nes kaip tik tuomet ateina kiaušininio likerio metas. Tradiciškai per žiemos šventes Europoje geriamas olandiškas Advocaat, JAV ir Kanadoje - egnogas, Karibuose ir Pietų Amerikoje - ponche crema. Kiaušininį likerį patiekti ant Velykų stalo - kur kas naujesnė ir žymiai mažiau paplitusi tradicija. Vis dėlto negalima sakyti, jog jos iš viso nėra, bent jau Europoje. Pašniukštinėję internete, nesunkiai rasite straipsnių, kuriuose Advocaat pristatomas kaip velykinis gėrimas. Ko gero tai ir dėsninga, ir logiška: anot tekstų autorių, gurkštelėti kiaušininio likerio - vienas puikiausių būdų pasimėgauti kiaušiniais, kurie krikščioniškame pasaulyje vienareikšmiškai siejami su gražiausia pavasario švente (pagoniškas šio reiškinio šaknis tegul tyrinėja etnologai ir istorikai :).

Nyderlandų Antilai. Nyderlandų Karalystei priklausiusių (ar tebepriklausančių) salų pavadinimai užrašyti raudona spalva.

Įdomu tai, kad Advocaat ištakos - visai ne Europoje, o Pietų Amerikoje, tiksliau, Suriname, kuris XVII a. tapo olandų kolonija. Teigiama, jog būtent čia olandų kolonistai pradėjo gaminti savotišką romo kokteilį, kuriam tirštumo ir švelnumo suteikdavo visai ne kiaušiniai, o... avokadai (taip taip, avokado ir Advocaat pavadinimų panašumas neatsitiktinis). Tačiau anuomet Europoje su avokadais būdavo striuka, tad į tėvynę iš kolonijų grįžę žmonės ėmė ieškoti, kuo juos pakeisti. Paaiškėjo, jog kiaušiniai - visai gera alternatyva, tad Nyderlanduose imtas gaminti alkoholinis gėrimas būtent su jais. Paskui tas naują pavidalą įgavęs gėrimas vėl pasiekė Karibus ir Pietų Ameriką - o čia, žinoma, dar kartelį buvo perkurtas pagal vietinį skonį.

Taigi, ponche crema - Karibuose (pirmiausia Nyderlandų Antiluose) ir Pietų Amerikoje gaminamas Advocaat variantas, tiksliau, variantai, nes vienos nusistovėjusios šio likerio receptūros nėra. Tiesa, apie tam tikras tendencijas kalbėti galima. Pavyzdžiui, ponche crema pagrindą dažniausia sudaro ne grietinėlė, o kondensuotas pienas (būtent toks dažnai naudojamas salose, kuriose tvyro karštis ir nėra vietos galvijų bandoms auginti); lygiai taip vietoje brendžio ar burbono naudojamas vietinis romas. Populiariausi ponche crema prieskoniai - muskato riešutas bei vanilė, nors kartais jie keičiami ar papildomi citrinos žievele ar cinamonu. Įprasta ponche crema pagardinti ir trupučiu stiprios kavos - ji suteikia likeriui ne tik papildomą aromato natą, bet ir švelniai rusvą atspalvį.

Ačiū savo šeimos vyrams, pasirūpinusiems velykinėmis dekoracijomis :) Nuotrauka Kristinos

Kaip ir Advocaat likeris, pagal skirtingus receptus pagamintas ponche crema išeina nevienodos konsistencijos. Jis gali būti ir labai tirštas, kreminis, valgomas šaukšteliu iš mažų puodelių kaip desertas (panašiai kaip mes valgome širšių medų), o gali būti ir skystas, patiekiamas taurėse kaip aperityvas, dažnai su ledukais. Pagal mano pasirinktą receptą išeina vidutinio tirštumo likeris, kurį patiekiant šaukšteliai dar nebūtini, bet pageidautini. Tokį gėrimą galima ne tik ragauti patį vieną, bet ir panaudoti įvairiems desertams gaminti (beje, desertai su ponche crema Karibuose ir Pietų Amerikoje labai mėgstami). Jeigu norite šiek tiek skystesnio gėrimo, dalį saldaus kondensuoto pieno keiskite nesaldintu sutirštintu, o patiekdami į taurę įmeskite ledukų.

Nors yra nuomonių, jog metus laiko brandintas ponche crema būna pats geriausias, bet dauguma mano, jog jį vartoti galima kur kas greičiau. Minimalus laikas, kurio reikia, kad ponche crema susistovėtų - 2-3 dienos. Taigi, jeigu skirsite maždaug 15-20 minučių ir likerį pagaminsite dabar, galėsite jį ragauti jau per Velykas. Na, o jei pagaminsite daugiau, atidėkite butelį Kalėdoms, kad galėtumėte įvertinti skirtumą :)

Nuotrauka Kristinos 


Ponche crema kiaušininis likeris

Ingredientai: (išeis maždaug 1 l likerio)

5 kiaušinių tryniai
800 ml saldaus kondensuoto pieno (aš naudojau 2½ skardinės)*
250 ml romo, geriau šviesaus (aš naudojau Bacardi)
1 v.š. vanilės ekstrakto
¼ a.š. tarkuoto muskato riešuto
1 v.š. stiprios kavos (espresso arba karštame vandenyje ištirpintos ir atvėsintos kavos be nuosėdų)
  1. Kiaušinius kruopščiai nuplaukite (jeigu norite, maždaug minutei pamerkite į actą, tuomet vėl nuplaukite ir nušluostykite - salmonelės nepakenčia rūgšties). Trynius atskirkite nuo baltymų ir gerai išplakite, kol sutirštės ir pabals. 
  2. Išplaktus trynius sumaišykite su kondensuotu pienu, tuomet, nuolat plakdami, po truputį supilkite romą. Pagardinkite vanile, muskato riešutu ir kava, dar kartą viską gerai išmaišykite. 
  3. Supilstykite į butelis (rekomenduočiau rinktis tarą platesniais kakliukais) ir gerai užsukite. Prieš ragaudami mažiausia 2-3 dienas palaikykite vėsioje vietoje. Ponche crema galima brandinti ir žymiai ilgiau - teigiama, jog netgi ne šaldytuve jis gali išstovėti maždaug metus laiko.
  4. Jeigu prieš tiekdami pastebėjote, jog gėrimas buteliuose nežymiai išsisluoksniavo, juos apverskite, palaikykite apie pusvalandį, tuomet vėl atverskite ir po kelių minučių išpilstykite. Jeigu ponche crema patieksite kaip aperityvą, į jį galite įmesti ledukų.
* Jeigu norite skystesnio ir ne tokio saldaus likerio, dalį kondensuoto pieno pakeiskite nesaldintu kondensuotu pienu (pavyzdžiui, naudokite 1½ skardinės saldinto kondensuoto ir 1 skardinę nesaldinto kondensuoto pieno, arba 2 skardines saldinto ir ½ nesaldinto kondensuoto pieno).

Svarbesni recepto šaltiniai čia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.