2016 m. balandžio 28 d., ketvirtadienis

Karšti sumuštiniai su čederio sūriu, kiaušiniais ir garstyčiomis



Nuostabu, kiek daug esama būdų kiaušiniams patiekti: virti ir kepti, plakti ir marinuoti, įdaryti ir užlieti padažu, įgavę kremų, putėsių ar morengų pavidalą, kiaušiniai karaliauja ant mūsų stalų. Bet kai vienoje iš Darinos Allen knygų, kiaušinių patiekalų skyriuje, aptikau karštų sumuštinių su čederio sūriu receptą, šiek tiek nustebau. Na, su sūriu viskas aišku: be jo karšti sumuštiniai retai kada kepami. Bet kiaušiniai? Nevirti, tik lengvai paplakti kiaušiniai ant karšto sumuštinio? Čia jūs rimtai?

Nuotrauka Kristinos 

Paaiškėjo, kad rimtai :) Karšti sumuštinai (angl. toasties) su čederio sūriu, kiaušiniais ir garstyčiomis - vienas iš senamadiškų airiškų užkandžių. Močiutes ir mamas tokie sumuštiniai dažnai gelbsti, kai reikia pamaitinti praalkusius vaikus, o laiko ilgai sukiotis virtuvėje nėra. Žinoma, jie tinka ir suaugėliams. Iki XX a. vidurio, kol airiai dar gana griežtai laikydavosi pasninkų, karšti sumuštiniai su arbata buvo svarbi kasdieninio valgiaraščio dalis. Tai kodėl kitose šalyse karšti airiški sumuštiniai beveik nežinomi? Todėl, kad šis užkandis visais laikais buvo siejamas su kasdienine, "prasta" namų virtuve, o jų receptūra retai patekdavo į knygas, reprezentuojančias Airijos virtuvę. Atvirai pasakius, neįsivaizduoju, kodėl airiai taip nuvertino šį patiekalą. Lengvai ir greitai pagaminami, gražiai atrodantys, o svarbiausia - gardūs sumuštiniai, mano nuomone, visai tinka ne tik namiškiams, bet ir netikėtiems svečiams pavaišinti. Aš juos kepiau ne vieną kartą įvairiomis progomis, ir dar neteko girdėti, jog kas nors būtų jais nusivylęs. 

Nuotrauka Kristinos 

Mano patirtis rodo, jog kepant airiškus sumuštinius svarbiausia - naudot šviežius kiaušinius ir išsirinkti teisingą čederio sūrį. Pirkdami sūrį didžiuosiuose prekybos centruose, būkite budrūs ir būtinai atkreipkite dėmesį į produkto kilmės šalį. Jeigu sūris atvežtas iš Didžiosios Britanijos ar Airijos, galite pagrįstai tikėtis, jog jis bus gero skonio - šiaip ar taip, britai ir airiai čederį gamina nuo XII a. ir šį bei tą apie jį išmano :) Tačiau kartais etiketėje delikačiai nurodoma, jog čederis pagamintas Europos Sąjungoje - kiek išsiaiškinau, tai reiškia - Lenkijoje. Ir, žinokite, lenkiškas sūris, nors išoriškai panašus, bet nėra gardus lyginant jį su tikru čederiu. Kokybiško čederio sūrio galima rasti specializuotose parduotuvėlėse, tačiau visai padoraus airiško sūrio aš randu ir Vynotekoje (beje, jo kaina mažai skiriasi nuo lenkiško gaminio kainos). 

Nuotrauka Kristinos 

Karštiems airiškiems sumuštiniams įprasta naudoti sodos duoną, tačiau jeigu nėra laiko jos iš anksto išsikepti, tiks bet kokia kita jūsų mėgstama duona. Tiesa, čia nelabai tiktų juoda ruginė - geriau naudoti šviesesnę, keptą iš kvietinių miltų. Gardūs sumuštiniai išeina su duona, praturtinta saulėgrąžų ar kitokiomis sėklomis, bet jeigu tokios nemėgstate, tiks ir paprastas batonas. Duonos riekės plonai patepamos sviestu, sviestuota puse sudedamos į skardelę, o tuomet ant jų paskleidžiama masė, pagaminta iš tarkuoto čederio sūrio, plaktų kiaušinių, garstyčių ir žiupsnelio druskos bei pipirų. Siūlyčiau naudoti grūdėtas garstyčias - jos sumuštiniams suteikia savotiško traškumo ir, be abejo, puošnumo. Masės ant duonos reikėtų dėti nemažai. Nebijokite, sūris neims tekėti per sumuštinių kraštus: kitaip negu kepant, pavyzdžiui, amerikietiškus sumuštinius, čederis nesuskystės, atvirkščiai, dėl kiaušinių ant duonos riekių iškils skaisčiai geltonos sūrio suflė kepurėlės. Ištraukus sumuštinius iš orkaitės, kepurėlės pamažu subliūkš, bet iškepęs užtepas vis tiek liks minkštas ir purus. 

Kas dar svarbu kepant ir ragaujant šiuos sumuštinius? Na, arbatos puodelis tikrai praverstų. Ir, žinoma, gera kompanija. Aš šiuos sumuštinius kepiau su savo mokyklos laikų drauge Vilija, šiuo metu viešinčia Lietuvoje, - mergaičių pietums. Juk nebūtina visą amžinybę tūnoti virtuvėje, norint puikiai praleisti laiką, ar ne? :)

Nuotrauka Kristinos 



Oven toasted cheese - karšti sumuštiniai su čederio sūriu, kiaušiniais ir garstyčiomis

Ingredientai: (2 dideliems sumuštiniams)

2 riekės šviesios duonos (labai tiktų sodos duona)
Sviesto (tiek, kad užtektų plonai užtepti ant duonos riekių)
1 didelis, šviežias, geriausia kaimiškas kiaušinis
110 g čederio sūrio
1 a.š. angliškų garstyčių, geriau grūdėtų
Druskos ir juodųjų pipirų (pagal skonį)
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200-230ºC. 
  2. Per tą laiką duonos riekes iš vienos pusės plonai patepkite sviestu. Sviestuota puse dėkite į skardelę (jeigu norite, ant kepimo popieriaus lakšto).
  3. Sūrį sutarkuokite. Kitame dubenyje lengvai išplakite kiaušinį. Plakinį pagardinkite garstyčiomis, pipirais ir druska (turėdami galvoje, gal sūris bus gana aštraus skonio). Įmaišykite tarkuotą sūrį. Gautą masę storoku, daugmaž tolygiu sluoksniu paskleiskite ant duonos riekių. 
  4. Sumuštinius dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol sūris išsilydys, įdaras taps auksinės spalvos ir išsipūs, panašiai kaip kaip suflė. Priklausomai nuo orkaitės, sumuštiniai gali kepti 5-15 min.
  5. Sumuštinius tiekite karštus. Prie jų tinka pasiūlyti puodelį arbatos. 
Nuotrauka Kristinos


Recepto šaltiniai čia, čiačia ir čia:
Darina Allen, Irish Traditional Cooking, Great Britain: Kyle Books, 2012, p. 32.

6 komentarai:

  1. Keista, iki Lietuvos dar vaikystėje atėjo kiek modifikuotas receptas - sumaišytas kiaušinis su tarkuotu sūriu, uždėtas ant baltos duonos ir iškeptas keptuvėje.
    Kadangi man labai patikdavo tokie karšti sumuštiniai vaikystėje, tačiau prie keptuvės rytais nesinori stovėti, tai aš lygiai taip pat padarytus keptu orkaitėje :)

    Tai dabar beliko įdėti truputį garstyčių ir duoną aptepti sviestu :) Ir bus Airiški :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, nustebinai čia mane :) Mūsų namuose tokia sumuštinių rūšis nebuvo žinoma, pas giminaičius ir draugus irgi niekada neteko jų ragauti. Bet akivaizdu, kad kitose šeimose tai jokia naujiena - vadinasi, dar kartą pasitvirtino mano įtarimai, kad lietuvių ir airių virtuvė labai panašios.

      O šiaip aš galvoju, kad daugumai patiekalų nacionalinį atspalvį suteikia specifiniai jų produktai. Sodos duona, čederis (kuris, beje, vėsdamas beveik nekietėja ir netampa tąsus) ir grūdėtos garstyčios sukuria kiek kitokį skonį negu, tarkime, tradicinis mūsų batonas, Rokiškio sūris ir rusiškos garstyčios. Bet esu tikra, jog abu variantai gardūs ir turi savo žavesio.

      Ir ačiū kad užsuki, paskaitai ir randi laiko palikti atsiliepimą :) Net įdomu pasidarė, ar kiti skaitytojai kepdavo/ kepa ką nors panašaus?

      Panaikinti
  2. Kaip šaunu sužinoti kažką naujo! Mano draugas gamina lygiai tokius, kaip Aušra. Man tai irgi buvo atradimas :) Einu pradžiuginsiu jį, kad gamina airiškus sumuštinius, betrūksta tik garstyčių :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Egle, man tokie maži atradimai irgi visuomet suteikia džiaugsmo :) Būtinai išbandykite su garstyčiomis - suteikia labai gerą akcentą. Manau, kad artėjant vasarai, kai nesinorės ilgai stovėti prie puodų, šis užkandis taps ypač patrauklus. Tiesa, aš kartais į sūrio-kiaušinių masę dar įmaišau ne tik garstyčių, o ir smulkintų žolelių (petražolių, builių, krapų ar pan.) - tuomet sumuštiniai išeina dar dailesni ir kvapnesni.

      Panaikinti
  3. Tikrai puikūs šie sumuštiniai. Man primena vaikystę, nes mama tokius kepdavo :) Valgėme karštus arba jau atšalusius kokioje kelionėje... Visai neseniai juos atsiminiau, tik, kaip Aušra sakė, nenorėjau stovėti prie keptuvės - kepiau orkaitėje. Vyras sužavėtas! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip matau, šie sumuštiniai ypač gerai subalansuoti vyrams - maniškis irgi juos labai pamėgo :) Net nebūčiau pagalvojusi, kad sumuštiniai su sūriu ir kiaušiniais taip gerai žinomi lietuviams - o prašau, pasirodo, nauja - tai tik pamiršta sena. Šaunu, mane kuo toliau, tuo labiau stebina mūsų virtuvė - pačia geriausia prasme. Jums linkiu išmėginti šiuos sumuštinius su garstyčiomis ir tikru brandintu čederiu - suteikia tokią labai savitą, beveik kreminę tekstūrą, kurios nesuteikia lietuviški sūriai. Ir ačiū, kad parašėte, - labai įdomu išgirsti apie kitų žmonių kulinarines patirtis. Įsidėti tokių sumuštinių į kelionę - kokia gera mintis! Bet aš pati 100 metų nebūčiau sugalvojusi :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.