2016 m. balandžio 15 d., penktadienis

Minkštai virti kiaušiniai puodeliuose



Artėjant savaitgaliui, o tuo pačiu ir neskubrių, tingių pusryčių metui, nusprendžiau pasidalinti netgi ne receptu, o idėja, kaip galima patiekti minkštai virtus kiaušinius. Tiesą sakant, taip juos paruošti galima ne tik pusryčiams, bet ir priešpiečiams, ar pavakariams, o gal netgi naktipiečiams - jeigu tik yra toks poreikis. Žinoma, tai ne prašmatnieji Benedikto kiaušiniai ir ne kiaušiniai en cocotte, užtai šį jaukų, šiltą užkandį pagaminsite apytikriai per 10 minučių.

Nuotrauka Kristinos

Kiaušinių patiekimo idėją radau mylimos šefės Darinos Allen knygoje. Anot jos, kiaušinius puodelyje (angl. egg in a cup) skubančios mamos seniau dažnai gamindavo kaip užkandį praalkusiems vaikams. Taip patiektus kiaušinius mažiesiems labai patogu valgyti, nes puodelyje yra viskas: kiaušinis, duonos trupiniai, sviestas, prieskoniai - tiesiog imi ir kabini šaukšteliu. Nereikia jaudintis, jog, neatsargiai pavertus kiaušinį, išbėgs trynys, arba vaikas ims skųstis, jog ant duonos nepavyksta užsitepti sviesto. Na, o suaugusiems šis patiekimo būdas bus tiesiog kasdienybės paįvairinimas - prisipažinsiu, jog kartais, dirbdama namuose ir neturėdama laiko ilgai pietų pertraukai, pati sau taip išsiverdu kiaušinį pietums. Gardu :) 

Margaspalvių vištų, laisvai gyvenančių ūkyje, kiaušiniai niekuomet nebūna vienodi - skiriasi jų atspalvis, dydis ir netgi forma. Jeigu dėžutėje matote įvairius kiaušinius, tai vienas iš patikimesnių požymių, jog jie atkeliavo iš ūkininko paukščių kiemo. Nuotrauka Kristinos

Vis dėlto Darina Allen pastebi, jog minkštai virti kiaušiniai pastaraisiais metai tampa kiek primirštu ir nostalgišku patiekalu, ir ne tik todėl, jog juos užgožia įvairūs pusgaminiai iš prekybos centrų. Anot šefės, tam yra dvi kur kas rimtesnės priežastys. Pirma, žmonės ne visuomet gali įsigyti tikrai šviežių, skanių kiaušinių, sudėtų laisvai po kiemą šmirinėjančių vištų. Antra, pasirodo, toli gražu ne visi moka teisingai išvirti minkštą kiaušinį.

Na, minkštai išvirti kiaušinį ne problema - užtenka 5 minutes tiksliai laikytis instrukcijų (ir būtinai turėkite laikrodį, kuris rodytų tikslų, o ne apytikrį laiką, kaip kai ne kurie šiuolaikinio dizaino laikrodėliai, atliekantys dailių aksesuarų funkciją, bet visiškai netikę kiaušinių virimo reikaluose :). O štai su ekologiškais kiaušiniais reikalai keblesni. Jeigu neturite savo ūkio, ieškokite patikimo ūkininko, kuris bent retkarčiais parduotų jums dėžutę kitą kiaušinių, tinkamų skanauti pačius vienus. Taip jau yra: jeigu kiaušinį įmušite, tarkime, į kotletams skirtą faršą, ko gero nelabai atskirsite, ekologiškas jis ar ne. Bet jeigu jį išsivirsite ir valgysite minimaliais priedais, skirtumas bus akivaizdus.

Gero ir gražaus jums pavasarinio savaitgalio - įskaitant gardžius pusryčius :) 

Nuotrauka Kristinos 



Minkštai virti kiaušiniai puodeliuose

Kiaušiniai turi būti kambario temperatūros - jeigu į verdantį vandenį sudėsite kiaušinius iš šaldytuvo, jie sutrūks.

Ingredientai:

Labai švieži kiaušiniai (geriausia kaimiški)
Šviežios baltos duonos trupiniai*
Sviestas (itin tiktų šviežias kaimiškas, geriau kambario temperatūros) 
Druska ir grūsti juodieji pipirai
Pašildyti puodeliai ar nedideli indeliai 
  1. Užvirinkite vandenį, jį pasūdykite ir atsargiai sudėkite nuplautus kiaušinius - jie turėtų būti visiškai apsemti. Virkite 5 min.** 
  2. Kol verda kiaušiniai, pašildykite puodelius - greičiausia tą padarysite, praskalavę juos karštu vandeniu ir sausai iššluostę. Jeigu norite, puodelius galite pašildyti orkaitėje, mikrobangų krosnelėje ar pan. 
  3. Po 5 min. išgriebkite kiaušinius ir tuojau pat sudėkite į didelį indą su šaltu vandeniu. Kiaušiniai turi būti visiškai panirę. Po keliolikos sekundžių, kai kiaušiniai pravės, juos po vieną išimkite iš šalto vandens ir maždaug iki pusės nulupkite. Per 2-3 kartus nuluptą kiaušinį šaukšteliu iškabinkite iš likusio lukšto ir sudėkite į pašildytą puodelį. Į kiekvieną puodelį tradiciškai dedama po vieną kiaušinį. 
  4. Į kiekvieną puodelį su kiaušiniu berkite maždaug po 2 v.š. šviežios duonos trupinių, įdėkite maždaug po 1 a.š. sviesto, pabarstykite druska ir pipirais (jeigu norite, galite užberti ir šviežių ar džiovintų prieskoninių žolelių). 
  5. Patiekite tuojau pat, kol kiaušiniai ir puodeliai neataušo.
* Aš 1-2 šviežios baltos duonos riekeles dedu į smulkintuvo indelį ir sumalu iki trupinių per tą laiką, kol puode užverda vanduo.
** 5 min. viręs vidutinio dydžio kiaušinis būna visiškai sutrauktu baltymu ir skystu tryniu. Jeigu kiaušiniai maži, juos virti reikėtų 4-4,5 min., jeigu labai dideli - 5,5-6 min. 

Recepto šaltinis: 
Darina Allen, Irish Traditional Cooking, Great Britain: Kyle Books, 2012, p. 32.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.