2016 m. gegužės 2 d., pirmadienis

Bobausiai su makaronais



Pavasariui įsibėgėjant, mano tinklaraščio skaitytojai vis dažniau ieško bobausių receptų. Ta proga nusprendžiau pasidalinti dar viena idėja, kaip juos patiekti. Ji atkeliavo iš suomių virtuvės, ir tuo stebėtis turbūt nereikėtų - kaip jau ne kartą rašiau, suomiai bobausius mėgsta bene labiausiai iš visų europiečių. Bobausių sriuba ir troškinti bobausiai, patiekti su bulvėmis - tradiciškiausi būdai pasimėgauti pirmaisiais grybais. Tačiau šiais laikais bobausiai dažnai derinami ir su kitokiais priedais. Pernai bobausius mes valgėme su suomiškais dilgėlių blynais, na, o šiais metais siūlau išmėginti bobausių ir makaronų derinį, pelnusį pripažinimą šiuolaikinėje suomių virtuvėje. Vakarienė buvo itin nusisekusi, tad rekomenduoju prisijungti:)

Nuotrauka Kristinos

Bobausius galima patiekti su bet kokiais mėgstamais makaronais, tačiau bus ypač gardu, jeigu įsigysite šviežiai pagamintų (būna šaldytuvuose didžiuosiuose prekybos centruose) arba nepatingėsite ir pasigaminsite naminių. Speciali mašinėlė šiuo atveju labai praverčia, bet naminius makaronus galima kuo puikiausia pasigaminti ir be jos. Supjaustyti peiliu, jie gal ir neatrodys taip dailiai, užtai bus ne mažiau puikaus skonio. Na, o jeigu nuspręsite bobausius patiekti ne su šviesiais, o su žaliais (špinatais, dilgėlėmis ar kitais žalumynais pagardintais) makaronais, patiekalas atrodys dar pavasariškesnis ir gaivesnis. Aš šįkart sugalvojau pagaminti makaronus su špinatais. 

Nuotrauka Kristinos 


Naminiai makaronai su špinatais (maždaug 4 porcijoms)

~ 500 g šviežių arba šaldytų špinatų 
~ 2 puodeliai (apie 500 ml) kvietinių miltų, labiausia tiktų kietagrūdžių kviečių
1 kiaušinis 
Žiupsnelis druskos 
  1. Pirmiausia paruoškite špinatus. Jeigu naudosite šaldytus špinatus, juos galite atitirpinti, tuomet labai gerai nusunkti ir makaronams naudoti tik gautą skystį. Jeigu norite, į tešlą galima dėti ir visus arba dalį špinatų lapelių. Tokiu atveju jie turėtų būti labai smulkiai supjaustyti arba dar geriau - smulkintuvo indelyje sutrinti iki tyrės. Geriausia pasiseks susmulkinti iš anksto nenusunktus špinatus; panašus efektas būtų, jeigu atitirpintus špinatus perleistumėte per lėtaeigę sulčiaspaudę. Galima smulkinti ir apvirtus špinatus. Šviežius špinatus su 2-3 v.š. vandens arba šaldytus ir atitirpintus špinatų lapelius pirmiausia kelias minutes pakaitinkite, tuomet pertrinkite ir makaronams gaminti naudokite tamsiai žalią apyskystę tyrę. Atsiminkite - kuo daugiau špinantų lapelių naudosite, tuo tamsesnės spalvos bus makaronai. Maniškiai gana šviesūs, nes aš naudojau tik skystį, nusunktą nuo šaldytų špinatų ir apie 2 a.š. trintų špinatų lapelių. 
  2. Į dubenį, kuriame minkysite tešlą, suberkite maždaug 1 puodelį miltų. Padarykite duobutę, įmuškite kiaušinį, supilkite nuo špinatų nusunktą skystį ir/ar špinatų tyrę, įberkite žiupsnelį druskos. Po truputį pildami likusius miltus, minkykite tešlą, kol ji taps vientisu, elastingu, kietoku rutuliu. Priklausomai nuo to, kokio dydžio kiaušinis ir kiek špinatų naudosite, gali prireikti skirtingo kiekio miltų. Aš naudojau apie 200 ml skysčio, todėl man iš viso prireikė maždaug 2 puodelių miltų. Jeigu jūs naudosite daugiau špinatų skysčio/ tyrės, miltų taip pat reikės daugiau. 
  3. Suminkytą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite apie 30 min., kad pabrinktų, tuomet gaminkite makaronus. Jeigu turite specialią mašinėlę, gaminkite makaronus pagal instrukciją, jeigu ne - tešlą dalimis iškočiokite į kuo plonesnius lakštus (kočiojant greičiausia prireiks papildomo žiupsnio miltų) ir peiliu supjaustykite norimo pločio juostelėmis. Pagamintus makaronus apibarstykite miltais ir palikite, kad šiek tiek apdžiūtų. 
  4. Jeigu naudosite tuojau pat, makaronus pakaks apdžiovinti apie 10-15 min., o jeigu juos ketinate kurį laiką laikyti šaldytuve, džiovinkite ilgiau. Tokius makaronus galima ir visiškai išdžiovinti, tuomet jų galiojimo laikas prasitęs iki kelių savaičių.
Nuotrauka Kristinos

Makaronai gardinami tais pačiais troškintais bobausiais, kurie gaminami pagal šį receptą. Vienintelis pastebėjimas: jeigu padažo pagrindui naudosite ne pieną, o gerą naminį sultinį, jis bus sodresnio skonio. Be to, svarbu išsirinkti aštroko skonio sūrį: be jo patiekalas būtų prėskas ir netektų labai svarbaus skonio akcento. Beje, kai kurie suomių receptai rekomenduoja naudoti ne kietąjį, o baltą, aštroką ožkos / avies pieno sūrį - tokiu atveju jo galima įtrupinti tiesiai į troškintus bobausius, baigiant gaminti grietinėlės padažą. 

Nuotrauka Kristinos


Korvasienipasta - bobausiai su makaronais

Ingredientai:

Troškintų bobausių (receptas čia)
Mėgstamų makaronų (aš naudojau naminius su špinatais, receptas aukščiau)
Parmigiano Reggiano, Džiugo ar kitokio kietojo sūrio
  1. Laikydamiesi visų saugumo reikalavimų, paruoškite bobausius ir juos ištroškinkite, geriausi vietoje pieno naudodami sultinį (instrukcijos čia; atsiminkite, jog neteisingai paruošti bobausiai gali būti mirtinai nuodingi). 
  2. Makaronus išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės. Jeigu naudosite šviežiai pagamintus makaronus, sudėkite juos į verdantį pasūdytą vandenį, virkite apie 2 min. tuomet nusunkite ir įmaišykite 1-2 v.š. sviesto arba kokybiško aliejaus. 
  3. Makaronus sudėkite į dubenėlius. Ant viršaus paskleiskite troškintus bobausius. Pabarstykite tarkuotu sūriu. 
  4. Tiekite tuojau pat. Papildomai pasiūlykite sūrio, kurio kiekvienas valgytojas galėtų užsibarstyti pagal skonį.
Nuotrauka Kristinos 

Svarbesni recepto šaltiniai čia, čiačia ir čia.

2 komentarai:

  1. Vakar mano vyras, dzukas, skambino klause ar parvezti bobausiu... sakau, nevezk, nes po pernykscio smelio tarp dantu girgzdejomo, as zemaite, tavo bobausiu uz grybus nelaikau :)))) bet parveze ir po nosim man kiso, kad paziureciau kokie jo bobausiai svarus, jokio smelio nei zenklo... tai siandien pas mus bus bobausiai pagal Jusu recepta :))))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nuoširdžiai linkiu, kad antrą kartą pasisektų pagaminti bobausius kuo gardžiausiai :) Aš visuomet nupjaunu jų kotelius iki pat kepurėlės, nes smėlis ne tiktai prie kotelių prilimpa, bet kartais ir į kotelius įauga - o tada plauk neplovęs, vis tiek lieka ten, kur buvęs. Mirkymas sūdytame vandenyje bobausių atveju irgi patartinas, nes kepurėlės - labai gera vieta ne tik smėliui, bet ir gyviams, kurių šiaip jau nesimato. Vieną kartą toks galingas šimtakojis (ar kažkas iš jo giminės :) išplaukė, kad niekaip nesupratau, kur ir kaip jis galėjo slėptis iš visų pusių apžiūrėtame ir supjaustytame grybe. Ir vis dėlto, atsikračius smėlio, gyvių ir giromitrino, bobausiai - skanūs grybai :))) Būtų smagu sužinoti, ar po antrojo mėginimo jie bus reabilituoti Jūsų namuose :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.