2016 m. gegužės 19 d., ketvirtadienis

Ryžių pudingas su kokosais ir mangais



Neatsitiktinai apie ryžių košę su cinamonu rašiau vėlyvą rudenį - man atrodo, jog tai vienas iš jaukiausių patiekalų stojus žvarbiems orams. Na, o karštomis dienomis norisi gaivesnio valgio, ir tuomet prisimenu šaltus ryžių košės variantus. Tai gali būti, tarkime, skandinaviškas ryžių pudingas su aviečių padažu, o gali būti ir kitoks lengvas ryžių desertas. Pavyzdžiui, šiandieninis, atkeliavęs iš Karibų regiono virtuvės ir gaminamas su kokosų pienu bei šviežiais mangais. 

Nuotrauka Kristinos

Šį ryžių pudingo receptą aptikau viename elektroniniame Antigvos laikraštyje, skaitinėdama straipsnius apie šioje saloje kasmet rengiamus mangų festivalius. Man pasirodė, jog patiekalas labai būdingas Karibams: jame vietoje karvės pieno naudojamas kokosų pienas, ryžiai gardinami iš tų kraštų kilusiais produktais - vanile, nerafinuotu cukranendrių cukrumi, kokosų drožlėmis ir šviežiais mangais, o pats pudingas dažniausia patiekiamas gerai atvėsintas. Vis dėlto šis desertas greičiausia yra kokio nors šefo kūrinys, nes kiek esu susidūrusi anksčiau, Antigvos gyventojai savo kasdieninėje virtuvėje dažniau verda paprastą ryžių košę, visai panašią į mūsiškę - pagardintą pienu, sviestu, cinamonu ir pan. (žr. receptą čia). Ir vadina ją būtent ryžių koše (angl. rice porridge), nes ryžių pudingu (ang. rice pudding) čia tradiciškai įvardijamas visai ne desertas, o... kraujinė dešra, gaminama su ryžiais. Stebėtis tuo nereikėtų - Antigva ir Barbuda ilgus metus buvo Didžiosios Britanijos kolonija, todėl salų gyventojai perėmė iš britų nemažai terminologijos, žinoma, šiek tiek ją perkurdami. Na, o britai, kaip žinia, kraujinę dešrą vadina juoduoju pudingu (angl. black pudding). Štai kodėl saldus, vaisiais pagardintas ryžių pudingas iškrenta iš tradicinės Antigvos ir Barbudos virtuvės konteksto - bent jau gramatikos lygmenyje :) Antra vertus, šis patiekalas atspindi kitą šioje saloje gyvuojančią tradiciją - nuolat eksperimentuoti su vietiniais produktais. Gastronomijos festivalių metu Karibų šefai neriasi iš kailio, norėdami nustebinti išradingumu, vėliau jų sukurti receptai išspausdinami ir dažnai sulaukia ne mažesnio populiarumo negu laiko patikrinti klasikiniai patiekalai.

Siūlyčiau rinktis šviesų nerafinuotą cukranendrių cukrų, kuris nesugadins ryžių pudingo spalvos. Nuotrauka Kristinos

Taigi, turėdama galvoje aukščiau minėtas išlygas, vis dėlto priskyriau receptą Antigvos virtuvei ir nusprendžiau paskelbti tinklaraštyje. Nes patiekalas to vertas. Jis nesunkiai pagaminamas, tinkamas vegetarams, veganams ir pieno produktams alergiškiems žmonėms, o svarbiausia - tikrai gardus. Esant reikalui, jį galima išvirti iš anksto ir laikyti šaldytuve, kol prireiks. Paskutinę minutę jį užteks tik papuošti šviežiais mangais, kokosų drožlėmis ir mėtomis - ir štai jums pusryčiai, priešpiečiai ar pavakariai paruošti.

Nuotrauka Kristinos

Originalų receptą keičiau labai nedaug, bet, mano nuomone, iš esmės: virdama ryžius, pyliau daug daugiau vandens, negu nurodyta recepte. Mano patirtis rodo, kad gera ryžių košė išeina tuomet, kai 150-200 g ryžių verdama su maždaug 1 l skysčio. Šio pudingo recepte rekomenduojama naudoti vos pusę puodelio (apie 120 ml) vandens ir 400 ml kokosų pieno, o košę virti ilgiau nei valandą. Net nemėginau laikytis šių rekomendacijų, nes esu įsitikinusi, kad visą skystį ryžiai sugertų per pirmąsias 15-20 min., o tuomet puodas imtų svilti. Štai kodėl aš naudojau apie 600 ml vandens, ir tik tuomet į pusiau išvirusius ryžius supyliau kokosų pieną. Beje, aš visuomet naudoju kokosų pieną tetrapak pakuotėse, nes jo sudėtyje nurodyti vos du ingredientai: kokosų pienas ir mažas kiekis vandens. Kokosų pienas skardinėse tuo tarpu dažniausia susideda iš kokių 6 ingredientų, ir paties kokosų pieno jame būna mažiausia. Taigi, skaitykite etiketes :)

Ryžius saldinti irgi siūlyčiau ne iš karto, kaip rekomenduoja originalus receptas, o virimo pabaigoje, be to, nereikėtų viso cukraus supilti iš karto. Pavyzdžiui, aš pyliau ne pusę (kaip buivo siūloma), o tik ⅓ puodelio cukraus - ir mums buvo užtektinai saldu. Taigi, saldinkite po truputį ir ragaukite - pridėti cukraus visuomet lengviau, negu taisyti persaldintą patiekalą. Kai dėl kitų pagardų, tai vienintelė mano rekomendacija - išsirinkti gerai nunokusį, minkštą, sultingą ir saldų mango vaisių. Aš tokių radau pirkti Iki prekybos centre. Jo kaina ne iš mažųjų, deja, pigesni žali ir kieti mangai tiktų nebent mangų čatniui, bet ne šiam desertui. Na, o gera žinia yra ta, kad vieno didelio gražaus mango tikrai užteks 4 porcijoms pudingo - o gal dar ir liks :)

Nuotrauka Kristinos

Kalbant apie pudingo puošimą ir gardinimą kokosais, nėra jokių taisyklių, kaip tą daryti "teisingai". Galite tiesiog pabarstyti mangus pirktinėmis kokosų drožlėmis arba bet kokio kitokio pavidalo kokoso gabaliukais. Man norėjosi užberti kokoso traškučių, bet neradusi jų pirkti, pasigaminau pati :) Įsigijau sveiką kokoso riešutą, pradūrusi 3 skylutes viename jo smaigalyje, pačios gamtos pažymėtoje vietoje, išpyliau kokoso vandenį (beje, jis labai tinka supilti į verdamą pudingą), o riešutą suskaldžiau plaktuku. Minkštimą išėmiau iš kevalo, nulupau likusią tamsią, ploną žievelę; šiam darbui tinka peilis arba bulvių skustukas. Dabar kokosus galima tarkuoti bet kokio storio ir stambumo drožlėmis - labai smulkiomis, kaip morkas, vidutinio stambumo, kaip burokėlius, arba stambiai, kaip padariau aš. Šiam reikalui naudojau bulvių skustuką, bet stambiomis, plonomis drožlėmis kokoso gabaliukus galima supjaustyti ir įvairiomis pjaustyklėmis - pavyzdžiui, skirtomis kopūstams. Kokoso traškučius galima naudoti šviežius ir sultingus, galima juos išdžiovinti, plonu sluoksniu paskleidus ant kepimo popieriaus lakšto, o galima kelias minutes atsargiai pakepinti - orkaitėje arba, nuolat maišant, sausoje keptuvėje (aš rinkausi pastarąjį variantą). Ir patikėkite, iš vieno kokoso riešuto traškučių išeis daug - daug daugiau negu reikia šiam pudingui. Na, bet nemanau, kad jie prapultų - tai bus puikus užkandis, kurį galėsite valgyti, kada panorėję.

Nuotrauka Kristinos



Mango coconut rice pudding - ryžių pudingas su kokosais ir mangais

Ingredientai: (4 porcijoms)

~ 150-200 g apvaliųjų ryžių
600 ml vandens (jeigu turite, į jį galite supilti ir perkoštą kokoso vandenį, žr.pastabas aukščiau)
Druskos (pagal skonį)
400 ml kokosų pieno
4-6 v.š. nerafinuoto cukranendrių cukraus (siūlyčiau rinktis šviesiai rudą)
1 a.š. vanilės ekstrakto arba žiupsnelis Burbonio vanilės
1 didelis prinokęs mangas
Kokoso drožlių
Mėtos lapelių
  1. Ryžius perplaukite keliais vandenimis, kad liktų švarūs. 
  2. Storadugniame prikaistuvyje užvirkite 600 ml vandens, jį lengvai pasūdykite ir suberkite ryžius. Sumažinkite ugnį ir, retkarčiais pamaišydami, virkite apie 30-40 min., kol ryžiai pusiau suminkštės ir sugers didžiąją dalį vandens. 
  3. Supilkite kokosų pieną, išmaišykite ir ant mažos ugnies, dažnai pamaišydami, virkite dar apie 20-30 min., kol ryžiai taps visiškai minkšti, o košė - norimos konsistencijos. Baigiant virti, pasaldinkite pagal skonį, jeigu reikia, papildomai pasūdykite. Pagardinkite vanile.
  4. Nukaistus ryžius pravėsinkite, sudėkite į serviravimo indus ir leiskite ataušti - jie gali būti valgomi šilti, kambario temperatūros arba gerai atšaldyti šaldytuve (beje, pudingui atvėsus, jame geriau atsiskleidžia kokosų skonis ir aromatas). 
  5. Prieš tiekiant, ant ryžių užberkite šviežio mango gabaliukų, papuoškite kokosų drožlėmis ir mėtomis. 
  6. Patiekite kaip desertą arba lengvą (bet sotų :) pusryčių, priešpiečių ar pavakarių patiekalą.
Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.