2016 m. liepos 22 d., penktadienis

Lašiša su voveraitėmis



Visų mūsų pilietinė pareiga - išrinkti prezidentą, Seimo narius ar savo miesto merą. Deja, priešrinkiminės viltys po rinkimų dažniausia gana greitai ir skaudžiai sudūžta. Tačiau - kad ir kaip apmaudu būtų - atėjus kitiems rinkimams, vėl tenka kulniuoti prie balsadėžių, nors ir bjaurios nuotaikos. O iš kur rasis tas geras ūpas, jei tenka iš dviejų visokeriopai atgrasių personų išsirinkti neva tai labiau patinkančią? Mat į Seimą metai iš metų eina tie patys susikompromitavę politikai, o partiniai sąrašai garantuoja, kad jie nebus išmesti už jokias nuodėmes. Jaučiu gilią neapykantą mūsų partinei sistemai, o tiems gudročiams, kurie aiškina, jog be partinių sąrašų "Seimas nesugebės dirbti", visuomet atkertu, kad Atkuriamasis Seimas ir seimai iki partinės sistemos patvirtinimo dirbo nė kiek ne prasčiau, o gal ir geriau už dabartinį, kuris partijų ir partijėlių rietenoms skiria didesnį dėmesį negu visos valstybės problemoms.

Tačiau būna ir tokių visuotinių balsavimų, kurie širdyje niekuomet nepalieka kartėlio. Na, kad ir įvairių tautinių simbolių rinkimai. Tarkime, neseniai Lietuvos nacionaline žuvimi buvo išrinktas lynas. Kodėl gi ne? Lynas - labai graži (ir gardi :) žuvis. Ir ko gero nė vienas mūsų šalies žmogus nesijaučia nusivylęs, kai sakoma, jog nacionalinis Lietuvos medis - ąžuolas, o nacionalinis paukštis - gandras. Nes šiuose rinkimuose, kitaip negu politikoje, patikimi ir verti pagarbos visi kandidatai. 

Nuotrauka Kristinos

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, jog nacionaliniai simboliai - grynas formalumas, bet prašalaičiui toks sąrašas suteikia ne taip jau mažai informacijos apie vieno ar kito krašto gyvenamąją aplinką, istoriją, kultūrą, o kai kada - netgi virtuvę. Antai, skaitydama apie atskirų JAV valstijų gastronomiją, aš paprastai nepatingiu žvilgtelėti ir į tos valstijos simbolių lentelę. Matydama, kad Oregono valstijos žuvis - lašiša, grybas - voveraitė, riešutmedis - lazdynas, gėrimas - pienas, galiu tikėtis, jog Oregono regioninėje virtuvėje bus gausu receptų iš lašišos, grybų, lazdyno riešutų ir pieno produktų. Ir ne tik galiu tikėtis - taip ir yra.

Šiandieninis receptas kaip tik ir priskiriamas Oregono regioninei virtuvei, mat jame sujungiami du simboliniai šios valstijos produktai - lašiša ir voveraitės. Pasakysiu atvirai - iš pradžių receptas man atrodė šiaip sau. Bet kadangi dabar grybai Lietuvos miškuose dygsta kaip pašėlę, nusprendžiau: o kodėl nepabandžius? Ir ką gi - tai buvo viena geriausių mūsų šeimos vakarienių šią vasarą. Negalėjau patikėti, kad lašiša ir voveraitės šitaip puikiai dera. Tiesa, nors turime gerų, šviežių grybų, mūsiškė lašiša, dažniausia užauginta Norvegijos žuvų ūkiuose, negali prilygti ką tik sugautai laukinei karališkajai Oregono lašišai (angl chinook, lot. Oncorhynchus tshawytscha). Na, bet galiu pažadėti, kad netgi su Lietuvoje pirkta žuvimi voveraitės derės puikiai.

Nuotrauka Kristinos

Iš tikrųjų šis receptas - tai tarsi jokio recepto (panašiai kaip, pavyzdžiui, švediškai patiekta rūkyta lašiša su kiaušiniu ir špinatais - vis dėlto į pastarąjį įrašą verta žvilgtelėti tiems, kurie niekuomet netroškino špinatų, bet dabar ketina tą padaryti). Amerikiečiai sako, jog šis patiekalas yra rustic, t.y. kaimiškas, visiškai paprastas. Lašiša ir voveraitės - du svarbiausi jo ingredientai. Tačiau žuvis gali būti paruošiama įvairiai: verdama, kepama ant žarijų, orkaitėje arba keptuvėje ir netgi rūkoma. Voveraites galima iškepti ar ištroškinti su mėgstamais pagardais - svarbu, kad jums būtų skanu. Prie lašišos su grybais paprastai patiekiama virtų, keptų ar gruzdintų bulvių ir kokių nors daržovių, tarkime, troškintų špinatų, mangoldų, lapinių kopūstų ar žirnelių, o gal paprasčiausių šviežių žalialapių salotų (aš šį kartą naudojau iš savo daržo parsineštus šparaginius žirnius). Vienintelis reikalavimas - žuvies neperkepti ir nesudžiovinti, voveraites paruošti taip, kad būtų ne "guminės", o minkštos ir trapios, ir, žinoma, išsirinkti šviežias sezonines daržoves. Žemiau aprašysiu, kaip šį patiekalą ruošiau aš, bet jūsų valia improvizuoti į sveikatą.

Nuotrauka Kristinos


Salmon with chanterelles - lašiša su voveraitėmis

Ingredientai:

Šviežia lašiša
Šviežios voveraitės
Svogūnai
Bulvės
Mėgstamos daržovės (aš naudojau šparaginius žirnius; kaip juos ruošiu, aprašiau čia)
Aliejus ir/ar sviestas (žuviai ir daržovėms apkepti)
Druska ir pipirai (ir kiti mėgstami prieskoniai) 
Mėgstamos prieskoninės žolelės (aš naudojau petražoles) 
  1. Lašišą supjaustykite norimo dydžio porcijomis. Pagal skonį pagardinkite mėgstamais prieskoniais (aš naudojau druską, grūstus juoduosius pipirus ir žiupsnelį citrinpipirių). Palikite pasimarinuoti, kol paruošite garnyrus, o paskui iškepkite ar paruoškite kitu savo mėgstamu būdu, stengdamiesi žuvies neperkepti - viduryje ji turėtų būti šviesiai rožinė ir sultinga (aš lašišą greitai apkepiau ant grilio keptuvės). 
  2. Voveraites iš anksto labai kruopščiai nuvalykite - taip, kad vėliau jų nereikėtų plauti. Atsiminkite, jog plaunant voveraitės prisigers vandens, todėl vėliau jos, užuot kepusios, ims leisti skystį ir troškintis savo sultyse. Keptuvėje išlydykite 2-3 v.š. sviesto, sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną ir ant mažos ugnies kepkite, kol jis šiek tiek suminkštės. Padidinkite ugnį, kad keptuvė gerai įkaistų. Suberkite voveraites (neapvirtas; nuo virimo voveraitės tampa "guminės"), geriausia - nestoru sluoksniu (jei voveraičių bus labai daug, keptuvė staigiai atvės, o voveraitės pavandenys). Pamaišydami kepkite, kol grybai suminkštės ir ims skrusti. Baigiant kepti pasūdykite ir pagardinkite pipirais, jeigu norite - ir kokiomis nors prieskoninėmis žolelėmis. Nukaiskite ir atidėkite, kol prireiks. 
  3. Išvirkite arba iškepkite bulves (aš bulves iš anksto apviriau ant garų, o paskui baigiau kepti keptuvėje, pagardinusi druska ir pipirais). 
  4. Paruoškite daržovių salotas arba šiltą daržovių garnyrą (aš nuvalytus šparaginius žirnelius kelias minutes apviriau pasūdytame vandenyje, perliejau šaltu vandeniu, o paskui 2-3 min. pakepinau svieste, pagardinusi mažu žiupsneliu druskos ir kiek didesniu žiupsniu cukraus). 
  5. Lėkštėse išdėliokite žuvį, voveraites, bulves ir kitas daržoves. Papuoškite prieskoninėmis žolelėmis. Mėgaukitės, nepamiršdami taurės gerai atšaldyto balto vyno :) 
Svarbiausias recepto šaltinis čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.