2016 m. rugsėjo 12 d., pirmadienis

Žemės riešutų punšas



Kol nesidomėjau pasaulio virtuvėmis, buvau abejinga ir žemės riešutams. Ne tai, kad būčiau jų nemėgusi, tiesiog patys vieni jie man niekuomet nekėlė didelio susižavėjimo. Dabar mano požiūris į žemės riešutus visai kitoks. Kadaise nė neįtariau, kiek nuostabiausių patiekalų yra sukurta su šiuo ingredientu. Sriubos, troškiniai, padažai, įvairiausi užkandžiai, pyragai, visi įsivaizduojami (o kartais ir neįsivaizduojami) desertai... Ypač gausiai ir išradingai žemės riešutai naudojami Afrikoje - cukruoti žemės riešutai ir aštrus žemės riešutų užkandis prie alaus tėra lašas jūroje, palyginti su tuo, kiek receptų su šiuo ingredientu galima aptikti juodojo žemyno virtuvėse. Tačiau kol kas Afrikos virtuves palikime nuošaly, nes šiandieninis mano herojus - žemės riešutų punšas - atkeliavo iš Karibų. Jamaikoje, Trinidade ir Tobage bei daugelyje kitų Karibų regiono salų jis yra populiarus tradicinis gėrimas. Tiesa, panašiai kaip ir kinrožių gaiva, žemės riešutų punšas turi sąsajų su Afrika - šiaip ar taip, didelis procentas Karibų gyventojų yra juodaodžiai, vergų, dirbusių cukranendrių plantacijose, palikuoniai. Nenuostabu, jog net praėjus šimtmečiams, Afrikos įtaka Karibų virtuvei tebėra labai didelė.

Nuotrauka Kristinos

Žemės riešutų punšas - ne alkoholinis, o gaivusis gėrimas. Svarbiausi jo ingredientai - įvairiomis proporcijomis sumaišyti žemės riešutai (arba žemės riešutų sviestas), pienas ir koks nors saldiklis - kondensuotas pienas, rudasis cukranendrių cukrus, agavų sirupas, medus, gliukozė ar pan. Vienok kiekvienas punšo gamintojas mėgsta sukurti savąjį punšo variantą, todėl į jį dažnai dedama prieskonių (cinamono, muskato riešuto, Burbono vanilės), bananų, šokolado, žiupsnelis kukurūzų arba avižinių dribsnių, mėgstamos granolos ir pan. Kai kada pilama ir alkoholio - romo arba tamsaus (dažniausia Guinness) alaus. Karštą dieną, kaip ir įprasta Karibuose, į punšą įmetama ir ledukų, kad gėrimas būtų gaivesnis.

Nuotrauka Kristinos

Būdama ištikima sau, aš rinkausi patį paprasčiausią variantą: žemės riešutų sviestą maišiau su kondensuotu ir paprastu pienu ir viską pagardinau žiupsneliu cinamono. Žinokite, neįtikėtinai gardu. Vos paragavęs, mano vaikas sušuko: "Mama, tu man suplakei Snickers kokteilį!", ir tenka pripažinti, kad jis buvo teisus :) Savo skoniu žemės riešutų punšas iš tiesų primena Snickers šokoladą. Deja, panašiai yra ir su kalorijomis: visi mes žinome, kiek jų turi riešutai ir kondensuotas pienas. Antra vertus, jeigu į žemės riešutų punšą žiūrėsime kaip į tam tikrą užkandį, viskas neatrodys taip baisu. Tarkime, anądien didžiąją dienos dalį man teko praleisti Kauno klinikose, kur per porą dienų atsidūrė net du šeimos nariai. Grįžę su sūnumi namo, buvome pavargę ir labai alkani, bet man reikėjo dar mažiausia valandos, kad paruoščiau vakarienę. Taigi, per 5 minutes sau ir vaikui suplakiau šį kokteilį - jį išgėręs, sūnus galėjo per daug nesiskųsdamas laukti šilto maisto, o aš jį ramiai pagaminti (labai nemėgstu eiti į virtuvę, jausdama didelį alkį - tuomet per daug skubu ir gaminu prastai). Na, o jeigu į punšą įmaišytumėte, tarkime, avižinių dribsnių (šis priedas Karibuose populiarus), jis ko gero galėtų atstoti pusryčius, priešpiečius ar pavakarius.

Nuotrauka Kristinos

Keli žodžiai apie ingredientus. Karibuose gana įprasta šiam punšui naudoti žalius, ką tik išlukštentus žemės riešutus. Jie gali būti iš pradžių sumalami iki tyrės, tuomet pertrinami per sietelį, atskiriant didesnes daleles (jeigu norima glotnaus kokteilio), arba naudojami nepertrinti (jeigu norima rupesnės tekstūros kokteilio). Kitas populiarus pasirinkimas - į punšą dėti pirktinį žemės riešutų sviestą. Man pastarasis variantas atrodo priimtinesnis dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, taip punšą pagaminti būna daug greičiau. Antra, man labiau patinka kepintų, o ne žalių žemės riešutų tyrė. Trečia, žemės riešutų sviestas paprastai turi sūrumo, o druska plakant šį gėrimą netgi labai tinka. O štai kur problema: artimiausiame prekybos centre parduodamas žemės riešutų sviestas, kuriame žemės riešutų tėra 60%. Geriau net nežinoti, kas sudaro likusius 40%. Ir aš visai nenoriu tų 40% nei valgyti, nei už juos mokėti. Štai kodėl nepatingėjau ir susiradau parduotuvėlę, prekiaujančią Sviestas sviestuotas produkcija - Klasikiniame žemės riešutų svieste riešutai sudaro 99,8%, o antrasis ingredientas yra druska. Turiu pasakyti, kad šiuo riešutų sviestu likau labai patenkinta. Be to, man malonu žinoti, kad jį pirkdama, remiu dvi jaunas, iniciatyvias moteris. Kol kiti tik plepa ir kritikuoja, Dovilė ir Milda ėmė ir sukūrė puikių, kokybiškų produktų liniją - mane tokie dalykai visuomet įkvepia ir maloniai nuteikia. Deja, to nepasakyčiau apie "patobulinimus", kuriuos įvedė kai kurie kondensuoto pieno gamintojai, pridedantys į savo produktus visokių tirštiklių. Aš pati visuomet skaitau etiketes ir renkuosi tik tuos produktus, kuriuose tėra 2 ingredientai: pienas ir cukrus. Taigi, būkite budrūs :)

Nuotrauka Kristinos


Peanut punch - žemės riešutų punšas

Ingredientų proporcijos apytikrės, juos maišydami vadovaukitės savo skoniu.

Ingredientai: (1 porcijai)

1 v.š. žemės riešutų sviesto
1-2 v.š. saldaus kondensuoto pieno
Žiupsnelis cinamono
250 ml pieno (geriau riebesnio)
Nebūtinai: kitų mėgstamų priedų (bananų, avižinių dribsnių ir t.t. - žr. pastabas aukščiau)
Nebūtiai: ledukų (patiekiant)*
  1. Į plakimui skirtą indą sudėkite žemės riešutų sviestą, kondensuotą pieną ir cinamoną. Supilkite šaltą pieną. Jeigu norite, įdėkite papildomų priedų. Išplakite elektriniu plaktuvu, kol gėrimas bus vientisas. 
  2. Jeigu norite, punšą patiekite su ledukais.
*Jeigu turite specialų kokteilių plaktuvą, ledukus glite pačioje pradžioje sudėti į jį, sutrupinti, o tik tuomet ant jų dėti/ pilti likusius ingredientus ir išplakti kokteilį.

Svarbesni recepto šaltiniai čia, čia, čia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.