2016 m. lapkričio 6 d., sekmadienis

Šokoladiniai sausainiai su perliniu cukrumi



Šios savaitės pradžioje Aušra, tinklaraščio Vaikai ir Vanilė šeimininkė, paskelbė konkursą. Savo skaitytojams ji pasiūlė pasidalinti gardžiausių Advento sausainių receptais, o pati paruošė nuostabių prizų - šiltų, spalvingų ir jaukių, savo rankomis pagamintų Advento kalendorių. Aš labai mėgstu konkursus, kaip jau spėjau prisipažinti Aušrai, ne tiek dėl dovanų, kiek dėl smagumo. Bet vienu momentu jau buvau susitaikiusi su mintimi, jog sausainių konkurse sudalyvauti nepavyks - problemų kilo ne dėl entuziazmo trūkumo, o dėl gana ankštų konkurso terminų ir trumpų, pilkų lietuviškų dienų. Šią savaitę manęs laukė tiek darbų, susitikimų ir visokių reikalų, kad surasti laisvą valandėlę vidury dienos, kai šviesa dar leidžia fotografuoti, tapo sudėtingiau, negu iš pradžių optimistiškai tikėjausi. Bet, kaip sakoma, kas ieško, tas randa :) Pirmiausia, susitariau su sūnumi, kad jis man padės, ir konkurse dalyvausime mes abu - turėjome tam gerą valandą penktadienį iš ryto, nes paskui laukė poros dienų išvyka. Antra, kad užduotis būtų mūsų abiejų jėgoms, išsirinkome visai paprastą, itin greitai iškepamų sausainių receptą. Ir vis dėlto, mano šeimos nuomone, tas receptas vertas dėmesio, nes sausainiai išeina puošnūs, žiemiški, šventiški ir išties gardūs.

Nuotrauka Kristinos

Sausainius rinkomės iš gausaus švediškų sausainių repertuaro. Man regis, Švedija sausainiais turėtų garsėti ne ką menkiau negu žuvimi. Kavos pertraukėlė (šved. fika) švedams yra šventų švenčiausias reikalas. O prie kavos būtinai valgomi saldumynai - bandelės, pyragai ir, žinoma, sausainiai. Na, o jeigu kava geriama ne darbo vietoje, bet svečiuose, tai saldumynų ant stalo turėtų būti bent jau septynių rūšių (gera šeimininkė laiko savo garbės reikalu pasiūlyti ir daugiau :) - tokia sena tradicija, puoselėjama nuo XIX amžiaus. Štai kodėl Švedijoje kepama daugybė rūšių sausainių. Jiems dažniausia naudojami paprasti, kasdieniniai produktai, jų gamybos būdai irgi ne itin komplikuoti, tačiau vaizdas ir skonis geras - juk tie dalykai buvo tobulinami daugelį metų.

Nuotrauka Kristinos

Žodį chokladsnittar apytiksliai būtų išversti kaip šokoladinės riekelės. Mat suminkius tešlą su kakava, ji iš pradžių suformuojama kaip šokoladinės juostelės, jos iškepamos, o tuomet dar šiltos supjaustomos įstrižomis riekelėmis. Kartais šie sausainiais lyginami su biscotti, bet iš tikrųjų šias dvi sausainių rūšis labiau sieja panašus gamybos būdas, o ne skonis. Nors šokoladiniai sausainiai vėsdami sutvirtėja, jie vis dėlto lieka kur kas minkštesni ir trapesni už biscotti, be to, nėra apkepami antrą kartą.

Į švediškų sausainių tešlą nededama ir migdolų ar kitų priedų. Skiriamasis jų bruožas - perlinio cukraus pabarstukai, kurie ant tamsių sausainių atrodo efektingai, sukuria sniego įspūdį ir suteikia sausainiams lengvo traškumo. Rinkdamiesi perlinį cukrų, žiūrėkite, kad jis būtų skandinaviško tipo, t.y. atsparus karščiui (aš naudojau Dansukker), nes, pavyzdžiui, belgiškas perlinis cukrus, kuris gaminamas visai kitaip ir skirtas dėti į vaflių tešlą, kepant sausainius gali tiesiog ištirpti.

Nuotrauka Kristinos

Švediški šokoladiniai sausainiai tinka bet kuriai progai, o ypač - žiemos šventėms. Sausainiai labai universalūs ta prasme, kad juos galima iškepti ir šiek tiek iš anksto, prieš 1-2 savaites (kad nereikėtų vargti su kepiniais, kai ir taip sočiai darbų), ir paskutinę akimirką (jeigu kitokių sausainių nespėjote išsikepti, o už valandos jau reikia ką nors dėti ant stalo). O galima juos kepti ir visai be progų, kokią laisvesnę popietę su vaikais, arba laukiant į svečius pažadėjusios užsukti draugės, arba, pavyzdžiui, sumanius kitą rytą pradžiuginti kolegas darbe.

Tarpai tarp šių juostelių kiek per maži, nes kepdami lakštai išsiplėtė ir susilietė, tad iškepusius juos teko atskirti peiliu. Nuotrauka Kristinos

Internete galima rasti gausybę šokoladinių riekelių receptų; dauguma jų labai panašūs, bet produktų proporcijos visgi įvairuoja. Aš nusprendžiau rinktis variantą, kuris siūlomas knygoje Sju Sorters Kakor (liet. Septynios sausainių rūšys) - tikroje, švedų kepinių Biblijoje, kuri pirmą kartą pasirodė 1945 m. ir nuo to laiko yra reguliariai perleidžiama, mat ją įsigyti jaučia poreikį kone kiekviena šeima. Mes su Tomu tokiu pasirinkimu nenusivylėme, tad, tikiuosi, jog sausainiais nenusivils ir kiti :)

Nuotrauka Kristinos



Chokladsnittar - šokoladiniai sausainiai su perliniu cukrumi 

Ingredientai: (išeis apie 50 sausainių)

200 g kambario temperatūros sviesto
1 puodelis cukraus (1 puodelis - 250 ml)
1 kiaušinis
1½ a.š. vanilės ekstrakto arba žiupsnelis Burbono vanilės
2 puodeliai kvietinių miltų (paprastų, ne pyragams skirtų)
¼ puodelio kakavos (kuo tamsesnė, tuo geriau)
1 a.š. kepimo miltelių
Papuošimui:
1 kiaušinio
Perlinio cukraus
  1. Sviestą ir cukrų išsukite, kol masė pabals. Įmuškite kiaušinį, supilkite vanilę (jeigu naudosite ekstraktą), gerai išmaišykite. Kitame dubenyje sumaišykite persijotus miltus, kakavą, kepimo miltelius ir vanilę (jeigu naudosite Burbono vanilę). Sausus ingredientus supilkite į sviesto, cukraus ir kiaušinių masę. Išmaišykite mikseriu ar šaukštu, kol gausite drėgną tešlą (pabaigoje aš baigiu tešlą minkyti rankomis ir suformuoju tešlos rutulį).
  2. Tešlą pridenkite ir, jeigu norite, 10-15-kai minučių dėkite į šaldytuvą. Per tą laiką didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, o orkaitę įkaitinkite iki 200ºC.
  3. Kai orkaitė įkais, tešlą padalinkite į 3-4 dalis, iš kiekvienos dalies suformuokite volelį (kaip gaminant varškėtukus). Volelius dėkite ant kepimo popieriaus ir paspauskite ranka (arba kočėlu) taip, kad gautumėte plokščias tešlos juostas. Jų storis turėtų būti 0,5 - 1 cm, plotis - jūsų nuožiūra (bet sausainius iškepti bus lengviau, jeigu juostelės bus nelabai plačios). Turėkite galvoje, kad kepdamos juostos šiek tiek pakils ir plėsis į šalis, todėl tarp jų reikėtų palikti nemažus tarpelius. Jeigu norite, sausainius galite kepti per 2 kartus - tarkime, po dvi juosteles kaskart.
  4. Suformuotas tešlos juostas plonai patepkite išplaktu kiaušiniu, tuomet pabarstykite perliniu cukrumi.
  5. Kepkite 10-12 min., kol juostelės šiek tiek pakils ir perkeps (mano orkaitė nekaitri, aš kepiau 15 min.). Išimtas iš orkaitės tešlos juosteles apie 10-15 min. atvėsinkite ant to paties kepimo popieriaus, ant kurio jos ir kepė; iš pradžių jos bus labai minkštos. Kai juostelės šiek tiek pravės (bet dar nebus visiškai atšalusios), jas supjaustykite įstrižomis, maždaug 2 cm pločio juostelėmis. Palikite, kad visiškai atvėstų (aš vėsinau ant grotelių); vėsdamos jos sutvirtės. Jeigu sausainius iškočiojote labai plonai, jie bus kietesni ir traškesni, jeigu kiek storiau - drėgnesni ir minkštesni.
  6. Atvėsusius sausainius galite valgyti tuojau pat, arba galite sudėti į sandarią dėžutę ir laikyti apie 2 savaites - jie išliks gardūs.
Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis čia.

2 komentarai:

  1. Aciu, Kristina, uz sudalyvavima mano konkurse; sausainiukai tikrai verti demesio; bus butinai iskepti;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, aš pati labai džiaugiuosi sudalyvavusi! Tikiuosi, sausainiai bus verti Tavo sugaišto laiko, lauksiu atsiliepimo :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.