2017 m. balandžio 18 d., antradienis

Kavos tinginys



Štai ir praėjo pavasario šventės - su sniegu, dargana, vėl iš spintų išsitrauktais šiltais paltukais ir... šmaikščiais kalėdiniais sveikinimais. Neatsimenu, kada buvo taip, jog po velykinių pusryčių sėdėčiau prie lango ir žiūrėčiau, kaip iš dangaus kąsniais krenta didžiulės snaigės. Kaip tik tada ir sugalvojau, kad reikia su jumis pasidalinti kavos tinginio receptu. Tinginio - todėl, kad gamta vis dar nenori pabusti po žiemos miego, kavos - todėl, kad ji padeda išsijudinti. Kad tik greičiau baigtųsi šaltukai - aš, baisi žiemos nemylėtoja, kaip išsigelbėjimo laukiu tikrojo pavasario.

Nuotrauka Kristinos

Kavos tinginio idėją aptikau senoje knygoje Pienas ir pieniškas maistas, kurią neseniai minėjau, pasakodama apie salyklinio pieno kokteilius. Pirmiausia atkreipiau dėmesį į leidinio autorius: Juozas Bernatonis - chemikas technologas, dabartinio Seimo nario, socialdemokrato Juozo Bernatonio tėvas. Konstancija Buožytė Brundzienė - žinomo automobilininko, buvusio parlamentaro Stasio Brundzos mama. Sakyčiau, toks įdomus ir netikėtas kaunietiškas duetas. Atsidėjusi perskaičiau prieš penkis dešimtmečius jų išleistą knygelę ir sužinojau šį tą įdomaus, nors maisto perdirbimo technologijos dabar stipriai pakitusios, o ir kai kurios gydytojų nuostatos kardinaliai pasikeitusios (pavyzdžiui, įsitikinimas, kad cukrus - žmogaus organizmui labai naudingas produktas).


Kai dėl praktinės knygelės dalies, tai aš laikausi nuomonės, kad išties gerų receptų laikas nesugadina. Todėl, žinoma, smalsu buvo pasigaminti valgių, menančių mano tėvų jaunystę. Deja, autorių pasiūlytas pieno kokteilis su vaisių sultimis manęs per daug nesužavėjo. Tačiau knygoje buvo ir kitų receptų, kurie man atrodė verti išmėginimo. Vienas tokių buvo šis kavos kremo tortas:

Kavos kremo tortas

500 g sviesto, 1 dėžutė kondensuotos kavos, 2 kiaušinių tryniai (gali jų ir nebūti), 750 g sausainių (nelabai saldžių), riešutų ar kitų turimų priedų.

Sviestą išsukti iki baltos purios masės. Sukant po truputį pilti kondensuotą kavą. Sviestas ir kava turi būti tos pačios temperatūros. Dėti riešutus ir viską sumaišyti. Torto formos lanką padėti ant tortui skirto padėklo ir į jį trupinti sausainius, sluoksniuojant su kremu. Paviršiuje kremą sulyginti ir palikti kuriam laikui šaltai. Nuėmus formos lanką, šonus pabarstyti sausainių trupiniais, o viršų puošti trupiniais, vaisiais ir riešutais. 

Nuotrauka Kristinos

Aš receptą nusprendžiau šiek tiek pakeisti, nes vien pažvelgus į produktų sąrašą buvo aišku, kad pyragas išeitų milžiniško dydžio. O ir pusė kilogramo sviesto netgi man atrodė kiek per daug :) Taigi, iš esmės produktų kiekius dalinau apytikriai perpus, tik sviesto dar šiek tiek pamažinau, o kondensuotos kavos ir sausainių - šiek tiek padidinau. Į sausainius riešutų nemaišiau, o pyragą puošti nutariau maltomis pistacijomis - tiesiog todėl, kad jų buvo atlikę nuo kito deserto. Jeigu jūs naudosite migdolus, lazdyno riešutus ar, tarkime, cukruotus vaisius, pyragas atrodys kiek kitaip, bet bus ne mažiau skanus. Be to, tai atitiks sovietmečio dvasią, kai virtuvėse šeimininkės sukosi su tuo, ką pavykdavo gauti :) Kadangi šis tortas, kaip paaiškėjo iš instrukcijų, yra ne kas kitas kaip kavos tinginys, sausainių ir kremo nesluoksniavau, o juos tiesiog gerai išmaišiau - ir terlionės mažiau, ir buvau tikra, kad kremas gerai pasiskirstys, o pyragas puikiai susispaus.

Ką aš galiu pasakyti apie šio pyrago skonį? Kai rytą, pasidariusi kavos, iš šaldytuvo išsiėmiau kavos tinginį ir jo paragavau, buvau šiek tiek nusivylusi: mat jame sviesto skonis jautėsi labiau negu kavos. Palikau pyragą ant stalo, o vyras, atsipjovęs jo po valandėlės, pareiškė, kad kavos tinginys tiesiog puikus. Ir tikrai: šiek tiek atšilęs, kavos tinginys tapo labai skanus, sviesto prieskonis išnyko, labiausia jautėsi švelnus kavos skonis ir kvapas. Todėl ilgiau nedvejodama įtraukiau šį receptą į savo receptų aplanką. Manau, kad ateityje jį dar ne kartą gaminsiu, kaip gaminu savo mamos šokoladinį tinginį bei Renatos sūdytos karamelės tinginį (abu receptai čia). Na, o tiems, kas mėgsta tinginius ir kavą, įkeliu čia savąją kavos tinginio versiją. Arba, jeigu norite, gaminkite jį pagal originalią receptūrą, pateiktą aukščiau. Bet kokiu atveju, jeigu nuspręsite gaminti kavos tinginį, būtų įdomu sužinoti, kaip sekėsi, ir ką apie jį manote. Sėkmės!

Nuotrauka Kristinos


Kavos tinginys

Ingredientai: (nelabai aukštam 20 cm skersmens pyragui)

400 g sausainių*
200 g sviesto, kambario temperatūros
⅔ skardinės kondensuotos kavos, kambario temperatūros
Nebūtinai: 1 kiaušinio trynys
Sausainių trupinių, riešutų ar vaisių (pyragui papuošti; aš naudojau rupiai sumaltas pistacijas)
  1. Sausainius sulaužykite mažais gabaliukais. Atsiminkite - kuo mažesni jie bus, tuo lengviau vėliau suformuosite pyragą. Atidėkite, kol prireiks.
  2. Sviestą išsukite, kol taps purus. Po truputį supilkite kondensuotą kavą ir vėl sukite, kol kremas taps vientisas. Kad produktai gerai susijungtų, jie turėtų būti vienodos temperatūros. Jeigu naudosite, į kremą įmaišykite kiaušinio trynį (aš naudojau); prieš tai kiaušinį kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite.
  3. Sausainius išmaišykite su kremu. Masę sukrėskite į formą nuimamais kraštais, kurią prieš tai geriausia iškloti maistine plėvele. Jeigu jos neturite, formos dugną pabarstykite storoku sausainių trupinių sluoksniu. Formos sviestu geriau netepti, nes atvėsintas pyragas prie jos prilips. Į formą sukrėstą masę gerai suspauskite. Tą bus lengviau padaryti, jei pyrago viršų iš pradžių irgi uždengsite maistine plėvele. 
  4. Jeigu norite, suspausto, bet dar neatvėsinto pyrago viršų papuoškite trupiniais, maltais riešutais ir pan. (aš atidengiau maistinę plėvelę, ant pyrago viršaus paskleidžiau pistacijų trupinius ir prispaudžiau juos ranka).
  5. Pyragą dėkite į šaldytuvą ir palikite, kad visiškai atvėstų, geriausia per naktį. Atvėsusį pyragą išimkite iš formos, jeigu reikia, nulupkite maistinę plėvelę. Jeigu norite, pyragą papildomai papuoškite (pavyzdžiui, sausainių trupiniais pyrago šonus). 
  6. Prieš valgydami pyragą, 1-2 val. palaikykite jį kambario temperatūroje - pyragas bus žymiai skanesnis, minkštesnis, labiau kvepės kava.
* Aš naudojau 3 pakelius sausainių "Gaidelis. Klasika". Pyragui sulaužiau pustrečio pakelio sausainių, o iš likusios pusės pakelio sumaliau trupinius, kuriais išbarsčiau formos dugną.

Kol už lango sninga, belieka pačiai spalvinti žydėjimą. O kas jums padeda laukti šiltų pavasario dienų? Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis:
Juozas Bernatonis, Konstancija Brundzienė, Pienas ir pieniškas maistas, Vilnius: Mintis, 1966, p. 124.

6 komentarai:

  1. Laba diena, ką duoda kiaušinio trynys, bus skirtumas be jo? Dėkui.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, manau, kiaušinio trynys čia veikia kaip emulsiklis, t.y. padeda geriau susijungti sviestui ir kondensuotai kavai. Be to, spėju, kad dėl to pyragas mažiau tęžta, kai yra laikomas kambario temperatūroje. Bet kremą galima gerai išsukti ir be kiaušinio, skonis irgi kažin ar nuo to nukentėtų.

      O šiaip, jeigu nesate veganė, tik bijote žalių kiaušinių, galite imtis papildomų priemonių apsisaugoti nuo salmonelių. Aš iki šiol naudojuosi Aušros iš "Vaikų ir Vanilės" patarimu: nuplautus ir nusausintus kiaušinius suvynioju į acte išmirkytą servetėlę arba juos tiesiog pamerkiu į actą kokiai minutei. Sako, kad salmonelės nepakenčia rūgštinės terpės ir žūva (jos visuomet gyvena tik lukšto paviršiuje, o ne kiaušinio viduje).

      Sėkmės, jeigu gaminsite :)

      Panaikinti
  2. Sakykit, o kondensuota kava yra jau pasaldinta ar ne? Ir kodėl naudojate būtent tokią? Klausiu, nes aš apskritai esu kavos mėgėja ir kavos daug geriu, todėl ir nescafe lioness kavos aparatas neseniai pas mane atsirado :)) Ir būtent todėl pagalvojau, kad gal tiesiog būtų galima kavą sumaišyti su kondensuotu pienu? Na, kad būtų kavos skonis ir tiek. Ar visgi kondensuota kava čia pasirinkta dėl kažkokių kitų priežasčių?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Monika, pirmiausia kondensuotą kavą rinkausi todėl, kad taip nurodyta originaliame recepte :) Taip, kondensuota kava yra saldinta, t.y. kondensuotas pienas + kava. Tačiau namų sąlygomis pasigaminti kondensuotą kavą būtų gana keblu. Jeigu pilsite paprasčiausią išvirtą kavą (nesvarbu, kad stiprią, kuriai virti naudojate aparatą), kondensuotą pieną per daug praskiesite, o tuomet glajus išeis per minkštas ir prastai stings. Jeigu pilsite mažai kavos (tarkime, tik šaukštą ar du), kondensuoto pieno skonis nuo to mažai pasikeis, ir tinginys vargu ar bus kavos skonio. Jeigu dėsite nevirtą kavą (tarkime, tirpią), ji kondensuotame piene paprasčiausia neištirps ir jausis grūdeliai (žinau, nes išmėginau, gamindama kitą desertą - bloga mintis :)

      Ko gero vienintelis būdas pasiekti daugmaž gerą rezultatą - išvirti labai stiprią kavą, supilti ją į prikaistuvį ir verdant garinti, kol jos liks apie 1-2 v.š., t.y. pagaminti savotišką kavos koncentratą, o tuomet jį sumaišyti su kondensuotu pienu. Žinoma, tai užtruks, o ir už rezultatą galvos neguldyčiau. Man atrodo, daug paprasčiau šiuo atveju nusipirkti skardinę tirštos, kondensuotos kavos. Bet jeigu nuspręsite eksperimentuoti, parašykite, kaip pasisekė :)

      Panaikinti
  3. Sveiki Kristina,
    Šį receptą nusižiūrėjau jau gan seniai ir labai noriu išbandyti, nes dievinu kava ir gaminius su ja...Kadangi artėja gimtadienis, tai vyrui pakuždėjau, kad noriu kavos apaato, kuris ruoštu skanią kavą :)
    Bet grįžtant prie recepto: nesu mačiusi pirkti pas mus kondensuotos kavos...Kažin nieko nenutiktu, jeigu naudočiau labai smulkią tirpią kavą?Drebu kaip noriu išbandyti...Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, aš savo kailiu patyriau, kad tirpi kava kondensuotame piene neištirpsta ir išeina tokia marga masė - kondensuotas pienas sau, kavos grūdeliai - sau. Todėl patarčiau iš pradžių tirpią kavą užpilti labai mažu kiekiu drungno vandens ir ištirpinti, o tada jau maišyti su kondensuotu pienu. Tiesa, tokiu atveju kondensuotas pienas gali būti vos skystesnis už pirktinį, todėl į bendrą masę įdėkite 2-3 v.š. daugiau sviesto, kad tinginys garantuotai sustingtų. Sėkmės :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.