2017 m. gegužės 19 d., penktadienis

Joka - karšti lavašo sumuštiniai



Šį pavasarį mes visi kaip niekada ilgai laukėme saulės ir šilumos. Tad, manyčiau, ateinančias dienas nė vienas mano skaitytojas užsidaręs namuose nerymos prie televizoriaus ar kompiuterio. Vis dėlto, esame sutverti taip, kad net puikiausiu oru norime valgyti. Tokiais atvejais labai praverčia receptai, kurių įgyvendinimui nereikia daug produktų, laiko ir pastangų. Kaip tik tokie yra karšti sumuštiniai lavaše, kurių visai šeimai per 15-20 minučių prikepsite paprasčiausioje keptuvėje. Susipažinkite - joka (rus. ека).

Nuotrauka Kristinos

Aš pati su karštais sumuštiniais lavaše susipažinau prieš kelerius metus, beskaitinėdama apie Abchazijos virtuvę. Žmonės tvirtino, jog tai labai gardūs karšti sumuštiniai, Abchazijoje dažniausia kepami sotiems pusryčiams. Nebuvo pagrindo abejoti, kad receptas vertas dėmesio: į apvalaus sudrėkinto lavašo vidurį tereikėjo įmušti kiaušinį, įberti tarkuoto sūrio ir svogūnlaiškių, viską pagardinti pipirais bei druska, o tuomet sulankstyti vokeliu kaip lietinį blyną. Tokį sumuštinį apie 6 min. pakepus įkaitintame aliejuje arba svieste ant nelabai didelės ugnies, lavašas tampa minkštas ir traškus, kiaušinis sukreka, o sūris išsilydo. Tie kurie nori, kad patiekalas būtų ypač sotus, be tradicinių bazinių produktų į lavašo sumuštinį dar įvynioja ir kumpio/ mėsos bei griežinėlį pomidoro. 

Klasikinis jokos įdaras paruoštas. Nuotrauka Kristinos

Vienintelis dalykas, kuris šiame reikale man kėlė abejonių - tai karštų lavašo sumuštinių ir Abchazijos virtuvės ryšys. Mat tradicinėje Abchazijos virtuvėje lavašas nefigūruoja: čia duonos vaidmenį paprastai atlieka labai tiršta kukurūzų arba sorų košė, rečiau - vadinamieji čiurekai, iš kukurūzų ir kvietinių miltų kepami duonos papločiai. Be to, ne viename recepte buvo pabrėžiama, jog karštiems sumuštiniams prireiks ne šiaip sau lavašo, o armėniško lavašo. Tai buvo užuomina - netrukus išsiaiškinau, kad joka ir į Abchaziją, ir į kitus Kaukazo regionus atkeliavo būtent iš Armėnijos. Nors šis receptas labai paprastas, su laiku atsirado ir tam tikrų skirtumų, leidžiančių identifikuoti, ar joka armėniška, ar gaminta kitame krašte. Pavyzdžiui, armėnai šį karštą sumuštinį dažniausia lanksto trikampiu, o abchazai - vokeliu, armėnai užkandį gardina įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis (kalendros lapeliais, krapais, petražolėmis, svogūnų laiškais ir t.t.), abchazai dažniausia - tik svogūnų laiškais ir t.t. Skonio skirtumai atsiranda ir dėl to, kad naudojami vietiniai produktai, kaip antai sūris: armėnai naudoja vienokį, abchazai, gruzinai ar Azerbaidžano gyventojai kitokį. Nors, kai dėl sūrio, tai beveik visi receptai pabrėžia, jog jo rūšis neturi didesnės reikšmės: svarbu, kad sūris būtų išraiškingo skonio, gerai lydytųsi ir jums patiktų. Aš šįkart labai sėkmingai naudojau Valio čederio sūrį, likusį nuo kalafiorų ir sūrio apkepo

Nuotrauka Kristinos

Kaip lavašo sumuštinius patieksite, priklausys tik nuo jūsų ir jūsų artimųjų skonio. Abchazai tvirtina, kad teisingai pagaminus joką, kiaušinio baltymas turėtų sukrekėti, o trynys tik šiek tiek sutirštėti - panašiai, kaip išvirus minkštą kiaušinį. Taip pagamintus sumuštinius patogiausia dėti į lėkštes ir valgyti kaip lietinius blynus. Prie jų galima pasiūlyti įvairių salotų ar tiesiog papjaustyti sezoninių daržovių. 

Bus gardžiausia, jeigu tokiems sumuštiniams naudosite labai šviežius kaimiškus kiaušinius. Nuotrauka Kristinos

Antra vertus, ne visi mes esame minkštai virtų kiaušinių gerbėjai. Jeigu skystas kiaušinio trynys jūsų nežavi, prieš supildami kiaušinį į lavašą, jį lengvai paplakite ir sumaišykite su sūriu bei žalumynais, ir tik tuomet sulankstykite. Tokį sumuštinį kepkite ant mažos ugnies, bet ilgiau, maždaug po 4 min. iš kiekvienos pusės (iš viso apie 8 min.). Tada sumuštinis neapdegs, tačiau jame esantis kiaušinis spės sukrekėti - jo vaizdas bus maždaug toks, kaip pirmojoje nuotraukoje. Turėkite galvoje, kad įdaras visiškai sausas neatrodys netgi tuomet, nes išsilydęs sūris neleis jam iki galo sutvirtėti. Tačiau tokį sumuštinį vis tiek bus galima valgyti, tiesiog čiupus jį į ranką - tiesiai iš lėkštės arba įvyniotą į servetėlę.

Tikiuosi, šie karšti sumuštinai jums patiks. Nors lietuviai iš lavašo dažniausia gamina įvairius šaltus suktinukus, bet karšti lavašo užkandžiai irgi gali maloniai nustebinti! Na, o mane pačią - net po netrumpų kulinarinių eksperimentų metų - labiausia stebina įvairių tautų išradingumas ir sugebėjimas kone iš identiškų produktų pagaminti visiškai skirtingo skonio ir išvaizdos patiekalus. Antai savo sudėtimi į joką panašūs airiški karšti sumuštiniai su čederio sūriu ir netgi amerikietiški karšti sumuštiniai su lydytu sūriu, tačiau tuo pačiu visi jie nesulyginami. Drįstu galvoti, kad joka iš jų visų mums pažįstama mažiausia, tačiau ji tikrai nusipelno dėmesio. Tuo patys galite įsitikinti artimiausiomis dienomis :) Kaip ten benutiktų, visiems linkiu gražaus ir įkvepiančio savaitgalio!

Nuotrauka Kristinos


Ека* - joka (karštas lavašo sumuštinis)

Ingredientai: (1 sumuštiniui)

1 lavašo paplotis (armėniškas, apvalus)
1 kiaušinis
2-3 v.š. tarkuoto fermentinio sūrio (aš naudojau Valio čederį)
2-3 v.š. smulkintų svogūnlaiškių
Druskos ir pipirų (pagal skonį)
Nebūtinai: kitų mėgstamų ingredientų (kumpio ar mėsos, pomidoro, prieskoninių žolelių)
Aliejaus arba sviesto (geriausia lydyto) (kepimui)
  1. Lavašo paplotį lengvai sudrėkinkite vandeniu. Man patogiausia naudoti specialų plastmasinį buteliuką su purkštuku, bet galite paprasčiausia apšlakstyti lavašo lakštą vandeniu arba netgi sekundei jį pamerkti į dubenį su vandeniu/ pakišti po tekančio vandens srove. Atsiminkite, kad lavašas neturi permirkti, antraip lankstomas jis ims plyšti. Antra vertus, visiškai nesudrėkintas, jis gali lūžinėti ir taip pat prastai lankstytis. Taigi, lavašą sudrėkinkite, bet vandenį naudokite labai saikingai.
  2. Sudrėkintą lavašo lakštą dėkite į didelę lėkštę. Į jo centrą įmuškite kiaušinį (arba, jeigu norite, kiaušinį įmuškite į dubenėlį, lengvai paplakite ir į lavašo vidurį supilkite plakinį). Kiaušinį pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Ant jo suberkite tarkuotą sūrį ir svogūnlaiškius. Jeigu naudosite kitus ingredientus (mėsą, pomidorą), juos reikėtų dėti pirmiausia, o tuomet ant viršaus užleisti kiaušinį ir užbarstyti sūrį bei žalumynus. Sudėję įdarą, lavašą sulankstykite vokeliu arba trikampiu.
  3. Sumuštinį dėkite į keptuvę su įkaitintais riebalais, geriausia iš pradžių "siūle" į apačią. Ant vidutinės arba mažos ugnies kepkite 3-4 min., tuomet perverskite ir antrą pusę kepkite tiek pat laiko. Atsiminkite - jeigu kepsite ant didesnės ugnies trumpesnį laiką, kiaušinio trynys liks skystas, o jeigu ilgiau ant mažesnės ugnies, visas kiaušinis spės sukrekėti. Bet kokiu atveju stebėkite, kad sumuštinis neapdegtų.
  4. Sumuštinį valgykite, kol jis karštas. Prie jo tiks šviežios daržovės ir įvairios daržovių salotos. Valgant pusryčius, prie jokos įprasta pasiūlyti arbatos.
* Deja, kol kas patiekalo pavadinimo armėniškais ar abchaziškais rašmenimis neaptikau :(

Nuotrauka Kristinos

Svarbesni recepto šaltiniai čia, čia, čia ir čia.

10 komentarų:

  1. Jau žinau kur panaudosiu likusį pusę gabalo čederio :) Kristina, ar apskritą lavašo lakštą pati išpjovei, ar gavai tokį pirkti? Jeigu pirktinis, įdomu, kur tokių galima rasti? :) Nes kol kas teko matyti tik keturkampius ir dažniausiai dydžio sulig paklode:))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rima, gera mintis čederį skirti šiems sumuštiniams :) Lavašą aš pirkau greta namų esančioje "Šilo" parduotuvėje - ten jie pardavinėjami pakuotėse kaip dideli diskai, maždaug 20-22 cm skersmens. Žinau ir tas dideles "paklodes", jas galima supjaustyti į mažesnes dalis ir taip pat panaudoti, gal sumuštiniai bus ir nelabai taisyklingos formos, bet skonis nuo to nesikeis. Bet naudoti mažesnio diametro lavašą, žinoma, patogiau. Man atrodo dideliuose prekybos centruose (pvz. "Akropolyje") lavašų būna net kelių rūšių, įskaitant ir šiuos "mažius".

      Panaikinti
  2. Išbandyta! Šeimyna įvertino labai teigiamai, tik kai kuriems namiškiams teko modifikuoti įdarą, nes pas mus kai kas nemėgsta kiaušinių tokiu pavidalu, kai juos įmanoma identifikuoti:) tad į dalį lavašų (ačiū už nuorodą apskritųjų ieškoti Šile) dėjau čederį, špinatus, prieskonines žoleles ir konservuoto jelapeno griežinėlius. Liuks! Niekada nebūčiau sugalvojus, kad lavašą galima šitaip kepti keptuvėje :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rima, labai smagu girdėti, jog išmėginai, ir išmėginai sėkmingai! Į sveikatą! Aš pirmą kartą kepdama bijojau, kad lavašas nebūtų kietas, ir maloniai nustebau, koks minkštas ir traškus jis tampa pakeptas. Kai dėl įdarų, tai sūris ir kiaušinis - klasikinis derinys, o visa kita - fantazijos reikalas. Kaip ir gaminant sumuštinius, čia galima naudoti viską, kas yra šaldytuve :)

      Panaikinti
  3. Labai skanu ������ tik paskaičiau iškart nubėgau kept �� SUPER

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Virginija, labai džiaugiuosi, kad išbandėte, o išbandę nenusivylėte! Aš pati šiuos sumuštinius irgi dažnokai kepu, ypač vasarą, kai nesinori ilgiau prie puodų stovėti. Tikiuosi, patiekalas prigis ir nebus vienkartinis eksperimentas ir Jūsų virtuvėje. Ačiū už gražų atsiliepimą!

      Panaikinti
  4. Atsakymai
    1. Sveiki, tikiuosi, kad išbandėte, ir išbandėte sėkmingai! Man atrodo, joka - toks patiekalas, kuris negali nepavykti. Beje, neseniai mačiau, kaip žmonės išlanksto didelį lavašą, ant vienos jo dalies deda nemažą apvožtą (tuščią :) lėkštę ir pagal ją apipjauna, taip gaudami norimo dydžio "lavašiuką". Gal tai bus naudinga idėja, jeigu nerandate norimo skersmens paplotėlių, o joką sudėtinga gražiai sulanktyti.

      Panaikinti
  5. Visai atsitiktinai aptikau jusu tinklarasti ir visiskai "uzsikabinau"!Gyvenimiskos, siltos istorijos, nematyti, neragauti receptai - metu atradimas, ne kitaip.
    Kalbant apie lavasus7tortilijas - ar esate girdejusi apie "Meksikietiska lazanija"? Patiekalais tikriausiai neturi nieko bendro su meksikietiskomis tradicijomis,bet labai greitai pagaminamas ir tikrai vertas demesio :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, labai ačiū už pozityvių emocijų pliūpsnį ir mano darbo įvertinimą! Iš visos širdies džiaugiuosi kiekvienu nauju skaitytoju, ir netgi leidžiu sau manyti, jog tokie žmonės - tikri mano bendraminčiai. Mat, pradėdama rašyti tinklaraštį, turėjau nemažai abejonių, o ir paprotinimų iš šalies, kad ilgi tekstai ir lėtas maistas - jokiu būdu ne internetinis formatas. Bet man norėjosi sukurti tokį turinį, kuris leistų žvelgti į maistą kaip į kultūros dalį, o ne tiktai kaip į energijos šaltinį. Nusprendžiau - tebūnie surinksiu 10 ar 20 skaitytojų, užtai jie bus patys pačiausi! Su laiku ir pati išmokau geriau valdyti tekstą (bent jau noriu tuo tikėti), ir čia užsukančių žmonių gerokai daugiau negu pora dešimčių. Tad sveikinu prisijungus, pamėginsiu padaryti viską, kas nuo manęs priklauso, kad laikas, praleistas šiuose puslapiuose, nebūtų nurašytas į nuostolius :)

      Už meksikietiškos lazanijos akys kažkada buvo užkliuvusios, netgi šiek tiek pasidomėjau jos istorija, bet tuo momentu išmėginti neprisiruošiau, o paskui visai iš galvos išgaravo šis patiekalas. Ačiū, kad priminėte, reikės pagaminti ir aprašyti, nes lazanija ir lazanijos tipo patiekalai mūsų šeimoje labai mėgstami. Čia tik aš šiek tiek riboju namiškių apetitus pastos valgiams, stengdamasi įnešti įvairovės į mūsų valgiaraštį ir daugiau visokių salotų :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.