2018 m. rugpjūčio 22 d., trečiadienis

Kriaušės su šokolado užpilu



Kaip niekada ilga ir karšta vasara mums nepašykštėjo kriaušių - pilna burna valgome jas visokiausiais pavidalais. Esu įsitikinusi, kad jūs taip pat. Man, kaip turbūt ir daugeliui, gardžiausios šviežios, ką tik nuo medžio nuskintos kriaušės "be nieko". Tačiau kai jų tokia gausa, visų iš karto sunaudoti tiesiog neįmanoma, be to, po kurio laiko namiškiai pradeda pasigesti įvairovės. Tad jeigu jūsų šeimoje yra smaližių, retkarčiais verta juos pradžiuginti, pavyzdžiui, kriaušėmis su šokolado užpilu.

Nuotrauka Kristinos

Šis receptas - tai tikrų tikriausias vintažas. Jį aptikau knygoje Pienas ir pieniškas maistas (1966), kurią jau esu pristačiusi ir/ar paminėjusi įrašuose apie kavos tinginį, pieno kisielių su kukurūzų dribsniais ir salyklinius pieno kokteilius. Šiandieninis receptas man irgi skambėjo gardžiai, tad pamaniau - kodėl gi ne? Ir išties, desertas buvo be priekaištų - ne per daug saldus, ne per daug riebus ir labai vasariškas. Iš pradžių abejojau, ar šokoladinis padažas nebus blankaus skonio (mat šokolado į jį dedama ne taip jau daug), bet namiškiai, ypač tėtis, jam negailėjo komplimentų ir išreiškė nedviprasmišką norą ateityje jo vėl paskanauti.

Nuotrauka Kristinos

Nesu tikra, kiek teisinga bus šį patiekalą priskirti lietuviškai virtuvei. Šiaip jau kriaušės, švelnaus skonio vaisiai, visame Vakarų pasaulyje derinamos su aromatingais, išraiškingo skonio padažais - vyno, medaus, romo, kavos, šokolado ir t.t. Nė kiek nenustebčiau, jei ir šį receptą knygelės autoriai būtų nusižiūrėję nuo kokio prancūziško šaltinio (arba rusiško, kuris, savo ruožtu, nusižiūrėjo nuo prancūziško). Tačiau netenka abejoti ir tuo, kad kone kiekviename XX a. išėjusiame leidinyje, skirtame lietuviškai virtuvei, desertų skyriuje rasite kriaušių receptą su užpilu, o kai kada net kelis receptus. Tad tebūnie lietuviška virtuvė; kuo mes prastesni už kitus europiečius, ar ne? :)

Nuotrauka Kristinos

Kriaušių su šokoladu receptas toks paprastas, kad prie jo nelabai ir yra ką bepridurti. Galbūt verta atkreipti dėmesį tik į vieną dalyką - deserto patiekimą. Originaliame recepte apvirtas kriaušes siūloma sudėti į "mažas stiklines lėkšteles", o tada užpilti šokolado padažu. Tačiau bėda, kad po slidžią lėkštelę su desertine šakute vaikytis kriaušės puselę (irgi slidžią) - užduotis ne iš lengvųjų, o ir didžioji dalis padažo tokiu atveju lieka induose. Maži, gilesni dubenėliai ir šaukšteliai, kuriais galima iškabinti visą gėrį - visai kitas reikalas. Mano namiškiai atrado, jog šį kriaušių desertą patogu valgyti netgi iš platesnių ir nelabai aukštų arbatos puodelių :) Taigi, nešdami šį gardumyną į stalą, pagalvokite ne tik apie tai, kaip atskleisti visą jo grožį, o ir apie valgančiųjų patogumą - jie tikrai bus už tai dėkingi.

Nuotrauka Kristinos


Kriaušės su šokolado užpilu

Ingredientai (4 porcijoms)

4 didelės kriaušės (arba 6-8 nedidelės; tiks netgi kietokos ir nelabai saldžios)
100 g cukraus 
1 citrinos sultys
2-3 gvazdikėliai
1 cinamono lazdelė arba žiupsnelis malto cinamono
~ 500 ml vandens
Šokolado užpilui:
500 ml pieno
20 g bulvių krakmolo
~ 25 g šokolado (rekomenduočiau juodąjį su kuo didesniu kakavos kiekiu)
60 g cukraus
Vanilinio cukraus (pagal skonį, originaliame recepte rekomenduojama naudoti 1 pakelį, bet neaišku, apie kokio dydžio pakelį kalbama)
Žiupsnelis druskos
  1. Nuplautas ir nusausintas kriaušes nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite sėklyną.
  2. Į prikaistuvį, geriausia nelabai aukštą ir platesnį, kad kriaušes būtų galima sudėti viena eile (tiktai jokiu būdu ne ne aliuminį!), sudėkite cukrų, gvazdikėlius ir cinamoną, supilkite citrinos sultis ir vandenį. Užvirinkite ir palaukite, kol cukrus ištirps. Sudėkite kriaušes ir puodą vėl užvirinkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite tol, kol kriaušės suminkštės. Tikslus virimo laikas priklausys nuo indo, kuriame verdate, kriaušių dydžio ir t.t. Nors citrinos sultys išsaugos šviesią kriaušių spalvą ir neleis greitai ištežti, vis dėlto žiūrėkite, kad kriaušės nepervirtų; ko gero, virti užteks apie 10 min. Jeigu kriaušės ne visiškai apsemtos, verdant jas gali reikėti atsargiai apversti - kiekvienu atveju įvertinkite situaciją ir elkitės savo nuožiūra, svarbiausia, kad kriaušės būtų norimo minkštumo ir išlaikytų savo formą. Išvirtas kriaušes nukaiskite ir palikite sirupe, kad atvėstų.*
  3. Kol vėsta kriaušės, pagaminkite šokolado užpilą. Keliuose šaukštuose šalto pieno išleiskite krakmolą ir atidėkite, kol prireiks. Šokoladą sutarkuokite ar kitaip susmulkinkite (pavyzdžiui, peiliu). Likusį pieną su cukrumi, druska ir vanile užvirinkite ne per dideliame prikaistuvyje. Sumažinkite ugnį. Nuolat maišydami puodą, supilkite piene išleistą krakmolą, tada suberkite smulkintą šokoladą. Kaitinkite, kol puodas vėl užvirs, šokoladas išsilydys, o padažas šiek tiek sutirštės; tai turėtų užtrukti apie 2 min. Pagamintą šokoladinį užpilą nukelkite ir atvėsinkite, nepamiršdami retkarčiais pamaišyti, kad paviršiuje nesusidarytų plėvelė.
  4. Po 2 kriaušių puseles (jeigu kriaušės mažos, galite dėti po 3 ar daugiau) sudėkite į desertinius indelius (geriau gilesnius dubenėlius, negu lėkšteles) ir apliekite šokoladiniu užpilu. Jeigu norite, papuoškite smulkintu šokoladu ir tuojau pat neškite į stalą. Valgant šį desertą, pravers ne tiktai desertinės šakutės, o ir šaukšteliai padažui.
* Vėliau, tiekiant desertą, sirupo neprireiks, tačiau jį bus galima panaudoti gaivai, saldžiai sriubai ar kitiems patiekalams.

Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis čia:
Juozas Bernatonis, Konstancija Brundzienė, Pienas ir pieniškas maistas, Vilnius: Mintis, 1966, p. 107 (Kriaušės su šokolado užpilu), p. 105 (Šokolado užpilas).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.