2019 m. spalio 8 d., antradienis

Avokadų ir pomidorų salotos



Likus maždaug mėnesiui iki šildymo sezono pradžios, trys džiugiai nusiteikę ukrainiečiai mūsų bute išpjovė visus radiatorius. Klausimą, O kada sumontuosite naujus? jie mano esant grynai retorinį ir visuomet atsako taip pat: Чекайте! (ukr. Laukite!) Nors renovacija teoriškai turėjo baigtis rugpjūtį, realybėje apie tai galima tik pasvajoti. Namas stovi, perpučiamas vėjų, nepabaigtu tvarkyti stogu, neapšiltintais pamatais, toks drėgnas ir įšalęs, jog kasryt pabudusi nejučiomis pasitikrinu, ar kvėpuojant iš burnos nekyla baltas garų debesėlis. Aukštos, trimetrinės lubos, kurias visuomet taip mėgau dėl atviros erdvės pojūčio, dabar praryja paskutinius šilumos likučius - belieka susitaikyti su faktu, kad jokie buitiniai šildytuvai čia nepadės, ir kurį laiką prisieis gyventi lyg nekūrenamoje bažnyčioje. Tik mūsų katinas, kone alpėjęs per vidurvasario karščius, dabar jaučiasi kuo puikiausiai. Visas patenkintas, jis slampinėja po namus, papūtęs savo prašmatnią meinkūnišką uodegą.

Obuoliai, vynuogės ir pomidorai, nuskinti prieš stojant šalnoms, irgi nesiskundžia šaldytuvo efektu - sukrauti į pintines ir išrikiuoti virtuvėje, jie tarsi sustingo laike, pašaipūniškai bylodami, jog vasara dar nesibaigė. Bet akivaizdu, jog viskas yra kaip tik priešingai, ir aš, gamindama vieną ar kitą patiekalą, sakau sau: na štai, paskutinįkart šiais metais. Saldžių, kvapnių ir sultingų pomidorų jau liko ne per daugiausia, bet pakankamai, jog užtektų įmaišyti į avokadų salotas. Svarbu tik rasti sunokusių avokadų - o tokių prekybos centruose retai kada pasitaiko. Jų ieškoti paprastai einu į vietinę daržovių krautuvėlę, kurioje sukiojasi italas pardavėjas, kai kada vienas pats, o kai kada su savo lietuvaite žmona. Nors su pirkėjais krautuvėlės savininkas visuomet bendrauja paslaugiai ir maloniai, bet kuo trumpesnės darosi dienos, tuo dažniau, eidama ar važiuodama pro šalį, pastebiu jį rūkantį prie laukujų durų ir melancholiškai žvelgiantį į apniukusį ir žemą Lietuvos dangų. Turbūt ir jam ruduo - metas ne iš lengvųjų.

Nuotrauka Kristinos

O štai avokadų ir pomidorų salotos, kurių receptą kažkada aptikau Čado virtuvei skirtuose puslapiuose, visa savo esybe simbolizuoja saulėje paskendusią vasarą. Jeigu mėgstate meksikietiškus valgius, vos pažvelgę į žemiau pateiktą receptą, pastebėsite, jog salotos primena gvakamolės dažinį. Ir vis dėlto tai - tik panašumai. Pirmiausia, šiek tiek skiriasi abiejų patiekalų sudėtis (pavyzdžiui, afrikietiškos salotos gardinamos ir puošiamos ne kalendromis, o kiaušiniu) bei produktų proporcijos (kitaip negu gvakamokės atveju, avokadų ir pomidorų į salotas dedama apylygiai). Antra, Čado stiliaus salotos dažniausia būna kur kas rupesnės, todėl gali tapti tiek savarankišku užkandžiu, tiek garnyru prie pagrindinių patiekalų - tarkime, tą dieną, kai fotografavau, aš jas patiekiau su gruzdinta vištiena tešloje.

Reikia pastebėti, jog salotų išvaizda labai priklausys nuo to, kokius avokadus išsirinksite. Jeigu avokadai bus gerai sunokę, salsvu, kremišku minkštimu, maišant salotas, jų gabaliukai greičiausia bent iš dalies susimaigys. Tokios salotos gal ir neatrodys itin išvaizdžiai, užtai bus labai skanios. Grožio trūkumą panašiais atvejais įprasta slėpti po papuošimais, kuriems, tarp kitko, šiltų kraštų šeimininkės skiria nemažai dėmesio. Kategoriškai nerekomenduoju gaminti salotų iš kietų ar apykiečių avokadų - pirma, jie turi ne salsvą, o karstelėjusį prieskonį, antra, tarp dantų girgždančios daržovės jūsų tikrai nesužavės. Panašūs reikalai ir su pomidorais - kuo saldesni ir minkštesni jie bus, tuo labiau tiks šiam patiekalui. Ką daryti, jeigu idealių ingredientų nėra po ranka? Išmėginkite kitus receptus, o šį atidėkite būsimai vasarai - nespėsite nė apsidairyti, o ji ir vėl ateis, nešina savo dovanomis ir gėrybėmis. Kitaip tiesiog nebūna :)

Nuotrauka Kristinos


Salade d'Avocats - avokadų salotos

Igredientai: (maždaug 6 porcijoms)

3 gerai sunokę avokadai
3 vidutinio dydžio, gerai sunokę pomidorai
1 nedidelis svogūnas
1-2 kietai virti kiaušiniai*
Padažui:
2-3 česnako skiltelės
6 v.š. aliejaus
1 v.š. acto
1 v.š. citrinos sulčių
Žiupsnelis/ šaukštelis mėgstamų prieskonių (pagal skonį)**
Druskos (pagal skonį)
  1. Iš avokadų išimkite kauliukus, nulupkite žievelę ir supjaustykite norimo dydžio gabaliukais arba rupiai sutrinkite šakute. Norimo dydžio gabaliukais supjaustykite pomidorus. Susmulkinkite svogūnus ir kiaušinius. Jeigu norite, dalį ingredientų palikite nesmulkintų, kad vėliau galėtumėte panaudoti papuošimui.
  2. Pagaminkite padažą: nedideliame dubenėlyje sumaišykite sutrintas česnakų skilteles, aliejų, actą, citrinos sultis, mėgstamus prieskonius ir druską. Viską paplakite, kad ingredientai gerai susimaišytų.
  3. Paruoštus avokadus, pomidorus, svogūnus ir kiaušinius sudėkite į dubenį, užpilkite paruoštu padažu ir gerai išmaišykite. Paragaukite, jeigu reikia, įdėkite papildomų prieskonių.
  4. Paruoštas salotas sudėkite į serviravo lėkštę ir, jeigu norite, pagal skonį papuoškite. Patiekite tuojau pat, kol nepavandenijo pomidorai ir nepatamsėjo avokadai.
  5. Salotas galite valgyti kaip užkandį su duona arba patiekti kai garnyrą prie kitų patiekalų.
* Kai kuriuose avokadų salotų variantuose, kurie dabar jau išnykę iš internetinės erdvės, kiaušiniai arba išvis nenaudojami, arba naudojami tik papuošimui.
** Čado virtuvėje bene dažniausia naudojami prieskoniai - sutrupintas Maggi sultinio kubelis arba skysto pavidalo Maggi prieskoniai (išoriškai atrodo panašiai kaip sojos padažas). Jūs galite naudoti bet kokius kitokius mėgstamus prieskonius.

Nuotrauka Kristinos

Svarbiausias šaltinis čia; deja, dalis šaltinių iš internetinės erdvės jau išnyko.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.