tag:blogger.com,1999:blog-4302977892986856715.post6687501967142758282..comments2024-01-11T21:45:46.722+02:00Comments on Su šaukštu aplink pasaulį: Vištienos paprikašasKristinahttp://www.blogger.com/profile/01943320609673765062noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-4302977892986856715.post-6507324434331266542018-01-25T19:40:08.908+02:002018-01-25T19:40:08.908+02:00Odeta paliko komentarą jūsų pranešime "Vištie...Odeta paliko komentarą jūsų pranešime "Vištienos paprikašas": <br /><br />Paprikašas mano mėgstamiausias vengriškas patiekalas! Tikrai ne guliašinė sriuba.... <br /><br />Odeta, kažkur pasimetė Tavo komentaras, liko tik mano el.pašte, tai perkeliu čia. Vien tam, kad galėčiau pritarti: tikra tiesa, paprikašas lengvai gali tapti mėgstamiausiu patiekalu, tuo tarpu guliašinė sriuba - ne kiekvieno skoniui. Paprikašą galima valgyti net vasarą, o guliašinei sriubai reikia labai išalkusių ir labai sušalusių valgytojų. Paprikašas pagaminamas palyginti greitai, o guliašinei sriubai prisieina paskirti ir pusdienį... Žodžiu, daug privalumų turi tas paprikašas, todėl ir man kaip tik jį smagiausia ir gaminti, ir ragauti :)Kristinahttps://www.blogger.com/profile/01943320609673765062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4302977892986856715.post-358261376357201782018-01-25T19:27:29.109+02:002018-01-25T19:27:29.109+02:00Julija, o aš niekaip neprisiruošiu apie tikrą liet...Julija, o aš niekaip neprisiruošiu apie tikrą lietuvišką zacirką savo atsiminimų užrašyti :( Man ji - vasaros sriuba, o vasarą kažkaip nenoriai rasdavosi tekstai, tai vis atidėlioju. Bet visi tie metaliniai bliūdeliai ir aliuminiai šaukštai - vai koks mielas ir pažįstamas jausmas...<br /><br />Pomidorų tyrę aš verdu keliais būdais. Vienas mano mėgstamiausių toks: nuplautus pomidorus supjaustau skiltelėmis ir dedu į lėtaeigę sulčiaspaudę. Gaunu tirštą tyrę be odelių ir be sėklų. Ją užvirinu (tyrė šiek tiek suskystėja) ir verdu, kol nugaruoja maždaug trečdalis skysčio. Išeina tokia tirštokos grietinės konsistencijos masė. Aš ją tik lengvai pasūdau - saldumo naminiai pomidorai turi "iš savęs", rūgštumo man nereikia. Na, ir viskas - kol dar labai karšta, pilstau į mažus stiklainius ir užsuku dangteliais. Žiemą - nepakeičiamas dalykas vietoje pomidorų. Laikyti geriau šaldytuve, balkone ar kokioje kitoje vėsioje vietoje.<br /><br />Tiesa, kas neturi lėtaeigės sulčiaspaudės, pomidorų skilteles su minimaliu kiekiu vandens reikėtų užvirinti, truputį pavirti, kol taps apyminkštės, atvėsinti ir pertrinti per sietelį. Sietelį geriau naudoti platmasinį, nes metalinis reaguoja su pomidorų rūgštimi. Gautą tyrę pilti atgal į puodą ir virti iki norimo tirštumo. Užtrunka kiek ilgiau, bet rezultatas tas pats.<br /><br />Ir dar. Esu mėginusi pomidorų tyrę dardinti svogūnais, česnakais, bazilikais, pipirais ir pan., bet galų gale nusprendžiau, kad universaliausias dalykas - tyrė "be nieko". Tada ją galima gaminant gardinti pagal recepto reikalavimus - juk, pavyzdžiui, gaminant vengrišką patiekalą kokių nors bazilikų lapelių pomidoruose visai nereikia ir pan. Arba galima tyrę padalinti į kelias dalis - vieną porciją konservuoti tik su druska, kitą - su žolelėmis, trečią - su pipirais ir česnakais ir pan. Tokiu atveju norimus prieskonius geriau sudėti virimo pabaigoje, pavirti tyrėje kokias 5 min., o tada jau pilstyti į stiklainius.Kristinahttps://www.blogger.com/profile/01943320609673765062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4302977892986856715.post-42441935711109750562018-01-23T19:55:08.622+02:002018-01-23T19:55:08.622+02:00Kristina, kaip gamini pomidorų tyrę? Kokios konsis...Kristina, kaip gamini pomidorų tyrę? Kokios konsistencijos ji gaunasi? <br /><br />Pasakojimas šįkart nukėlė į vaikystę, kai močiutė išvirdavo didelį bliūdą zacirkos, o mes, anūkai, ją valgydavom aliuminiais šaukštais. Julijahttps://www.blogger.com/profile/05997933854872934664noreply@blogger.com