tag:blogger.com,1999:blog-4302977892986856715.post751652419120553410..comments2024-01-11T21:45:46.722+02:00Comments on Su šaukštu aplink pasaulį: Krekenų lakštiniaiKristinahttp://www.blogger.com/profile/01943320609673765062noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-4302977892986856715.post-75229334108225665052017-02-28T01:02:38.391+02:002017-02-28T01:02:38.391+02:00Indre, viskas teisingai, esu tikra, kad krekenų su...Indre, viskas teisingai, esu tikra, kad krekenų surasi - nuoširdžiausia to linkiu! O aš pati deduosi į galvą pažadą, kad paskelbsiu čia savo močiutės keptų krekenų receptą - labai gera būna žinoti, kad tokie įrašai padeda skaitytojams susigrąžinti vaikystės skonius :) Kristinahttps://www.blogger.com/profile/01943320609673765062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4302977892986856715.post-79960808148711810192017-02-28T00:58:41.489+02:002017-02-28T00:58:41.489+02:00Jurga, ačiū Jums už komentarą - visuomet smagu žin...Jurga, ačiū Jums už komentarą - visuomet smagu žinoti, kad kažkam suteikiu skaitymo malonumo ir sužadinu smalsumą :) Pastebėjau, jog kartais užtenka atkreipti dėmesį į vieną ar kitą dalyką, o netrukus jį aptinki - pasirodo, anksčiau tiesiog jo nepastebėdavai. Tikiuosi, kada nors atsiras proga pasigaminti ir/ar paragauti tokių lakštinių. Jiems užtenka labai nedidelio krekenų kiekio, todėl drąsiai galima gaminti mažą kiekį pabadymui. Beje, sprendžiant iš senesnių lietuviškų patiekalų knygų, tiktai naminius lakštinius, gamintų su krekenomis arba kiaušiniais, lietuviai ir pripažino kaip pieniškų sriubų ingredientą, apie pirktinius makaronus nė kalbų nebuvo.Kristinahttps://www.blogger.com/profile/01943320609673765062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4302977892986856715.post-76214430018973546952017-02-27T09:47:49.244+02:002017-02-27T09:47:49.244+02:00geras!! o dangau kaip gera pirmadienį pradėti šio ...geras!! o dangau kaip gera pirmadienį pradėti šio jūsų įrašo skaitymu: https://susaukstuaplinkpasauli.blogspot.lt/2014/09/desertinis-krekenu-suris.html, o štai nuorodoje į Suomiją: http://silkosta-rukiiseen.blogspot.lt/2013/07/sonnin-toyssy-eli-ternijuusto-bulls.html esančios nuotraukos nukėlė mane į vaikystę :D<br />Belieka stipriai norėti ir atsiras galimybė gauti krekenų, kaip tik pavasaris, visos žvaigždės rodo kad palankus metas :)<br />Ačiū ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03568737604747753805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4302977892986856715.post-71913761466883222212017-02-24T20:05:13.397+02:002017-02-24T20:05:13.397+02:00Nuostabu! Pirmą kartą girdžiu apie tokį produktą. ...Nuostabu! Pirmą kartą girdžiu apie tokį produktą. Tai yra, apie krekenas žinau, nors niekada nesu ragavusi (maniškiai miestiečiai, močiutė pavilny laikė tik ožką :) ), o apie jų gaminius - visiška naujiena. Ačiū už tokią įdomybę.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09408298456600715748noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4302977892986856715.post-55175212981592261152017-02-24T16:49:05.594+02:002017-02-24T16:49:05.594+02:00Indre, dėkui už tokį šiltą komentarą - visuomet pa...Indre, dėkui už tokį šiltą komentarą - visuomet pasijuntu pakiliai, sulaukusi iš savo skaitytojų gerų žodžių ir palaikymo :) O krekenų įsigyti įmanoma, net gyvenant mieste. Pavyzdžiui, šiems lakštiniams krekenų man įpylė anyta, kuri, savo ruožtu, gavo jų iš ūkininkės, turguje prekiaujančios pieno produktais. Mat anyta kažkada buvo jai užsiminusi, jog norėtų krekenų. Ir štai, kai krekenų atsirado, ūkininkė jų atvežė ir netgi pinigų neėmė - tiesiog padovanojo. Taigi, kas ieško, tas randa :)<br /><br />Apie krekenų pardavinėjimą Suomijos parduotuvėse ir aš esu rašusi:<br />https://susaukstuaplinkpasauli.blogspot.lt/2014/09/desertinis-krekenu-suris.html<br />Tame pačiame įraše rašiau, kaip kepti krekenas, o vėliau jas galima valgyti arba kaip sūrų omletą, arba kaip saldų pudingą. O šiaip aš dar turiu 90 metų močiutę, kuri iki šios dienos kepa krekenas krosnyje senoviniu būdu. Bendrus principus žinau, bet kai nuvažiuosiu jos aplankyti, galėsiu išklausinėti tikslias proporcijas ir paskelbti receptą. Kristinahttps://www.blogger.com/profile/01943320609673765062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4302977892986856715.post-37048101305075672032017-02-24T13:54:06.730+02:002017-02-24T13:54:06.730+02:00Julija, pirmiausia ačiū, kad skaitai, - visada ger...Julija, pirmiausia ačiū, kad skaitai, - visada gera Tave išgirsti! Kai dėl krekenų, tai jeigu jau gimsta veršelis, jų neišvengiamai būna - tiesiog neužtaikei pas kaimynus, o maždaug po 5 dienų karvė jau ima duoti įprastą baltą pieną. Galvoju, kad kaimynai krekenomis galėjo nesidalinti todėl, kad vienu momentu buvo nuspręsta, jog krekenos - per daug senoviškas, "neprestižinis" produktas, vos ne gėda jį žmogui siūlyti, o ir prisipažinti, kad pats valgai. Dažnas krekenas tiesiog gyvuliams atiduodavo :( Panašiai anuomet kritikuotos tarmės - mokiniai mokyklose net gėdinami buvo, jog kalba ne bendrine kalba. Žodžiu, sovietmečio kreivų veidrodžių karalystė. O pastaruoju dešimtmečiu, pamatę, jog krekenos užsienyje vertinamos kaip supermaistas, su jomis gaminami brangūs maisto papildai (paprastai pažymėti kaip "colostrum"), žmonės tarsi iš naujo atrado šį produktą. Na ir puiku, nes jis kur kas vertingesnis už daugelį šiuolaikinių.<br /><br />O leistinę zacirką aš ir pati kai kada verdu, labai mėgstu šią sriubą. Gal vasarą reikės apie ją parašyti, nes mūsų namuose yra susidūrę kelios zacirkos gaminimo koncepcijos, tai yra apie ką papasakoti :)Kristinahttps://www.blogger.com/profile/01943320609673765062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4302977892986856715.post-14092639182590382092017-02-24T11:32:28.188+02:002017-02-24T11:32:28.188+02:00Kristina, nuostabu, kad viešinat tokius receptus r...Kristina, nuostabu, kad viešinat tokius receptus retenybes, kuriuos ne daug kas šiais laikais turi galimybių išbandyti, bet iš sportinio intereso labai įdomu paskaityti. Kažkuriam tinklarašty esu skaičiusi, kad krekenos nėra retenybė tarkim Suomijoj, ten galima tetrapake kaip pieno nusipirkti :)<br />Beje, turiu jums klausimėlį, gal žinot tokį patiekalą iš krekenų kaip keptas omletas ar pan.? Deja tik vaikystės prisiminimuose likęs skonis, kaip močiutė puodynėje užmaišydavo krekenų, ir ištraukdavo iškeptą dangiškai purų alia omletą, net nežinau ko ten tiksliai dėdavo, kad sviesto tai tikrai, gal ir kiaušinių, nors aš per maža tada buvau kad prisiminčiau receptą :) Gal kartais pas jus šeimoj ką nors panašaus ruošdavo? iš anksto dėkoju :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03568737604747753805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4302977892986856715.post-32679712873140100672017-02-23T23:49:42.151+02:002017-02-23T23:49:42.151+02:00Aš labai nustebau ir šiek tiek sunerimau skaitydam...Aš labai nustebau ir šiek tiek sunerimau skaitydama ir žiūrėdama nuotraukas, suvokusi, jog krekenas matau pirmąkart! Aš gi kaimo vaikas. Nors karvių neturėjom, bet ėjau melžti kaimynų, nes man labai patiko :-) O ir mes, vaikai, esam net padėję gimti veršeliui :-) <br />Stebuklas šitas tinklaraštis, o ir širdžiai gera būna beskaitant tokias paprastas, bet daugumai jau neįprastas istorijas. <br />Beskaitant prisiminiau močiutę ir jos verdamą "zacirką". Ji skystą makaronų tešlą leisdavo per tarką į verdantį pieną. Niekas niekada jau neatkartos to vaikystės skonio... Julijahttps://www.blogger.com/profile/05997933854872934664noreply@blogger.com