Gaminu pakankamai daug
rytietiškų valgių ir, regis, turėčiau priprasti prie minties, kad vos iš kelių
paprastų ingredientų galima sukurti stulbinamą skonio dermę. Tačiau
nepriprantu, ir kaskart stebiuosi žmonijos išmone. Šiandien - troškinys, kuris
tikrai patiks mėgstantiems saldžiarūgščius patiekalus.
Niekada nebūčiau
pagalvojusi, kad vištiena, morkos, mandarinai ir šafranas gali taip harmoningai
vienas kitą papildyti. Pasirodo, gali. Šafranas čia - vienintelis
prieskonis, todėl geriausia rinktis kuo kokybiškesnį. Deja, kur tokio rasti,
nepasakysiu. Pirmą kartą su šafranu susidūriau bene prieš 15 metų, kuomet gavau
egzotiškų lauktuvių iš Ispanijos. Koks tai buvo šafranas! Po to šį prieskonį
Lietuvoje pirkau ne vienoje specializuotoje parduotuvėlėje, bet jo kokybė buvo
toli gražu ne tokia... Tad jeigu kas nors žino, kur mūsų krašte rasti išties
gero šafrano, išduokite paslaptį:)
Nedideli XVII amžiuje
pastatyti Chehel Sotoun rūmai stovi Irane, Isfahano miesto parke. Juos puošia
freskos ir meniški sienų piešiniai, vaizduojantys prabangų anuometinių
Persijos valdovų gyvenimą ir šlovingus jų karo žygius. Šiame fragmente -
pokylio šokėjos, atliekančios savo numerį menėje, kurioje šacho svečiai
vaišinami arbūzais, granatais ir citrusiniais vaisiais. Foto iš čia.
Ir dar apie citrusinius
vaisius. Įrašo, kuris buvo mano recepto šaltinis, autorė nurodo, jog šiam troškiniui
naudojami mandarinai. Tačiau vaisiai, kurie mandarinais vadinami Lietuvoje, ir
vaisiai, kurie mandarinais vadinama Irane, akivaizdžiai skiriasi - pastarieji
atrodo kur kas didesni, labiau primenantys klementinus. Nemanau, kad mandarinų
dydis turėtų didesnį poveikį patiekalo skoninėms savybėms, tačiau patiekalui
paruošti mažus vaisius visgi siūlyčiau kitaip. Didesnius mandarinus recepto
šaltinis rekomenduoja nulupti peiliu taip, kad išorėje neliktų baltojo
sluoksnio, o po to, paliekant pertvarėles, minkštimo segmentus išpjaustyti
peiliu (žr. čia; paprastai taip salotoms paruošiami apelsinai). Aš mažus
mandarinus nulupu įprastai, išskaidau skiltelėmis, kiekvieną skiltelę viršuje
įpjaunu aštriu peiliuku ir "išskleidžiu" - tuomet balta plėvelė lieka
šonuose, ir telieka išimti švarų minkštimą. Na, bet čia kiekvienas turi atrasti
savo metodą. Ko gero iš bėdos tiktų netgi sirupe konservuotos jau nuvalytos mandarinų
skiltelės (būna pirkti Prismoje),
nors jų skonis ir ne toks geras kaip šviežių.
Patiekalui naudojamos ir
mandarinų žievelės, suteikiančios papildomą kvapnumą bei gilesnį citrusinių
vaisių skonį. Ta proga neturintiems labai rekomenduoju įsigyti specialų
gremžtuką citrusinių vaisių žievelėms gremžti (kaip jis atrodo, taip pat matyti čia) - tai nepamainomas įrankis
gaminant ne tiktai šį patiekalą, bet ir daugelį kitų, ypač kepinių. Beje,
žievelę bus lengviau nugremžti nuo kietesnių vaisių, todėl mandarinus rinkitės
nepernokusius ir/ar storesne žievele.
Nuotrauka Kristinos
Khoresht Narengee - vištienos ir mandarinų troškinys
Ingredientai: (4
nedidelėms arba 2 didelėms porcijoms)
4 norimo dydžio vištienos
gabalai (pavyzdžiui, šlaunelės)
1 svogūnas
4 vidutinio dydžio morkos
500 g mandarinų (maždaug 10
nedidelių)
2-3 v.š. citrinos sulčių
½-1 v.š. miltų
~ 1 v.š. cukraus
¼ a.š. grūsto šafrano
Druskos (pagal skonį)
Aliejaus (kepimui)
Patiekiant: ryžių, geriausia gardintų šafranu
- Smulkiai supjaustytus svogūnus ir tarkuotas arba plonais šiaudeliais pjaustytas morkas pakepinkite aliejuje (jeigu turite, tiks ir vištienos taukai), kol šiek tiek suminkštės ir subliūkš; tuomet išimkite.
- Į tą pačią keptuvę dėkite lengvai pasūdytus vištienos gabalus ir gražiai apkepinkite iš visų pusių. Kai mėsa apkeps, atgal sudėkite svogūnus ir morkas, įpilkite maždaug puodelį verdančio vandens (aš naudoju tikrą vištienos sultinį), jeigu reikia, įdėkite druskos. Uždengę ant nedidelės ugnies troškinkite, kol mėsa suminkštės. Tai greičiausia užtruks 30-40 min.
- Kol troškinasi mėsa, pasiruoškite mandarinų žieveles. Vaisius gerai nuplaukite ir nugremžkite/nupjaukite žievelę be baltojo sluoksnio. Žievelę sudėkite į nedidelį prikaistuvį, užpilkite maždaug puodeliu vandens ir užvirinkite. Virkite apie 10 min., priklausomai nuo žievelių dydžio ir storio. Tuomet nukaiskite, skystį perkoškite, o siete likusias žieveles perliekite šaltu vandeniu. Tada dėkite juos atgal į prikaistuvį, užpilkite švariu vandeniu ir procedūrą pakartokite dar 1 arba 2 kartus. Kai žievelėse nebeliks kartumo, palikite jas siete, kad nuvarvėtų visas vanduo.
- Paruoškite mandarinus: išpjaustykite jų minkštimą peiliu, kaip parodyta čia, arba panaudokite kokį kitą jų paruošimo būdą - svarbiausia, kad vaisių minkštimas būtų be baltos plėvelės.
- Kai vištiena suminkštės, sutirštinkite padažą. Atskiroje nedidelėje keptuvėje su trupučiu aliejaus (ar vištienos riebalų) pakepinkite miltus, kol gražiai pagels. Įpilkite kelis šaukštus skysčio iš troškinio, išmaišykite ir nukaiskite. Gautą mišinį supilkite į troškinį; stenkitės tolygiai paskirstyti ir kaip galima kruopščiau įmaišyti į padažą.
- Į padažą supilkite citrinos sultis, sudėkite cukrų, paruoštas mandarino žieveles ir šafraną. Troškinkite dar apie 15 min.
- Sudėkite paruoštus mandarinus ir troškinį pakaitinkite dar apie 5 min. Patikrinkite, ar netrūksta druskos ir/ar cukraus.
- Vištienos ir mandarinų troškinį tiekite karštą. Prie jo tinka biriai išvirti, šafranu pagardinti ryžiai.