2013 m. birželio 17 d., pirmadienis

Nan - Afganistano duona


Toli gražu ne visi patiekalai Afganistane, Irane ir aplinkinėse šalyse valgomi su ryžiais – duona šiuose kraštuose irgi yra kasdieninis valgis. Čia ypač mėgstama plokščia, papločių pavidalo duona – galima rasti šimtus jos receptų.

Gana dažnai kepu afganistanietišką nan (dar rašoma naan) duonos variantą. Tiesa, tikros, tradicinės nan duonos mūsų sąlygomis išsikepti nėra galimybių, mat ji turėtų būti užmaišoma su raugu ir kepama tandoor krosnyje. Vis dėlto miestuose, o ypač emigracijoje gyvenantys afganistaniečiai išmoko kepti nan duoną orkaitėje ir sukūrė receptų, kuriuose naudojamos mielės.

Teisingai iškepta plokščia Afganistano duona turėtų būti traški išorėje ir minkšta bei truputį tąsi viduje (panašiai kaip bagetė). Tiesa, iš karto reikia pasakyti, kad priklausomai nuo miltų rūšies, orkaitės, papločio storio, kambario temperatūros, kurioje kildinama duona ir t.t. iškepta nan duona gali skirtis, net jeigu laikomasi to paties recepto nurodymų. Vis dėlto dar nepasitaikė, kad nan nepavyktų - vienokia ar kitokia, ši duona niekuomet nenuvilia. Juodgrūdės sėklos nėra būtinos, bet jos duonai suteikia malonų, savitą aromatą ir prieskonį.

Nuotrauka Lauros

Nan – Afganistano duona

Ingredientai:  (2 nemažiems papločiams)

2,5 – 3 puodeliai miltų
30 g mielių (arba 1 v. š. sausų mielių)
1 a. š. cukraus
3 v. š. aliejaus
1 a. š. druskos
1 puodelis šilto vandens
Nebūtinai: 2 a.š. juodgrūdės sėklų

  1. Mieles ištrinti su cukrumi, įpilti truputį šilto vandens ir palikti 10-15 min., kol pasirodys puta. Druską ištirpinti šiltame vandenyje. Į didelį dubenį supilti miltus, mieles, aliejų ir maždaug pusę vandens. Minkant po truputį pilti likusį vandenį – tol, kol bus galima suformuoti minkštą, elastingą, bet prie rankų nelimpantį rutulį. Suminkytą tešlą įdėti į aliejumi išteptą indą, uždengti rankšluostėliu ir šiltoje vietoje palikti 2 valandoms, kad gerai pakiltų.
  2. Pakilusią tešlą dar kartą gerai išminkyti, dėti ant miltais pabarstyto paviršiaus ir padalinti į dvi dalis. Suformuoti 2 pailgus, maždaug 1,5 cm storio papločius. Juos dėti ant kepimo popieriaus lakštų, tuomet išilgai kiekvieno papločio įspausti kelias vageles ir pabarstyti juodgrūdės sėklomis. Palikti pastovėti apie 15 min., kad vėl pakiltų.
  3. Kol kyla suformuoti papločiai, apatinėje orkaitės lentynoje pastatyti karščiui atsparų indą su vandeniu, aukščiau – didelę neaukštą skardą, kuriame bus kepama duona – skarda turi įkaisti. Orkaitę įkaitinti iki 260°C, jeigu yra, galima įjungti ir grilį.
  4. Orkaitei įkaitus, ją labai atsargiai atidaryti (iš vidaus tvokstelės įkaitę garai!) ir išimti įkaitusią skardą, kurioje bus kepama duona. Vieną paplotį su kepimo popieriumi dėti ant įkaitusios skardos. Tada duoną lengvai apšlakstyti vandeniu - čia labai tiktų vandens purkštuvėlis - ir dėti į orkaitę (jeigu nėra grilio - geriau ant aukštesnės lentynos). Kepti maždaug 7-8 min., arba kol duona gražiai parus ir išsipūs, bet stengtis neperkepti – teisingai iškeptos duonos vidus turėtų būti šiek tiek drėgnas. Imant duoną iš orkaitės, saugotis, kad nenudegintų įkaitę garai.
  5. Taip pat iškepti ir antrąjį paplotį.
  6. Patiekiant į stalą, duona supjaustoma gabaliukais. Ją galima valgyti ir šiltą, ir atvėsusią. Norint, kad vėsdama duona nekietėtų, ją dar karštą reikėtų susukti į švarų virtuvinį rankšluostį.

 
Suformuotas, bet dar nepakilęs nan paplotis. Nuotrauka Lauros

Recepto šaltinis čia.

2 komentarai:

  1. Ačiū už tikrai puikų receptą. Išbandžiau tikrai ne vieną būtent afganiško nan receptą ir turiu pripažinti jog jūsiškis tikrai pats geriausias. Juodgrūdė suteikia ypatingą skonį ir aromatą, suteikia autentiškumo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, tai Jums dėkui, kad išmėginote ir radote laiko palikti gražų atsiliepimą! Labai smagu žinoti, kad žmonėms tinka ir patinka mano išmėginti ir aprašyti receptai, jaučiu tikrą malonumą dalindamasi. Aš pati dažnokai kepu šią duoną, ypač prie rytietiškų daržovių troškinių. O mano mama yra tikra jos fanė, bet jai skaniausia nan valgyti pusryčiams su arbata, dar šiltą, užtepus tik truputį sviesto. Tad lankydama tėvus savaitgaliais, įsigudrinau duoną užminkyti iš vakaro, prieš einant gulti, ir per naktį pridengtą kildinti šaldytuve. Taip tešla pakyla, bet neperrūgsta, išlaiko tokį skonį, koks ir turėtų būti. Rytą ją perminkau, o kol įkaista orkaitė, ji spėja dar kartą pakilti. Taigi, nepraėjus nė pusvalandžiui, ankstų rytą jau valgome šiltą nan - tą akimirką jaučiuosi kaip tikra Afganistano moteris, besirūpinanti savo šeima :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.