Praėjusią savaitę paskambinusi draugė paklausė, kaip aš
verdu braškių ir rabarbarų džemą. Sąžiningai prisipažinau, kad neverdu, bet
tuojau pat nusiunčiau nuorodą į Sezoninės virtuvės puslapį, kuriame yra braškių
ir rabarbarų uogienės receptas. Papasakojau, kad labai pasitikiu šio
tinklaraščio šeimininkės Renatos skoniu, kad visi jos receptai, kuriuos
išmėginau, buvo verti didžiausių pagyrų, ir kad tų receptų išbandžiau toli
gražu ne vieną.
Manau, kad draugė mano rekomendacija nenusivylė, na, o aš
pati sau eilinį kartą papriekaištavau, kad niekaip neprisiruošiu parašyti apie
Nostalgiškus skanumynus - o juk knygos autorė puse lūpų užsiminė, kad pakeliui
į pasaulį jau ir trečioji knyga. Na, kol ji dar nepasirodė, parašysiu apie
antrąją - aš laikausi nuomonės, kad
rašyti apie klasiką niekada ne per vėlu, o laiko perspektyva tik subrandina ir
sudėlioja į vietą mintis ir įspūdžius. Kulinarinių knygų atveju laiko reikia
dar ir todėl, kad aš mėgstu receptus ne tik paskaityti, bet ir praktiškai
išbandyti - juk jas perku ne vien dėl grožio. Pagaliau yra ir dar vienas
motyvas: nemažai mano pažįstamų žmonių, netgi mėgstančių gaminti, vis dar nėra girdėję apie Nostalgiškus skanumynus. Iš pradžių negalėjau tuo patikėti,
bet kiek pamąsčiusi supratau, kad ne visi skrupulingai seka tinklaraščių ir
knygynų naujienas, ir ne visiems lengva atsirinkti, kodėl viena knyga patikimesnė
už kitą ar pan. Tad tikiuosi, jog mano trumputė apžvalga vis dar bus naudinga
tiems, kurie laukia atostogų, kad įsigytų naują virimo knygą ir galėtų
eksperimentuoti virtuvėje.
Taigi, Nostalgiški skanumynai. Jie puikūs! Pirmiausia
pati idėja, mano galva, verta milijono: jeigu ne visi, tai dauguma jaučia
silpnybę ir sentimentus savo vaikystės ir jaunystės valgiams, todėl ši knyga
nėra vien receptai - ji turi stiprų ir itin pozityvų emocinį krūvį. Surankioti
išsibarsčiusius senuosius receptus, atrinkti įdomiausius, sutikslinti receptūras, iškepti (ir ne po
vieną kartą) tiek įvairių rūšių kepinių, juos
kūrybingai patiekti - darbas ne iš lengvųjų, bet Renata jį atliko su pavydėtinu
kruopštumu. Atsivertusi šią knygą, aš jaučiuosi rami, kad nesugadinsiu kalno produktų,
žinau, jog neteks ieškoti egzotiškų ir brangių ingredientų, arba prie 3 lašų kokių
nors putėsių praleisti 3 paras juos plakant, šaldant, vėl šildant ir t.t. (štai
kodėl net nemėginu namie imituoti aukštosios virtuvės, kuri, mano galva, turi
būti palikta išimtinai virtuvės šefams). Renatos knygoje visi patiekalai
žemiški, naminiai, paprasti, tačiau jokiu būdu ne prasti. Gal ne esminis
dalykas, bet mane paperka ir kepinių puošyba: uogos, vaisiai, riešutai,
cukruotos ir gyvos gėlės, glaistyti meduoliai, šokoladas, per močiutės servetėlę
išsijotas cukraus pudros raštas - man, nemėgstančiai visomis vaivorykštės
spalvomis šviečiančių tortų, negali būti nieko gražiau ir gardžiau už tokias dekoracijas.
Išvis, šioje knygoje daug natūralumo ir gamtos: pradedant knygos struktūra,
kuri atkartoja Sezoninės virtuvės principą ir dar kartą patvirtina Renatos
maisto filosofiją, baigiant fotografės (ir dailininkės?) Eglės Mačerauskės
darbu. Visos tos lietuviško pievų ir darželių gėlės tiesiog spinduliuoja
jaukumą ir, mano galva, suteikia knygai kažkokios trapios romantikos: o juk
suderinti techninę receptų kalbą su romantika be taip jau paprasta.
Kalbant apie techninius dalykus, vienintelis mano
nusivylimas Nostalgiškuose skanumynuose yra patiekalų rodyklė. Jau ne vieną kartą,
apžvelgdama lietuviškas kulinarines knygas, minėjau, jog abėcėlinė patiekalų
rodyklė yra niekinė ir neatlieka jokios praktinės funkcijos, išskyrus regimybę,
kad ji yra. Pavyzdžiui, norint išsikepti obuolių pyragą, tenka perskaityti visą
rodyklę, kad jį surastum prie raidės V (Vaikystės obuolių pyragas). Būkim
atviri: niekas tokia rodykle nesinaudoja, tuomet jau lengviau perversti knygą
ir receptą rasti pagal fotografiją. Aš kiekvieną kartą negaliu atsistebėti: negi
moterys, kurios pačios tiek daug gamina ir, manau, turi nemažas kolekcijas
kulinarijos knygų, nėra mačiusios, kaip atrodo gera ir patogi naudotis patiekalų
rodyklė? Tokia, kurioje būtų galima rasti reikiamą receptą ir pagal ingredientą
(obuoliai, apelsinai, varškė...), ir pagal patiekalo rūšį (bandelės, sausainiai,
blynai...), neskaitant visos paklodės pavadinimų? Man geros rodyklės yra svarbios, nes taupo laiką, ypač jeigu knyga stora, o patiekalų joje daug. Tarkime, labai mėgstu itališkų valgių knygą, kurioje yra 2161 regioninių patiekalų receptas,
o pati knyga turi 1206 puslapius. Visa laimė, kad jos autorė nesugalvojo
pateikti abėcėlinės patiekalų rodyklės, nes norėdama surasti kokios nors pastos
su grybais receptą, turėčiau pradėti jo ieškoti prieš dvi dienas iki gaminimo :) Taigi,
linkiu Renatai savo trečiojoje knygoje sukurti tokią rodyklę, kuri skaitytojams
būtų tikra pagalbininkė, o ne plikas formalumas knygos gale.
Nuotrauka Kristinos
O pabaigai - dar vienas "filosofinis"
pamąstymas apie nostalgijos sąvoką. Nostalgiją visi žodynai apibrėžia kaip
tėvynės, praeities arba gerai pažįstamų dalykų ilgesį. Nostalgijos objektai dažniausia
įvardijami labai tiksliai. Tarkime, jeigu žmogus yra išvykęs iš Lietuvos ir
ilgisi gimtinės, jo nostalgiją vargu ar numaldys kelionė į Latviją ar Lenkiją, t.y.
šalis kurios istoriškai ir geografiškai yra bene stipriausiai susietos su
Lietuva. Nostalgija bus nukreipta į konkretų miestą ar kaimą, konkretų namą ir
kiemą, konkrečius daiktus, kurie sukelia prisiminimus. Tai va: Nostalgiškuose
skanumynuose Renata perkuria klasiką, ir savaime tas dalykas, be abejo, nėra kaip
nors kritikuotinas. Tačiau faktas lieka faktu: tik dalį šios knygos receptų
galėčiau pavadinti išties nostalgiškais. Antai visą vaikystę mama mums su
broliais gamino Tinginį su kakava. Jau Nepriklausomybės metais, gal nusižiūrėjusi
į kokią draugę, ji mėgino paįvairinti šį saldumyną riešutais ir razinomis, bet
sulaukė audringų protestų. Tikrasis, nostalgiškas lietuviškas Tinginys man ir
dabar turi būti šokoladinis, be jokių priedų ir improvizacijų. O štai Renata
siūlo gaminti karamelinį Tinginį su žemės riešutais ir jūros druska. Aš jį
gaminau savo šeimai, ir ne kartą. Tai labai geras pyragas, užkariavęs visų šeimos
narių širdis, bet... tai autorinis Renatos kūrinys, bent jau mums neturintis
nieko bendro su nostalgija. Tą patį galiu pasakyti, tarkime, apie karamelinį skanėstą
Kukuruku su spragintais kukurūzais vietoje kukurūzų lazdelių. Štai kodėl literatūros
sąrašas knygos gale man atrodo ypač vertingas: vasarą iškepusi Magdės pyragą su
juodaisiais serbentais, net neabejoju, jog žiemą eisiu į biblioteką ieškoti
bazinio jo recepto be jokių uogų. Šiek tiek apmaudu, kad sąrašas
labai bendro pobūdžio, nenurodantis, kurioje iš 8 knygų galima rasti vieną ar
kitą receptą, todėl skaitykloje, regis, teks pasėdėti ilgokai. Na, bet kulinarinės knygos - tai ne pageidavimų
koncertai, todėl reikia džiaugtis, kad toks sąrašas apskritai yra. Vis dėlto,
jeigu Nostalgiški skanumynai turėtų, tarkime, priedą, kuriame būtų smulkučiu
šriftu pateikti senieji receptai be pakeitimų, knyga, mano manymu, labiau atitiktų
savo koncepciją ir pavadinimą. Pasvajoti juk galima, ar ne? :)
Nepaisant šių kelių smulkmenų, Nostalgiški skanumynai -
mano pamilta knyga, kurią ne tiktai dažnai atsiverčiu pati, bet ir dovanoju draugėms; galiu drąsiai ją rekomenduoti visiems, mėgstantiems nekomplikuotus,
bet gardžius naminius kepinius. Šiandieninį įrašą pabaigsiu Tinginių receptais:
karameliniu Renatos, kuris man buvo malonus atradimas, ir šokoladiniu - savo
mamos, kuris mūsų šeimai yra tikroji nostalgiška klasika. Pastaruoju laiku įsigudrinau
juos gaminti abu iš karto ir surengiu Tinginių arbatėlę - dar nepasitaikė
tokių, kurie būtų tokią idėją supeikę :)
Nuotrauka Kristinos
Sūdytos karamelės Tinginys su žemės riešutais
Ingredientai: (išeis maždaug 12 porcijų)
360 g karamelinių sausainių (kai nerandu, naudoju
kitokius)
200 g skrudintų žemės riešutų be luobelės
180 g sviesto*
1 indelis karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno
1 a.š. kokybiškos jūros druskos
- Sausainius sulaužykite mažais gabaliukais ir atidėkite, kol prireiks.
- Paskrudinkite žemės riešutus ir palikite, kad atvėstų. Jeigu norite, juos rupiai susmulkinkite, tarkime, sudėję į smulkintuvo indelį. Gerą saują riešutų atidėkite pyragui papuošti.
- Į puodą sudėkite sviestą ir karamelinį pieną. Tirpdykite ant vidutinės ugnies, energingai maišydami, kol masė taps vientisa - man čia labiausia praverčia plakimo šluotelė, bet galima naudoti ir elektriniu plaktuvu. Nukaiskite.
- Į karamelinę masę sudėkite skrudintus riešutus ir jūros druską (aš ją sugrūdu grūstuvėje, kad neliktų labai stambių kristalų - tuomet karamelė geriau pasisūdo) ir gerai išmaišykite. Sudėkite laužytus sausainius ir dar kartą išmaišykite.
- Apvalią kepimo skardelę išklokite maistine plėvele (recepte rekomenduojama 26 cm skersmens, bet iš savo patirties galiu pasakyti, kad puikiai tiks ir mažesnė). Sudėkite Tinginio masę, paskirstydami ją daugmaž tolygiai. Paspauskite šaukštu, užbarstykite papuošimui skirtus riešutus, uždenkite maistine plėvele ir lengvai paslėkite, kad gerai susispaustų. Po 15-20 min. svorį nuimkite, o pyragą dėkite į šaldytuvą nakčiai, kad susistovėtų ir sustingtų.
- Patiekdami supjaustykite riekelėmis ir mėgaukitės :)
* Patyriau,
kad vietoje paprasto sviesto naudojant lydytą (ghi), pyrago riešutinis skonis
sustiprėja, o pats pyragas geriau sustingsta.
Mama, gamindama tinginį, visais laikais dalį kondensuoto pieno keisdavo cukrumi: tuomet Tinginys labai gerai sustingsta, bet lieka trapus. Toks pyragas beveik netirpsta, netepa rankų, todėl jį ypač patogu kepti, kai reikia vaišinti vaikus, transportuoti arba ilgiau saugoti.
Šokoladinis Tinginys su kakava
Ingredienta:
(išeis didelė lėkštė pyrago)
700-800 g paprastų
sausainių
200 g
sviesto
1 stiklinė
(250 ml) cukraus
1 indelis saldaus
kondensuoto pieno
2-3 v.š. su
kaupu tamsios kakavos
- Sausainius sulaužykite mažais gabaliukais ir atidėkite, kol prireiks.
- Storadugniame puode ant mažos ugnies išlydykite sviestą. Sudėkite cukrų ir maišykite, kol jis gerokai aptirps. Supilkite kondensuotą pieną, sudėkite kakavą. Maišydami kaitinkite, kol cukrus visiškai ištirps, o šokoladinė masė taps vientisa. Nukaiskite.
- Šokoladinę masę sumaišykite su laužytais sausainiais. Sukrėskite į stačiakampę skardelę, išklotą maistine plėvele. Masę daugmaž lygiai paskirstykite, uždenkite maistine plėvele ir paslėkite, kad gerai susispaustų (aš uždedu kelias dideles knygas, o ant viršaus pastatau sunkią akmeninę prieskonių grūstuvę :) Po 15-20 min. svorį nuimkite, o pyragą dėkite į šaldytuvą, kad per naktį gerai sustingtų.
- Sustingusį tinginį pjaustykite norimo dydžio gabaliukais ir vaišinkitės.
Receptų šaltiniai:
Renata Ničajienė, Nostalgiški skanumynai, Vilnius, 2014, p. 30-31 (karamelinis Tinginys) ir mano mama (šokoladinis Tinginys).
Renata Ničajienė, Nostalgiški skanumynai, Vilnius, 2014, p. 30-31 (karamelinis Tinginys) ir mano mama (šokoladinis Tinginys).