2014 m. spalio 9 d., ketvirtadienis

Saldainiai "Airiškos bulvytės"



Jeigu jūs galvojate, jog vieninteliai pyragaičiai, pavadinti bulvytėmis, buvo ir yra gaminami buvusios Sovietų Sąjungos teritorijoje, tai labai klystate. Kituose pasaulio kraštuose ir gaminamos bulvytės, tik jos mažai kuo panašios į mums pažįstamas biskvitines bulvytes. Šiandien pristatau jums JAV išradimą - saldainius, vadinamus airiškomis bulvytėmis (angl. Irish potato candy arba tiesiog Irish Potatoes), nors iš tiesų jos turi mažai ką bendro ir su Airija, ir su bulvėmis.

Saldainių gimimo vieta yra Amerika, tiksliau, Filadelfija - čia jie pradėti gaminti XX a, pradžioje, taigi, maždaug prieš šimtmetį. Su Airija jie sietini tik tiek, kad amerikiečiai, ir airių, ir ne airių kilmės, dažnai juos prisimena per Šv. Patriko dieną. Šių saldainių dėžutę galima nusipirkti tiesiog parduotuvėje (bene garsiausi - Oh Ryan's firmos), bet kadangi tai nebrangus, kepimo nereikalaujantis saldumynas, amerikiečiai jį mielai gamina ir namuose, ypač su vaikais. Per pusvalandį airiškų bulvyčių galima prilipinti visą kalną :) Pačioje Airijoje šie saldumynai, regis, beveik nežinomi.

Nuotrauka Kristinos 

Keli žodžiai apie receptų įvairovę. Airiai taip mėgsta bulves, jog deda jas netgi į desertus (vienas, bet toli gražu ne vienintelis, - bulvinės duonelės su obuolių įdaru). Į airiškas bulvytes kai kas irgi įsigudrina dėti virtą ir sutrintą bulvę. Tai atitinka airišką tradiciją, bet šie saldainiai puikiai apsieina ir be bulvių: svarbiausias čia bulvės pavidalas. Pati paprasčiausia, klasikinė airiška bulvytė primena kokosinį Bounty saldainį, kuriame kokosų drožles ir cukrų sujungia sviesto ir sūrio kremas. Bulvytės labai saldžios, todėl gamindami nepersistenkite su dydžiu - tai saldainiai, o ne pyragaičiai, todėl nuo didelės bulvės pernelyg apsalsite. Beje, labai gerai čia tinka ir cinamonas, šiek tiek kandantis ir atsverianti kokosų masės saldumą: nesiūlyčiau tradicinės cinamoninės bulvyčių "žievelės" keisti kakava, verčiau palikite ją mūsiškėms biskvitinėms bulvytėms. Kai dėl puošybos, tai dažnai naminės airiškos bulvytės paliekamos visai nepuoštos, o tie, kas sugalvoja jas papuošti baltomis "akutėmis" tradiciškai naudoja kedro riešutus, nors kai kada renkasi ir kitokius (pavyzdžiui, į mažus gabaliukus sutrupintus graikinius riešutus). Žodžiu, spręskite patys, ir nepamiršite puodelio kavos: su šiais saldainiais kava dera tiesiog idealiai :) 

Nuotrauka Kristinos 


Saldainiai "Airiškos bulvytės"

Ingredientai: (išeina maždaug 45 vnt.) 

55 g kambario temperatūros sviesto 
112 g kreminio sūrio (naudojau Philadelphia sūrį be priedų, 125 g pakuotę) 
1 a.š. vanilės ekstrakto (naudojau žiupsnelį burbono vanilės) 
480 g cukraus pudros 
185 g kokoso drožlių (naudojau 2 pakelius po 100 g) 
Cinamono (bulvytėms apvolioti) 
Nebūtinai: kedro riešutų (papuošti)
  1. Sviestą išsukite su kreminiu sūriu. Sudėkite vanilę ir cukraus pudrą, išsukite dar kartą. 
  2. Sudėkite kokoso drožles ir suminkykite nelabai kietą, bet ir ne minkštą masę. Jeigu masė minkštoka, palikite maždaug pusvalandžiui pastovėti - nuo drėgmės kokoso drožlės pabrinks, ir masė kiek sutvirtės. 
  3. Imkite maždaug 1 a.š. paruoštos masės ir tarp delnų formuokite bulvytes, kiek mažesnes už graikinį riešutą - atsiminkite, jog tai ne pyragaičiai, o saldainiai :)
  4. Suformuotas bulvytes apvoliokite cinamone. 
  5. Jeigu norite, bulvytes galima papuošti - dažniausia tai daroma, į kiekvieną saldainį įsmeigiant po kelis kedro riešutėlius. 
  6. Patiekite kaip desertą, geriausia su kava. Saldainiai gardūs būna keletą dienų.

Nuotrauka Kristinos 

Svarbiausias recepto šaltinis čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.