2016 m. rugsėjo 14 d., trečiadienis

Rūkytų strimėlių apkepas



Pasitaiko, kad aš sugalvoju pagaminti kokį nors patiekalą, o tuomet kulniuoju į parduotuvę ieškoti reikiamų produktų. Tačiau daug dažniau viskas vyksta atvirkštine tvarka: iš pradžių prekybos centre, turguje ar savo darže nusižiūriu kokį nors gardžiai atrodantį ingredientą, o jis jau padiktuoja, kam galėtų būti tinkamas. Štai praėjusią savaitę turguje akis užkliuvo už labai gundančiai atrodančių karšto rūkymo strimėlių. "Ką tik atvežtos," - patikina jaunutė pardavėja, ir aš ja neabejoju. Į šį skyrių žuvys atkeliauja iš Latvijos, prie jo visuomet nusidriekia nemenka pirkėjų eilė, todėl produktai tiesiog neturi šansų pasenti. Perku keletą auksinės spalvos žuvelių, nors dar nenutuokiu, ką su jomis veiksiu. Bet kol grįžtu namo, jau tiksliai žinau, kuo pavirs ką tik įsigytos žuvys. Böcklinglåda, na žinoma, kad böcklinglåda! Lengvai ir greitai pagaminamas švediškas apkepas su rūkytomis strimėlėmis, kuris patinka visai šeimai. Paskutinį kartą jį kepiau praėjusią vasarą, taigi, patiekalas jau pasiilgtas. Be to, anuomet padariau kelias apkepo nuotraukas, o įrašo paskelbti neprisiruošiau, tad bus proga atgaivinti atmintį ir pabaigti šį darbą. Žodžiu, vieni pliusai :)

Rūkytos strimėlės - nebrangios, bet gero skonio žuvys, populiarios Skandinavijos virtuvėje. Ši nuotrauka ne mano: kažkada ją radau internete ir išsisaugojau, nes susižavėjau fotografijos autoriaus gebėjimu romantiškai pažvelgti net į proziškiausias mūsų gyvenimo detales. Deja, dabar puslapis, kuriame švedų kilmės profesionalus fotografas dalinosi savo darbais, nebeveikia, o aš neišsaugojau jo pavardės. Vienintelė virtuali šios fotografijos žymė, kurią pavyko rasti, yra čia.

Taigi, böcklinglåda. Anot jaunosios kartos švedų, tai senamadiškas patiekalas, kurį itin mėgo gaminti jų senelės. Iš esmės tai - ne kas kita kaip orkaitėje užkeptas omletas su rūkytomis strimėlėmis. Žinoma, nuo žuvų reikia nulupti odą ir išrinkti kaulus. Tuomet žuvų gabaliukai sudedami į sviestu išteptą indą, pagardinami kepintais svogūnais ir užpilami kiaušinių bei pieno/ grietinėlės plakiniu. Tiesa, egzistuoja ne vienas šio apkepo variantas. Pirmiausia, į apkepo sudėtį gali įeiti virtos bulvės, kurios supjaustomos griežinėliais ir išdėliojamos kaip apatinis apkepo sluoksnis. Tačiau ne mažiau paplitusi praktika bulves išvirti ir patiekti atskirai, taigi, čia jūsų pasirinkimas (aš kartais naudoju vieną, o kartais kitą šio recepto variantą). Gali skirtis ir smulkesnės detalės. Tarkime, vietoje kepintų svogūnų apkepą galima gardinti smulkintais laiškiniais česnakais. Vietoje kiaušinių plakinio kai kas naudoja riebią grietinėlę ir baltos duonos džiūvėsėlius (žuvis arba žuvis ir bulvės sudedamos į kepimo indą, apibarstomos džiūvėsėliais ir užpilamos riebia, prieskoniais pagardinta grietinėle). Kaip jau sakiau, svarbiausia, kad žuvis nukaulinama ir užkepama. Patiekalas dažniausia valgomas su bulvėmis, rečiau - su rugine duona. Ir, žinoma, prie jo nepatingėkite paruošti šviežių daržovių salotų - bet kokių savo mėgstamiausių. Išeis sotus, bet nesunkus patiekalas, neprašmatnus, užtai puikiai tinkantis šiokiadienio pietums ar vakarienei. Skanaus!

Nuotrauka Kristinos


Böcklinglåda - rūkytų strimėlių apkepas 

Ingredientai: (4 porcijoms)

4 karštai rūkytos strimėlės
1 didelis arba 2 maži svogūnai
Sviesto, geriau lydyto (kepimo indui patepti ir svogūnams pakepinti)
4 didelės bulvės*
4 kiaušiniai
~ 400 ml pieno arba grietinėlės (arba jų mišinio)
Druskos ir pipirų (pagal skonį)
Nebūtinai: laiškinių česnakų, krapų ar kitokių prieskoninių žolelių (apkepui papuošti)
  1. Nuo žuvų nulupkite odą, išrinkite kaulus ir suplėšykite nedideliais gabaliukais. Svogūnus susmulkinkite ir pakepinkite svieste, kol suminkštės. 
  2. Kepimo indą (keraminį arba metalinį, nerekomenduočiau stiklinio) ištepkite sviestu. Jeigu norite drauge su žuvimi užkepti bulves, pirmiausia išdėliokite jų griežinėlius, ant jų paskleiskite žuvį ir kepintus svogūnus. Jeigu bulves virsite atskirai, į kepimo indą sudėkite tik žuvies gabalėlius ir kepintus svogūnus. Kiaušinius išplakite su pienu/ grietinėle, lengvai pasūdykite (atsiminkite, kad rūkyta žuvis gana sūri), pagardinkite juodaisiais arba baltaisiais grūstais pipirais. Plakinį užpilkite ant žuvies ir kepimo indą dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 200ºC. Kepkite apie 20 min, arba kol apkepas taps tvirtas ir gražiai pagels.
  3. Kol kepa apkepas, išvirkite bulves (jeigu jų nedėjote į apkepą) ir paruoškite šviežių daržovių salotas.
  4. Jeigu norite, išėmę apkepą, papuoškite jį smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Tiekite karštą, kartu su bulvėmis ir salotomis. Prie šio patiekalo labai tiktų ir alus.
* Jeigu norite bulves užkepti drauge su žuvimi, jas iš anksto išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Šiam patiekalui tinka ir vakarykštės virtos bulvės, likusios nuo kitų patiekalų. 

Nuotrauka Kristinos

Apie recepto šaltinius: ne visus juos atsimenu, o dalis jau dingo iš interneto platybių. Keli svarbesni čia, čiačia ir čia.

4 komentarai:

  1. Oi, kaip bus sunku užmigti:) puikus patiekalas savaitgaliui, tik abejoju, kur tu strimeliu gausiu:( o nera šaltiniuose dar kokiu nors alternatyvu šioms žuvims?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ramune, karšto rūkymo strimėlių beveik visada būna didesniuose prekybos centruose, ten pat, kur ir rūkytų skumbrių. Esu mačiusi ir sveriamų, ir lentynose, kur žuvys būna jau susvertos ir supakuotos į vakuumines pakuotes ar kokias nors dėžutes. Tiesiog specialiai neieškant, akis neužkliūva :) O šiaip strimėles ko gero galima keisti kita karštai rūkyta silkių šeimos žuvimi (Atlantine silke, skumbre), bet aš pati nemėginau. Dar skandinavai kepa panašų apkepą su lašiša, apie jį rašiau čia:
      http://susaukstuaplinkpasauli.blogspot.lt/2015/06/laxpudding-lasisos-ir-bulviu-apkepas.html
      Tikiuosi, rūkytų strimėlių pavyks rasti, taigi, apkepas bus sėkmingai iškeptas :) Ir ačiū už komplimentus :)

      Panaikinti
  2. Super, savaitgali pavyko rasti karšto rūkymo strimėliu iš Latvijos! Ir tuoj pat receptas buvo išbandytas! Turbūt pirma karta dariau viska pagal recepta be improvizaciju ir nepasigailėjau:) ačiū!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ramune, čia tai bent operatyvumas! Labai džiaugiuosi, kad patiekalas nenuvylė, į sveikatą! Man jis atrodo iš tokių, kur nelabai yra ką improvizuoti, bet ir noro tokio neturiu. Dažniausia aš patiekalus perkuriu tada, kai klasikinis variantas būna nelabai, ir visi nusprendžia, jog "kažko trūksta". Bet šiuo atveju tradicinė receptūra pasiteisino, tai dabar visuomet gaminu būtent taip. Ačiū už atsiliepimą, gavau geros nuotaikos ir įkvėpimo dozę :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.