2014 m. spalio 26 d., sekmadienis

Airiškas obuolių pyragas



Turbūt visų mūsų namuose vaikystėje buvo kepami obuolių pyragai. Mano mama jį kepdavo - ir tebekepa - purų, biskvitinį, su rūgščių obuolių gabaliukais, įmaišytais tiesiog į tešlą. Pyrago, kur obuolių įdaras būtų suspaustas tarp dviejų trapios tešlos sluoksnių, anuomet nebuvau nei mačiusi, nei ragavusi (kažkas panašaus buvo nebent pirktinis obuolių plokštainis, bet jo tešla nebuvo trapi). Vėliau, kai pati pradėjau kepti pyragus, irgi vengdavau kepti tokius, kaip šis tradicinis airiškas obuolių pyragas (angl. Irish Apple Cake). Ir visai ne todėl, kad jie manęs nebūtų vilioję, o pirmiausia todėl, kad stresą keldavo dailaus pyrago viršaus iškočiojimas. Tešlos dažniausia pritrūkdavo, ją tekdavo visaip durstyti, nesugalvodavau, kaip ją gražiai, nesuplėšytą uždėti ant pyrago viršaus ir t.t.

Bet tą dieną, kai susiprotėjau naudoti kepimo popierių kočiojimui, o svarbiausia - neklausyti instrukcijų, ir pirmiausia iškočioti pyrago viršų, o tik tada sudurstyti apačią - viskas pasikeitė. Dabar tokius pyragus kepu greitai ir lengvai. Šis pyragas paprastutis, kasdieninis, bet man asmeniškai labai gardus. Ir vis dėlto negaliu patikėti, kad net tokia patyrusi šefė kaip Darina Allen rekomenduoja pirmiausia iškočioti jo apačią, o paskui viršų, perspėdama: lengva nebus! Todėl neklausykite jos, klausykite manęs :) Aš detalias recepto instrukcijas parašiau pagal save, ir galiu pasakyti: bus visai lengva! :) 

Knygoje šį pyragą siūloma valgyti šiltą su plakta grietinėle ir tamsiu ruduoju cukrumi. Man asmeniškai pakanka grietinėlės, nes pyragui saldumo ir taip netrūksta. Bet čia jau kiekvienam savo :)

Nuotrauka Kristinos 


Airiškas obuolių pyragas 

Ingredientai: (6 porcijoms) 

225 g miltų 
¼ a.š. kepimo miltelių 
110 g sviesto 
85 g + ~ 40 g cukraus 
1 kiaušinis 
50-120 ml pieno 
1-2 obuoliai, geriau rūgštesni* 
Nebūtinai: 2-3 gvazdikėliai 
1 kiaušinis (pyrago viršui patepti)
24 cm skersmens apvali kepimo skardelė, geriau neaukštais kraštais 
  1. Miltus ir kepimo miltelius sumaišykite ir persijokite į didelį dubenį. Šaltą sviestą supjaustykite mažais gabaliukais, sudėkite į miltus ir pirštais trinkite tol, kol susidarys drėgni trupinukai. Sudėkite 85 g cukraus, lengvai paplaktą kiaušinį ir po truputį pilkite pieną - tol, kol galėsite suminkyti minkštą, bet prie rankų nelimpančią tešlą. Padalinkite ją per pusę. 
  2. Vieną tešlos pusę dėkite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir iškočiokite; nuėmę viršutinį popieriaus lakštą, ant iškočiotos tešlos uždėkite apverstą kepimo formą ir apipjaukite tešlos kraštus. Jeigu kažkur tešlos trūksta, dėkite ten tešlos nuopjovų, vėl uždenkite kepimo popieriaus lakštu ir, pakočioję tą vietą, sulyginkite sudūrimą. Dar kartą uždėkite formą ir apipjaukite taisyklingą apskritimą. Tai - būsimas pyrago viršus, todėl stenkitės, kad jis būtų kuo dailesnis ir kuo tolygiau iškočiotas. Paruoštą pyrago viršų, nenuimdami jo nuo kepimo popieriaus, atidėkite, kol prireiks (aš paprastai dedu į šaldytuvą).** 
  3. Tešlos likučius pridėkite prie antrosios tešlos pusės. Tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iškočiokite antrą lakštą; nebijokite, jeigu jis ne itin taisyklingas. Dėkite į kepimo formą - tešla turėtų uždengti ir formos dugną, ir kraštus. Jeigu kažkur tešlos per daug, ją nupjaukite ir prilipinkite ten, kur jos per mažai. Tą lengva padaryti pirštais, nes šio pyrago tešla labai minkšta. 
  4. Į tešla išklotą formą dėkite nuluptus, be sėklalizdžių, plonytėmis riekelėmis supjaustytus obuolius. Obuolių pjaustymas plonomis riekelėmis čia svarbus, nes jeigu pjaustysite stambiais gabaliukais, iškepusio pyrago viršus bus gumbuotas. Paskleiskite obuolius kuo tolygiau. Pabarstykite cukrumi: jeigu obuoliai rūgštus, jo berkite daugiau, jeigu saldūs - mažiau. Jeigu norite, įdėkite gvazdikėlių (jų galite negrūsti, o vėliau, supjaustę pyragą, tiesiog išimti ir išmesti). 
  5. Sudėję įdarą, pyrago kraštus užlenkite į vidų. Dabar imkite paruoštą pyrago viršų ir su visu kepimo popieriumi apverskite jį ant pyrago viršaus. Atsargiai nulupkite kepimo popierių. Pyrago kraštelius truputį paspauskite, kad suliptų. Pyrago viršų patepkite plaktu kiaušiniu; jeigu turite pyrago papuošimų, juos išdėliokite ir taip pat patepkite kiaušiniu. Keliose vietose pyrago viršų įpjaukite, kad turėtų kur išeiti garai. 
  6. Pyragą dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180ºC ir kepkite apie 40 min., arba kol pyragas šiek tiek pakils, sutvirtės, o jo viršus taps gražios rusvos spalvos. Išėmę, jeigu norite, pabarstykite smulkiu cukrumi. 
  7. Patiekite šiltą su plakta grietinėle ir, jeigu norite, muscovado tipo ruduoju cukrumi.
* Man 1 obuolio dažniausia būna per mažai; paprastai aš dedu 2-3 vidutinio dydžio antaninius obuolius. Labai daug jų dėti visgi nereikėtų, nes šis pyragas turi būti pakankamai plonas. 
** Kartais, kai noriu papuošti pyragą, šioje stadijoje aš išpjaustau ir būsimus papuošimus; tešlą jiems iškočioju ploniau, negu pyrago viršui. Paruoštus papuošimus taip pat dedu į šaldytuvą, kol prireiks.

Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis:
Darina Allen, Irish Traditional Cooking, Great Britain: Kyle Books, 2012, p. 215.

2 komentarai:

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.